Problem z kartą microSD - tylko dla noki? o_O

• 5 Odpowiedzi
  • 2067 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline czarekfcb

• **
  • 223
  • Sprzęt: HTC Desire / HTC G1
Problem z kartą microSD - tylko dla noki? o_O
« dnia: Listopad 08, 2009, 20:29:38 »
Witam,

mam problem z kartą microSD 2gb która była używana w Noki 6300.

Otóż:

Tosia jej nie wykrywa,laptop też nie (sprawdzane na Acerze i Asusie),widzi ją tylko nokia w której ta karta była (dokupowana osobno). Po podłączeniu do komputera nokii jest wykrywana,formatowałem ją gdy byla w Nokii,ale Tosia dalej jej nie wykrywa ... :/

HR nie pomaga,zmiana romu też nie. Tosia ma gniazdo sprawne bo mam w niej microSD 1gb,sprawdzana byla jeszcze 4gb SDHC i 128mb-działały,ale dodam ze karta 256mb od noki 5200 też nie działa w tosi :/

Da sie coś zrobić żeby tosia wykryła tą karte 2gb? Bo tyle by mi wystarczyło,i nie musiałbym wydawać na nową ;]

Pozdrawiam

*

Offline crazyjaco

• **
  • 209
  • Sprzęt: Kamień Milowy ;]
Odp: Problem z kartą microSD - tylko dla noki? o_O
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 10, 2009, 23:48:50 »
No ja mam karte nokii 512mb i mi śmiga na tosi :mrgreen: (Robie sobie przez nią zawsze full DoC). A do tosi wchodzić normalnie powinno mini SD. Może Ci czegoś brakuje żeby ci działało micro  :mysli:
Tosia g900 > Exec > TP > Exec > N810 > c905 > Spica > Motorola Milestone

*

Offline kiler24

• 36
    • ROMy do SPV C500 i E650 w moim chomiku / UWAGA / brak aktualizacji
  • Sprzęt: Samsung Wave + HTC HD2(bricked) + Nokia N96
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 11, 2009, 11:40:14 »
Skoro to microSD to sprawdź przejściówkę na mini, bo sam miałem ten problem że była jakaś wadliwa i karta nie łączyła. Poza tym jaki masz na niej system plików? Może sformatowanie w czytniku by wystarczyło ( i oczywiście backup danych jeśli masz coś ważnego na karcie ).
SPV C500 ---> SPV E650 ---> Toshiba G900 Portege ---> SE P1i ---> Samsung Omnia ---> Samsung Wave S8500 ---> HTC HD2 Leo(bricked)

*

Offline czarekfcb

• **
  • 223
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 11, 2009, 13:12:50 »
Skoro to microSD to sprawdź przejściówkę na mini, bo sam miałem ten problem że była jakaś wadliwa i karta nie łączyła. Poza tym jaki masz na niej system plików? Może sformatowanie w czytniku by wystarczyło ( i oczywiście backup danych jeśli masz coś ważnego na karcie ).

Przejściówka działa bo mam w niej teraz karte 1gb microSD dołączoną do zestawu jak kupowałem i sprawdzałem też karte 4gb microSDHC i tez działała...a tej karty nie mogę sformatować w czytniku bo jej nie wykrywa w laptopie tak jak pisalem. Formatowałem ją w nokii (poprzez podłączanie do lapka) i sie sformatowała,ale nie tosia dalej nie wykrywa jej. Moze to jakis system plików nokii sie zapisal czy cos, że wykrywa ją tylko w nokii?  :mysli:

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
  • Power User // ROM Developer
  • Sprzęt: N900
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 11, 2009, 13:15:33 »
a tej karty nie mogę sformatować w czytniku bo jej nie wykrywa w laptopie tak jak pisalem.

a czym formatujesz? proponuje przejść się na fdisk'a i sformatować potem mkdosfs
"Wiedza zdobyta samodzielnie jest więcej warta niż przekazana przez inną osobę"

"ponieważ gotowanie to nie jest copy/paste"
paypal

*

Offline czarekfcb

• **
  • 223
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 13, 2009, 11:06:04 »
Problem rozwiązany :ok: Poprostu nokia sama ustawila jakieś hasło (albo ja to zrobilem?) i nie mogłem go usunąć bo zapomniałem jakie to było. Dlatego trzebabyło ją sformatować w jakiejś nokii z symbianem,sformatowałem ją w n95 i teraz na tosi śmiga :) :D