Problem ze słuchawkami...

• 18 Odpowiedzi
  • 3618 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline d8vit

• **
  • 132
  • Sprzęt: SGS +G1
Problem ze słuchawkami...
« dnia: Maj 13, 2009, 22:46:08 »
Nie ma co owijać w bawełnę uwaliłem zestaw słuchawkowy albo co gorsza gniazdo...
Kilka dni temu słuchając muzyki zahaczyłem kabelkiem i wyrwało mi go i z kieszeni i z telefonu...
Od tego czasu po włożeniu wtyczki zestawu słuchawkowego dźwięk słychać i w słuchawkach(zniekształcony) i w głośniku(tu bez żadnych zmian).
 Eksperymentowałem trochę z tym ustrojstwem i doszedłem do tego że mikrofon też nie chodzi więc zestaw musi być w ogóle nie wykrywalny... I tu się zastanawiam czy to zestaw czy go rozbierać i spróbować dolutować nowy kabel który być może się naderwał ( co tam w ogóle jest w środku i jak jest zasada wykrywania zestawu przez tosię??), czy może to jednak gniazdo się obruszało i to jest tego przyczyną??
Podpinałęm też zestaw noki i sytuacja jest taka sama...
W zasadzie od dłuższego czasu zamierzam się do kupna słuchawek bluetooth i to mnie chyba do tego popchnie... Pozatym dźwięk z tosi
( do zestawu mam podpięte Philipsy SHE9500) jest wręcz tragiczny...
Jednak przed zakupem słuchawek bluetooth chciał bym uruchomić jakoś konwencjonalne...
Hmm może odesłać tosię i słuchawki na gwarancję??
Miał już ktoś takie problemy??
« Ostatnia zmiana: Maj 13, 2009, 22:51:08 wysłana przez d8vit »

*

Offline virusotron

• Ekspert Toshiba g900
  • 1408
  • Sprzęt: g900 -> złomnia 2 ;)
Odp: Problem ze słuchawkami...
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 13, 2009, 23:40:26 »
moze to byc
a) Uszkodzone gniazdo w tosce...bo dzwiek jest zniekształcony..na zestawie noki powinieneś słyszeć, może i na jeden kanał albo wogole ale klarowny dzwiek

dźwięk zniekształcony masz jak kanały Ci sie z masy stykają bodajże
Co do naprawy przejściówki.... odcinasz końcówkę ładnie obierz...kupujesz wtyczkę i podłączasz tak jak powino byc.... ja dzisja kupowałem końców 4 zyłowego microjacka 2.5 mm to dałem 3.70zl (sic!) zdzierstwo
NIE pomagam na PW, GG od tego jest forum!

*

Offline Citek

• 45
  • Sprzęt: SE k750i & Tośka G900 & G1
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 14, 2009, 10:01:58 »
Mówisz, że zapłaciłeś drogo za końcówkę jack 2,5mm 4stykową. Mi się wydaje, że właśnie było to tanio.
Jeżeli można wiedzieć gdzie ją kupiłeś, bo ja od dłuższego czasu szukam czegoś takiego, ale nie mogę nic znaleźć (znalazłem tylko 3 stykową, ale niestety przy Tosii się ona nie sprawdza).

*

Offline d8vit

• **
  • 132
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 15, 2009, 18:58:06 »
Czyli co, pozostaje mi to odsyłać albo żyć bez słuchawek póki co??
Jest jakaś możliwość żebyzweryfikować czy to na pewno uszkodzone gniazdo oprócz tych które już zostały wymienione??

*

Offline miba

• 4050
  • Sprzęt: Toshiba G900, doszedł x51v
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 15, 2009, 19:04:30 »
Troche mało informacji jak dla mnie :( Miałeś podłączoną przejściówke oryginalną i w nią wetknięte oryginalne słuchawki?

*

Offline d8vit

• **
  • 132
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 15, 2009, 22:43:08 »
Tak oryginalna przejściówkę i słuchawki philipsa. To było podczas awarii.
A potem próbowałem dosłownie wszystkich możliwych kombinacji włącznie z HR

*

Offline miba

• 4050
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 16, 2009, 05:58:07 »
1) Próbowałeś ustalić czy słuchawki nieuszkodzone?
2) Następnie czy przejściówka jest w porządku
3) Widać jakies odkształcenia gniazda?

*

Offline d8vit

• **
  • 132
« Odpowiedź #7 dnia: Maj 17, 2009, 03:10:11 »
Słuchawki sprawne na pewno pozatym próbowałem dużo innych niż oryginały.
tego czy przejściówka jest w porządku nie potrafię ustalić bo nie wiem co siedzi w środku...(rozbierał toktoś??) Rozwalił bym ją sam dolutował bym nowy kabel bo jeśli nie gniazdo to on chyba jest uszkodzony... Tylko że ona est klejona i bez rozwalenia jej przy rozbieraniu się nie obejdzie chyba... a już rozebranej na gwarancję nie odeślę...
Nie są widoczne żadne odkształcenia gniazda czy też tego żebysię ono ruszało w jaki kolwiek sposób.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 15, 2009, 21:55:52 wysłana przez d8vit »

*

Offline miba

• 4050
« Odpowiedź #8 dnia: Maj 17, 2009, 11:32:02 »
Chyba post Ci sie zdublował. Odnośnie przejściówki - bierzesz gołą wtyczkę - jack-a, wkładasz w przejściówkę i miernikiem sprawdzasz czy odpwiadające im we wtyczce, co idzie do tośki się łączą.

*

Offline d8vit

• **
  • 132
« Odpowiedź #9 dnia: Maj 17, 2009, 12:21:07 »
No to mam winowajcę. Niewiem jak styk mikrofonu ale na pewno prawa słuchawka nie ma połączenia...
Mam jeszcze takie małe pytanie. Czy w razie czegoś jeśli odeślę na gwarancję tośkę bez słuchawek przyjmą to na gwarancję?

