Problem, czytnik lini papilarnych

• 48 Odpowiedzi
  • 12476 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Problem, czytnik lini papilarnych
« dnia: Maj 06, 2008, 21:58:23 »
Witam nie wiem jak ustawić aby telefon był odblokowywany poprzez odczytanie mojej linii papilarnej. Wiem ze to głupie i proste ale naprawdę nie wiem, jestem zielony to co pisze wprowadzeniu nie działa... Z góry dziękuje.

*

Offline ja456

• 1248
  • Sprzęt: Toshiba G900 & HTC HD2
Odp: Problem, czytnik lini papilarnych
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 06, 2008, 22:58:24 »
Z tego co wiem, to mozna tylko przypisac aplikacje, ktore maja sie uruchamiac, do poszczegolych odciskow.
Były: HP h4150, HP 114 i HP rw6815. sklejka

*

Offline bebic

• 366
  • Sprzęt: HTC Kaiser, HTC HD7, Nokia Lumia 710, SGS2
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 06, 2008, 23:24:35 »
Jest mozliwosc ustawienia by Toska odblokowywala sie poprzez uzycie odcisku palca. Udalo mi sie to odpalic,niestety teraz mam ROM 6.1 i nie mam tej aplikacji.

Sorry ze bez polski znakow, ale wlanie z Toski pisze :P
« Ostatnia zmiana: Maj 06, 2008, 23:35:00 wysłana przez bebic »

*

Offline DawiX

• 1528
  • yyyyy DawiX jestem XD
  • Sprzęt: Dell Streak 5 16gb
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 07, 2008, 00:02:10 »
ustawiasz palce...
ustawiasz hasło normalnie
przy włączaniu albo przejeżdżasz palcem albo hasło wklepujesz, ot co cała filozofia
To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.
Są dwie kategorie ludzi - pracujący i ci, którzy korzystają z kredytu; lepiej należeć do tej pierwszej, jest w niej mniejsza konkurencja.

« Odpowiedź #4 dnia: Maj 07, 2008, 08:26:58 »
A możesz opisać krok po kroku jak to zrobić bo w instrukcji tego nie ma, jest tylko jak ustawić hasło

« Odpowiedź #5 dnia: Maj 07, 2008, 09:10:20 »
A możesz opisać krok po kroku jak to zrobić bo w instrukcji tego nie ma, jest tylko jak ustawić hasło

Dzięki bardzo ;] :* Dokładnie tak, musisz mieć przynajmniej jednego palca zeskanowanego. Później wchodzisz Ustawienia>Blokady i ustawiasz strong alphanumeric (jakoś tak) ustawiasz hasło składające sie z dużych i małych liter oraz cyfr i musi mieć co najmniej 7 znaków (lub 8) i zatwierdzamy. Aby urządzenie się blokowało klikamy poprzyciskaniem włączania i wyłączanie urządzenia (raz i krótko) po czym wyłączy się ekran później budzimy Tośkę i prosi ona o odcisk palca lub owy nr.

« Odpowiedź #6 dnia: Maj 07, 2008, 11:16:47 »
Dzięki, nie wiedziałem że ustawienie hasła alfanumerycznego to to samo co odcisk palca - nie widziałem tam takiej opcji. Dzięki

*

Offline Visenna

• **
  • 117
  • Sprzęt: Toshiba G900 + SPV c600
« Odpowiedź #7 dnia: Maj 17, 2008, 17:57:48 »
Jako że muszę oddać do naprawy mój 2-dniowy telefon (sic!), z którym tak na dobre nie zdążyłam się zapoznać, wolę się upewnić, że z tą częścią mam wszystko w porządku...

Obojętnie w jaki sposób nie przewinę palcem po czytniku (z dołu w górę, na odwrót, powoli, szybko) nigdy nie chce uznać mojego dotknięcia za prawidłowe. Zawsze mam swipe failure bądź quality is too low. Nie wiem teraz czy to kwesta braku umiejętności z mojej strony, niczułości czujnika, czy też starego oprogramowania (nie zdążyłam update'ować oprogramowania)

Druga sprawa to nagrzewanie się tośki. Ona po chwili mnie grzeje w rękę, czyli musi mieć co najmniej 38-39 stopni :/. Jeszcze się nie zdarzyło by była super ciepła ale to i tak jest mało komfortowe. Nie wiem czy to jest normalne w przypadku tego telefonu..?

Które z tych spraw powinnam zgłosić przy oddawaniu na gwarancji sprzętu do serwisu?

*

Offline apache4

• 745
  • Sprzęt: Toshiba G900 + Toshiba M400 + Motorola Milestone
« Odpowiedź #8 dnia: Maj 17, 2008, 18:36:13 »
Cóż, wiem z doświadczenia że Wi-Fi lubi grzać :P
mam tak z Tośką i z Asusem więc jest to chyba naturalne (albo masz za wysoką temperaturę rąk :E)
It's beyond your imagination

*

Offline Visenna

• **
  • 117
« Odpowiedź #9 dnia: Maj 17, 2008, 18:52:22 »
Jest tylko jeden szczegół... wifi mam wyłączone...

