Problemy z GSM

• 15 Odpowiedzi
  • 934 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline wikrap1

• 1162
    • www.mtbrowery.pl.tl
  • Sprzęt: atari portfolio/wizard /g900/Nokia e51
Problemy z GSM
« dnia: Lipiec 27, 2009, 12:36:31 »
Sytuacja wygląda tak, że tośka pokazywała zasięg i wszystko wyglądało normalnie :P Ale ktoś chciał się do mnie dodzwonić i dostawał komunikat, że jestem poza zasięgiem/wyłączony :-? Chciałbym się dowiedzieć, czy ktoś z was spotkał się z podobną sytuacją na tośce- czyli czy to wina tośki, czy sieci. :S

Rom 1.22 Globalbusa, sieć mbank(wirtualny plusa)

*

Offline saknis

• 696
  • Sprzęt: HTC Hero
Odp: Problemy z GSM
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 27, 2009, 12:59:20 »
Raczej nic takiego u mnie nie występowało nigdy ;)

Rom: C&C 1.31
Sieć: Plus

*

Offline wikrap1

• 1162
    • www.mtbrowery.pl.tl
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 27, 2009, 13:16:06 »
Zawsze zasięg Plusa był wyższy, niż mbanku, więc może mniej BTSów jest "wypożyczonych"  i niższym priorytetem jest obsługa wirtualnych :S

*

Offline Gothic

• 381
  • iPAQ h5550, iPAQ 214, Acer Liquid
  • Sprzęt: Acer Liquid A1
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 27, 2009, 13:53:02 »
Na różnych ROMach, również w Plusie, wszystko śmiga równo.

*

Offline wikrap1

• 1162
    • www.mtbrowery.pl.tl
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 27, 2009, 14:24:19 »
Mi na codzień też, tylko ostatnio nie wiedzieć czemu i skąd pojawił się taki bug. :) Może pora zmienić operatora na jakiegoś prawdziwego :P

*

Offline bak

• 46
  • Sprzęt: Tosia G900             Samsung Omnia               Nokia E50                       Palm Centro
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 27, 2009, 18:31:58 »
Ja raz tak miałem. Pełny zasięg, wszystko można normalnie robić, jak ja dzwoniłem, wszystko było OK.
SR pomógł :)
Operator: Plus

*

Offline wikrap1

• 1162
    • www.mtbrowery.pl.tl
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 27, 2009, 21:00:02 »
U mnie też soft pomógł, ale chciał bym zdecydowanie uniknąć takich sytuacji(i konsekwencji) w przyszłości :P

A wiesz może, czy w stanie otępienia tośka odbiera smsy? Wtedy bym uprzedził najbliższych, że jak nie da się dodzwonić, to puścić smsa :wink:

Już wiem przynajmniej, że nie jestem jedyny z takim zjawiskiem :E
« Ostatnia zmiana: Lipiec 27, 2009, 21:03:57 wysłana przez wikrap1 »

« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 27, 2009, 21:11:02 »
Ja z dzwonieniem czy sms'ami nie mam żadnych kłopotów, zasięg bardzo dobry, natomiast znacznie gorzej jest z łączeniem się z internetem przez gprs. W miejscach gdzie inne telefony spokojnie się łączą, Toshiba nie daje rady. Da radę to jakoś poprawić?

*

Offline bak

• 46
  • Sprzęt: Tosia G900             Samsung Omnia               Nokia E50                       Palm Centro
« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 27, 2009, 21:46:57 »
Co do SMS' ów to nie wiem. Tylko sprawdzałem dzwoniąc  :-?
Ale taka przypadłość spotkała mnie tlko raz, więc się zbytnio nie przejmowałem ;)

*

Offline wikrap1

• 1162
    • www.mtbrowery.pl.tl
« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 29, 2009, 14:12:32 »
amatusz, może antena zewnętrzna? Ale to dziwne, bo jak gdzieś mam choćby kapkę zasięgu, to się mogę podłączyć bez problemu :mysli: Co innego z 3G ofc :E Ale GPRS/EDGE mam niemal wszędzie :P

« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 29, 2009, 18:34:21 »
W znaczeniu żeby dokupić antenę zewnętrzną?
Ja już kilkakrotnie się spotkałem z sytuacją, że mam dobry zasięg telefoniczny, ale za chiny nie mogę się połączyć z internetem gprs (nie mówię tu o 3G) - co najgorsze mam tak na działce, a do tej pory używałem tam telefonów jako modemów, więc jest to dla mnie dość istotne.
Czyli nie jest to normalna sytuacja? Może być za to odpowiedzialna jakaś usterka mechaniczna? Powód do reklamacji?

