Problem (nietypowy)z ładowaniem w samochodzie

• 14 Odpowiedzi
  • 3178 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline mickanovi

• *
  • 98
Problem (nietypowy)z ładowaniem w samochodzie
« dnia: Maj 18, 2009, 19:50:27 »
Witam.
Mam problem z ładowaniem w samochodzie.
Tak wiem, nie ja jeden jednak mój problem ma nieco inne objawy. Dotychczas ładowałem skutecznie jakąś "dopasowaną" ładowarką od anteny GPS (jakiś noname) i ani to nie było 10pinowe złacze ani pradu 2A nie zapodawało ale działało. Ładowarka nadal ładuje wszystko wokół (słuchawka BT, GPS, SPV) jednak nie chce już ładować Toshi. Zmiana nastąpiła po próbie podłączenia ładowarki do gniazda zapalniczki w innym  samochodzie (wcześniej Toyota Jaryś 2006 - ładowało, próba na Renault Thalia 2003 - nie ładowało i teraz Jaryś ani żaaden inny też nie ładuje).

O 10 pinach na złączu i natężeniu prądu przeczytałem przez ostatnie kilka dni na forum szukając odpowiedzina nurtujące mnie pytanie. Obecne objawy to:

- na zasilaczu oryginalnym ładuje bez problemu (również przez przetwornicę, choc używanie oryginalnego kabla jest utrudnione bo przerobiłem go na stację dokującą - znajdziecie na forum)
- na dowolnym kablu podłączonym do USB komputera stac. lub laptopa zasilanego z sieci 230V - ładuje
-  na dowolnym kablu podłączonym do USB komputera stac. lub laptopa zasilanego z przetwornicy nie ładuje
- na ładowarce samochodowej jedno i dwuamperowej (testowałem wiele) efekt jest taki, że gaśnie dioda ładowarki a w Toshi nie dzieje się nic (niestety nie jestem w stanie stwierdzić czy ta ładowarka 2A była 10pinową

Na allegro jest dostępna orygin. ładowarka sam. jednak boję sie, że wydam 50 PLN i okaże się że i tak nie działa. Ostatecznym rozwiązaniem jakie rozważam jest zakup dodatkowego zasilacza i ładowanie z przetwornicy.

Czy ma ktoś pomysła co się mogło zmienić w ładowarce lub gnieździe Toshi, że przestała "współpracować" z ładowarkami, z którymi wcześniej dogadywała się bez problemu?
Obecnie Samsung Omnia i TOSHIBA G900 a w samochodzie ZENEC nc2010 (na WIN CE 5.0 - do rozgryzienia). Awaryjnie SPV C500 z WM6.1 ENG. Wcześniej SPV c600 i HTC Wizard

*

Offline czimu

• 19
  • Sprzęt: tośka G900
Odp: Problem (nietypowy)z ładowaniem w samochodzie
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 18, 2009, 21:33:37 »
 Ja duzo nie wniose ale jezeli jestes z Wawki moge udostepnic oryginalna ladowaczke samochodowa

*

Offline karolkarol

• **
  • 154
  • Sprzęt: Magic + 1005HA
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 19, 2009, 00:32:53 »
Prawdopodobnie wcześniej ładowarka też nie ładowała tośki, a tylko zapalała czerwoną diodę. Pewnie nie zwróciłeś uwagi. Nie chce nikomu robić reklamy, ale mam ładowarkę z allegro, za ok 50 zł i działa bardzo dobrze :)

*

Offline mickanovi

• *
  • 98
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 20, 2009, 00:34:11 »
Prawdopodobnie wcześniej ładowarka też nie ładowała tośki, a tylko zapalała czerwoną diodę. Pewnie nie zwróciłeś uwagi.

To już mała przeginka - uważasz, że te godziny rozmów, które odbyłem po doładowaniu ładowarką samochodową nie miały prawa się odbyć? Jeśli tak to lepiej, żeby nie dotarło to do mojego pracodawcy bo gotów mi cofnąć wynagrodzenie z ostatnich jedenastu miesięcy od kiedy posługuję się Tosią bo gdyby nie ładowarka samochodowa to moja prca kończyłaby się jeszcze przed połudiem. Nie wiem jak ty,  ale ja używam telefonu bardzo intensywnie i taki fakt zwróciłby moją uwagę już po kilku minutach.

