Subiektywna opinia o G900 - do wszystkich którzy zamierzają kupić!

• 69 Odpowiedzi
  • 5284 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Seiec

• 46
  • Sprzęt: Nokia N81
W miarę używania Toshiby G900 rodziła się we mnie chęć do napisania takiego tekstu, w końcu przyszedł na to czas. Jeśli ktoś nie lubi dużo czytać, a nosi się z zamiarem kupna tego urządzenia - napiszę krótko: ja bardzo żałuję zakupu, nie wybrałbym go po raz drugi i nie polecam go nikomu.

Do zainteresowanych rozwinięciem zapraszam do dalszej części.

Połączenia telefoniczne
Chciałem używać G900 również jako normalnego telefonu. Może nie "przede wszystkim" ale w jakiejś tam części. Głośność połączeń jest skandalicznie cicha - nie łudźcie się, że usłyszycie cokolwiek na zatłoczonej ulicy, w restauracji z głośną muzyką itp. miejscach. Nie pomoże ustawienie głośności połączenia na maksimum i wgranie łatki WowHD (o niej zresztą też później).

Pisanie smsów
Podstawowa cecha którą posiadają telefony komórkowe od bardzo dawna. Niestety, w moim mniemaniu, czynność tak banalna jak utworzenie krótkiej wiadomości tekstowej, w G900 jest problemem. Standardowa aplikacja służąca do obsługi smsów średnio się do tego nadaje, ponieważ to co wystukaliśmy na klawiaturze pojawia się na ekranie z dużym opóźnieniem, w wyniku czego ustawicznie "zjadane" są pojedyncze literki. Można więc zapomnieć o szybszym pisaniu (a do tego, zdaje się, została stworzona pełna klawiatura QWERTY w tym urządzeniu...). Słyszałem o alternatywnych programach obsługujących smsy, jeden nawet zainstalowałem. Owszem poprawił sytuację - mogłem szybciej pisać i wysyłać smsy, problem w tym, że w ogóle przestały one przychodzić do mnie.

Słuchanie muzyki
Wiem że to nie jest iPod, iPhone, czy tam inny odtwarzacz muzyki, ale na litość boską, sześcioletni N-Gage (w wersji Classic) odtwarzał mp3 w sposób nieporównywalnie lepszy od G900! Słuchawki mam w miarę porządne (Koss), przetestowałem wiele odtwarzaczy i zostawiłem sobie jeden (GSPlayer), bo grał źle. Reszta z przetestowanych grała spektakularnie beznadziejnie, nie wspominając już o standardowym Windows Media Playerze (ale o nim chyba nie trzeba wspominać). O konieczności używania czegoś w rodzaju przejściówki z mikrofonem dostarczanej w komplecie z telefonem, która jest najzwyczajniej w świecie niewygodna. też nie wspomnę. Uprzedzając porady: nie, TCPMP mnie nie zadowala. Owiana legendą wtyczka/łatka/patch (nazwijcie to jak chcecie) o nazwie "WowHD" też nie. Można więc uznać, że do słuchania muzyki Toshiba się nie nadaje, bo po prostu do tego nie służy. Dobrze, idźmy dalej.

Odtwarzanie filmów
Może jestem za mało inteligentny, utalentowany, mądry, bystry, nie wiem. Rozmawiałem natomiast z właścicielem czegoś, co nazywa się Blue Angel (HTC?). Podobno gość "z marszu" wgrywa na kartę pamięci pełny, 700 megowy film i ogląda go bez najmniejszych problemów. Dla mnie, właściciela (chyba nowszej?) Toshiby G900 to czysta abstrakcja. Na tym urządzeniu wszystko co nie jest zdjęciem, mi się zacina. Bawiłem się w konwertowanie filmów różnymi programami - do różnych rozdzielczości, różnych rozszerzeń. Raz nawet udało mi się odpalić poprzez TCPMP skonwertowany film, który był odtwarzany w miarę (w MIARĘ!) płynnie. Ale żeby nie było za różowo, trochę się spóźniał dźwięk. O jakieś 40 sekund.

Gry
Drogi noszący-się-z-zakupem-Toshiby-G900 czytelniku tego posta! Lubisz pograć? Jeśli tak, mam doskonałą wiadomość! To wspaniałe japońskie urządzenie, również taką możliwość oferuje! Możesz zagrać w dwie gry. Pasjans i Bubble Breaker. O innych zapomnij - albo w ogóle nie odpalą albo wyświetlą się w jakiś dziwny sposób - np. do góry nogami, albo tylko na pół ekranu, albo przesunięte w jakiś dziwny sposób - ale zawsze w taki, żeby uniemożliwić sterowanie i tym samym granie. Otrzymujemy te wszystkie atrakcje dzięki wspaniałej, rozwojowej i bezapelacyjnie najbardziej praktycznej rozdzielczości ekranowej, jaka kiedykolwiek została wymyślona - WVGA, czyli innymi słowy 800x480. Podobno u niektórych działa jakiś FIX - coś, co zmienia rozdzielczość ekranu na VGA (640x480), w wyniku czego niektóre gry działają i nawet można pograć. Ale w moim przypadku jest tak samo jak z filmami - podobno u niektórych są płynnie odtwarzane. U mnie nie.

