Odradzam folię GLLASER

• 23 Odpowiedzi
  • 10448 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline azyork

• *
  • 84
  • Sprzęt: G900
Odradzam folię GLLASER
« dnia: Listopad 17, 2008, 22:22:35 »
Witam,
Jako użytkownik jestem tu po raz pierwszy. Jednak podglądam to forum od kilku miesięcy więc nie jestem taki całkiem nowy. :)

Dziś postanowiłem się "uaktywnić" i odradzić właścicielom G900 zakup taniej folii GLLASER. Używam takiej od 10 dni i mogę stwierdzić, że do G900, to ona się nie nadaje.
Jest zbyt niskiej jakości na dotykowy ekran o takiej rozdzielczości. Nierówna grubość (widać 'pod światło') różnie załamuje światło i czasem przyciskamy w coś co jest obok.
Zwróciłem uwagę sprzedawcy (allegro) żeby nie oferował tej folii do tego modelu. To dostałem negatyw. :shock: Ot, pewnie najlepiej wyrzucić taki szajs i nie zawracać sobie głowy, bo strata niewielka. Ale może dzięki temu postowi ktoś nie nabierze się na taki towar ze względu na niską cenę.

*

Offline Reverten

• **
  • 119
  • Sprzęt: Toshiba G900
Odp: Odradzam folię GLLASER
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 17, 2008, 22:53:36 »
Ja akurat dziś dostałem właśnie tą folię z allegro. Z naklejeniem nie było większego problemu. Osobiście uważam, że folia nie utrudnia pod żadnym kątem korzystania z dotykowego wyświetlacza. Widać na niej dosyć szybko ślady palców i wydaję mi się, że częściej trzeba będzie czyścić ekran. Rysik dobrze zachowuje się i ma wygodny poślizg(jeśli folia jest czysta,przy zabrudzonej zwiększa się opór).
Dużym plusem jest cena-7,50zł za 2 folie na Toshibę G900 oraz 1 sporo większa folia gratisowo.
Porównując z folią poliwęglanową (z klejem) Glasser jest wielkokrotnego użytku i daje większe poczucie bezpieczeństwa, jednak klej na poliwęglanówce troszkę niepokoi. Plusem na korzyśc poliwęglanu jest mała grubość, tzn.Glasser jest nieco grubsza i wyczuwalne jest to podczas obsługi rysikiem, mnie to osobiście nie przeszkadza, łatwo się przyzwyczaić,a poza tym różnica przy użyciu/nie użyciu folii jest na prawdę mała.
Podsumowując jednak jestem na tak. Niska cena, wielokrotna obługa i brak kleju przekonuje mnie do folii Glasser
« Ostatnia zmiana: Listopad 17, 2008, 22:55:22 wysłana przez Reverten »

*

Offline virusotron

• Ekspert Toshiba g900
  • 1408
  • Sprzęt: g900 -> złomnia 2 ;)
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 17, 2008, 22:56:20 »
uzywałes kiedys foli brando UC ? to nałóż na wyswietlacz to jest cienka,zajebista wcale niedroga folia a jakos ma powalajaco...nie po to wydałem na sama toske 849.90 zeby załowac 10 zl na wolie...wole dołozyc i miec pewniaka ;] biednego niestac na oszczedzanie
NIE pomagam na PW, GG od tego jest forum!

*

Offline azyork

• *
  • 84
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 18, 2008, 00:35:14 »
...,a poza tym różnica przy użyciu/nie użyciu folii jest na prawdę mała. ...

Różnica z użyciem folii GLLASER i bez niej to przepaść. A nie wydaję mi się że, mam jakieś nadzwyczajne czucie w rękach, jak np. szop pracz. Może dostałem kawałki jakiejś innej folii, może z jakiegoś starego worka po nawozach?   :]

uzywałes kiedys foli brando UC ? to nałóż na wyswietlacz to jest cienka,zajebista wcale niedroga folia a jakos ma powalajaco...nie po to wydałem na sama toske 849.90 zeby załowac 10 zl na wolie...wole dołozyc i miec pewniaka ;] biednego niestac na oszczedzanie

No, tak mądrość jest stara choć nie zawsze się sprawdza. Ostatnio (właściwie to przedostatnio) sam jestem jej zaprzeczeniem i potwierdzeniem. Kupiłem G900 na 'wyprzedaży' w Play za 1zł i chciałem pójść za ciosem z folią.  :) Ale ślepej kurze 2 razy szczęście raczej nie dopisuje.

