Problem z dzwonieniem do kogoś (abonament w erze). Problem rozwiązany...

• 14 Odpowiedzi
  • 1356 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline RubberChicken

• 13
  • Sprzęt: Toshiba G900
Witam. Kupiłem G900 i wszystko tak jak przypuszczałem i ogólnie zadowolony aż do momentu gdy postanowiłem zadzwonić do kogoś. Ku mojemu zaskoczeniu podstawowa funkcja dla której kupiłem ten smartphone nie działa :ohreally:
Otóż zaraz po tym jak wybiorę numer na który dzwonie (czy też wklepie klawiszami, dodam że próbowałem zarówno z kierunkowym na Polskę jak i bez niego) wyskakuje mi komunikat "trwa wybieranie numeru" i tak po 2 sekundach słychać w słuchawce jakby ktoś uderzył 3x w klawisz pianina (normalnie jak w "jaka to melodia" :P) po czym wyskakuje "poł. zakończone:     00:00".

Jestem abonentem ery a telefon nie był w żaden sposób modyfikowany (znaczy nie utracił gwarancji i osoba która mi go sprzedała twierdziła, że nic nie było przy nim robione, jestem 2gim właścicielem, telefon ma 4miesiące i został zakupiony w polskiej dystrybucji, więc nie posiada simlocka), czy ktoś spotkał się z podobnym problemem (no i go rozwiązał jakoś?! :mrgreen: )?
Osobiście próbowałem już resetów, wyciągania baterii, poprawiania karty sim, zmieniania z automatycznego wyboru sieci na ręczny (telefon przy auto. wybiera prawidłowo sieć bo pokazuje erę). Co dziwniejsze połączenia przychodzące dochodzą, widzę że ktoś dzwoni, mogę odebrać i rozmawiać. Sam po prostu nie wiem, może gdzieś coś jest źle ustawione, tudzież era ma jakieś "wymagania" że trzeba samemu coś pozmieniać, że telefon sam tego nie ustawia ale nie mam pojęcia gdzie to może być?! Pozdrawiam i liczę że znajdzie się ktoś zaradny :E
« Ostatnia zmiana: Listopad 06, 2008, 04:20:44 wysłana przez RubberChicken »

*

Offline wloclawek88

• **
  • 125
  • Sprzęt: Iphone 3G 16Gb, HTC Diamond
Odp: Problem z dzwonieniem do kogoś (abonament w erze). Pomoc mile widziana.
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 06, 2008, 01:23:11 »
na poczatek moze HR ?

*

Offline RubberChicken

• 13
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 06, 2008, 01:40:23 »
Hard Reset nic nie daje  :(

*

Offline PawelP7

• 1204
  • Sprzęt: Samsung Galaxy , Asus Transformer TF101
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 06, 2008, 01:55:01 »
Miałem kiedyś podobny problem  z legendarnym Neciem E228, telefon ten jako jeden z pierwszych na polskim rynku miał UMTS , telefon rozłączał każdą rozmowe wychodzącą lub przychodząca po 2 sekundach. Rozwiązaniem było użycie krótkiego kodu ( Simplus ) który deaktywował wyświetlanie stanu konta na wyświetlaczu  :grin: .
« Ostatnia zmiana: Listopad 06, 2008, 01:58:34 wysłana przez PawelP7 »
Były: Nec e228, Nec Mobile Pro 780, Acer n311, HTC Wizard, HTC Universal, Toshiba g900, HP rz1710, Nokia E51, Palm Treo 750v, Palm Centro, OQO 01+, Motorola v8, Nokia E90, HTC Alpine, HTC HD, Toshiba g910, HTC Desire, HTC HD 2,

« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 06, 2008, 02:05:41 »
Wejdź w Start->Ustawienia->Telefon, Zakładka Usługi, Kliknij w ID rozmówcy, daj Pobierz Ustawienia i zmień tam na Tylko osobom z listy kontaktów i OK... Będziesz mógł teraz normalnie wykonywać połączenia (ale musisz mieć kogoś w książce telefonicznej, jeżeli go tam nie ma, to nie dasz rady zadzwonić, chociaż odbierać możesz zawsze)... Na niektórych modelach jeszcze się zdarza, że jak wejdziesz tam jeszcze raz i zmienisz z powrotem z Tylko osobom z listy kontaktów na wszystkim, to działa w 100% prawidłowo, ale to nie zawsze działa... Pozdro

*

Offline RubberChicken

• 13
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 06, 2008, 04:01:21 »
Wielkie dzięki. Pomogło w 100% (łącznie z przestawieniem z powrotem na "wszystkim"). Widzę pierwszy Twój post i oby więcej takich rzeczowych :ok:

*

Offline RubberChicken

• 13
Odp: Problem z dzwonieniem do kogoś (abonament w erze). Problem rozwiązany...
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 15, 2008, 00:24:25 »
Hmm... a co zrobić żebym mógł dzwonić do osób spoza listy? Wszedłem ponownie w te ustawienia chcąc zmienić na "wszyscy" ale opcja ta już była zaznaczona i po zatwierdzeniu nic ię nie zmieniło :( Czy jest na to jakiś sposób, wpis do rejestru czy coś, bo już kilka HR było i dalej jest tak samo.

*

Offline gader

• 1455
    • gader - Play - Nowi znajomi
  • Sprzęt: Magic  & i200
Be more digital.
pıoɹpuɐ

*

Offline miba

• 4050
  • Sprzęt: Toshiba G900, doszedł x51v
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 15, 2008, 08:24:57 »
gader:   Widzę że lubisz grafy z cyklami :P

*

Offline RubberChicken

• 13
« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 15, 2008, 08:55:16 »
Tia, to pomógł :E Nie no, nikt nie nie zna patentu na to łączenie się z numerami spoza listy (jak po prostu wbijam numer)?!

*

Offline miba

• 4050
« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 15, 2008, 09:46:33 »
Jest coś takiego jak reguły wybierania numerów - app telefonu dodaje jakieś przedrostki dla pewnych wzorów numerów. Nie bawiłem się tym ale ten moduł przeszkadzał mi w dzwonienio po VoIP. Może tu pies pogrzebany?

*

Offline bialas23

• 9
  • Sprzęt: Toshiba G9oo + 2gb PQI
« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 15, 2008, 15:35:13 »
też mam ten problem i kombinowałem długo...
nie mogę wybrać numeru telefonu innego niż są w kontaktach  :mad: ,
muszę dodać nowy kontakt i dopiero mogę oddzwonić :( zmiany romów hard resety nic nie pomogły :(
mianowicie musiałem ustawić udostępnianie mojego id na tylko osobom z listy bo na nikt i wszyscy w ogóle nie moglem dzwonić...
ale dopiero po ruszeniu tego się to pojawiło bo wcześniej było ok  :|

*

Offline miba

• 4050
« Odpowiedź #12 dnia: Grudzień 15, 2008, 16:25:49 »
Może na innym fonie ustawić udostępnianie id wszystkim i wsadzić sim-a do tosi potem?

*

Offline gader

• 1455
    • gader - Play - Nowi znajomi
  • Sprzęt: Magic  & i200
« Odpowiedź #13 dnia: Grudzień 15, 2008, 16:45:48 »
Sory moj blad i to podwojny bo w tamtym watku tez mial byc inny link ale teraz nie moge znalesc tego odpowiedniego.
Be more digital.
pıoɹpuɐ

« Odpowiedź #14 dnia: Grudzień 17, 2008, 19:01:35 »
kurde mam to samo jak dzwonie wybierajac nr z klawiatury to od razu rozłacza wgrałem nowego roma 1.11 by globalbus i dalej to samo.. Help :)