Wi-Fi i połączenia internetowe
W końcu dziedzina, w której G900 stanie na wysokości zadania? No way.
Na działanie wi-fi w sumie nie mogłem narzekać, działało jak działało. Strony się wyświetlały, aplikacje uaktualniały, można było porozmawiać na Gadu-Gadu. Problemem jednak zawsze był zasięg. Tam, gdzie inne telefony (Nokie E51, E65, N95, siakieś tam inne Sony Ericssony i Motorole, porównywałem z wieloma) miały zazwyczaj pełen zasięg - powiedzmy na poziomie 3-4 kresek - G900 miała góra dwie. Mniejsza z tym, jakoś to działało. Dlaczego mówię w czasie przeszłym? Otóż pewnego pięknego dnia przyszła mi ochota na spróbowanie usług internetowych, oferowanych przez mojego ukochanego dostawcę usług telefonii komórkowej - Heyah (ten operator to temat na osobny esej, nawiasem mówiąc). Wgrałem zatem gotowe ustawienia GPRS (dostępne gdzieś na tym forum, nie pamiętam gdzie) i spróbowałem połączyć się z jakąś witryną internetową. Jakże wielkie było moje rozczarowanie, gdy połączenie nie powiodło się - zarówno przez Operę, jak i IE. Jeszcze większego rozczarowania doświadczyłem stwierdzając, że po instalacji tych ustawień Wi-Fi wysrało się dokumentnie. To, na co teraz mam największą ochotę, to HardReset telefonu i instalowanie oraz wgrywanie wszystkiego na nowo, w celu odzyskania Wi-Fi.

Aparat
Nigdy nie robiłem zdjęć aparatem wbudowanym w telefon, no ale jak już z "dobrodziejstwem inwentarza" go otrzymałem, postanowiłem wypróbować. Zrobiłem to raz, po czym wyłączyłem aparat na wieki. Jakość na "full", rozdzielczość na "full", zdjęcie - masakra. A spróbujcie zrobić fotkę w ciemniejszym pomieszczeniu, albo gdziekolwiek w nocy. NIE MA SZANS żeby zobaczyć na nim cokolwiek. Dioda wbudowana z tyłu nadaje się najwyżej na latarkę. W sumie leję na to, bo od robienia zdjęć mam normalną cyfrówkę, ale piszę profilaktycznie - w razie gdyby ktoś chciał kupić G900 i zależało mu na aparacie.

Inne problemy
Podświetlanie klawiatury - domyślnie ustawione jest na 2 sekundy. Myślisz, drogi czytelniku, że można to zmienić w ustawieniach telefonu? Nie, aby klawiatura świeciła się dłużej, musisz zainstalować łatkę! Inną niedorzecznością jest fabryczna niemożność zmiany przypisana aplikacji do dwóch głównych tzw. softkey'ów. Oczywiście da się to zrobić, ale nie tak jak w normalnych telefonach - tego w ustawieniach też nie ma... trzeba zainstalować specjalny program. Ustawienia aparatu - resetują się za każdym razem, kiedy go odpalamy. Istnieje jednak rozwiązanie. Jakie? Instalacja łatki oczywiście!
Bezsensem wydaje mi się opisywanie takich rzeczy jak host-usb czy czytnik linii papilarnych. Tego pierwszego użyłem raz, próbując podłączyć do niego mojego pendrive'a firmy Kingston. Okazało się jednak że pobiera on za dużo prądu i nie będzie działał. To drugie (czytnik linii), sprawdza się świetnie jak chcemy popisać się przed znajomymi. U mnie nie znalazł innego zastosowania.

Zdaje się że jakiś czas temu ktoś napisał kuchenkę do Toshiby G900, pozwalającą na samodzielne tworzenie systemów operacyjnych (dobrze mówię? Nie jestem już w temacie). To spowodowało utworzenie wielu nowych ROMów przez użytkowników telefonu. Ale jakoś nie zamierzam skorzystać - założę się, że przy moim szczęściu coś w takim niestandardowym ROMie może będzie działać lepiej, ale coś ważniejszego przestanie działać w ogóle.
"- Zobacz mam nowego 6.1 w G900! Przy pisaniu SMSów w końcu nie ma lagów!
 - Super! Ja mam jeszcze nowszy soft! Klawiatura podświetlana jest teraz przez 30 sekund, ale wyświetlacz przestał działać..."

Podsumowanie
Kupiłem Toshibę kierując się niezłymi parametrami technicznymi (procesor, RAM...) i wieloma pozytywnymi opiniami przeczytanymi w internecie na jego temat (nie tylko tutaj).
Teraz mogę napisać, że G900 to najgorsze urządzenie tego typu jakie kiedykolwiek miałem w rękach i cholernie żałuję wydanej na nie kasy, bo była to kasa wyrzucona w błoto. Miała być do wszystkiego, jest do niczego.