*

Offline wikrap1

• 1162
    • www.mtbrowery.pl.tl
« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 29, 2009, 20:54:09 »
Może po prostu BTS w okolicy jest uszkodzony, jeżeli tylko tam ci nie działa i pokazuje, że GPRS jest w zasięgu i nie może się mimo to podłączyć, to możesz z czystym sumieniem reklamować :E

« Odpowiedź #12 dnia: Lipiec 29, 2009, 20:58:57 »
No właśnie problem w tym, że nie tylko tam mi nie łapie internetu, właściwie tylko w dużych miastach ( a i to nie zawsze, bo czasami w budynkach też nie) mogę się połączyć z netem.
Zwykła ikonka zasięgu dotyczy też GPRSu? Bo jeśli tak, to w tych wszystkich miejscach nie mam kłopotów z zasięgiem.

*

Offline miba

• 4050
  • Sprzęt: Toshiba G900, doszedł x51v
« Odpowiedź #13 dnia: Lipiec 30, 2009, 10:49:09 »
Właśnie jestem w Gdańsku i mam taki motyw, że w trybie 3G łączy pięknie z internetem a jak ograniczę tosię do trybu GSM to już rwie połączenie i bardzo wolno jak na edge ściąga dane. To raczej wina operatora ...

*

Offline Uploadertix

• *
  • 93
  • ..::Extreme user::..
  • Sprzęt: i5700 (spica)
« Odpowiedź #14 dnia: Lipiec 31, 2009, 18:08:04 »
Ja miałem tak w erze, ale na innym telefonie. Dokładnie ten sam objaw - kreska, dwie zasięgu są, a łączyć się nie da. Za to z Tosią miałem notoryczne problemy z połączeniem się z 3G (centrum aglomeracji śląskiej). Co do problemu połączeń głosowych - nie zaobserwowałem, nawet przy minimalnym zasięgu :) Zobaczymy co będzie, jak przyjedzie z serwisu, to będzie już zupełnie inny telefon, wym. płyty głównej... :)
Były: kilka "niepda", Motorola a925, Toshiba G900, SE Xperia X1
Jest: Samsung i5700

*

Offline sylwek2k

• *
  • 63
    • fotki :)
  • Sprzęt: Tosia G900
« Odpowiedź #15 dnia: Lipiec 31, 2009, 19:56:49 »
Sytuacja wygląda tak, że tośka pokazywała zasięg i wszystko wyglądało normalnie :P Ale ktoś chciał się do mnie dodzwonić i dostawał komunikat, że jestem poza zasięgiem/wyłączony :-? Chciałbym się dowiedzieć, czy ktoś z was spotkał się z podobną sytuacją na tośce- czyli czy to wina tośki, czy sieci. :S

Rom 1.22 Globalbusa, sieć mbank(wirtualny plusa)

To nie wina telefonu, a sieci :P
i sa 2 mozliwosci:
1) albo byl chwilowo przeciazony nadajnik - i nie byl w stanie obsluzyc kolejnego polaczenia w DANYM CZASIE /w zwiazku z czym siec wyslala komunikat, ze tel. jest wylaczony/
2) albo operator mial przeciazona infrastrukture /punkt styku z innym opem/ - efekt ten sam...

PS najczesciej tak sie dzieje, jak jakis op wprowadzi darmowe polaczenia /typu simplus - i wtedy przeciazone sa nadajniki/, lub notorycznie jeszcze niedawno dzialo sie to w Orange ;)