Witam. G900 posiadam już od ponad 2 miesięcy, ciągle poznaje wady i zalety WM, jego nowe funkcje, próbuje wszystko robić sam ale z wieloma rzeczami nadal mam problemy + do tego kilka pytań o działaniu. Wiec zaczynam :
1. Bateria na romie Globalbusa leci dosyć szybko, telefon ładuje co 8 godzin. Czy można zmieniać taktowania w Xguru podczas włączonego PDA ? Ma to jakiś wpływ na żywotność ? Może są jakieś programy za pomocą którego możemy wybrać tryb działania tak jak jest w laptopie( np oszczędny itp ).
2. Czy są jakieś aplikacje do obsługi SMSów i telefonu ? Jakieś bardziej przejrzyste, co możecie mi polecić ? Oryginalny rom podczas pisania smsów miał problem ze zjadaniem liter, rom Globalbusa czasem je dubluje.. to trochę dziwne, by nienajgorszej mocy PDA miało problem ze zwykłym wprowadzaniem tekstu. W notatniku wszystko działa płynnie.
3. Na romie Globalbusa nie mogę normalnie wyłączyć telefonu. Po długim wciskaniu guzika odpowiadającego za wyłączenie uruchamia się program psShutXP. Każda z jego funkcji powoduje, że w PDA ekran tylko wygasa, a po rozsunięciu klawiatury stan jest taki jak przed wyłączeniem

4. Wydaję mi się, że moje Host USB nie chce odpowiednio działać. Próbowałem na nim kilka już kilka pendrive, myszek itp, w ustawieniach miałem zaznaczoną odpowiednią opcję, jednak nic nie wskazywało na to, że sprzęt został wykryty przez Toshbie. Ładowanie i połączenie z komputerem działa bez zarzutu. Niedługo mam zamiar kupić HUB aktywny, wtedy sprawdzę czy będzie to miało jakiś wpływ.
5. Tematy todaya. Znalazłem już dużo tematów w formacie .tsk jednak żadnego nie mogę sobie ustawić. Dzieje się tak jak na screenie, zmienia się jedynie kolor podświetlenia i kolor oddzielających wtyczki na todayu a także kolor paska zadań.. w połowie

6. Jaka aplikacja jest odpowiedzialna za ikonki które są na samym dole todaya? W xguru i psshutxp jest opcja 'show on today', ale ja bym chciał dodać jeszcze kilka skrótów w to miejsce.
7. Czy dodając aplikacje to samodzielnie ugotowanego romu jest jakaś różnica w zużyciu ramu ?
8. Pytanie jest podobne do tego z podpunktu 3. Dlaczego nie mogę podświetlić ekranu dotykając go bądź po wciśnięciu dowolnego klawisza lecz jedynie po rozsunięciu klawiatury ? Miałem ten sam problem na oryginalnym romie 3.06. Czy jest na to jakiś sposób ?
9. Czy z romu Globalbusa da radę się pozbyć paska zadań a'la XP z poziomu WM, czy tylko podczas gotowania ? A może wcale ?

10. S2U2. Wszystkie linki do pobrania tego programu wygasły, szukałem na wielu stronach i nic. Gdzie go mogę zdobyć ?
11. Co zrobić by wszystkie aplikacje korzystały z internetu przez wifi ? Gdy już jestem połączony z dowolnym hotspotem, przeglądarka i tak się łaczy za pomocą egde, gprs. Mimo, że nie wprowadzałem żadnych ustawień połączy się przez gsm i zeżre trochę kasy.
12. Czy klawiaturę ekranową FingerKbd można dodać na stałe zamiast standardowej systemowej ?
13. Ostatnie pytanie dotyczy poprawnego ładowania Toshiby. Gdy na noc podłączam sprzęt rano PDA się już nie ładuje, a ekran nadal się świeci. Jest na to jakiś sposób by automatycznie odłączało się zasilanie zewnętrzne gdy ładowanie baterii dobiegnie końca ?
Jeszcze mała sugestia dotycząca forum. Wiele linków podanych w tematach jest już nieaktywnych, tematy przyklejone sprzed 4 lat.. Może przydałby się z tym jakiś mały porządek ?