*

Offline miba

• 4050
  • Sprzęt: Toshiba G900, doszedł x51v
Odp: Subiektywna opinia o G900 - do wszystkich którzy zamierzają kupić!
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 09, 2008, 07:02:00 »
Fakt, że tosia nie jest fonem który wyciągasz po zakupie i używasz, ale co z WM takim telefonem bezproblemowym w 100% może być. Te problemy z gprs i wifi to jest chyba jakiś żart. Jakbyś postąpił zgodnie z instrukcjami w indeksie wszystko by śmigało bez problemów. Osobiście używałem tosi jako modemu na wakacjach i nie raz sobie internat przeglądam np w piątek tak ze 2 godzinki czekając w samochodzie i wszystko śmigało bezproblemowo. Nie bardzo wiem o co z tym odtwarzaniem muzyki chodzi - ja tam nie narzekam. Może jakąś niekompatybilność ze słuchawką BT masz. Dla odmiany wszystkie moje peny z hostem chodzą włączając najnowszy szybki 8GB San Disk-a.
Czyżby w sprzedaży były dwa typy G900 czy co?  :O

« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 09, 2008, 08:43:07 »
W miarę używania Toshiby G900 rodziła się we mnie chęć do napisania takiego tekstu, w końcu przyszedł na to czas........

Można by sie po części zgodzić ale mi filmy ,mp3, wifi ,gry, działają zadowalająco ale nie kupiłbym tego telefonu za więcej niż  kilkaset złoty zresztą tak samo jak inne tego typu "mulimedialne zabawki"
wszystko ma swoja cenę
wiec 1zl w play +50zl aktywacja + 100zl karte 8GB z czytnikiem  + 2GB z przejściówka minisd już 150zl na niego wydałem do tego 20zl abo i to wszystko x2 i uważam że dość pchania w niego kasy :)
« Ostatnia zmiana: Listopad 09, 2008, 18:33:14 wysłana przez solidburn »
2x G900 play + 2x SDHC class 2i6 >8GB

*

Offline marcin_s3

• 261
  • Sprzęt: i8000, SG Note, Sandisk microSDHC 16 Gb
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 09, 2008, 09:02:53 »
W miarę używania Toshiby G900 rodziła się we mnie chęć do napisania takiego tekstu, w końcu przyszedł na to czas. Jeśli ktoś nie lubi dużo czytać, a nosi się z zamiarem kupna tego urządzenia - napiszę krótko: ja bardzo żałuję zakupu, nie wybrałbym go po raz drugi i nie polecam go nikomu.

<cut>

Teraz mogę napisać, że G900 to najgorsze urządzenie tego typu jakie kiedykolwiek miałem w rękach i cholernie żałuję wydanej na nie kasy, bo była to kasa wyrzucona w błoto. Miała być do wszystkiego, jest do niczego.

Cóż. Nie masz widać szczęścia :) U mnie gprs chodził od pierwszego kopa, wifi działa (zasięg mógłby być lepszy, ale toż to nie laptop), załaczony soft działa, problemy z pisaniem na klawiaturze ustąpiły, od filmów jest DVD + TV ewentualnie sala kinowa, przeglądarki działają. Czytanie ebooków na alreaderze jest wspaniałe, picsel viewer działa (w końcu coś widać z ebookow w formacie pdf).

Głośniej mogłoby być, to fakt. Z drugiej strony nieczęsto rozmawiam z kimś w pokoju w którym są warunki akustyczne stwarzane przez startujący odrzutowiec, więc głośność jest dla mnie drugorzędna. To telefon jest dla mnie a nie ja dla telefonu i to ja wybieram czas i miejsce rozmowy.

Więcej optymizmu....

M.

« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 09, 2008, 09:03:59 »
buaha, kolego, o czym Ty piszesz, jeśli nie potrafisz skonfigurowac odpowiednio "SWOJEGO WYPASIONEGO FONA" to po co tata Ci go kupował??

Zaczynamu od początku, od najwazniejszego:

jestem za mało inteligentny, utalentowany, mądry, bystry

W pełni masz rację  :ok:

nie łudźcie się, że usłyszycie cokolwiek na zatłoczonej ulicy, w restauracji z głośną muzyką

Tu tez się nie mylisz

utworzenie krótkiej wiadomości tekstowej, w G900 jest problemem

Bzdura...

przetestowałem wiele odtwarzaczy i zostawiłem sobie jeden (GSPlayer), bo grał źle

Jeśli odtwarzacz gra Ci źle lub niepotrafisz go skonfigurowac to napisz do producenta...

Na tym urządzeniu wszystko co nie jest zdjęciem, mi się zacina

Filmy z xvideos są pewnie w formacie .flv a do nich potrzebna nakładka

Możesz zagrać w dwie gry. Pasjans i Bubble Breaker.

