problem z usb

• 9 Odpowiedzi
  • 770 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

problem z usb
« dnia: Czerwiec 05, 2009, 17:10:00 »
witam
od dzisiaj jestem posiadaczem g900 i od razu mam z nia problem :(
1. po zainstalowaniu ActiveSync i podlaczeniu do komputera, windows wyrzuca mi komunikat, ze nie rozpoznano urzadzenia usb (sprawdzalem na dwoch komputerach z win xp sp3). co jest nie tak?
2. poprzedni wlasciciel wgral chyba softa clean and clear - jak w nim skopiowac kontakty sim? sim managera ani nic podobnego nie znalazlem zainstalowanego w urzadzeniu.

z gory dzieki za pomoc, szukalem i nie znalazlem odpowiedzi na te dwa problemy i mam nadzieje, ze ktos z forum mi pomoze:)

*

Offline alien2

• 265
  • Sprzęt: Toshiba G900
Odp: problem z usb
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 05, 2009, 18:32:45 »
kontakty możesz chyba zrzucić pim backup (przerzuć za pomocą czytnika ew. bt)
i zrób hr

« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 05, 2009, 18:37:43 »
HR nie pomaga :\
caly czas jest to

dodam, ze telefon sie nie laduje po podlaczeniu do usb. ladowarka bez problemu laduje. co to moze byc? format winxp? :|

*

Offline mpxxl

• 596
  • Sprzęt: xda flame, e51,hx2110, hx2755, N900, 810f, es400
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 05, 2009, 18:39:14 »
wyłącz zaawansowane opcje przy połączneiu przez usb ..powinno pomoc ..

« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 05, 2009, 18:43:44 »
tez nie pomaga. tak samo przelaczanie w tryb pamieci masowej nic nie daje.

*

Offline mr.deimos

• **
  • 186
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 05, 2009, 19:11:33 »
HR nie pomaga :\
caly czas jest to

dodam, ze telefon sie nie laduje po podlaczeniu do usb. ladowarka bez problemu laduje. co to moze byc? format winxp? :|

Mi to wygląda na uszkodzone gniazdo USB w telefonie albo walnięty kabel którego używasz do podłączenia. Ten komunikat pojawia się wtedy, kiedy system wykryje obciążenie na liniach danych portu USB, ale podłączone urządzenie nie odpowiada na prośbę systemu o przedstawienie się ;)
Po pierwsze spróbuj podłączyć innym kablem. Jak nie pomoże, to prawie na pewno puścił lut w gnieździe w telefonie. Z tego, co wiem to jest dość częsty problem w G900. Jeśli tosia jest na gwarancji to powinni to bez problemu naprawić. Jeśli nie, to trzeba będzie telefon rozebrać i trochę przygrzać gniazdo lutownicą (byle nie transformatorową :P ).

Możesz ewentualnie spróbować podłączyć kabel do telefonu i delikatnie odgiąć wtyczkę do góry lub do dołu (tak, żeby docisnąć styki do płyty głównej) i trzymając tak wtyczkę podłączyć kabel do peceta. Możliwe że wtedy system wykryje telefon. Jeśli tak to masz 100% pewności że to puścił tandetny lut. Tylko nie wyginaj za mocno, bo pogorszysz sytuację ;)
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 05, 2009, 19:15:25 wysłana przez mr.deimos »

« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 05, 2009, 19:21:36 »
aha, dzieki za info. a ile taka naprawa moze kosztowac w komisie jakims? bo telefon niby na gwarancji, ale widze, ze soft w nim jest zmieniony i nie wiadomo czy przyjma :/

*

Offline mr.deimos

• **
  • 186
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 05, 2009, 19:29:30 »
O gwarancji na forum było trochę dyskusji (w tym dziale) - poszukaj i poczytaj. Są na forum przypadki uznania gwarancji nawet ze zmienionym softem (w końcu jak zmiana softu miała uwalić gniazdo USB? :P )
Ile naprawa będzie kosztowała to nie wiem, bo nie korzystam z usług "fachowców" z komisów gsm ;) Robota to jakieś 2-3 minuty plus czas na rozłożenie i złożenie (pewnie ze 20 minut jak się wcześniej czegoś takiego nie rozkładało) więc nie daj się naciągnąć na gadanie że to suyper złożona procedura ;)
Ale moja rada jest taka, żeby przynajmniej spróbować korzystać z gwarancji skoro ją masz. Bo jak pójdziesz do jakiegoś fachmana to gwarancję na pewno stracisz.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 05, 2009, 19:31:19 wysłana przez mr.deimos »

*

Offline Mateunio

• 429
  • BMW E34 Driver
  • Sprzęt: SGS III 20GB
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 06, 2009, 08:41:35 »
Ja mam troszeczke inny problem. Gdy podlaczam telefon wszystko jest ok, da sie kopiowac i przenosic pliki. Jednak gdy go odlacze to on nie rozlacza polaczenia USB. momo ze kabel jest odlaczano na telefonie jest polaczenie i swieci sie czerwona dioda. Jakies pomysly?
Tylny naped jest jak sex. Po co jechac na recznym, jak mozna dac w piz*e

*

Offline saknis

• 696
  • Sprzęt: HTC Hero
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 06, 2009, 12:24:00 »
Usuń bezpiecznie urzadzenie usb? ;)