g900 a GPS Bluetooth - problem z koniecznąścią wielokrotnego parowania

• 2 Odpowiedzi
  • 544 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Witajcie,

użytkuję Tośkę G900 z odbiornikiem GPS Bluetooth. Używam Automapy i generalnie oba te urządzenia funkcjonują bez zarzutu.

Mam jednak jedno pytanie, dotyczące pewnego zachowania się Toshiby:

na początku krótki opis.

- włączam Automapę i odbiornik GPS
- urządzenia były już wczeniej sparowane, odbiornik GPS widnieje w liście urządzeń, ustawienia portów według postu umieszczonego na forum.
- mimo wszystko po uruchomieniu Automapy na ekranie pojawia mi sie POWIADOMIENIE , że mój odbiornik GPS próbuje połączyć się z G900, naciskam OK i zostaję poproszony o podanie kodu 0000, a następnie o wybranie rodzaju połączenia (port szeregowy). W tym czasie w Automapie widnieje cały czas komunikat  "szukam sygnału GPS".
- po zatwierdzeniu ostatniej w.w. operacji komunikat "szukam sygnału ..." nadal pozostaje, więc wybieram w AM polecenie "minimalizuj", poczym przechodzę w ustawienia Bluetooth i definiuję "Nowy port wychodzący" dla odbiornika.
- przełączam się z powrtoem na AM i już od tej pory wszystko działa OK.

Moje pytanie:
- dlaczego za każdym razem gdy włączam AM i odbiornik wyżej opisana sytuacja się powtarza ?
- czy istnieje możliwość żeby G900 zapamiętała urządzenie na stałe i przypisany do niego port wychodzący ?
- dlaczego mimo że mój odbiornik cały czas widnieje w liście urządzeń Bluetooth w g900, to po włączeniu AM zawsze pojawia się POWIADOMIENIE o próbie jego połączenia z g900 ?

Jako dodatkową informację dodam, że odbiornik jest na stałe podłączony do zasilania w samochodzie (bagażnik) , telefon zabieram z sobą do domu, po odpaleniu samochodu podłączam telefon do zasilania i automatycznie też odbiornik się włącza. (wczesniej jest wyłączony z racji , że moje gniazda zapalniczek nie działają gdy nie ma klucza w stacyjce i wtedy w nocy odbiornik GPS się zazwyczaj wyłąduje i wyłączy)

Dzięki z góry za pomoc.

*

Offline miba

• 4050
  • Sprzęt: Toshiba G900, doszedł x51v
Odp: g900 a GPS Bluetooth - problem z koniecznąścią wielokrotnego parowania
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 22, 2009, 09:44:17 »
Informacja o parowaniu jest nie tylko na tosi ale również w pamięci odbiornika. Reset tej pamięci spowoduje że konieczne będzie ponowne parowanie. Pojawia się pytanie czy rozładowanie baterii odbiornika powoduje wymazanie tej pamięci. Może tak być istotnie To chyba stary odbiornik jest?

Odp: g900 a GPS Bluetooth - problem z koniecznąścią wielokrotnego parowania
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 22, 2009, 10:48:11 »
Tak odbiornik ma już z pięć lat. Kupiłem go jeszcze z pierwszym hp 2110. Ale działa bez zarzutu i bateria też trzyma więc dlatego nie wymieniam.

Analizując podpowiedź spróbuję, przed opuszczaniem samochodu, wyłączać odbiornik tak żeby się nie rozładowywał.