Następny idiotyzm. Rzeczywiście gry na QVGA nie pojdą (a czego się spodziewałeś?? na VGA pewnie tez nie) ale sporo gier odapala, zaczynając od Virtual Pool Mobile na PPC (więcej nie testowałem), poprze emulki NES'a (w Mario i Contre pogrywam czesto) kończąc na emulkach PSX (GTA chodzi płynnie). A dołączając do tego pada... no comment   B)

Jeszcze większego rozczarowania doświadczyłem stwierdzając, że po instalacji tych ustawień Wi-Fi wysrało się dokumentnie

Takie rzeczy tylko w erze... i u Ciebie  :sleepy: Mogłeś napisać że skonfigurowanie połączenia po GPRS w G900 jest zadaniem ponad Twoje siły ....

Aparat

a czego sie spodziewałeś?? Do robienia zdjęć masz cyfrówkę

Podświetlanie klawiatury-aby klawiatura świeciła się dłużej, musisz zainstalować łatkę!

Hm, zmiana rejestru robi sie chyba bez instalowania dodatkowych łatek..... i Trwa 34s...

Oczywiście da się to zrobić, ale nie tak jak w normalnych telefonach

I tu jest pies pogrzebany (czy jakoś tak)  :P Bo to nie jest normalny telefon, tylko PPC. I na żadnym PPC nie będzie tak jak w Twojej wczesniejszej 3510i. Nawet na wcześniej wspomnianym BA.

U mnie nie znalazł innego zastosowania.

Bo to nie jest Pocket dla Ciebie... Wiesz, sporo osób korzysta z niego równiez do pracy, na studiach, Ty potrzebujesz czegoś do popisania się przed kolegami...

ktoś napisał kuchenkę do Toshiby G900

:mrgreen:

Podsumowując:

Tosia przerosła możliwości właściciela....
mpx200 > a925 > Hermes > G900 > p552 > Kaiser > Universal > Flame > Omnia > G1 > i8510.......> Galaxy S III

*

Offline miroslawdabrowski

• 43
  • Sprzęt: 20cm ;)
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 09, 2008, 09:50:51 »
A ja właśnie na dniach miałem kupić tą tośkę. Bardzo proszę o wasze prywatne opinie, bez przekrzykiwania się i udowadniania wyższości ... topik przyda się nie tylko mi, ale też innym, którzy myślą o zakupie g900.

*

Offline pisarz

• 512
  • Sprzęt: Toshiba G900 @ XIP 20757 + 2GB oraz HTC Artemis @ Artemis Touch + 8GB SDHC
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 09, 2008, 10:00:35 »
jak juz zostalo napisane wyzej, Tosia to nie telefon ktory wyciaga sie z pudelka i uzywa w nieskonczonosc. Owszem, trzeba chwile posiedziec przy urzadzeniu i je dopasowac do siebie, troche pokonfigurowac, ale przeciez o to chyba chodzi, zeby kazdy user dopasował urzadzenie do siebie ?!

Ja działam na WM 6.1 od Felixa i jestem bardzo zadowolony. Mam juz Tosie pare ladnych miesiecy i ani mysle jej wymieniac na co innego.
Toshiba G900 @ XIP 20757 + 2GB oraz HTC Artemis @ Artemis Touch + 8GB SDHC

« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 09, 2008, 10:02:30 »
Owszem, trzeba chwile posiedziec przy urzadzeniu i je dopasowac do siebie, troche pokonfigurowac, ale przeciez o to chyba chodzi, zeby kazdy user dopasował urzadzenie do siebie ?!

Dokładnie o to chodzi, dopasowujesz i ulepszasz w nieskończoność  :P
mpx200 > a925 > Hermes > G900 > p552 > Kaiser > Universal > Flame > Omnia > G1 > i8510.......> Galaxy S III

*

• 43
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 09, 2008, 10:21:07 »
Owszem, trzeba chwile posiedziec przy urzadzeniu i je dopasowac do siebie, troche pokonfigurowac, ale przeciez o to chyba chodzi, zeby kazdy user dopasował urzadzenie do siebie ?!

Właśnie tego się obawiam, że będę musiał wciąż i wciąż nad nią pracować bo coś będzie nie tak ...

*

Offline wikrap1

• 1162
    • www.mtbrowery.pl.tl
  • Sprzęt: atari portfolio/wizard /g900/Nokia e51
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 09, 2008, 10:25:00 »
Doczytałem do końca 2-giego akapitu i mnie krew zalewa :mad: Autor chyba przyzwyczaił się do komórek z zamkniętym systemem, owszem do dzwonienia itp. to się nadaje, ale WM daje nieco więcej możliwości, a jeśli systemowa obsługa sms ci nie pasi to możesz wgrać inną :P

Popieram przedmówców, że możliwości tosi przerosły usera.

