problem z baterią/ładowaniem

• 5 Odpowiedzi
  • 895 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

problem z baterią/ładowaniem
« dnia: Lipiec 03, 2010, 12:54:51 »
Witam, w ostatnim czasie mam pewien problem ze swoją Tośką. Mianowicie objawia się to tak:
- wskaźnik poziomu naładowania baterii jest cały czas na tym samym poziomie
- podczas ładowania może się ładować cały czas (cały czas ten sam poziom baterii) lub nie ładować w ogóle (bo poziom się ustali na 100% mimo że jest pusta)
- poziom się aktualizuje po soft resecie
- bateria trzyma parę godzin, a telefon rozładowuje się bez żadnych ostrzeżeń
- po odpięciu od ładowania na telefonie cały czas wyświetla się znaczek ładowania (a czerwona dioda nie świeci)
- jakieś 2 miesiące temu był wgrany rom c&c, dotychczas wszystko działało ok
Proszę poradźcie coś, sam już nie wiem co robić, myślałem o HR ale nie wiem czy to nie jest jakiś problem sprzętowy, może bateria zdechła (ale tak nagle?)
Pozdrawiam
Wojtek

*

Offline Fliganos

• 467
  • Sprzęt: Toshiba g900 na C&C 1.35 Globalbusa
Odp: problem z baterią/ładowaniem
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 03, 2010, 12:59:06 »
Może bateria już umiera?

*

Offline d8vit

• **
  • 132
  • Sprzęt: SGS +G1
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 03, 2010, 14:06:15 »
Zrób backup (np. SPB Backup) i HR, nie przywracaj od razu backupu.
Dowiesz się czy wina tkwi w sofcie czy w sprzęcie. A backup przywrócisz w kilka chwil.

*

Offline miba

• 4050
  • Sprzęt: Toshiba G900, doszedł x51v
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 03, 2010, 16:08:38 »
Proponuje naładować baterię do pełna, zalepić taśmą biurową styk środkowy i zobaczyć jak wskaźnik się zachowuje (driver nie bierze wtedy pod uwagę licznika baterii). Tylko z zasłoniętym stykiem nie należy włączać ładowarki albo USB (tosia jako klient) bo będzie reset.

*

Offline marsozerca

• **
  • 211
  • obserwator ;)
  • Sprzęt: Tośka g900@520MHz@ Win6.1 :)
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 03, 2010, 16:28:05 »
Hmm, ciekawe, w nocy z wczoraj na dzisiaj to samo mi się stało :D Co lepsze, o północy odłączyłem ładowarkę, tośki używałem z 50 minut rano i wskaźnik cały czas wskazywał 89%, po soft resecie zleciał na 35%, naładowałem i znowu wskaźnik zawisł- tym razem na 95% ;) Po soft resecie zaczął się odświeżać, ciekawe jak to dalej pójdzie.
Hmm w sumie to też już od paru dni tośka rozładowywała mi się bez podania ostrzeżenia o tym, że jest słaba bateria.
Mam swoje życie wy mówicie mi jak żyć
mam swoją drogę wy mówicie mi którędy iść
mam swoje pięści słyszę z kim się bić
i swoje serce kogo kochać z kogo kpić

« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 03, 2010, 20:39:47 »
Dzięki za odpowiedzi :) najpierw spróbuję z naładowaniem do pełna, ale to może być ciężkie bo ona właśnie się często nie ładuje-wskaźnik naładowania stoi podczas ładowania a Tośka się ostro grzeje). Jak to nie pomoże to SPB Backup i HR

edit: po naładowaniu (do 55% bo dalej nie szło), zaklejeniu baterii i włączeniu pokazywało 100% przez spory czas, teraz jest 90% po jakiś 14h używania. Zobaczymy co będzie jutro

edit2: wieczorem jeszcze na wifi posiedziałem, rano bateria była kaput, odkleiłem taśmę, właśnie ładuję. Jest pewien pozytywny aspekt, mianowicie po wyjęciu wtyczki ikonka ładowania niknie i pokazuje stan naładowania który się zmienia

Połączone: Lipiec 06, 2010, 15:31:03
Dobra już po testach. Mianowicie telefon jak włączę do ładowania rano to w nocy pada zawsze. Wieczorem stan baterii wskazuje 70%. Więc jakaś diagnoza? HR czy od razu brać się za kupowanie baterii?
« Ostatnia zmiana: Lipiec 06, 2010, 15:31:03 wysłana przez voytekk1 »