A wiesz może coś a'propo czytnika..?

*

Offline yanes

• **
  • 132
  • Sprzęt: Asus A636 +Nokia E51+Samsung S8
« Odpowiedź #10 dnia: Maj 17, 2008, 19:14:44 »
Jako że muszę oddać do naprawy mój 2-dniowy telefon (sic!), z którym tak na dobre nie zdążyłam się zapoznać, wolę się upewnić, że z tą częścią mam wszystko w porządku...

Obojętnie w jaki sposób nie przewinę palcem po czytniku (z dołu w górę, na odwrót, powoli, szybko) nigdy nie chce uznać mojego dotknięcia za prawidłowe. Zawsze mam swipe failure bądź quality is too low. Nie wiem teraz czy to kwesta braku umiejętności z mojej strony, niczułości czujnika, czy też starego oprogramowania (nie zdążyłam update'ować oprogramowania)

Druga sprawa to nagrzewanie się tośki. Ona po chwili mnie grzeje w rękę, czyli musi mieć co najmniej 38-39 stopni :/. Jeszcze się nie zdarzyło by była super ciepła ale to i tak jest mało komfortowe. Nie wiem czy to jest normalne w przypadku tego telefonu..?

Które z tych spraw powinnam zgłosić przy oddawaniu na gwarancji sprzętu do serwisu?
Do pierwszego Twojego pytania to dodam tylko tyle ze użyj więcej palców do skanowania linii papilarnych wtedy może któryś zaskoczy.

*

Offline Visenna

• **
  • 117
« Odpowiedź #11 dnia: Maj 17, 2008, 19:18:33 »
e? Nie rozumiem. Jak to mam użyć więcej palców? Jak skanuję np. lewy środkowy to.. mogę użyć tylko jego, bo inaczej jakieś bez sensu powychodzą.

Ten czytnik działa tak kiepsko?

*

Offline apache4

• 745
« Odpowiedź #12 dnia: Maj 17, 2008, 22:49:49 »
u mnie BDB, łapie za każdym razem. Ustaw dobrze czułość, bo jak przesadzisz to NIGDY go nie zeskanujesz, a przesuwaj raczej powoli

*

Offline ell

• 778
    • http://www.windowsmobile.pl
  • Sprzęt: Motorola Milestone @1GHz
« Odpowiedź #13 dnia: Maj 18, 2008, 06:14:16 »
A grzać się nie powinna, nawet z włączonym wifi. Oddaj do serwisu choćby z tego względu. Tylko uważaj bo serwis CCS (serwisują G900) to straszne chamy. Jak będziesz ją wysyłała to sprawdź czy masz podbitą gwarancję, wszystko jest w niej wypełnione i dołącz dowód zakupu.
« Ostatnia zmiana: Maj 19, 2008, 02:12:10 wysłana przez ell »

*

Offline apache4

• 745
« Odpowiedź #14 dnia: Maj 18, 2008, 17:42:32 »
Nie grzeje się aż tak strasznie. Przecierz ż każda elektronika się grzeje :P
« Ostatnia zmiana: Maj 18, 2008, 19:28:35 wysłana przez jas_pik:: Janusz Piwiński »

*

Offline Visenna

• **
  • 117
« Odpowiedź #15 dnia: Maj 18, 2008, 23:23:02 »
Tak, każda elektronika się grzeje, jednak nie powinna aż tak bardzo. Masz rację ell, zaznaczę to przy gwarancji. Do serwisu pojadę chyba osobiście także będę mogła się z nimi rozmówić.
Czułość mam ustawioną na największą... i nieraz starałam się naprawdę w żółwim tempie przesunąć palec- też bez pozytywnego wyniku.
A tak na marginesie (do ell-"wysyłał") to jestem kobietą ;-)

*

Offline ell

• 778
    • http://www.windowsmobile.pl
  • Sprzęt: Motorola Milestone @1GHz
« Odpowiedź #16 dnia: Maj 19, 2008, 02:13:36 »
Przepraszam :) Zauważyłem to oczywiście od razu, tylko pisząc z rozpędu walnąłem literówkę. Już się poprawiłem :)

*

Offline apache4

• 745
« Odpowiedź #17 dnia: Maj 19, 2008, 16:12:47 »
A może by tak na najmiejszą?
Bo wg. mnie, czułość, to jak "bezpiecznie" ma być, im większa, tym bezpieczniej, im mniejsza, tym łatwiej zeskanować palec :)

*

Offline Visenna

• **
  • 117
« Odpowiedź #18 dnia: Maj 20, 2008, 21:12:18 »
Nie, to nie to... Zresztą moim zdaniem jest zupełnie na odwrót- czułość, czyli jak bardzo ma być czuły- największa, to że delikatne dotknięcie zadziała, najmniejsza,  że możesz walić by zeskanował...
Ale poradziłam sobie z tym czytnikiem.. mam dość małe palce, przez co jakoś trudniej mu było to rozpoznać. Jak mocniej przycisnę, to działa, tylko piątych (małych) palców nie chce mi zeskanować. No cóż.. może kiedyś dojdę do wprawy ;-)

Dzięki za pomoc!

