powazny problem z wifi w g900

• 33 Odpowiedzi
  • 3098 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

powazny problem z wifi w g900
« dnia: Listopad 05, 2008, 21:20:40 »
witam. od jakiegos tygodnia jestem wlascicielem toshiby g900. dzis pojawil sie dziwny problem z polaczeniem bezprzewodowym. okolo 12 korzystalem z wifi dostepnego na uczelni po czym skonczylem polaczenie i wlozylem telefon do kieszeni. kiedy ponownie go wyciagnalem telefon po wlaczeniu wifi nie wykrywal zadnej sieci. tak sie sklada ze kolega ma dokladnie ten sam model telefonu i siedzac obok mogl korzystac z 4 roznych sieci bezprzewodowych podczas gdy na moim telefonie widnial napis ze zadna siec nie jest dostepna. Probowalem juz soft-resetu ale nawet po przywroceniu ustawien fabrycznych problem nie zniknal. wpisywal rowniez recznie nazwy sieci ale i to nie przynioslo efektow. macie moze jakies inne pomysly co jeszcze moge zrobic czy pozostala mi juz tylko wizyta w serwisie ?
pozdrawiam

*

Offline Fliganos

• 467
  • Sprzęt: Toshiba g900 na C&C 1.35 Globalbusa
Odp: powazny problem z wifi w g900
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 05, 2008, 21:46:45 »
Dziwne...
Ustawienia od Internetu (GPRS) brałeś ze strony Toshiby?
Miałem podobny problem, i jak ktoś tu na forum napisał, pomogło wyrzucenie tych ustawień i wklepanie ich ręcznie.

« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 05, 2008, 21:48:12 »
nie wiem czy nie napisalem tego jasno, problem nie dotyczy polaczenia gprs ktore swoja droga caly czas dziala, tylko polaczenia z hotspotem przez wifi.

*

Offline miba

• 4050
  • Sprzęt: Toshiba G900, doszedł x51v
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 05, 2008, 22:01:13 »
Spróbuj jeszcze HR i jak to nie pomoże to serwis niestety.

« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 05, 2008, 22:07:57 »
no niestety HR juz poszedl i nic nie pomoglo ;/ wyglada na to ze jutro bede musial oddac telefon. zobaczymy co mi w salonie powiedza. dam znac jak sprawa sie skonczy. dzieki za zainteresowanie problemem !

*

Offline miba

• 4050
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 05, 2008, 22:11:22 »
A czy przed HR wyjmowałeś baterię? Wypadałoby jeśli nie zrobiłeś tego.

« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 05, 2008, 22:12:22 »
tak probowalem wyjac baterie, karte sim, restartowalem i nic

*

Offline miba

• 4050
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 05, 2008, 22:16:01 »
No to spokojnie do serwisu możesz ją oddać. Masz rom fabryczny?

« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 05, 2008, 22:20:02 »
tak, wszystko nieruszane. nie zdazylem sie nia nawet dobrze nacieszyc. mam jednak obawy co do serwisu. telefon kupilem w promocji w playu za 1zl. w wypadku nie udanej naprawy nie mam co liczyc na wymiane na nowy, bo z tego co sie orientuje play pozbyl sie juz wszystkich egzemplarzy. jak beda chcieli oddac mi ta zlotowke to ich chyba wysmieje. moze orientujecie sie jak to dokladnie dziala w takich przypadkach ?

*

Offline miba

• 4050
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 05, 2008, 22:25:29 »
Niestety nie wiem dokładnie. Zawsze kupuję fony poza siecią.
Ale pewnie zaproponują Ci inny model ew. odstąpienie od umowy.

*

Offline klepak

• 15
  • Sprzęt: Toshiba G900; HP IPAQ1940
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 06, 2008, 11:18:56 »
Wygląda to następująco: albo oddajesz telefon do serwisu w ramach gwarancji (przez punkt Play) albo z tytułu niezgodności towaru z umową do sieci Play. W jednej lub drugiej opcji albo naprawią Ci telefon, albo - jak będzie to niemożliwe - wymienią na nowy taki sam lub wyższy model. Zwrotu gotówki na 100% nie zaproponują, jesteś związany umową. Jeżeli oddajesz telefon do serwisu - ewentualną wymianę robi Toshiba, jeżeli do Playa - Play. Ja bym radził najpierw oddać do serwisu. Poza tym w kilku punktach Play w Polsce jeszcze ten telefon jest...
Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Listopad 06, 2008, 11:21:11 wysłana przez klepak »

« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 06, 2008, 12:24:33 »
dzieki za info. oddalem dzisiaj do serwisu. w przeciagu 14 dni sprawa powinna byc zalatwiona

