Proszę o pomoc - cyfry zamiast liter - Toshiba G900 - wyszukiwanie kontaktów

• 17 Odpowiedzi
  • 5196 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Witajcie.
Mam Tosię g900 i bardzo mnie irytuje jedna rzecz.
W czasie jak wyświetla się ekran TODAY, jak rozsunę klawiaturę i zacznę wpisywać pierwsze litery szukanego kontaktu, to uaktywnia się wyszukiwarka.
I niby wszystko ok., ale problem pojawia się, gdy usiłuję wpisać litery znajdujące się na tych samych klawiszach co cyfry.
Np. jak chcę wpisać piotrek to pojawia się tekst p23tre5 i oczywiście zgłasza, że nie dopasowano kontaktu.
Myślałem, że coś włączyłem przez przypadek, ale nie... Tak samo zachowuje się nowiutki g900 prosto z pudełka.
O co do pioruna chodzi?
Szlak mnie trafia.
Czy ktoś ma podobny problem??
Czy ktoś wie jak z tym walczyć??
pomóżcie proszę.
Radek

*

Offline bebic

• 366
  • Sprzęt: HTC Kaiser, HTC HD7, Nokia Lumia 710, SGS2
Dziwna sprawa. U mnie to nie występuje. Ja jak rozsunę klawiaturę i zacznę wybierać przy użyciu klawiszy z cyframi to mam litery.

*

Offline Visenna

• **
  • 117
  • Sprzęt: Toshiba G900 + SPV c600
Mam ten sam problem. Może to jakieś ustawienia systemowe..? Jeszcze do niczego nie doszłam. Bebic jaki wm masz?

Druga rzecz związana z klawiaturką: gdy mam włączoną przeglądarkę i chcę coś wpisać, po kliknięciu w pole wyświetla mi się klawiatura systemowa- nie chcę jej, bo z reguły używam wysuwanej. Czy da to się jakoś wyłączyć? Strasznie mnie irytuje...

Czy da się za pomocą klawiszy nawigacyjnych lub czytnika linii papilarnych przestawiać stronę jak przy użyciu suwaka (a nie lecieć po hyperłączach etc.)?

*

Offline ja456

• 1248
  • Sprzęt: Toshiba G900 & HTC HD2
Co do wyskakującej klawiatury - wejdz w start->settings->input-> zakładka word completion i odznacz wszystkie opcje
Z klawiaturą przy wyszukiwaniu kontaktów mam ten sam problem.
Były: HP h4150, HP 114 i HP rw6815. sklejka

*

Offline bebic

• 366
Mam ten sam problem. Może to jakieś ustawienia systemowe..? Jeszcze do niczego nie doszłam. Bebic jaki wm masz?

WM 6.1

*

Offline damw

• **
  • 167
  • Sprzęt: G900
Może poszło coś mw rejestrze. Spróbujcie poprawić rejestr
[HKEY_CLASSES_ROOT\CLSID\{42429667-ae04-11d0-a4f8-00aa00a749b9}]
"KBMode" -> Change to the Following value
dword:00000000 -> Use Large Keys
dword:00000003 -> Use Large Keys with Gesture
dword:00000005 -> Use Small Keys
[Żródło MyG900.com]

*

Offline Visenna

• **
  • 117
"ja456" :D no bez przesady z tą klawiaturką ;-) oczywiście zabawa w ustawieniach była pierwszą rzeczą, za którą się tutaj wzięłam, także to mam wyłączone. Po kilku dniach zabawy stwierdzam, że problem z wyskakiwaniem ekranowej klawiaturki mam tylko podczas wpisywania haseł etc w Operze. Gdy używam innej przeglądarki (np. web viewer ) albo jakiegokolwiek innego programu ten problem się nie pojawia.. to muszą być ustawienia opery, których, no ba, w operze przestawić się nie da :/

"damw" klucz przestawię gdy skończę formatować baterię, także jutro napiszę czy zadziałało

jeżeli nic nie zadziała to trzeba będzie przesiąść się na 6.1 (na razie mam pierwotny od Tośki), może tam coś się poprawi.. chociaż jakoś czytając posty jestem trochę zniechęcona do tej wersji

dzięki za pomoc :)

*

Offline bebic

• 366
jeżeli nic nie zadziała to trzeba będzie przesiąść się na 6.1 (na razie mam pierwotny od Tośki), może tam coś się poprawi.. chociaż jakoś czytając posty jestem trochę zniechęcona do tej wersji

Uważaj z tym 6.1. Ja teraz nie mogę wrócić do 6.0 chociaż bardzo bym chciał.

*

Offline ja456

• 1248
Jakby co to mam zrzuconego WM6 3.01BAI (instalacja przez SuperRUU, sam nie sprawdziłem czy działa, bo do tej pory nie mogę zmuśić G900 do wejścia w tryb ładowania romu przez USB).

*

Offline bebic

• 366
A próbowałeś wrzucić ROM z karty?

*

Offline ja456

• 1248
Jeszcze nie, bo nie bede mial jak wrocic do WM 6.0 jak mi sie 6.1 nie spodoba...

*

Offline Visenna

• **
  • 117
Jeżeli będę stawiać 6.1 to na pewno zrobię backup swojego 6.0 (w wersji 03.07BAI (taki mam pierwotnie))....

hm.. muszę powiedzieć że nie mam w ogóle tych kluczy... mam:
3F0C2-cośtamcoś a potem od razu 4265-cośtamcoś :/ w związku z czym co teraz? przecież tego nie dopiszę... raczej za dziwna akcja...? <myśli>

*

Offline damw

• **
  • 167
Wyszukaj w CLISID "KBMode" to znajdziesz  :D

*

Offline damw

• **
  • 167
Visenna czy pomogło grzebanie w rejestrze?

*

Offline tomasz007

• 520
  • Sprzęt: G900    I8000-Omnia II, nokia 6310
Wyszukaj w CLISID "KBMode" to znajdziesz  :D

damw a napisz jeszcze łopatologicznie jak w to wejść, bo mam podobny problem

G900 (a właściwie toshiba) skłoniło mnie do zmiany firmy - chwała im za to

*

Offline Visenna

• **
  • 117
Odp: Proszę o pomoc - cyfry zamiast liter - Toshiba G900 - wyszukiwanie kontaktó
« Odpowiedź #15 dnia: Czerwiec 01, 2008, 12:57:03 »
Tomaszu to zależy jaki masz edytor rejestru... osobiście odradzam cały pakiet SK tools, ponieważ wydaje mi się dość dennie zrobiony. W innych edytorach rejestru znajduje mi wszystkie wpisy, za to tutaj nie mogłam się nadziwić, że tylko 7 kluczy miałam w HCRoot... CLSID w ogóle nie był widoczny. Także postaraj się znaleźć porządny edytor najpierw a potem to już normalnie wyszukujesz.
W tej chwili nie mogę powiedzieć czy mi to zadziałało ponieważ telefon jest odesłany do serwisu Tośki w Warszawie (niedziałający klawisz "z"), gdy dostanę go sprawdzę jak to działa i przy okazji napiszę jak długo trzyma Tośka telefony przy takiego typu usterkach.

*

Offline ja456

• 1248
Odp: Proszę o pomoc - cyfry zamiast liter - Toshiba G900 - wyszukiwanie kontaktów
« Odpowiedź #16 dnia: Czerwiec 04, 2008, 11:59:52 »
Jak ktoś nie chce bawić się w edycję rejestru, to może przy wyszukiwaniu kontaktu wpisywać litery, przyciskami z cyframi w kombinacji z tab'em (przytrzymać tab + przycisk z cyfrą = litera)

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
Odp: Proszę o pomoc - cyfry zamiast liter - Toshiba G900 - wyszukiwanie kontaktów
« Odpowiedź #17 dnia: Czerwiec 04, 2008, 12:15:22 »
do edycji rejestru (i nie tylko) polecam Resco explorer płatny ale dobry