przeróbka głośnika

• 24 Odpowiedzi
  • 1888 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

przeróbka głośnika
« dnia: Kwiecień 24, 2009, 19:25:00 »
Skoro z Tośą są problemy z dźwiękiem szczególnie w trakcie rozmowy a konkluzja z forum jest taka, że programowo za wiele się nie da poprawić,  to może pomogłoby wstawienie innego głośniczka? Ktoś może próbował takich zabiegów?

*

Offline miba

• 4050
  • Sprzęt: Toshiba G900, doszedł x51v
Odp: przeróbka głośnika
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 24, 2009, 20:16:14 »
Dopóki tel jest na gwarancji raczej nie warto. Masz na myśli mały głośniczek do rozmów?

« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 24, 2009, 20:31:21 »
Tak ten do rozmów. Patrzę przez pryzmat spadających cen tych telefonów. Ja swój kupiłem rok temu nowy ale nie od operatora i nie pamiętam na ile była wydana gwarancja.

*

Offline miba

• 4050
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 24, 2009, 20:33:58 »
Chyba jeszcze Ci rok został. Mi ten głośniczek wystarcza i jakoś nie zwrócił mojej uwagi - raczej ten drugi tuż jak tosię kupiłem wydawał się bardzo cichy.

*

Offline abes99

• *
  • 84
  • Sprzęt: Mio P550=>Tośka G900=>HP Ipaq 214/Lark 43.1/E51=>Omnia II/Lark 43.1
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 26, 2009, 21:18:23 »
W sumie, gdyby udało się usunąć tą niedogodność Tośki, to wg mnie byłaby świetnym sprzętem, a tak niestety pozbyłem się jej, bo nie spełniała swojego głównego przeznaczenia - ciężko z niej było rozmawiać w ruchu ulicznym czy w jadącym aucie. Zmieniłem na Nokie E51 i... ulżyło mi :D - również dosłownie (gabaryty, waga). Teraz rozglądam się za innym PDA z porządnym ekranem ;)....

*

Offline lukasik

• *
  • 56
  • Sprzęt: LG P990 Optimus 2X, TOSHIBA G900
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 27, 2009, 15:54:20 »
tez myslalem nad podglosnieniem toski, poprzez wymiane glosnika od dzwonkow. macie jakies fotki wewnatrz toski? jesli jest wystarczajaco miejsca, moznaby sprobowac wstawic glosniczek np z sonyericssona np k510(stary telefon i pewnie sporo czesci dostepnych), z tych co znam to jest bardzo glosny i nie trzeszczy. idąc za ciosem moznaby tez podmienic pypcia w sluchawce.

*

Offline b7rabbitdj

• 846
  • Sprzęt: Z ultra, Hazel, Smart, E61i, Q1, M300
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 27, 2009, 21:57:31 »
Tak ten do rozmów. Patrzę przez pryzmat spadających cen tych telefonów. Ja swój kupiłem rok temu nowy ale nie od operatora i nie pamiętam na ile była wydana gwarancja.

ot: gwarancja jest dwu letnia.

« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 27, 2009, 22:08:28 »
Dziś zaobserwowałem taki patent, że jak komórkę trzymam w ręku i nie zasłaniam jej pleców to słychać dzwonek rewelacyjnie ale wystarczy, że telefon leży lub jest w kaburze i głos jest strasznie przytłumiony w innych telefonach nie zauważyłem aż takiej zmiany. Może to kwestia obudowy. A ten głośniczek do rozmów to mnie do szewskiej pasji doprowadza ledwo słychać jak się jest w miejscu publicznym. Może jednak do producenta z reklamacją pójść bo chyba są jakieś normy na te sprawy?

*

Offline abes99

• *
  • 84
  • Sprzęt: Mio P550=>Tośka G900=>HP Ipaq 214/Lark 43.1/E51=>Omnia II/Lark 43.1
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 27, 2009, 22:29:56 »
macie jakies fotki wewnatrz toski?
:D Wiedziałem, że gdzieś były :ok:. Chwila szukania na portegeclub.com i znalazłem takiego ciekawego .pdf'a ze sporą ilością zdjęć środka Tośki. Ja tam się na dłubaniu w takich bebechach nie znam, ale może wykombinujecie coś?

« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 28, 2009, 06:58:06 »
Widzę, że pomysł dobry. Na elektronice się nie znam ale popytam wśród znajomych jak się ktoś podejmie to chyba poświęcę kom. 

*

koldasz

« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 28, 2009, 15:40:54 »
dla narzekajacych na glosnosc dzwonka:
zawsze mozna kupic baterie mugena 3000mAh i zalozyc dolaczona pokrywe baterii a pudlo rezonansowe tak powstale powoduje ze tOska obudzi nawet umarlego :) :mr.green: : ) ~

« Odpowiedź #11 dnia: Maj 20, 2009, 11:44:34 »
i jak ruszyło się coś odnośnie przeszczepu głośnika ? bo gdyby komuś się to udało i poprawa głośności byłaby znacząca to mimo gwarancji jestem skłonny przeprowadzić podobną operacje  :wink:

*

Offline miba

• 4050
« Odpowiedź #12 dnia: Maj 20, 2009, 13:32:22 »
No mam AM przy wolniejszej prędkości na 60% ustawioną i ten komunikat powitalny jest jak na mnie dość głośny. GSplayer też mocniej gra od TCPMP więc podejrzewam, że to nie w samym głośniczku jest problem.

