SR- autostart z wyciągniętym pinem

• 7 Odpowiedzi
  • 810 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Visenna

• **
  • 117
  • Sprzęt: Toshiba G900 + SPV c600
SR- autostart z wyciągniętym pinem
« dnia: Sierpień 05, 2008, 10:25:15 »
Może głupkowaty problem, ale nie mam pomysłu na rozwiązanie. Chciałam włączać kilka plikacji bezpośrednio na starcie systemu, więc wrzuciłam je do autostartu. Pięknie ładnie.. ale przez to okienko ze wstukiwaniem PINu idzie w tło. To też nie jest problem, można oczywiście kliknąć i wpisać. Rzecz w tym,  że jakoś tak mniejsze zabezpieczenie... nieraz wyłączam telefon, nie chciałabym by ktoś włączył go i przeglądał moje dokumenty czy pliki. Czy da się wymusić by okienko ze wpiswaniem PINu znajdowało się na wierzchu i to koniecznie? By nie można było go zminimalizować (bo przecież to też się da- jak ktoś będzie znał WM i tak to zminimalizuje i poogląda mi pliki) ani aplikacje z autostartu go nie 'przykrywały'?

*

Offline bebic

• 366
  • Sprzęt: HTC Kaiser, HTC HD7, Nokia Lumia 710, SGS2
Odp: SR- autostart z wyciągniętym pinem
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 05, 2008, 10:31:34 »
Nie wydaje mi się żeby nie wpisanie PIN zablokowało funkcje PDA. W końcu Tośka to nie tylko telefon. Może lepiej ustawić inne zabezpieczenia zamiast pinu, np. hasło.

*

Offline miba

• 4050
  • Sprzęt: Toshiba G900, doszedł x51v
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 05, 2008, 10:35:04 »
Sprawdzę w wolnej chwili ale program logujący nie powinien dać się zminimalizować. To ewidentny bug.
Jeśli ważne dokumenty masz na karcie to i tak dostęp fizyczny do  toski = dostępowi do tych danych, chyba, że opcję szyfrowania włączysz. Ale wtedy z wkładaniem karty do kompa i kopiowaniem mogą być problemy. Chyba XP nie mają tego modułu szyfrującego w zestawie driverów. Nie wiem jak vista.

bebic:
 ja zrozumiałem, że o pin zabezpieczający chodzi a nie o pin do karty. To jak to w końcu jest?

*

Offline pawel_71

• 820
  • Sprzęt: Axim X50v + CF16GB + SD2GB + GPS WBT200; Toshiba G900 + 2GB microSD w koszulce mini
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 05, 2008, 10:35:47 »
Mozesz uzyc normalnego zabezpieczenia PDA i wtedy dodatkowo np. mozna zdefiniowac swoje linie papilarne do odblokowania.
Ten pin o ktorym piszesz jest wymagany tylko przez karte SIM i to nie kazda, bo ustawianie zabezpieczenia PIN logowania sie do sieci GSM nie zawsze jest obowiazkowe.

*

Offline Visenna

• **
  • 117
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 05, 2008, 11:27:09 »
Och, sorka, nie sprecyzowałam :) chodzi mi o pin zabezpieczający a nie pin do karty. Idzie mi w tło... chociaż teraz mojego menadżera zadań wyrzuciłam i działa niby poprawnie. Dziwne. Jednak wolałabym go mieć włączonego od startu systemu, ale skoro problem z softem to nie będę o to tutaj pytać, on raczej rzadko używany jest przez innych ludzi z tego co widzę.

*

Offline miba

• 4050
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 05, 2008, 12:20:16 »
Czyli dobrze Cię zrozumiałem - po prostu ten manager ma wadę w postaci luki bezpieczeństwa. Tak to jest z softem integrującym się na niskim poziomie. Gdyby MS coś takiego wypuścił od razu by były artykuły krytyków pewnie i wkrótce  fix-y do pobrania.

*

Offline Visenna

• **
  • 117
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 07, 2008, 12:34:58 »
Okie, to temat omówiony. miba ostatnią wypowiedzią rozwiał moje wątpliwości dlaczego się tak dzieje. Wniosek, muszę zainstalować inny manager jeżeli nie chcę odblokowywać samoczynnie palmphona. Hm, szkoda że nie można obejrzeć kodu :( Chociaż swoją drogą zarówno niskopoziome jak i wysokopoziomowe jeżyki programowania powinny tak samo integrować się z softem (jak rozumiem o to Ci chodziło).. Chociaż w tych pierwszych nie mam doświadczenia, więc kończę moje wywody i milknę już ;-)
Temat wyczerpany, dzięki za pomoc :)

*

Offline miba

• 4050
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 07, 2008, 13:58:28 »
Niski poziom - tu nie chodzi o technologię czy języki tylko wykorzystanie API, które właściwie twórcy systemu przeznaczyli dla siebie i które mogą w każdej chwili zmienić. Pewnie nawet w VB net można się dobrać do tych funkcji, których użyli twórcy tego managera nie do końca rozumiejąc różne subtelności.