Podsumowując:Autorowi tematu zalecam kupno zwykłej komórki/hajfona a innym nie sugerowanie się tym nieprofesjonalnym topickiem

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 09, 2008, 10:25:29 »
poczytaj inne tematy o tosi i zastanów się jaki % userów jest z niej zadowolonych a jaki niezadowolonych - będziesz mieć odpowiedź - tośka jest rewelacyjna i w tej cenie nie znajdziesz nic lepszego o podobnych parametrach

*

• 43
« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 09, 2008, 10:33:42 »
poczytaj inne tematy o tosi i zastanów się jaki % userów jest z niej zadowolonych a jaki niezadowolonych - będziesz mieć odpowiedź - tośka jest rewelacyjna i w tej cenie nie znajdziesz nic lepszego o podobnych parametrach

i właśnie o tym mowa. G900 posiada wszystko to czego potrzebuje. Do tego jest porażająco tania jak na stosunek cena/jakość. Model ma już ponad rok co za tym idzie wszystkie ważniejsze problemy zostały już naprawione...

Z mojej strony jeszcze jedno pytanko przez zakupem :). Czytałem na forum oraz widziałem kilka testów tośki, że jest problem z głośnością podczas rozmowy. Czy po poprawkach w rejestrze głośność jest taka jak chociażby w Kaiserze ? Jest to dla mnie ważne, ponieważ często otrzymuje telefon jak jestem w tramwaju, albo na ulicy. Głośność otoczenia w takich warunkach jest dosyć silna.

« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 09, 2008, 10:42:18 »

Właśnie tego się obawiam, że będę musiał wciąż i wciąż nad nią pracować bo coś będzie nie tak ...

To nie tak, no chyba ze zaczniesz sie bawic romami. Normalnie to wgrywasz pare twekow na poczatek (wowHD, powerup klawiatury etc) co Ci zajmie jakies 20 minut i tyle, masz w pelni sprawne urzadzenie.

Co wiecej wiekszosc tego co napisal autor topica to bzdury ;] Chocby sprawa zasiegu WiFi, z racji tego ze handluje telefonami i mam ich w domy troche w tej chwili porownalem zasieg w G900, Nokii N95 8gb, Nokii N81 i SE P1i. Pomijajac juz fakt, ze Symbiany nie sa w stanie polaczyc sie z siecia w ktorej jest filtracja po MAC to zasiegiem tez nie zaszalaly. Hitem okazala sie N95 ktora strzelala fochy lezac obok rutera, pomogly jej chyba ze 2-3 resety.

Podsumowujac G900 napewno nie jest telefonem idealnym. Ba wyciegnieta swiezo z pudelka jest nawet mocno bublowata, ale latwo mozna jej przywrocic funkcjonalnosc i za ta cene trudno cos lepszego znalesc

*

• 43
« Odpowiedź #13 dnia: Listopad 09, 2008, 10:50:27 »
A jak wygląda sprawa z zasięgiem GSM ? Jak zauważyłem niektóre palmfony maja dużo słabszy zasięg GSM niż "zwykłe telefony" (przykładowo k800i). Pamiętam, że Universal miał słaby zasięg i zawsze gubił mi kontakt z siecią kiedy wchodziłem do marketu. Czy toshiba ma dosyć dobry zasięg ? Porównywalny z Kaiserem, Trinity, czy k800i ?

*

tomwil

« Odpowiedź #14 dnia: Listopad 09, 2008, 10:52:30 »
No i mnie trafilo:
1. Połączenia telefoniczne
Nie wiem jak i dlaczego u Ciebie jest tak źle ale ja spokojnie mogę rozmawiać na ulicy i słyszę moich rozmówców.
Podejrzewam, ze po prostu zainstalowałeś WOWa i ustawiania z cabów i nawet nie raczyłeś zmienić ustawienia
choć wszyscy wyraźnie mówią że każda Tośka wymaga innych ustawień tego softu."..Owiana legendą wtyczka/łatka/patch (nazwijcie to jak chcecie) o nazwie "WowHD" też nie. Można więc uznać, że do słuchania muzyki Toshiba się nie nadaje, bo po prostu do tego nie służy." po prostu niewłaściwie ja skonfigurowałeś.
2. Pisanie smsów.
Jeśli chodzi o pisanie z klawiatury ekranowej nigdy nie miałem problemów z czymkolwiek. A jeśli piszesz o klawiaturze rozsuwanej
to i owszem na oryginalnym WM6 tak się działo, pomogło jednak zmiana sterowników-czyli jak się domyślasz nie wina sprzętowa tylko programowa.
A tak na prawdę wystarczy zmienić ROM i po kłopotach.
3.Gry
I tu już piszesz dyrdymały. Mam zainstalowanych 9 gier na Tośce i jakoś normalnie można pograć. Wrzucając fixa na VGA można grać we wszystko (skoro działa "Age Of Empire"-będzie działać wszystko)
.
.
.
Podsumowując. Miałem juz dziesiątk PDA w swoim niekrótkim już życiu i w każdym coś nie działało jak powinno. Podajesz E61 dla porównania, a używałeś tego telefonu??? Ja go dalej mam a jakoś na co dzień używam Toski. Dlaczego bo mam dosyć ciągłego resetowania i zawiechy systemów!
Dziwne?? Wcale nie. Każdy "goły" sprzęt z systemem Symbian czy WM będzie miał takie wady.
Moje zdanie jest takie,że wystarczyło zmienić rom (kilka polskich do wyboru) i problemy by zniknęły i raczej zajęło by Ci to mniej czasu niż pisanie tego posta.
Jak to trafnie napisał maniekasus- to ze nie potrafiłeś swojej Tośki poprawnie skonfigurować to nie wina PDA tylko Twoja. Do PDA trzeba podchodzić jak do PC (stąd PPC) W kompie po zakupie też Ci wszystko działało???

