Problem ze sterowaniem (chyba joystick)

• 4 Odpowiedzi
  • 889 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Problem ze sterowaniem (chyba joystick)
« dnia: Marzec 04, 2011, 20:06:53 »

Witam wszystkich,

od dłuższego czasu (z ponad rok...) mam problem z moją tośką, aktualnie używam innego telefonu, ale chciałbym ją przywrócić do sprawności żeby służyła do odbierania maili w terenie. Problem jest specyficzny o ile nie unikatowy, bo przeszukałem to forum oraz przegooglałem internet i nic... Czasami jest OK a czasami świruje jak na filmiku:

Toshiba G900 -problem z joystickiem (chyba)

Tośka sama skacze po menu, w trakcie pisania smsów/maili i nie da się jej normalnie używać, bo doprowadza to do wściekłości :P Nie wiem co może być tego przyczyną: wszystkie punkty GSM nie mają pojęcia o G900, jak dzwoniłem do serwisu to powiedzieli że to problem "programowy", co również podpowiadał mój kolega informatyk (np problem z buforem klawiatury). Wrzucałem w tośkę kilka różnych ROMów (C&C, F&C, 6.5, 6.1, oryginalny Play'owski), robiłem HR, czyszczenie główne, Full DoC Format i bez żadnych zmian :/

Czy może to być banalny problem z brudem pod joystickiem? Albo cokolwiek innego?

Jeżeli komukolwiek przychodzi coś sensownego do głowy to proszę o pomoc.

pozdriawiam,
Marcin Kobzdaj

*

Offline lolasher

• 431
  • Sprzęt: ZTE Blade
Odp: Problem ze sterowaniem (chyba joystick)
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 04, 2011, 21:24:14 »
Nie no, skoro można wykluczyć oprogramowanie to raczej coś mechanicznego. Ciężko jest mi sobie wyobrazić jakieś uszkodzenie pod joystikie, ale warto sprawdzić. Chyba, że  w samej elektronice coś siada, wtedy trzeba by było chyba wymienić cały przedni panel...
Toshiba G500 -> Toshiba G910- -> Toshiba G900 -> ZTE Blade + SE T610(bo nie mogę mieć Orange Free w Zetafonie...)

*

Offline Fliganos

• 467
  • Sprzęt: Toshiba g900 na C&C 1.35 Globalbusa
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 04, 2011, 21:31:09 »
@cobi333
Masz może dostęp do "tośkowego" śrubokrętu? Jeśli tak to spróbuj wyciągnąć przednie przyciski. Jeżeli to pomoże to znaczy, że problem nie jest poważny.
Uważam, że to raczej jakieś uszkodzenie sprzętowe. Tośka nie miała kontaktu z wodą przed awarią? Nie upadła Ci na coś twardego?

*

Offline Renegat

• 38
  • Sprzęt: Toshiba g900
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 04, 2011, 21:38:52 »
Witam, moim skromnym zdaniem może to być po prostu zabrudzona klawiaturka (joystick), spróbuj to przeczyścić. Jeśli to nie pomoże to przynajmniej będziesz miał jeden czynnik wyeliminowany. Ale ja obstawiam właśnie to.
Pozdrawiam.
Jeśli to prawda, że nadzieja matką głupich, to wychodzi na to, że miałem dwie matki...

Pozdrawiam.

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
  • Power User // ROM Developer
  • Sprzęt: N900
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 05, 2011, 09:30:22 »
problem programowy objawił by się w ten sposób tylko wtedy, kiedy byś wcisnął 3 przyciski na raz, wtedy jeden z nich się blokuje. Ja bym wyjął płytkę z przyciskami i sprawdził miernikiem, czy któryś się nie blokuje fizycznie.
"Wiedza zdobyta samodzielnie jest więcej warta niż przekazana przez inną osobę"

"ponieważ gotowanie to nie jest copy/paste"
paypal