*

Offline Bacao

• 1582
  • czyt. Bokął
    • PdaSite.pl-idealne miejsce w sieci dla Twojego PDA.
  • Sprzęt: Acer C110, Motorola Milestone
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 18, 2008, 15:43:27 »
A ja zapytam o inna folie: http://www.allegro.pl/item463424490_mega_paka_4_w_1_folia_flex_toshiba_g900_promocja.html jak sadzicie warto? Cena rzeczywiscie niska, a w chwili obecnej nie kupie foli Brando bo nie mam na to pieniedzy. I jeszcze jedno, folie poliweglanowe, mozna zdjac bez szkody dla wyswietlacza? gdzies szlyszalem ze moga uszkodzic dotyk.
Pozdrawiam Ivo.
« Ostatnia zmiana: Listopad 18, 2008, 15:45:57 wysłana przez Bacao »
Moj nick (apelido) znaczy tyle co usmiechniety :D
Toshiba G900--->HTC Universal (XDA EXEC)---> HTC Hermes (MDA Vario II)---> HTC TyTN II---> Nokia N810--> Acer C110 + Motorola Milestone

*

Offline szneke

• 18
    • GlobalTrance
  • Sprzęt: Samsung Galaxy I5700
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 18, 2008, 16:29:24 »
w chwili obecnej nie kupie foli Brando bo nie mam na to pieniedzy

Czegoś tu nie rozumiem. Masz 20zł na jakąś pseudofolię a nie stać Cię na porządną za 33zł?
Używam Brando Plus i nie zamieniłbym jej na nic innego. Zdejmujesz, czyścisz i już masz jak nową.
Było: N7110, N6310i, N7250, N3510, N E60, Toshiba G900

*

Offline Reverten

• **
  • 119
  • Sprzęt: Toshiba G900
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 18, 2008, 17:59:01 »
I jeszcze jedno, folie poliweglanowe, mozna zdjac bez szkody dla wyswietlacza? gdzies szlyszalem ze moga uszkodzic dotyk.

Miałem taką folię na SE W950i i dotyk w żaden sposób nie ucierpiał

*

Offline Bacao

• 1582
  • czyt. Bokął
    • PdaSite.pl-idealne miejsce w sieci dla Twojego PDA.
  • Sprzęt: Acer C110, Motorola Milestone
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 18, 2008, 18:06:01 »
Tam za te 20 zł jest  9 foli, i jesli nie sa wiele gorsze do brando to nie chce przeplacac, ale chyba jednak kupie brando.
Moj nick (apelido) znaczy tyle co usmiechniety :D
Toshiba G900--->HTC Universal (XDA EXEC)---> HTC Hermes (MDA Vario II)---> HTC TyTN II---> Nokia N810--> Acer C110 + Motorola Milestone

*

Offline arnoldzik86

• 30
  • Sprzęt: toshiba g900 => HTC Desire HD i Nexus 4
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 18, 2008, 18:39:56 »
ja czekam na tą http://allegro.pl/item480443277_folia_ochronna_vikuiti_armr200_toshiba_g900_od_3m.html i zobaczymy co to będzie, wcześniej miałem brando, tak zachwalaną,  ale o dziwo po 2 miesiącach porysowana hmmm? zarysowania powstały przy używaniu oryginalnego rysika. na AM i na pixelviewer (niewiem czy dobrze napisałem) gdzie sunie się rysikiem po ekranie :( a strasznie to denerwuje jak jest takie porysowane szczególnie na jasnym tle.

*

Offline azyork

• *
  • 84
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 18, 2008, 18:54:03 »
Tam za te 20 zł jest  9 foli, i jesli nie sa wiele gorsze do brando to nie chce przeplacac, ale chyba jednak kupie brando.

Tak właśnie i ja myślałem.
Nie mogę nic powiedzieć o jakości folii, którą podajesz, ale dziwne jest ta ilość. Wg. mnie folia powinna być jedna, ale za to taka, że jak ją nakleisz to możesz już o niej zapomnieć.
To trochę jak z autem. Kupuje się je żeby wozić tyłek, a nie wiecznie naprawiać. Choć są i tacy co wolą tą drugą opcję.

*

Offline apache4

• 745
  • Sprzęt: Toshiba G900 + Toshiba M400 + Motorola Milestone
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 18, 2008, 20:09:50 »
Ja jednak mogę potwierdzić folię brando.
Od paru (coś około 6 może 7) mam jedną i tą samą folię, a rysek od rysika. Są natomiast zadrapania od śmieci z mojej kieszeni.
It's beyond your imagination

« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 18, 2008, 20:38:55 »
arnoldzik86 bardzo proszę o informacje na temat zakupionej przez Ciebie folii, oczywiście jak dojdzie - chodzi mi o jakość, łatwość "przyklejania", no i ogólne wrażenia :)
Z góry dzięki :ok:

*

Offline arnoldzik86

• 30
« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 18, 2008, 20:42:57 »
ok jak przyjdzie o napisze :) będzie porównanie z bando

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
« Odpowiedź #13 dnia: Listopad 19, 2008, 07:30:31 »
ta folia Vikuiti cenowo jak Brando  :S nie spotkałem sie z tą nazwą czyżby coś nowego?