*

Offline eRd

• **
  • 108
« Odpowiedź #13 dnia: Maj 20, 2009, 22:01:35 »
No tak tak miba tylko skoro nie dajemy sobie rady programowo tego poprawic, to moze prosciej i szybciej bedzie hardware poprawic  :grin: Mysle, ze nawet jezeli chodzi o pasmo przenoszenia to taki glosniczek z SE potrafi wiecej. Powiedzcie tylko czy tylko opor i wielkosc glosniczka musi sie zgadzac? (jesli chodzi o wielkosc to zawsze mozna cos dopasowac) bardziej zastanawia mnie opor. Nie mam niestety srubokreta zeby rozkrecic Toske (co to ma byc za srubokret?) Ewentualnie jakies instrukcje co pokolei rozkrecac mile widziane.
Toshiba G900 -> gotowany R OM z kuchni Globalbusa
HTC Touch Diamond -> DI2 v. 7.0 by Krzysiecw

« Odpowiedź #14 dnia: Maj 21, 2009, 06:30:42 »
U mnie w mieście jeden człowiek w serwisie telefonów stwierdził, że nigdy nie rozbierał tosi pod kontem głośniczków ale robi porty usb bo ponoć szybko padają w tych telefonach. Teoretycznie ma zajrzeć do głośnika jak mu ktoś taki telefon przyniesie.

*

Offline miba

• 4050
« Odpowiedź #15 dnia: Maj 21, 2009, 08:32:12 »
Opór nie powinien być dużo mniejszy od oporu głośniczka wbudowanego, bo inaczej można coś popalić na płytce.

*

Offline marsozerca

• **
  • 211
  • obserwator ;)
  • Sprzęt: Tośka g900@520MHz@ Win6.1 :)
« Odpowiedź #16 dnia: Maj 21, 2009, 17:17:36 »
Czemu tak się uparliście na sam opór? ;> To na każdej płytce jest zapodawany ten sam prąd i panują te same napięcia,a co się z tym wszystkim wiąże- i moce?
Mam swoje życie wy mówicie mi jak żyć
mam swoją drogę wy mówicie mi którędy iść
mam swoje pięści słyszę z kim się bić
i swoje serce kogo kochać z kogo kpić

*

koldasz

« Odpowiedź #17 dnia: Maj 21, 2009, 18:04:34 »
a tak sirliśmy bo prąd płynie tam gdzie mu łatwiej i gdy opór głośnika jest niższy niż opór wzmacniacza to ryzukuje się jego przegrzanie/spalenie gdyż będzie dawał z siebie więcej niż powinien. ot co :P

*

Offline zaszh

• *
  • 54
  • Sprzęt: Toshiba G900
« Odpowiedź #18 dnia: Maj 21, 2009, 18:43:22 »
ja rozwiązałem problem w bardzo prosty sposób. nauczyłem sie przykładać głośnik dokładnie do ucha a nie okolic nagle tośka stała się wystarczająco głośna

*

koldasz

« Odpowiedź #19 dnia: Maj 21, 2009, 19:09:10 »
Święta prawda, święta prawda.
Dobrze mówi. Piwa mu dać.
Dokładnie tak samo mam w E61.
Jak dobrze nie przyłożysz to g.. usłyszysz.

*

Offline eRd

• **
  • 108
« Odpowiedź #20 dnia: Maj 22, 2009, 11:57:08 »
Dobrze, wszystko fajnie tylko nie powiecie mi, ze glosnosc rozmowy w autobusie czy tramwaju jest akceptowalna przez ten badz co badz rowniez telefon.
Toshiba G900 -> gotowany R OM z kuchni Globalbusa
HTC Touch Diamond -> DI2 v. 7.0 by Krzysiecw

*

koldasz

« Odpowiedź #21 dnia: Maj 22, 2009, 13:16:54 »
Ja tam nawet raz odebrałem telefon na G900 w autobusie :E .

Było to podczas sławetnego boju z dualsimem.
zjebkę żony że wcześniej nie odebrałem usłyszałem i to dobrze. Wcześniejsze nie odebrałem bo nic G900 nie wskazywała że ktoś dzwonił. Wina leżała po stronie dualsima. A tak sobie wskazywał że moduł tel. jest zalogowany w sieci ale tylko nie reagował na wywołania z zewnątrz.
Dualsimom mówimy stanowcze nie . Przynajmniej temu badziewiu z allegro.
Czaję się na simmore. Przy obecnym kursie $ jest to jednak za drogi szpas.

*

Offline miba

• 4050
« Odpowiedź #22 dnia: Maj 22, 2009, 13:23:45 »
Może Twoja żona nadawała 16 bitowy dźwięk a normalnie rozmówcy puszczają 8 bitowy?  :mysli:  :shock:

*

koldasz

« Odpowiedź #23 dnia: Maj 22, 2009, 14:29:15 »
ee miba ale g900 ma lepsze dzwonki-głośniejsze midi czy wav/mp3?
.
.
.
.
jak pamietam im mniej bitów tym dzwonek głośniejszy w g900

*

Offline miba

• 4050
« Odpowiedź #24 dnia: Maj 22, 2009, 14:49:33 »
Głośność zależy od rozciągnięcia sygnału na osi wartości tak by niemal całą pokrywał. To jaki plik to raczej nie powinno mieć wpływu.