Opóźnienie wpisywania znaków w smsach.

• 7 Odpowiedzi
  • 988 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Opóźnienie wpisywania znaków w smsach.
« dnia: Kwiecień 22, 2009, 18:11:51 »
Witajcie.

Kiedyś już o to pytałem. Jak na zlość, mimo wielu sposobów - na stałe i w 100% działa tylko spore podkręcenie CPU, na co my, użytkownicy Tośki pozwolić sobie raczej nie możemy ze względu na baterie.

Pytałem bardzo dawno, liczę więc na to, że coś się w tej kwestii zmieniło.

Jeśli wszystko po staremu, czyli sposobu na to nie ma,  to wątku proszę nie usuwać, bo napisałem go specjalnie w taki sposób, aby potem coś "dopowiedzieć". Najpierw muszę jednak wiedzieć, czy może znany jest już jakikolwiek w 100% sprawny sposób na _normalne_ wpisywanie znaków (Na Boga, kupiłem PPC z QWERTY m.in. po to, żeby pisać na nim szybciej smsy... A tu...)

Pozdrawiam serdecznie!

PS. Korzystałem z kilku romów, na każdym było to samo. Aktualnie uzywam C&C 1.11.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 22, 2009, 18:28:40 wysłana przez coolpifko »

*

Offline miba

• 4050
  • Sprzęt: Toshiba G900, doszedł x51v
Odp: Opóźnienie wpisywania znaków w smsach.
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 22, 2009, 18:19:20 »
Problemem nie jest to ze tosia jest za wolna tylko bład w aplikacji. Ale na marginesie to zdefiniuj co to znaczy normalne - jakie opóźnienia.

*

Offline ..k..l..m..n..

• 2602
  • Sprzęt: LG Swift 3D, HTC Leo, Eten M700
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 22, 2009, 18:20:05 »
Może spróbuj zerknąć na rozwiązania z tego wątku? Może akurat pomogą.
LG Swift 3D: Froyo
HTC Leo: EnergyROM 28244 Sense 2.5 Cookie 2.0
Eten M700: _TB_TB_ WM6.1

« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 22, 2009, 18:26:32 »
Problemem nie jest to ze tosia jest za wolna tylko bład w aplikacji. Ale na marginesie to zdefiniuj co to znaczy normalne - jakie opóźnienia.

Standardowe opóźnienie przy wpisywaniu znaków _tylko_ w smsach. Na które narzekają chyba wszyscy ;-)
Około sekundowe opóźnienie + przy szybszym tempie wpisywania znaków gubienie wielu literek. Właściwie opóźnienie pal licho - można z tym żyć. Gorsze jest jednak gubienie literek.

Bo prawda jest taka, że na zwykłym telefonie napiszę smsa około 2-3x szybciej niż na Tośce, czyli PPC z qwerty. Który jest przecież przeznaczony do _szybkiego_ pisania. W wordzie itp oczywiście wszystko w porządku.

Ktoś podał tutaj jeszcze sposób na zmianę gwes na time critical w Tośce. I sposób również był w 100% skuteczny, za co nawet serdecznie podziękowałem. Jak się jednak okazało - za szybko, bo sposób ten działa jedynie kilkanaście minut, nie wiem czemu. Potem te ustawienia automatycznie się resetują.

..k..l..m..n.. Wszystkich tego typu sposobów juz próbowałem. Jak już pisałem jedynym naprawdę skutecznym rozwiązaniem jest stałe podkręcenie procesora Tośki, co jest poprostu złym pomysłem. Bo wtedy już i tak krótki żywot baterii w tośce skraca się jeszcze bardziej... I nie przeżyje nawet jednego dnia bez ładowania.

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
  • Power User // ROM Developer
  • Sprzęt: N900
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 22, 2009, 18:30:13 »
kbdfix v4 działa, nie ma opcji o gubieniu czegokolwiek, nawet z włączonym et9 (który na bieżąco w tle sprawdza wprowadzane znaki z bazą danych)
jedyna sytuacja, w której gubi literki to et9 + NFBrowser jak jest włączona animacja .gif i na stronie jest paręnaście ruszających się emotów.
"Wiedza zdobyta samodzielnie jest więcej warta niż przekazana przez inną osobę"

"ponieważ gotowanie to nie jest copy/paste"
paypal

« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 22, 2009, 18:35:15 »
Dziękuję za informację.

Poszukałem, w końcu znalazłem ^^.
Teraz zobaczę, czy działa.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 22, 2009, 18:36:53 wysłana przez coolpifko »

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
  • Power User // ROM Developer
  • Sprzęt: N900
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 22, 2009, 18:37:12 »
przeczytałbyś do końca to co podesłał klmn to byś znalazł...
"Wiedza zdobyta samodzielnie jest więcej warta niż przekazana przez inną osobę"

"ponieważ gotowanie to nie jest copy/paste"
paypal

« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 22, 2009, 18:45:13 »
przeczytałbyś do końca to co podesłał klmn to byś znalazł...

Jak już pewnie zauważyłeś, znalazlem zanim odpisałeś ;-)

Rzeczywiście działa. Teraz co prawda raz najakiś czas wpisuje 2 literki zamiast jednej, ale to o wiele lepsze niż gubienie liter ;-) Pozatym zdarza się to _bardzo_ sporadycznie. Wpisuje bez opóźnień i nic nie zjada. Świetne!

Dziękuję więc serdecznie za pomoc. Sądzę też, że powinniśmy nagłośnić nieco sprawę tego pliczku, bo wiele osób pewnie po prostu pryzwyczaiło się do podstawowej wady tośki, a jak się okazuje - jest na to bardzo prosty i skuteczny sposób.

Dzięki!