Problem z kartą pamięci po HR

• 5 Odpowiedzi
  • 700 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Problem z kartą pamięci po HR
« dnia: Listopad 12, 2009, 13:59:56 »
Na początek chciałem się przywitać, posiadam G900 od około tygodnia i nie jest to mój wymarzony temat na początek, ale nie mogę sobie poradzić :(
Kupiłem na allegro tośke z WM 6.5, w zestawie karta SDHC 4GB. Wszystko chodziło kilka dni aż do momętu, kiedy zostałem zmuszony do HR (omyłkowa instalacja programu).
Gdy tośka odpaliła zainstalowałem kilka programów, które wcześniej miałem i gdy chciałem wrzucić następny program przez ActiveSync, dostłem komunikat, że nie ma wolnej pamięci. Trochę mnie to zdziwiło, ponieważ przed HR miałem około 600MB wolnego, ale usunąłem katalog z piosenkami (ok. 200MB) i udało mi się wrzucić. Gdy potem sprawdziłem pamięć, okazało się, że znów nie ma wolnego (a ten program miał niecałe 1MB).   :mysli:
Od tego czasu karta dziwnie sią zachowuje, czasami ma jakby lagi przy odczycie, kiedy nie była używana jakiś czas, czasami telefon ją "gubi", po SR znów ją widać. Za to kiedy już ją wczyta, to muzyka chodzi bez zarzutów, nic nie przycina nawet. Próbowałem instalować sterowniki do SDHC, nic nie dało, pytałem się bardziej doświadczonego kolegi, też nic nowego nie wymyślił... nie wiem co jeszcze można zrobić.
System jest w wersji 5.2.23.409 (wer. 23409.5.4.0). Szukałem na forum takiego tematu ale nie znalazłem, więc założyłem nowy i proszę o Waszą pomoc.

P.S. Jest jakaś możliwość sformatowania karty z poziomu PDA na tym systemie? Bo szukałem i nie znalazłem.

Z góry dzięki za pomoc..

*

Offline miba

• 4050
  • Sprzęt: Toshiba G900, doszedł x51v
Odp: Problem z kartą pamięci po HR
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 12, 2009, 19:27:33 »
Wizcode scandisk sobie wypróbuj.

« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 12, 2009, 19:57:33 »
Uruchomiłem go, dałem scandisc (dopiero po drugim SR odnalazł dysk), pasek raz się załadował, info "checking volume "Storage card"" się pojawiło, potem "checking FAT copies" ale ciągle skanuje w tym stanie (już jakieś 15 minut i ciągle 0% postępu) ile to może zająć? Bo wygląda tak, jakby system znów zgubił kartę... Mam zepsuty czytnik w komputerze, bo normalnie bym ją sformatował... Wgranie jakiegoś innego romu ma szansę pomóc..?

*

Offline miba

• 4050
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 13, 2009, 07:25:30 »
Może karta ma zabrudzone styki albo i slot SD Wygląda to na sprzętowy problem z kartą. Powinieneś sprawdzić jak tosia obsługuje inną kartę żeby upewnić się, że nie jest to uszkodzenie telefonu.

« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 13, 2009, 18:20:32 »
No i właśnie na to wyszło, że problem nie był sprzętowy   :mysli:
Ja podejrzewam szyfrowanie danych na karcie, którego od początku  nie mogłem wyłączyć, chociaż kilka razy próbowałem... dziś udało mi się sformatować kartę i wszystko ustąpiło... Zanim to zrobiłem, to spróbowałem kartę mini sd (2gb) od kolegi, włączyła się bez najmniejszych problemów.
Wychodzi więc na to, że zaszyfrowana karta SDHC tak się już zachowuje i koniec... Spodziewałem się że po prostu nie będzie do danych dostępu, albo znikną... ale że będzie działać normalnie, tylko z opóźnieniami, gubić się co chwila i pokazywać że jest pełna nawet gdy jest miejsce, to mi nawet przez myśl nie przeszło...  :-|
Problem więc jest w sumie rozwiązany, chociaż po HR pozostanie mi tylko foramat karty, bo zawsze gdy odznaczę szyfrowanie plików, na następny raz ono znów jest zaznaczone...
Dzięki za pomoc

*

Offline miba

• 4050
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 16, 2009, 11:47:10 »
Zrób HR bez karty, odznacz to szyfrowanie i dopiero włóż kartę ....