*

Offline kuba1961

• 681
« Odpowiedź #15 dnia: Listopad 09, 2008, 10:53:14 »
Masz 100% racji. Kup jakikolwiek telefon za 50zl i dzwoń bezproblemowo. g900 to sprzęt dla innych użytkowników. Dla maniaków dłubania i ustawiania lub dla takich którzy maja specyficzne potrzeby. Przesiadłem się właśnie z E51 (ma wszystko i zawsze działa) miała wadę, nudno było :) A g900 jedni kupują dla hosta inni dla ekranu jeszcze inni dla czytnika linii papilarnych jeszcze inni dla klawiatury. Parafrazując scenę filmu "Odpowiedz sobie na zaj......e ważne pytanie" do czego ją potrzebujesz. Ona naprawdą ma wszystkie wady o których napisałeś. Ale ona jest kompromisem, superpozycją  między ceną, możliwościami, potrzebami. Wybrałeś fatalne miejsce do narzekania na tośke tu piszą raczej jej fani. To jak z kobietą, wszystkie mają dużo wad ale tej jednej wszystkie wybaczamy  :O~  

baczek - nokie może (innych nie sprawdzałem ale wątpię) nie, ale nokia E51 na pewno łączy się przy filtromaniu mac. Bo to nie problem telefonu a urządzenia które filtruje (routera)
« Ostatnia zmiana: Listopad 09, 2008, 10:57:53 wysłana przez kuba1961 »

*

Offline dawidiuk1

• **
  • 179
« Odpowiedź #16 dnia: Listopad 09, 2008, 10:53:30 »
Odtwarzanie filmów
(...)Rozmawiałem natomiast z właścicielem czegoś, co nazywa się Blue Angel (HTC?). Podobno gość "z marszu" wgrywa na kartę pamięci pełny, 700 megowy film i ogląda go bez najmniejszych problemów. Dla mnie, właściciela (chyba nowszej?) Toshiby G900 to czysta abstrakcja. Na tym urządzeniu wszystko co nie jest zdjęciem, mi się zacina. Bawiłem się w konwertowanie filmów różnymi programami - do różnych rozdzielczości, różnych rozszerzeń. Raz nawet udało mi się odpalić poprzez TCPMP skonwertowany film, który był odtwarzany w miarę (w MIARĘ!) płynnie. Ale żeby nie było za różowo, trochę się spóźniał dźwięk. O jakieś 40 sekund.

Może masz wybrakowany egzemplarz?? Do tej pory wrzuciłem pewnie ze 40 filmów '700 megowych' i masę mniejszych teledysków i o dziwo problemy były tylko przy 1 (literując j e d n y m) pornolu. Spróbuj jeszcze odpalic film zwykłym coreplayerem, bo umnie też tcpmp wariuje czasem.

Alcatel ot 320 => SE P800 => Motorolka A1000 => Tosia G900

*

tomwil

« Odpowiedź #17 dnia: Listopad 09, 2008, 10:53:34 »
A jak wygląda sprawa z zasięgiem GSM ? Jak zauważyłem niektóre palmfony maja dużo słabszy zasięg GSM niż "zwykłe telefony" (przykładowo k800i). Pamiętam, że Universal miał słaby zasięg i zawsze gubił mi kontakt z siecią kiedy wchodziłem do marketu. Czy toshiba ma dosyć dobry zasięg ? Porównywalny z Kaiserem, Trinity, czy k800i ?

no i sobie odpowiedziałeś sam-zwykłe telefony- PDA to nie telefon.

jeszcze do Seiec-dobrze napisałeś że subiektywna opinia-a taka nie powinna być brana pod uwage przez potencjalnych kupujacych :)
« Ostatnia zmiana: Listopad 09, 2008, 11:00:16 wysłana przez tomwil »

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
« Odpowiedź #18 dnia: Listopad 09, 2008, 10:55:24 »
jak wchodzę do szkoły po syna to zawsze pada, ale zwykłe komórki też padają ;)
zależy gdzie są takie miejsca gdzie nic zasięgu nie łapie

*

Offline miba

• 4050
« Odpowiedź #19 dnia: Listopad 09, 2008, 11:03:45 »
Ostatnio sobie mini-biuro w piwnicy zrobiłem i niestety ceną jest słaby sygnał GSM ( grube ściany i sufit ). Powiem tak moja nokie 3110c łapie w tych trudnych warunkach sieć gorzej niż tośka, co mnie dość zdziwiło, bo ta nokia to niezły telefonik i bardzo dopracowany. Tak więc zasięgu moim zdaniem przyczepić sie nie można.