*

Offline Visenna

• **
  • 117
  • Sprzęt: Toshiba G900 + SPV c600
« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 11, 2008, 01:19:02 »
Mam pytanie a'propo certyfikatów.
Może powinnam pisać ogólne w ppc... Ale tak rzadko tam wchodzę, że mogłabym zapomnieć i przegapić wątek. Wiem, że ten problem istnieje nie tylko na g900 (testowane na wielu pda, chociaż ponoć 1 osoba uruchomiła na Kaiserze.. może on ma inne sterowniki bądź współgra z jakimś innym certyfikatem?) ale do rzeczy.
Mam wifi na uczelni, jednak by z niego korzystać trzeba zainstalować certyfikat dedykowany windows xp (jest info jak przerobić na vistę i linuxa) jednak okazuje się, że w żaden sposób pod WM dostosować tego nie idzie :/ Certyfikat jest uwierzytelnieniem, by niepowołane osoby nie korzystały z uczelnianego wifi.
Generalnie na laptopach po instalacji po prostu się człowiek podłącza, wpisuje hasło i tyle. Tymczasem u mnie pyta o domenę i jakiejkolwiek bym nie wpisała (oczywiście domenę od tamtejszego wifi) nie działa :/
Dodam, że uczelnia to poznańska politechnika, może ktoś jest właśnie z tej uczelni.. Rozwiązał problem :/

Czy ktoś umie mi powiedzieć jak to edytować (i w czym) by zadziałało? Albo ewentualnie czy ktoś potrafi przerabiać certyfikaty?

« Odpowiedź #13 dnia: Listopad 11, 2008, 01:55:18 »
mam takie ustrojstwo na Poli. Białostockiej...Open VPN sie zwie..ale ja muszę zainstalować tylko klienta tunelującego połączenie i do zalogowania potrzebny jest tylko login i hasło bez domeny.
poszukaj na stronie usługodawcy połączenia..ja po rejestracji dostałem pakiet sterów na płytce ale także w necie spotkałem się z certyf na platformę WM
poczytaj sama może ci się przyda http://vpn.wi.pb.edu.pl/?m=download

*

Offline Visenna

• **
  • 117
« Odpowiedź #14 dnia: Listopad 11, 2008, 02:23:23 »
Na xp też tylko hasło (login przypisany do certyfikatu). Z tą domeną nikt nie wie o co chodzi mojemu palmtopowi ;-)
Ten pakiet sterów skąd dostałeś? Po jakiej rejestracji- konta na poli czy jak kombinowałeś od usługodawcy? Bo my z poli nic nie dostaliśmy (w sumie logiczne, po co stery jak to tylko certyfikat a nie klient czy program)
Opcja poszukania na stronie usługodawcy to nie taki głupi pomysł... że też sama na to nie wpadłam. W najbliższym czasie popatrzę, chociaż mam pewne wątpliwości czy to coś da..

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
  • Power User // ROM Developer
  • Sprzęt: N900
« Odpowiedź #15 dnia: Listopad 11, 2008, 10:50:04 »
do pda wchodzą certyfikaty w rozszerzeniu .cer
można też jako provxml wgrać

może to pomoże ? http://support.microsoft.com/kb/915840
"Wiedza zdobyta samodzielnie jest więcej warta niż przekazana przez inną osobę"

"ponieważ gotowanie to nie jest copy/paste"
paypal

*

Offline dariot

• 11
  • Sprzęt: Toshiba g900
« Odpowiedź #16 dnia: Listopad 11, 2008, 10:51:30 »
Generalnie na laptopach po instalacji po prostu się człowiek podłącza, wpisuje hasło i tyle. Tymczasem u mnie pyta o domenę i jakiejkolwiek bym nie wpisała (oczywiście domenę od tamtejszego wifi) nie działa :/
Dodam, że uczelnia to poznańska politechnika, może ktoś jest właśnie z tej uczelni.. Rozwiązał problem :/
Taki sam problem wystepuje na Politechnice Gdanskiej :/ U mnie generuje sie certyfikat glowny i certyfikat uzytkownika, instaluje je a i tak pozniej pyta o login, haslo oraz wlasnie domene. Musze sie przejsc na dniach do centrum sieci i zapytac o to :/

*

Offline miba

• 4050
« Odpowiedź #17 dnia: Listopad 11, 2008, 10:57:18 »
Certyfikat to tylko cześć mechanizmu uwierzytelniania - warto jeszcze wiedzieć co to za mechanizm. Z tego co pamiętam jest jeszcze jakiś na poziomie ethernetu, dla wifi radius no i różne VPN-y po łączu tak jak ten cytowany.

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
« Odpowiedź #18 dnia: Listopad 11, 2008, 11:00:37 »
radius to wiadomo, dlatego szyfrowanie należy zaznaczyć WPA lub WPA2.
zakładka uwierzytelnianie -> smart card of certificate

paypal

*

Offline miba

• 4050
« Odpowiedź #19 dnia: Listopad 11, 2008, 11:04:24 »
No właśnie - to co jest tam na poli poznańskiej zainstalowane? Radius?

*

Offline Visenna

• **
  • 117
« Odpowiedź #20 dnia: Listopad 12, 2008, 17:12:14 »
Raczej radius. Jednak 100% pewności nie mam, nie pytałam, także tylko z domysłów można kombinować.
Rozmawiałam z kolegą, mówił że poszedł kiedyś do centrum informatycznego, jeden z ludzi tam pracujących stwierdził, że kiedyś chcieli napisać certyfikaty pod "komórki" jednak musieliby na każdą osobno pisać. Kumpel oczywiście stwierdził, że wystarczyłoby na windows mobile, a ten odparł, że co chwilę wychodzi nowa wersja systemu.
Moim zdaniem raczej bzdura, bo nie ma znaczących różnic między 6 w np. 3.06 a 3.07 czy innymi. Chyba raczej im się po prostu nie chciało tego napisać. Facet na końcu powiedział, ze nie da się tego zainstalować na wm. Ale szczerze mówiąc mu nie wierzę, nie brzmiał na osobę kompetentną i chyba sam do końca nie wiedział o czym mówi. Także wciąż szukam rozwiązania problemu.
Słyszałam, że 2 lata temu komuś udało się połączyć dopiero za pomocą jakiegoś sharewarowego programu. Nie wiem jakiego, nie wiem nic- właściwie to tylko pogłoski.

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
« Odpowiedź #21 dnia: Listopad 12, 2008, 17:15:35 »
nie ma żadnych róznic między wm6 a wm6.1 w certyfikatach, dla każdego urządzenia.

spytam się, w jakim formacie dostajesz certyfikat na PC?

paypal

*

Offline miba

• 4050
« Odpowiedź #22 dnia: Listopad 12, 2008, 17:18:26 »
Gdzieś na jakiejś stronie uniwerku amerykańskiego widziałem instrukcję jak się wpinać do ich sieci z radiusem przez WM. Spróbuje w wolnej chwili znaleźć i dam znać.

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
« Odpowiedź #23 dnia: Listopad 12, 2008, 17:25:47 »
jeszcze lekturka http://www.xs4all.nl/~itsme/projects/xda/smartphone-certificates.html
może wspólnie rozgryziemy...

paypal

*

Offline miba

• 4050
« Odpowiedź #24 dnia: Listopad 12, 2008, 17:40:17 »
To nie jest ta stronka ale jest przykład jak się podłączają:
https://intranet.secure.griffith.edu.au/computing/wireless/getting-connected/windows-mobile-6

Tylko, że tutaj wymagana jest instalacja dodatkowego programiku dodającego autoryzację. Jaki rodzaj autoryzacji jest na PozPol nie wiemy niestety.

*

Offline Visenna

• **
  • 117
« Odpowiedź #25 dnia: Listopad 12, 2008, 18:30:50 »
Rozszerzenie .p12

Ale niestety dopiero w weekend (sobotę) będę miała czas to wszystko przeczytać i pokombinować. W każdym razie dzięki za każdą pomoc- nie mam zielonego pojęcia o uwierzytelnianiu w wifi, dlatego każde informacje się liczą.

*

Offline miba

• 4050
« Odpowiedź #26 dnia: Listopad 12, 2008, 18:36:03 »
Dużo jest tych typów EAP niestety :( Mam nadzieję, że to radius, bo inaczej trzeba będzie się zapytać kogoś w centrum. Coś jeszcze podrzucę do radiusa ...

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
« Odpowiedź #27 dnia: Listopad 12, 2008, 18:39:22 »
zmień rozszerzenie na .pfx i wrzuć na urządzenie. Poprosi zapewne o hasło i zainstaluje się na urządzeniu (.p12 i .pfx to ten sam kontener według openssl)

paypal

*

Offline Visenna

• **
  • 117
« Odpowiedź #28 dnia: Listopad 12, 2008, 19:41:06 »
Ale w samym certyfikacie nic to nie zmieni. Ja mogę zainstalować certyfikat przy .p12, nie ma żadnego błędu, tylko potem pyta o domenę z sufitu.
Ale i tak jutro to sprawdzę :D

« Odpowiedź #29 dnia: Listopad 15, 2008, 17:09:35 »
chcialbym wrocic do oryginalnego  watku.
Otoz odebralem telefon z serwisu. W podsumowaniu naprawy napisali ze wgrali nowy soft, przeprobwadzili kalibracje parametrow (cokolwiek to znaczy) i ze w trakcie dlugotrwalego badania telefonu nie stwierdzono nieprawidlowosci. Problem w tym ze ja ciagle nie widze w menadzerze zadnej sieci bezprzewodowej! Wiec pomyslalem ze to moze ja robie cos zle ? Jak wyglada konfiguracja mojej karty ?

Sychip Cheetah WLAN laczy sie z - praca (probowalem tez z internet, bez zmian)
IP - uzyj adres przypisany przez serwer
DNS - puste

Od poczatku teraz. Wykrywalem w domu wczesniej 2 sieci bezprzewodowe. Sygnal byl dosc slaby ale nie zdazylo sie zebym nie wykryl w ogole. Teraz za kazdym razem jak wlaczam Wi-Fi nie wykrywam zadnej (Unavailable). Myslalem ze to wina sygnalu, albo awaria (obie sieci pochodzily z routerow sasiadow), jednak kiedy po wizycie na uczelni i w galerii handlowej ciagle bylo to samo, a siedzacy obok kolega wybieral z kilku roznych sieci bezprzewodowych stwierdzilem ze cos jest nie tak. Wiec pytanie brzmi czego moge jeszcze sprobowac albo ewentualnie jak najlepiej opisac usterke tak zeby to tym razem naprawili ?