nieda się zmienić klawiatóry ekranowej

• 11 Odpowiedzi
  • 869 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline nit

• 416
nieda się zmienić klawiatóry ekranowej
« dnia: Marzec 29, 2009, 00:38:29 »
mam taki problem ,że nie mogę zmienić klawiatóry ekranowej klawiatóry które podobno działają nie chcą mi się zmienić . NP klawiatóra z blackstone nie działą mimo że mam ją wgotowaną w rom fingerkeyboard nie działa itp jak zmieniam w ustawieniach na nią to się nie zmienia :(

*

Offline mr.deimos

• **
  • 186
  • Sprzęt: Toshiba G900
Odp: nieda się zmienić klawiatóry ekranowej
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 29, 2009, 04:26:21 »
Nie wiem jak rozwiązać problem ze zmiana klawiatóry, ale z klawiaturą może mogę pomóc ;)
Będziesz potrzebował jakiekgoś edytora rejestru - polecam ten z taskmanagera od dotfreda.
Odpal edytor rejestru, wyeksportuj całą gałąź HKCR/CLSID (rozwiń listę HKEY_CLASSES_ROOT, zaznacz folder CLSID, kliknij pierwszy przycisk w dolnym menu i wybierz "export" i wskaż jakąś lokację na plik). Upewnij się, że gałąź została wyeksportowana (podejrzyj wygenerowany plik .reg edytorem tekstu). Jeśli tak to usuń ze swojego rejestru całą gałąź CLSID (jak przy eksporcie, tylko klikasz w przycisk z przekreślonym kluczem w menu), a następnie zaimportuj wygenerowany przed chwilą plik .reg (pierwszy przycisk w menu/import).
Po tym zabiegu oczywiście soft-reset i powinno działać jak należy. Nie jestem pewien dlaczego tak się dzieje (możliwe, że dochodzi do fragmentacji rejestru), ale mi też się zdarzało, że nie dałem rady zmienić klawiatury, a lista dostępnych klawiatur otwierała się kilkanaście sekund. Opisany zabieg pomagał za każdym razem.

[EDIT]
Przed całą operacją zrób najlepiej backup. Jak niechcący wywalisz nie tą gałąź co trzeba to będziesz miał poważny problem :P
[/EDIT]
« Ostatnia zmiana: Marzec 29, 2009, 04:28:30 wysłana przez mr.deimos »

*

Offline miba

• 4050
  • Sprzęt: Toshiba G900, doszedł x51v
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 29, 2009, 13:36:43 »
Dziwne co nieco to jest  i nie widzę jakoś logicznego uzasadnienia :O

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
  • Power User // ROM Developer
  • Sprzęt: N900
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 29, 2009, 13:43:27 »
ja znam tylko jedno uzasadnienie, jak jest za dużo modułów w romie to zawsze miałem padakę z SIPem
"Wiedza zdobyta samodzielnie jest więcej warta niż przekazana przez inną osobę"

"ponieważ gotowanie to nie jest copy/paste"
paypal

*

Offline mr.deimos

• **
  • 186
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 29, 2009, 14:19:18 »
Dziwne co nieco to jest  i nie widzę jakoś logicznego uzasadnienia :O
W gałęzi CLSID siedzą między innymi wpisy z informacjami o SIP-ach. Najwyraźniej wraz z kolejnymi modyfikacjami rejestru rośnie czas dostępu do tych wpisów. Jak już mówiłem, dlaczego dokładnie tak jest nie mam pojęcia, gdzieś kiedyś takie rozwiązanie wyczytałem i kilka razy pomogło. Nawet wczoraj miałem na warsztacie wizarda (z WM 6.1), w którym lista SIP-ów otwierała się kilkanaście sekund i dało się wybrać tylko dwie z trzech klawiatur. Swego czasu na WM5 też takie przypadki mi się zdarzały. Ale fakt, że opisywany przeze mnie przypadek występuje raczej na romach dość długo używanych, a nie świeżo flashowanych - tu pewnie rację ma globalbus.

*

Offline nit

• 416
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 29, 2009, 15:10:13 »
nie ma prostszego sposobu ??

*

Offline miba

• 4050
  • Sprzęt: Toshiba G900, doszedł x51v
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 29, 2009, 15:29:28 »
No nie sposób jest prosty jak diabli. Wręcz trywialnie prosty. Trzeba tylko uważać żeby nie się nie zagapić. Ale z tym czasem dostępu to kurczę, no nie wiem - edytorek rej też przecież jak robi sie zrzut by się zamrażał na dłuższa chwilę. Występuje cos takiego? Tak jak patrzę na ten rejestr WM to nie jest aż taki wielki w porównaniu do XP.

*

Offline mr.deimos

• **
  • 186
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 29, 2009, 17:00:43 »
Wielki nie jest, ale widać wystarczająco duży. A i prędkość maszyny jest znacznie mniejsza. Widziałem nawet kilka programów optymalizująch rejestr (prawdopodobnie właśnie go eksportowały, czyściły i na nowo importowały) które według osób testujących poprawiały szybkość działania. Nie wiem na ile była to faktyczna poprawa, a na ile autosugestia, ale raczej coś w tym jest - pamiętam, że np. na win98 optymalizacja rejestru potrafiła dać naprawdę dużo.

« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 30, 2009, 15:19:43 »
A co to jest "klawiatÓra"??  :mysli:

*

Offline nit

• 416
« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 30, 2009, 19:40:47 »
niestety zrobiłem wedle instrukcji jednak klaway nie da się nadal zmienić w ustawieniach .

*

Offline mr.deimos

• **
  • 186
« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 31, 2009, 14:59:12 »
Czyli problemem jest najwyraźniej to,o czym pisał globalbus - gotuj jeszcze raz.

*

Offline nit

• 416
« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 31, 2009, 15:53:18 »
gotowałem i to nie raz na oryginalnym też żadna klawa mi nie chciała działać :( uzyskałęm odpowiedź na portegeclub :) nie trzeba wybierać z listy w ustawieniach wprowadzania tylko odrazu jak klawa się otworzy kliknąć tą strzałeczkę :) i tam zmienić
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 01, 2009, 16:23:58 wysłana przez nit »