*

• 43
« Odpowiedź #20 dnia: Listopad 09, 2008, 11:13:45 »

no i sobie odpowiedziałeś sam-zwykłe telefony- PDA to nie telefon.

jeszcze do Seiec-dobrze napisałeś że subiektywna opinia-a taka nie powinna być brana pod uwage przez potencjalnych kupujacych :)

masz rację, każdy inaczej ocenia, każdy inaczej postrzega. Jednak subiektywne opije pozwalają na dostrzeżenie niedociągnięć, szczególnie jeśli są od osoby, która patrzy z perspektywy doświadczenia i czasu używania urządzenia.

*

Offline luko3

• **
  • 170
« Odpowiedź #21 dnia: Listopad 09, 2008, 11:25:34 »
Urządzenia z WM są trochę jak PC. Jak instalujesz windowsa na kompie to też jak nie wgrasz poprawek i innych różnych rzeczy to system się średnio do pracy nadaje. Dla tych co nie lubią instalować/testować/kombinować itd. polecam jakąś starą Nokię...
Casio BN-10 --> Jornada 690 --> Ipaq h1940 --> Dell X30 --> Nokia 9300 --> Toshiba G900 --> MDA PRO --> Samsung I780 --> Palm Centro --> HP IPAQ hx2410 --> FS Loox 718 --> ?

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
  • Power User // ROM Developer
  • Sprzęt: N900
« Odpowiedź #22 dnia: Listopad 09, 2008, 11:30:42 »
Jak instalujesz windowsa na kompie to też jak nie wgrasz poprawek i innych różnych rzeczy to system się średnio do pracy nadaje.

Wystarczy zrobić to raz, nlite'm. Tak samo tutaj, kuchnią...
"Wiedza zdobyta samodzielnie jest więcej warta niż przekazana przez inną osobę"

"ponieważ gotowanie to nie jest copy/paste"
paypal

*

tomwil

« Odpowiedź #23 dnia: Listopad 09, 2008, 11:32:22 »
miroslawdabrowsk nie kombinuj bo przesalasz-subiektywna znaczy stronnicza, czyli pisana pod wpływem kogoś lub czegoś-jak taka opinia może być miarodajna??? Nie może. I nie powinna a to dlatego,że właśnie jest stronnicza. A na dodatek z tego co kolega nam w 1 poście zaserwował ma minimalne doświadczenie z PDA.

*

• 43
« Odpowiedź #24 dnia: Listopad 09, 2008, 11:42:33 »
miroslawdabrowsk nie kombinuj bo przesalasz-subiektywna znaczy stronnicza, czyli pisana pod wpływem kogoś lub czegoś-jak taka opinia może być miarodajna??? Nie może. I nie powinna a to dlatego,że właśnie jest stronnicza. A na dodatek z tego co kolega nam w 1 poście zaserwował ma minimalne doświadczenie z PDA.

po prostu wole słuchać negatywnych opinii niż szeroko dostępnych reklamówek typu "och ach". Nie traktuję subiektywnych opinii dosłownie, raczej jako informacje czemu trzeba się przyjrzeć, na co trzeba zwrócić uwagę przy decyzji zakupu. Czy subiektywne opinie są miarodajne ? Oczywiście, że nie i trzeba o tym pamiętać. Nie powinniśmy zgadzać czy negować ich automatycznie. Są bardzo pomocne bo pomagają na dostrzeżenie uwag powstających z użytkowania nie pokazanych w z ładnych specyfikacjach technicznych.

*

Offline miba

• 4050
« Odpowiedź #25 dnia: Listopad 09, 2008, 11:52:47 »
Wielu userów powyżej napisało konkrety. O ile kwestia głośności zależy od percepcji dźwięku przez daną osobę i tutaj nie chcę nikogo krytykować, to to czy np. jest mozliwe skonfigurowanie GPRS jest bardzo łatwy do rozstrzygnięcia. Podobnie z innymi zagadnieniami - niektórzy oglądają filmy, słuchają muzy i nawet grają w gry używając pada więc skoro oni mogą to chyba jest to możliwe?