*

Offline miba

• 4050
« Odpowiedź #10 dnia: Maj 17, 2009, 12:23:53 »
Myślę, że tak. Nie powinni robić problemu.

*

Offline d8vit

• **
  • 132
« Odpowiedź #11 dnia: Maj 17, 2009, 13:18:10 »
 :ok: dzięki miba za pomoc. Już chyba wiem wszystko. Coś spróbuję z tym zrobić.
Temat uważam za zamknięty.

*

Offline miba

• 4050
« Odpowiedź #12 dnia: Maj 17, 2009, 19:59:51 »
Napisz jak uda Ci się zreperować tą przejściówkę. :)

*

Offline Andr3v

• 23
  • Sprzęt: G900/i900/GW620/Defy Moto Atrix
« Odpowiedź #13 dnia: Maj 20, 2009, 17:22:15 »
Mam pytanie troche zwiazanie z tematem: wiecie gdzie mozna kupic sama przejsciowke do sluchawek? Mam na mysli na to wejscie do Toshiby (czteropinowy mikrojack) z mikrofonem i wyjscie na zwykle sluchawki (minijack).
Znalazlem jedynie taka aukcje: http://www.allegro.pl/item632085202.html ale nie dosc, ze cena wysoka to i tak juz po niej. Zreszta same sluchawki nie sa mi potrzebne.

*

Offline sylwek2k

• *
  • 63
    • fotki :)
  • Sprzęt: Tosia G900
« Odpowiedź #14 dnia: Maj 21, 2009, 00:12:26 »
Mam pytanie troche zwiazanie z tematem: wiecie gdzie mozna kupic sama przejsciowke do sluchawek? Mam na mysli na to wejscie do Toshiby (czteropinowy mikrojack) z mikrofonem i wyjscie na zwykle sluchawki (minijack).
Znalazlem jedynie taka aukcje: http://www.allegro.pl/item632085202.html ale nie dosc, ze cena wysoka to i tak juz po niej. Zreszta same sluchawki nie sa mi potrzebne.
Jezeli masz mozliwosc i zdolnosci do zabaw z lutownica, to kup sluchawki Nokii /na 2,5 mm/ z  takim wlasnie wyjsciem - bedzie trzeba w tym adapterze przelutowac tylko 2 kabelki - bo jest inny rozklad wyprowadzen w Tosii i Nokii / i akurat ten z Nokii jest lepszy :(/

Napisane: Maj 21, 2009, 00:09:32
Jeżeli można wiedzieć gdzie ją kupiłeś, bo ja od dłuższego czasu szukam czegoś takiego, ale nie mogę nic znaleźć (znalazłem tylko 3 stykową, ale niestety przy Tosii się ona nie sprawdza).

Ja takowa znalazlem w Krakowie, sklep Eles (http://eles.pl/ )

*

Offline d8vit

• **
  • 132
« Odpowiedź #15 dnia: Czerwiec 15, 2009, 21:52:04 »
No i niestety naprawa kabelka nic nie dała.... Rozebrałem tą nieszczęsną przejściówkę przelutowałem kabelek(dokładnie taka sama końcówka i piny tak samo) i dalej nic. Po wpięciu zestawu słychać dźwięk w głośnikach i w słuchawkach (zniekształcony).
Więc teraz widać chyba że to ewidętne uszkodzenie gniazda... Choć nie widać żeby się ono ruszało, chyba że to wina styków w środku gniazda ale jest tak małe ze niewiele da sie tam zobaczyć i zdziałać...

I tu mam do was pytanie. Wysyłać do CCS?? Czytałem o nich skrajne opinie...
Jednym razem że wszystko super naprawiają i oddają, a innym razem że "niszczą" urządzenia i odsyłają z adnotacją uszkodzenie mechaniczne...

Nie chce się pozbywać Toski a już myśl że odeślą jeszcze bardziej uszkodzoną...

Może lepiej dać sobie z tym spokój i kupić wspomniane wcześniej słuchawki bluetooth?? Nie wymagam super jakości, w końcu to PDA. Byle "jakoś" to grało i nie "szumiało" bo z tego co wiem to dolegliwość większości bluetooth stereo...

Z góry przepraszam za tak późną odpowiedź...
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 15, 2009, 21:59:25 wysłana przez d8vit »

*

Offline saknis

• 696
  • Sprzęt: HTC Hero
« Odpowiedź #16 dnia: Czerwiec 15, 2009, 23:42:30 »
Zdecydowana większość ich poleca, także myślę, że warto ;)

*

Offline hotkot

• 32
  • Sprzęt: G900 [już nie długo :( ]... obecnie - G1-DREAM
« Odpowiedź #17 dnia: Czerwiec 17, 2009, 01:11:12 »
Jednym razem że wszystko super naprawiają i oddają, a innym razem że "niszczą" urządzenia i odsyłają z adnotacją uszkodzenie mechaniczne...

Serwisuję u nich klientowski sprzęt od kilku lat i nigdy nie miałem problemów.

*

Offline sylwek2k

• *
  • 63
    • fotki :)
  • Sprzęt: Tosia G900
« Odpowiedź #18 dnia: Czerwiec 17, 2009, 03:32:56 »
zawsze, wszedzie mozna znalezc czarna owce, ktora zepsuje komus opinie /czy to pracujac gdzies, czy tez na forach/
Oni naprawiaja >1000 telefonow dziennie!! wiec tych pracownikow tez sporo musza miec... /a jakis idiota zawsze sie trafi, co to jemu sie robic nie chce/

Wiec glowa do gory :) nie zakladaj najgorszych scenariuszy :)