problem z Ie/opera przez wifi/kabel (odziwo np gg dziala normalnie)

• 7 Odpowiedzi
  • 933 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Witam wszystkich specjalistów, oraz osoby z podobnymi problemami, a takze cala reszte

otoz mam pewien problem z ktorym za bardzo nie moge sobie poradzic
generalnie raz udalo mi sie to jakos zrobic ale nie wiem jak a musialem zrobic hr po ktorym juz niestety nie moge do tego dojsc
chodzi o to ze z neta w tosce korzystam w domu przez wifi lub kabel usb i w pracy przez kabel usb
no i caly problem polega na tym ze zarowno przez IE jak i przez Opere nie moge wejsc na zadna strone internetowa, w ie przez dluzszy czas na pasku swieci sie napis: "trwa lokalizowanie..." a po pewnym czasie wyskakuje info ze nie mozna wyswietlic lub pobrac strony bo polaczenie zostalo przerwane
o dziwo gg i irc smigaja bez najmniejszych problemow
jedyne co zrobilem po hr to wykasowalem profil internetowy p4 (jak narazie nie jest mi potrzebny gprs i nie wiem jak wybierac jak ma mi sie tel polaczyc)
wczesniej mialem nokie 9300i i ona grzecznie pytala czy chce sie polaczyc przez apn czy wifi itp a tutaj nic, no a w playu internet jak wiadomo drogi

co do routera to mam siec niezabezpieczona, elegancko sie z nim laczy no i mowie gg,irc dzialaja
ktos ma jakies pomysly co mozna z tym zrobic, albo inaczej co powinienem miec w ustawienia->polaczenia->polaczenia->zadania/zaawansowane no i ustawienia->polaczenia->wifi->zaawansowane
pozdrawiam i licze na jakieś konstruktywne porady

e:
jako ze spac bym nie mogl gdybym tego nie zrobil to przedstawiam rozwiazanie mojego problemu:
wystarczylo w polaczenia->zaawansowane->wybierz sieci ustawic w obu polach mój dostawca ISP a w wifi wszystko co ma aktywne listy praca/internet pozamieniac na internet

temat można usunac/zostawic dla potomnych
« Ostatnia zmiana: Listopad 01, 2008, 02:22:51 wysłana przez muffas »

*

Offline robertnik

• **
  • 107
    • NC10 forum
  • Sprzęt: Xperia X1; NC10
Odp: problem z Ie/opera przez wifi/kabel (odziwo np gg dziala normalnie)
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 01, 2008, 13:02:51 »
Jeśli łączysz się przez USB, bluetooth to w ustawieniach połączenia AS czy CS zamiast automatycznie ma być internet.
M3000 ROM NBD v8.2
G900 ROM ROM PLK XIP 20755 SYS 20755 Beta 3 By Felix
Xperia ROM genesis.one 1.6 PL

*

Offline virusotron

• Ekspert Toshiba g900
  • 1408
  • Sprzęt: g900 -> złomnia 2 ;)
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 01, 2008, 13:07:25 »
pamietaj tez o dns;] gg chodziło co oznacza ze połaczenie jest ale niema sonfigurowanych dns-ow
NIE pomagam na PW, GG od tego jest forum!

*

Offline robertnik

• **
  • 107
    • NC10 forum
  • Sprzęt: Xperia X1; NC10
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 01, 2008, 13:10:39 »
Wszystko powinno załatwić DHCP. Skoro dostał IP to i DNS
M3000 ROM NBD v8.2
G900 ROM ROM PLK XIP 20755 SYS 20755 Beta 3 By Felix
Xperia ROM genesis.one 1.6 PL

« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 01, 2008, 22:35:55 »
Jaki rom?>? jezeli felixa to wylacz manila 2d powinno pomoc. To ona powoduje zawieszanie sie przegladarek :/

*

Offline virusotron

• Ekspert Toshiba g900
  • 1408
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 01, 2008, 23:35:16 »
Wszystko powinno załatwić DHCP. Skoro dostał IP to i DNS
oj niezawsze......ja wole pisac na stałe i wiem ze beda mi działac.... zawsze mozna pingowac akres ip wp.pl znam go na pamiec wiec odrazu mozna zobaczyc czy cos z dns jest nietak

« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 02, 2008, 11:54:30 »
jak juz pisalem w edicie 1 posta, poradzilem sobie z problemem, mialem po prostu zla konfiguracje
co do adresow ip to oczywiscie ze lepiej ustawic dhcp, bo jak pojde gdzies gdzie jest jakies inne wifi to przy mojej konfiguracji juz go nie znajdzie
teraz tylko co jakis czas jak mam na kablu podpiety telefon to wyskakuje komunikat ze nie mozna odnalesc adresu sieciowego, ale internet dziala wiec nie jest to dla mnie problemem
a rom mam standardowy z playa, i poki nie dostane pozadnego argumentu do zmiany na 6.1 to nie mam zamiaru romu ruszac
wgralem pocket plusa i quick menu i dla mnie mozliwosci konfiguracyjne todaya sa wystarczajace, chcialbym sobie zrobic w pocket plusie jakas zakladke z kilkoma wybranymi kontaktami ale jeszcze do tego nie doszedlem ;]

*

Offline virusotron

• Ekspert Toshiba g900
  • 1408
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 02, 2008, 21:42:22 »
niemaiłem na mysli stałego adresu IP tylko dns.......a ip przyznawane po dhcp