*

Offline hack

• **
  • 123
    • Audi A4 Klub Polska
  • Sprzęt: Toshiba G900 + Sandisk 8GB SDHC + QSTARZ BT-Q818 Extreme + Creative EP-635, Acer N35 + 2GB Transcend SD
« Odpowiedź #26 dnia: Listopad 09, 2008, 12:47:18 »
W moim przypadku jest tak:

Korzystam z Internetu, mam Tosię, pakiet 50MB w Simplusie za 10zł/mc, wbudowana obsługa Wi-Fi, 3G HSDPA etc. Dodatkowo nawigacja, notatki, Office, jakaś gierka, odtwarzacz muzyki (odpowiednio skonfigurowany WOW HD daje radę), TCPMP z fixem do GoForce 5500 (u mnie filmy śmigają aż miło). Potrzebuję zrobić fotki to idę w plener, biorę cyfrówkę i jest OK. Jakoś nie cieszy mnie robienie zdjęć nawet N95, czy innym "super telefonem", a jakoś nie robię zdjęć bez potrzeby. Nie cieszy mnie to. Kartę w Simplusie kupiłem wtedy kiedy nabyłem G900, głównie skusił mnie tani internet. Numer z tej karty mają tylko najlepsi znajomi i rodzina (grupa zamknięta).

Dużo dzwonię, potrzebuję sprzętu który najlepiej się do tego nadaje i nie zawiedzie mnie gdy będę daleko od domu - biorę dodatkowo Nokię 6310i. Tam nie narzekam na jakość rozmów. Nokia ma włożony SIM z moim starym numerem i też wszystko jest OK.

Według mnie oba urządzenia tworzą idealny duet. Tosię mam zawsze przy sobie, dzwonią tylko ludzie z którymi chce mi się gadać i nie zawracają głowy byle głupotami. Nokia przydaje się do prowadzenia dłuższych rozmów.

Nie ma urządzeń idealnych. WM trzeba dopasować do swoich potrzeb i będzie OK. Cały czas wychodzą nowe ROMy, dla każdego coś dobrego. Jeżeli chcesz mieć wszystko ustawione "z góry" to bierz sprzęt, który ma zamknięty system. Symbiana można złamać, oprogramowanie SE też, ale to nie to samo.

Co do czytnika linii papilarnych - sprzydaje się on podczas przeglądania menu albo stron intenetowych. Działa on jako Touch Pad. Ekran też robi wrażenie. WVGA Tosi w porównaniu do QVGA to naprawdę widoczna różnica. Jakoś dawniej tego nie dostrzegałem, ale teraz naprawdę widzę to. Host USB to super sprawa. Jadę sobie autkiem (z koncernu VAG), a tu nagle zapala się CHECK, albo czuję że coś nie tak z autem. Podłączam kabelek od VAG-COMa do hosta i widzę co się dzieje z autem. Nie muszę brać ze sobą notebooka.

Po prostu Tosia kierowana jest do specyficznej grupy odbiorców a nie do większości odbiorców. Tosia jest dla mnie OK i to jest moje zdanie. Nie każdy musi się z tym zgadzać...
« Ostatnia zmiana: Listopad 09, 2008, 12:50:20 wysłana przez hack »

*

Offline kochas315

• 292
  • Sprzęt: Toshiba G900 @ AllmostOfficial 1.1
« Odpowiedź #27 dnia: Listopad 09, 2008, 12:47:41 »
A ja rozumiem pierwszy post. G900 to nie jest fajny telefon, w ktorym wszystko dziala. Fakt ze na wiekszosc problemow jest rozwiazanie, ale to laczy sie z grzebaniem po forum instalowaleniem testowaniem nowych rzeczy, ja po 4 miesiacach ciagle znajduje cos jeszcze do poprawienia. A troche czasu tutaj spedzam. Nie masz czasu, a chesz zeby ci wszystko idelanei dzialalo - nie kupuj! Odradzam też inne PPC. Chesz sie pobawic i kupic tanio dobrego PDA - ostrzegam ze wymaga czasu, ale polecam!
Spis i Cennik Ofet Internetowych GSM - http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=106397
Spis polecanych ROMów dla Toshiby G900 - http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=113316

*

Offline nit

• 416
« Odpowiedź #28 dnia: Listopad 09, 2008, 12:58:34 »
napisałeś o filmach ja na swojej tosi też tak robie i jakoś się nie tnie czy ja mam jakiś dziwny telefon czy ty jesteś  jakiś pechowy .Co do gier też pojechałeś tosie a odziwo działa wiele gier np spore super-g stunts asphalt4  i kilka innych tylko trzeba umieć szukać włąściwych wersji  . Jedziesz równo po dobrym sprzęcie którego poprostu nie potrafisz wykożystać . Niema nic idealnego
« Ostatnia zmiana: Listopad 09, 2008, 13:23:58 wysłana przez nit »

*

Offline eprom

• 48
« Odpowiedź #29 dnia: Listopad 09, 2008, 13:30:38 »
bo ten smartphon jest dla ludzi... Jakoś nie przeszkadza mi używanie tego smarta jako telefonu GSM, głośność jest wystarczająca po przejściu na WM 6.1, internet przez wi-fi działa rewelacyjnie, przez gprs żadko używam , ale bez problemów, jeśli chodzi o smy i klawiaturę takze nie mam zastrzezeń, filmów nie ogladam, także dla mnie ten smart jest rewelacyjny.