*

Offline arnoldzik86

• 30
« Odpowiedź #14 dnia: Listopad 20, 2008, 00:04:00 »
no zobaczymy, tez właśnie patrzałem pod tym kątem, że niema dużej rozbieżności cenowej a nie chciałem kupować drugi raz brando. Ponadto niby na tej foli nie widać tak odcisków po paluchach. Dzisiaj rano przyjdzie przesyłka. Po testuje i podziele się wrażeniami

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
« Odpowiedź #15 dnia: Listopad 20, 2008, 07:15:52 »
jeśli produkuje ją firma 3M to powinna być dobra

*

Offline arthi

• *
  • 72
  • Sprzęt: i780
« Odpowiedź #16 dnia: Listopad 20, 2008, 23:46:16 »
Polecam Brando Protector Plus, kupilem i nie zaluje. Tania nie jest, ale nie ma co oszczedzac, folia za 7zl nie moze byc dobra.
« Ostatnia zmiana: Listopad 20, 2008, 23:49:25 wysłana przez arthi »
-------------------------------------------------------------
i780

*

Offline neomod

• *
  • 58
« Odpowiedź #17 dnia: Listopad 21, 2008, 00:31:31 »
Używałem folie GLLASER na Hermesie i nawet trochę czasu wytrzymała.
Fakt że do Brando to przepaść, ale jak za taką cenę to wysłużyła mi się.
Problemy mogą być przy naklejaniu bo łatwo o pęcherzyki powietrza,
Dobre było to że była to folia bezklejowa, na wodę, teoretycznie wielokrotnego użytku.
Jednak dlatego że była bezklejowa to były problemy z jej przyklejeniem, była też cieniutka.

*

Offline miba

• 4050
  • Sprzęt: Toshiba G900, doszedł x51v
« Odpowiedź #18 dnia: Listopad 21, 2008, 10:53:25 »
No ja jeszcze kalkuluję czas, który muszę poświęcić na naklejanie. Szybko raczej się nie da. Wiec wybieram brando, bo raz założona długo siedzi :)

*

Offline arnoldzik86

• 30
« Odpowiedź #19 dnia: Listopad 21, 2008, 14:57:58 »
Folia przyszła, i już jest założona :)
Folia Vikuiti ARMR200 antyrefleksyjna Firmy 3M Cena 30 zł z przesyłką

bardzo łatwo jest ją założyć nie robią się żadne pęcherzyki powietrza, od razu ładnie przylega do wyświetlacza(mnie to zajeło jakieś 5 min z czyszczeniem ekranu) .
Jest mniej więcej tej samej grubości co brando, folie niestety widać (szczegulnie na jasnym tle, są takie lekkie przebarwienia) ale jest to folia anty refleksyjna, wiec pewnie dlatego brando miałem UC wiec jej w ogóle nie było widać. Następna różnica to brando była gładsza ta wydaje się jakby lekko szorstka i dziwnie sie teraz posługuje ekranem. Ślady paluchów widać, chociaż może troszkę mniej niż na brando. Przypuszczam, że brando PP też bedzie widoczna ze względu na powłokę anty refleksyjną. więcej będę wiedział wraz z czasem użytkowania :) pozdrawiam   

*

Offline miba

• 4050
« Odpowiedź #20 dnia: Listopad 21, 2008, 21:49:29 »
Tej brando antyrefleksyjnej nie widać za bardzo. Natomiast faktycznie jest szorstka i trochę inaczej chodzi rysik niż po ekraniku. 

*

Offline wikrap1

• 1162
    • www.mtbrowery.pl.tl
  • Sprzęt: atari portfolio/wizard /g900/Nokia e51
« Odpowiedź #21 dnia: Listopad 22, 2008, 17:07:11 »
Brando ultra clear nie widać w ogóle  :P Miałem z nią taką historię, że nie zdjąłem górnej osłonki i myślałem ,że mam podrubę, bo była okropna (osłonka co myślałem że to brando) i mi się odklajała i kombinowałem ją przytwierdzić, aż odkyłem pewną nierówność w rogu(zaokrąglenie), okazało się że brando jest już na ekranie. Była tak dobra ,że jej nie zauważyłem  :E

*

Offline miba

• 4050
« Odpowiedź #22 dnia: Listopad 22, 2008, 17:21:21 »
Widać coś na słońcu z UC na ekraniku?

*

Offline wikrap1

• 1162
    • www.mtbrowery.pl.tl
  • Sprzęt: atari portfolio/wizard /g900/Nokia e51
« Odpowiedź #23 dnia: Listopad 22, 2008, 20:08:56 »
Nie wiem, bo tego lata nie miałem jeszcze tośki :P W takim słońcu jakie teraz jest widać i to dobrze.

Mogę powiedzieć, że na wizardzie z matową folią(chyba brando) w lato nie było zbyt wiele widać...

Ale to już chyba nie jest kwestia folii :P