Problem z podtrzymywaniem zasilania podczas ładowania bez baterii

• 13 Odpowiedzi
  • 1149 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Mam takie pytanie, na które niestety nie udało mi się znaleźć odpowiedzi. Na poprzednim romie jak Tosia była podpięta pod ładowarkę, można było wyjąć baterię i dalej było podtrzymywane zasilanie. Niedawno zmieniłem rom na Clean & Clear ROM 1.35 i zauważyłem, że gdy wyjmuje baterię przy podpiętej ładowarce, Tosia się zawsze wyłącza. Od czego to zależy? Może czegoś nie załączyłem podczas gotowania? Da radę to poprawić bez ponownego wgrywania romu?

*

Offline bomberr

• **
  • 141
  • Sprzęt: HTC DREAM ;)
Odp: Problem z podtrzymywaniem zasilania podczas ładowania bez baterii
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 04, 2010, 15:07:06 »
Jaki był poprzedni ROM?

A tak z ciekawości: Po co Ci to?
Everything happens for a reason..
Po kliknięciu na zdjęcie otwiera się strona www a bez zgody nie może ->Regulamin

« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 04, 2010, 15:39:38 »
Poprzednio miałem wgrany Rom by mike1986 oparty na kuchni Globalbusa 1.30

A co do powodów - mam 2 baterie, więc jak chcę podładować drugą to do tej pory wystarczało że na podłączonej ładowarce podmieniałem baterie. Teraz każda zmiana baterii łączy się z resetem. Może nie jest to bardzo kłopotliwe, ale zajmuje trochę czasu, więc jeśli mógłbym tego uniknąć to chętnie bym to zrobił ;)

*

Offline miba

• 4050
  • Sprzęt: Toshiba G900, doszedł x51v
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 04, 2010, 17:51:55 »
To ciekawe - na jakim rom-ie się nie wyłączała? Na fabrycznym też nie da rady zmienić baterii :(

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
  • Power User // ROM Developer
  • Sprzęt: N900
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 04, 2010, 17:56:43 »
A co do powodów - mam 2 baterie, więc jak chcę podładować drugą to do tej pory wystarczało że na podłączonej ładowarce podmieniałem baterie. Teraz każda zmiana baterii łączy się z resetem. Może nie jest to bardzo kłopotliwe, ale zajmuje trochę czasu, więc jeśli mógłbym tego uniknąć to chętnie bym to zrobił
Za słaba ładowarka lub za duże obciążenie. Pod fabryczną idzie zmienić na luzie.
"Wiedza zdobyta samodzielnie jest więcej warta niż przekazana przez inną osobę"

"ponieważ gotowanie to nie jest copy/paste"
paypal

*

Offline miba

• 4050
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 04, 2010, 18:29:42 »
Nawet w uśpionej mi się nigdy nie udało zmienić. Zauważyłem, że jak jest włączony zasilacz i sterownik (od baterii albo zmiany stanów zasilania ) zauważy brak baterii, to resetuje system. Brak to może być nie tylko wyjęcie, ale np zasłonięcie środkowego styku danych baterii. Co ciekawe na baterii z tak zasłoniętym stykiem tosia pracuje, a natychmiast po podłączeniu ładowarki jest reset.

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
  • Power User // ROM Developer
  • Sprzęt: N900
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 04, 2010, 18:42:54 »
na zasilaczu bez problemu zmiana, na kablu usb tylko chwilę wytrzyma.
"Wiedza zdobyta samodzielnie jest więcej warta niż przekazana przez inną osobę"

"ponieważ gotowanie to nie jest copy/paste"
paypal

*

Offline miba

• 4050
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 04, 2010, 19:07:10 »
No właśnie piszę, że co najmniej nie na każdym romie - na 3.07 - nie da rady. :-|

« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 04, 2010, 20:34:08 »
To ciekawe - na jakim rom-ie się nie wyłączała? Na fabrycznym też nie da rady zmienić baterii :(

Nie wyłączało się na Rom by mike1986 v1.3.2 [na bazie globalbus'a] http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=127773.0

Za słaba ładowarka lub za duże obciążenie. Pod fabryczną idzie zmienić na luzie.

Podłączam się do oryginalnej ładowarki. I nie ma znaczenia czy jest w stanie uśpienia czy nie, wifi, 3g i bt mam wyłączone.
Wydaje mi się że to zależy od romu, bo jeszcze z tydzień wcześniej, zanim zmieniłem, bez problemu mogłem wyjmować baterię. Może nie wgotowałem jakiś potrzebnych elementów?

*

Offline Lilim

• **
  • 215
  • Sprzęt: Toshiba G900
« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 04, 2010, 22:58:30 »
Aż z ciekawości sprawdziłem, jako że korzystam z C&C 1.35F. Faktycznie, baterię da się wyjąc przy podłączonej Toshibie do ładowarki (oryginalnej), ale ponowne jej włożenie powoduje wyłączenie się telefonu.

« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 05, 2010, 11:31:48 »
Aż z ciekawości sprawdziłem, jako że korzystam z C&C 1.35F. Faktycznie, baterię da się wyjąc przy podłączonej Toshibie do ładowarki (oryginalnej), ale ponowne jej włożenie powoduje wyłączenie się telefonu.
Chyba nawet nie chodzi o ponowne włożenie, co ogólnie wyjęcie. Jak się po prostu wyjmie baterie, to po jakiś 5-10 sek i tak się wyłączy. Ponadto jak szybko podmieniłem 2 baterie, to Tosia wyłączyła się dopiero po jakiś 3 sek po włożeniu nowej baterii... Może chodzi o jakiś wpis w rejestrze?
Edit:
Znalazłem taki wpis w rejestrze: HKEY_LOCAL_MACHINE\Drivers\PCMCIA:NoBatteryCheck - jednak ustawienie wartości na 0 nie pomaga.
« Ostatnia zmiana: Marzec 05, 2010, 11:52:45 wysłana przez amatusz »

*

Offline ppop

• *
  • 63
« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 08, 2010, 12:22:30 »
bo wg. google ten wpis w rejestrze nie dotyczy chyba tego :P

NoBatteryCheck   Set to 1 to disable the dialog box on battery power for 5 volt cards.

Answer
· Disable power to your CF slot - perfect for wifi CF on h2215

Just navigate to HKEY_LOCAL_MACHINE > drivers > PCMCIA > Change the NoBatteryCheck to 0

Now every time you insert the card it will prompt you if u want to power it. This has been a life saver for me on my h2215 with CF wifi because the card was always half-inserted (to save power) and it would sometimes fall out. Very annoying

*

Offline Maaybakh

• 14
  • Sprzęt: Toshiba G900
« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 17, 2010, 22:40:47 »
Rom CC 1,35 , zero grzebania w rejestrze, nie ma problemu z wyjętą baterią przy podłączonej ładowarce. Mogę wymieniać oryginalną baterię i tą z batimexu bez restartu systemu. Dodam, ze używam standardowej ładowarki. Dobrze wiedzieć o tej możliwości ;)

*

Offline Jankes1214

• *
  • 74
  • Sprzęt: LG Optimus 3D. Sony Ericsson Neo
« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 17, 2010, 23:11:59 »
Na romach od pavlach`a tak samo :ok: