karolkalrol - przepraszam,że się zbulwersowalem ale wyraźnie napisałem:
Dotychczas ładowałem skutecznie jakąś "dopasowaną" ładowarką od anteny GPS (jakiś noname) i ani to nie było 10pinowe złacze ani pradu 2A nie zapodawało ale działało.
Poświęciłem mojej Toshi w ciągu minionego roku sporo czasu i podchodzę do tematu chiba już zbyt emocjonalnie

a ładowarka, którą przez prawie rok ładowałem SKUTECZNIE to taka jak na foto od anteny navibe 737 (bez tabliczki znamionowej więc nie wiem jaki ampreaż, ale wystarczyło, by na niej działać - rozmawiać, używać jako navi, czytać e-booki) - jeśli ktś ma taką pod ręką to proponuję przetestować (może faktycznie zostaną wielkim odkrywcą)
do koldasza - dzięki za sugestię, jednak myk z trybem pamięci masowej tez nie działa.
do czimu - dziękuję za gotowość pomocy, jednak brakło mi czasu podczas wizyty w W-wie i nie mogłem skorzystać
W wolnej chwili pociągnę HR (już dawno jej się na to zbierało) a może nawet ROMka nowego od Globalbusa wrzucę, a jak nie pójdzie to kupię zasilacz drugi i na przetwornicy pojadę - dam znać o ostatecznym rozwiązaniu (jeśli kogoś oczywiście urzekła moja historia)