Prośba do Czimu - puść mi proszę namiary na siebie na priva - będę w Warszawie służbowo jutro ( a właściwie dziś, w środę) wieczorem i zostaję do czwartku, może znajdę chwilkę żeby faktycznie to sprawdzić bo jeśli na oryginalnej zadziała to się nie będę zastanawiał
Obecnie Samsung Omnia i TOSHIBA G900 a w samochodzie ZENEC nc2010 (na WIN CE 5.0 - do rozgryzienia). Awaryjnie SPV C500 z WM6.1 ENG. Wcześniej SPV c600 i HTC Wizard

*

Offline karolkarol

• **
  • 154
  • Sprzęt: Magic + 1005HA
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 22, 2009, 22:05:55 »
Prawdopodobnie wcześniej ładowarka też nie ładowała tośki, a tylko zapalała czerwoną diodę. Pewnie nie zwróciłeś uwagi.

To już mała przeginka - uważasz, że te godziny rozmów, które odbyłem po doładowaniu ładowarką samochodową nie miały prawa się odbyć? Jeśli tak to lepiej, żeby nie dotarło to do mojego pracodawcy bo gotów mi cofnąć wynagrodzenie z ostatnich jedenastu miesięcy od kiedy posługuję się Tosią bo gdyby nie ładowarka samochodowa to moja prca kończyłaby się jeszcze przed połudiem. Nie wiem jak ty,  ale ja używam telefonu bardzo intensywnie i taki fakt zwróciłby moją uwagę już po kilku minutach.

I co sie bulwersujesz ? Wcześniej nie opowiedziałeś nam swojej historii życia, więc podałem Ci standardową odpowiedź, która brzmi : tośka nie daje się ładować zwykłą ładowarką z mini usb. Skoro twierdzisz, że Twoja się ładowała to ok, eureka,  nasze problemy z ładowaniem, zostały rozwiązane, podaj nam model ładowarki.

*

koldasz

« Odpowiedź #5 dnia: Maj 23, 2009, 10:07:46 »
Ja mam taką obserwację ze Tośka przy ładowaniu kablem 5pin wymaga włączonego trybu pamięci masowej USB i wtedy jest wszystko ok. Spróbuj to, na mojej sztuce działa tak nawet gdy chce ładować z komputera.

*

Offline mickanovi

• *
  • 98
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 24, 2009, 23:00:49 »

karolkalrol -  przepraszam,że się zbulwersowalem ale wyraźnie napisałem:
Dotychczas ładowałem skutecznie jakąś "dopasowaną" ładowarką od anteny GPS (jakiś noname) i ani to nie było 10pinowe złacze ani pradu 2A nie zapodawało ale działało.
Poświęciłem mojej Toshi w ciągu minionego roku sporo czasu i podchodzę do tematu chiba już zbyt emocjonalnie  :wink:

a ładowarka, którą przez prawie rok ładowałem SKUTECZNIE to taka jak na foto od anteny navibe 737 (bez tabliczki znamionowej więc nie wiem jaki ampreaż, ale wystarczyło, by na niej działać - rozmawiać, używać jako navi, czytać e-booki) - jeśli ktś ma taką pod ręką to proponuję przetestować (może faktycznie zostaną wielkim odkrywcą)

do koldasza - dzięki za sugestię, jednak myk z trybem pamięci masowej tez nie działa.

do czimu - dziękuję za gotowość pomocy, jednak brakło mi czasu podczas wizyty w W-wie i nie mogłem skorzystać

W wolnej chwili pociągnę HR (już dawno jej się na to zbierało) a może nawet ROMka nowego od Globalbusa wrzucę, a jak nie pójdzie to kupię zasilacz drugi i na przetwornicy pojadę - dam znać o ostatecznym rozwiązaniu (jeśli kogoś oczywiście urzekła moja historia)

*

Offline JaJuzWiemKto

• *
  • 55
  • Sprzęt: Toshiba G900
« Odpowiedź #7 dnia: Maj 25, 2009, 20:08:32 »
Mam ten sam model GPS i ładowarka od niego nie działała mi nigdy z Toshibą. I to zadecydowało, że kupiłem ładowarkę Toshiby dla g500/g900.

« Odpowiedź #8 dnia: Maj 25, 2009, 22:22:24 »
Kup dedykowaną do G900, jak radzi  JaJuzWiemKto i będzie po problemach. Tez posiadam taką i ładowanie do pełna w samochodzie trwa znacznie krócej niż "zwykłą" od innego urządzenia. Poza tym nawet jeżeli Tośka będzie znacznie rozładowana to dedykowana sprosta zadaniu , bo będzie można jej używać np. jako GPS-u , a dodatkowo będzie się ładowała. Sprawdzone.

*

Offline mickanovi

• *
  • 98
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 04, 2009, 01:18:08 »
Mam ten sam model GPS i ładowarka od niego nie działała mi nigdy z Toshibą. I to zadecydowało, że kupiłem ładowarkę Toshiby dla g500/g900.