*

Offline damw

• **
  • 167
  • Sprzęt: G900
« Odpowiedź #19 dnia: Maj 20, 2008, 22:19:33 »
Co ciekawe jak miałem zainstalowany Battery Status to był duży problem z czytnikiem linii papilarnych. Najgorsze było to, że w końcu przestał działać i zamiast okienka z paluszkiem był czarny ekran. HR pomógł

*

Offline apache4

• 745
« Odpowiedź #20 dnia: Maj 21, 2008, 18:00:01 »
Nie przejmuj się, też mam z tym problem (a jestem facetem) ;D

« Odpowiedź #21 dnia: Grudzień 21, 2008, 01:25:54 »
Nie chce zaczynać nowego tematu, bo to trochę bezcelowe.

Mam pytanie odnośnie skanera linii papilarnych - mianowicie, można ustawić skanowanie palca przy włączaniu telefonu? Jeśli tak, prosiłbym o krótki opis, jak to zrobić.

Pozdrawiam.

*

Offline zaszh

• *
  • 54
  • Sprzęt: Toshiba G900
« Odpowiedź #22 dnia: Grudzień 21, 2008, 09:59:50 »
@Gryfius
zadałeś sobie trud przeczytania manuala do tośki, lub chociaż szukajki?
na stronach Toshiby są odpowiednie (obrazkowe) tutoriale.
wystarczy zapytać wujka google

« Odpowiedź #23 dnia: Grudzień 21, 2008, 11:02:04 »
Szukałem - osobno słowa: czytnik, czytnikiem, linii, papilarnych, odcisk, PIN, uruchamianie. Jedyne, co znalazłem, to skanowanie linii zamiast kodu zabezpieczającego, po wybudzeniu. A moje pytanie dotyczyło uruchamiania telefonu. Żeby po wpisaniu PIN'u [lub przed] telefon zażądał zeskanowania linii.

Pozdrawiam.

*

Offline zaszh

• *
  • 54
  • Sprzęt: Toshiba G900
« Odpowiedź #24 dnia: Grudzień 21, 2008, 12:30:41 »
@Gryfius
Poczytałeś link?
utawiłeś skanowanie palca jako blokadę i zrestartowałeś tośkę?
z tego co piszesz to nawet nie sprawdziłeś co jak działa i chcesz gotowego rozwiązania.
Ustawienie hasła lub skanu palca powoduje blokowanie dostępu w każdej sytuacji, nawet po podłączeniu do blaszanki.
oczywiście jak masz wgranego 6.1 to raczej poniechaj bo ta funkcja troszkę fisiuje

« Odpowiedź #25 dnia: Grudzień 21, 2008, 14:02:53 »
Aha, jeśli w każdej sytuacji ma być odcisk palca, to chyba zrezygnuję z tej opcji. Póki co mam WM 6.0 - telefon mam od 3 dni, póki co, nie mam żadnych problemów, nie muli, więc na razie nie zmienię. Dzięki za pomoc.

Pozdrawiam.

*

Offline barthek

• 265
« Odpowiedź #26 dnia: Grudzień 22, 2008, 23:26:06 »
jak ustawić tośkę by odblokowywać ją za jednym przeciągnięciem palca?, narazie muszę przeciągać trzy razy pod rząd.

« Odpowiedź #27 dnia: Grudzień 23, 2008, 09:58:47 »
widocznie źle przeciągasz palcem :)
ja to robie jednym w miarę powolnym ruchem i prawie zawsze udaje mi się za pierwszym razem, no góra drugim
jednocześnie zarówno przy zapisywaniu palca jak i odblokowywaniu dociskałem go, żeby zajął jak największą powierzchnię

*

Offline b7rabbitdj

• 846
  • Sprzęt: Z ultra, Hazel, Smart, E61i, Q1, M300
« Odpowiedź #28 dnia: Styczeń 31, 2009, 13:07:43 »
Działa bez zarzutow. barthek u mnie raz odblokowywuje sie za pierwszym pociagnieciem, a raz za 3 :)

Czytnik lini papikilarnych-hasło
« Odpowiedź #29 dnia: Luty 08, 2009, 08:15:13 »
Witam
jak użyć czytnika papilarnych jako hasło odblokowania urządzenia jeśli nie było uźywane jakiś czas. w opcjach są tylko zwykły pin i alfanumeryczne.