No to wygląda na to, że nie zostanę Odkrywcą Roku  :(

Szukałem rozwiązania w problemach software`owych: HR - bez efektu. Wziąłem się za nowy ROMek - ściągnąłem WM6.5 od Globalbusa, przygotowałem stanowisko pracy, podłączyłem Toshi do PC`ta i...
... komputer się wyłączył!!! Włączył się dopiero po chwilowym odcięciu zasilania. Podłączyłem do laptopa i...
...wszystko O.K., załadowałem ROMka - bez zmian. Co ciekawe, na ładowarce oryginalnej podłączonej w samochodzie przez przetwornicę ładuje dłużej (i na TomTomie nie nadąża- poziom bat. spada) niż wcześniej na wspomnianej ładowarce od Navibe`a.

W związku z powyższym zamykam temat. Prawdopodobnie poprzez jakiś skok natężenia prądu moja Toshi się "naprawiła", czyli przeszła do stanu zgodnego z pozostałymi egzemplażami a wcześniej była poprostu zepsuta (niegrzeczna dziewczyka  :wink: )

*

Offline siweq

• 34
  • Sprzęt: HP 614c
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 04, 2009, 05:24:07 »
ja mam co prawda HP 614c, ale miałem bardzo podobny problem.
były 3 fazy:
1) podczas ładowania w aucie, ładowarką od nawigacji nie nadążał i rozładowywał się stopniowo (USB z kompa, lub ze ściany wszystko było OK)
testowałem wtedy oryginalną ładowarkę HP od kolegi - zero różnicy
2) potem zaczynał mi głupieć GPS po podłączeniu ładowarki samochodowej - normalnie gubił fix-a (ładowania oczywiście nie było)
3) w ostatniej fazie przestał mi się synchronizować przez USB z komputerem (ale się ciągle przez USB ładował)

ostatecznie zadzwoniłem do serwisu HP i w 3 dni mi sprzęt wymienili na nowy (stary miał 9 miesięcy).
Teraz wszystko hula bez problemu (na starej ładowarce od nawigacji)

wygląda na to, że był to problem sprzętowy z portem USB w iPAQ.
Regulamin poczytaj - max 4 linijki !!
iPAQ 614c WM 6.1 21042 manila edition beta 0.6b FW 0.89

« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 04, 2009, 15:55:03 »
Kup dedykowaną do G900, jak radzi  JaJuzWiemKto i będzie po problemach.
A taka (nie ja sprzedaję - z resztą facet nie zarabia na tym specjalnie, nawet uwzględniając przycinanie na wysyłce) nie ujdzie, gdy podłączę do nie kabelek USB?
http://www.allegro.pl/item649406716_ladowarka_samochodowa_usb_mp4_mp3_gsm_gratis.html

Nie potrzebuję ładowania często, raz w tygodniu, więc wydawanie 45 zł mi się nie uśmiecha.

*

Offline marsozerca

• **
  • 211
  • obserwator ;)
  • Sprzęt: Tośka g900@520MHz@ Win6.1 :)
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 04, 2009, 20:17:47 »
A znasz takie powiedzenie, że oszczędny zawsze dwa razy traci?
Ja bym nie ufał czemuś, co kosztuje mniej niż 2 złote -.-

wow, ale się chwali że ma certyfikat CE to urządzonko... lol, przecież nie jest możliwym, by takie coś mogło naruszać kompatybilność elektromagnetyczną ;/ kiedyś to CE nawet na opakowaniu kredy widziałem... szaleństwo -.-
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 04, 2009, 20:20:43 wysłana przez marsozerca »
Mam swoje życie wy mówicie mi jak żyć
mam swoją drogę wy mówicie mi którędy iść
mam swoje pięści słyszę z kim się bić
i swoje serce kogo kochać z kogo kpić

*

Offline Wicked

• 829
  • Sprzęt: Acer n311 sd 2GB + toshiba g900 + nokia 5530 4GB
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwiec 04, 2009, 22:01:07 »
Ja mogę do tematu dorzucić tyle, że  ładowarka do odbiornika pentagram 3104 ładnie współpracuje z tośką, co mnie zaskoczyło, bo zanim kupiłem tosię, to na forum czytałem, że są problemy ze współpracą ze standardowymi ładowarkami mini usb. Może się to info komuś przyda.

*

Offline mickanovi

• *
  • 98
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwiec 05, 2009, 07:28:23 »
Ja mogę do tematu dorzucić tyle, że  ładowarka do odbiornika pentagram 3104 ładnie współpracuje z tośką, co mnie zaskoczyło, bo zanim kupiłem tosię, to na forum czytałem, że są problemy ze współpracą ze standardowymi ładowarkami mini usb. Może się to info komuś przyda.

Może też masz "zepsutą" tak jak ja miałem (zanim się "naprawiła" sama... niestety) a może to jakaś limitowana edycja?