podglad video ze zrodla zewnetrznego na ekranie G900

• 14 Odpowiedzi
  • 1522 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline lukasik

• *
  • 56
  • Sprzęt: LG P990 Optimus 2X, TOSHIBA G900
podglad video ze zrodla zewnetrznego na ekranie G900
« dnia: Październik 21, 2008, 12:24:35 »
Witam! Macie moze jakis pomysl, no mozliwosc ogladania obrazu video ze zrodla zewnetrznego na tośce w czasie rzeczywistym (nie musi byc super plynnie, wystarczy, ze ostro). trzebaby jakoś ten obraz wprowadzic do niej. myslalem nad jakas karta usb, powiedzmy cos podobnego do tego http://www.leadtek.com/eng/tv_tuner/overview.asp?lineid=6&pronameid=394. problem z zasilaniem z usb rozwiaze. tylko jak rozwiazac problem oprogramowania? czy toska wykryje taki sprzet? potrzebne jest mi to do podgladania/ustawiania kamer telewizji cctv. myslalem nad zakupem ekranu, ale toska ma odpowiedni wyswietlacz i warto byloby z niego skorzystac.

Odp: podglad video ze zrodla zewnetrznego na ekranie G900
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 21, 2008, 12:38:25 »
chociaż nie jestem ekspertem ale widząc opis na stronce którą podałeś nie sądzę żeby się udało(w ogóle to urządzenie ma wejście S-Video a cctv nadają na A/V takich zwykłych koncentrykach...sam myślałem nad takim rozwiązaniem ponieważ pracuję w podobnej branży..do tej pory korzystałem z lapka ale jeszcze z tośką mi się nie udało:(

*

Offline felix

• **
  • 126
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 21, 2008, 13:46:48 »
a) nie znajdziesz sterowników (chyba, że napiszesz sobie sam, na podstawie źródeł sterowników pod linuxa, o ile takowe insteją dla tej karty)
b) nie rozwiążasz problemu zasilania - sam pobór prądu to jedno i to można rozwiązać, ale urządzenia na usb mają zakodowany w chipie pobór prądu, jaki zgłaszają hostowi - nawet jeżeli kostka w karcie jest programowana, a nie hardcoded, to nie uda Ci się zmienić tego wpisu. Efekt: nawet z zewnętrznym zasilaniem tosia powie Ci, że urządzenie potrzebuje więcej niż 100mA.
Jeżeli udałoby Ci się znaleźć soft, który potrafi na tosi pokazać video wysłane po WiFi (w drugą stronę na pewno działa - jest programik, który potrafi wysyłać wideo po wifi, z wbudowanego aparatu) to możesz pomyśleć nad zewnętrznym tunerem tv, z wyjściem pod WiFi (są takie chyba nawet Leadteka)

*

Offline lukasik

• *
  • 56
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 21, 2008, 14:10:13 »
dzieki felix. oczywiscie wchodzi w gre takie przesylanie przez wifi. trzeba poszperac.

drobny1 > jest tam wejscie composite video.

ja tylko podalem przyklad karty. sa podobne modele roznych firm.

*

Offline pawel_71

• 820
  • Sprzęt: Axim X50v + CF16GB + SD2GB + GPS WBT200; Toshiba G900 + 2GB microSD w koszulce mini
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 19, 2008, 12:27:57 »
Przez Wifi to pamietam, ze kiedys w zamierzchlych czasach ogladalem streaming telewizji na Aximie. Czyli takie rozwiazania juz sa od dawna i trzeba miec tylko peceta, ktory taki sygnal wystawi po sieci.

*

Offline lukasik

• *
  • 56
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 22, 2008, 08:24:53 »
Przez Wifi to pamietam, ze kiedys w zamierzchlych czasach ogladalem streaming telewizji na Aximie. Czyli takie rozwiazania juz sa od dawna i trzeba miec tylko peceta, ktory taki sygnal wystawi po sieci.

troche nie podejdzie mi rozwiazanie z pctem. to ma wygladac tak: mam zrodlo obrazu analogowe (przy ktorym grzebie akurat i ustawiam bo to jest kamera), sam stoje przy nim z tośką i widze obraz na niej. nie moge pod pachą trzymać pcta :) bo spadne np z drabiny i telefon sie popsuje  :E

*

Offline miba

• 4050
  • Sprzęt: Toshiba G900, doszedł x51v
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 22, 2008, 08:28:17 »
Szukałeś może jakiegoś sprzętu na usb co odbiera taki sygnał oraz ma stery do WM?

*

Offline lukasik

• *
  • 56
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 22, 2008, 08:52:02 »
Szukałeś może jakiegoś sprzętu na usb co odbiera taki sygnał oraz ma stery do WM?
no wlasnie czegos takiego szukam :)

*

Offline miba

• 4050
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 22, 2008, 10:03:17 »
A nam nawet nie zapodałeś jaki to typ sygnału :P

« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 22, 2008, 10:18:30 »
http://www.ipod.info.pl/index.php/tuner-tv-z-wi-fi-rla-iphone%E2%80%99a-%E2%80%A6-oczywiscie-w-japonii/ tu jest cos takiego pod iphone  , pewnie ma mozliwosc podlaczenia innego źródła obrazu, z jakiejs kamery naprzykład czy co ty tam potrzebujesz... Swoją drogą też przydało by mi sie coś takiego, jak jest do iphone'a to pewnie znajdzie sie mozliwość wykombinowania czegoś pod G900 :)

*

Offline miba

• 4050
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 22, 2008, 10:31:47 »
Dobrze byłoby wiedzieć kto jest na prawdę producentem tego tunera z uwagi na stery. Chyba to przyłącze jest niestety tylko do iphona dedykowane :(
Właściwie to nawet wystarczyłby sprzęcik działający jak ten, tzn sygnał tunera ->sygnał sieciowy po wifi, nie podłączany do tosi tylko z własną baterią.

« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 24, 2008, 23:47:17 »
nie wiem czy jeszcze temat aktualny ale znalazłem niedawno coś ciekawego http://www.mobiscope.com/start/?device=wm
może nie jest to tak dobre rozwiązanie jakie oferuje Leadtek ale stojąc na drabinie 10m nad ziemią...jedną ręką ustawiając kamerę lepiej w drugiej trzymać tosię niż 3kg laptop :grin:

*

Offline kuba1961

• 681
« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 25, 2008, 08:12:46 »
A może kupić maly przenośny TV i nadajnik rozsyłający sygnał TV. Całość to 300-400 zł. Do nadajnika podpinamy jakiś sygnał video a odbiór w TV na jakimś kanale. Wszystko małe i tanie.
« Ostatnia zmiana: Listopad 25, 2008, 08:21:08 wysłana przez kuba1961 »

*

Offline lukasik

• *
  • 56
« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 12, 2009, 14:24:21 »
drobny i kuba. wasze podpowiedzi nie rozwiazuja problemu.

jedyne na razie rozwiazanie to takie, zeby miec malutki ekranik przy sobie, stac obok kamery zamontowanej zazwyczaj w dziwnym miejscu i na zywo miec podglad i regulowac ostrosc kąt widzenia itp. ja tylko chcialem wykorzystac do tego toshibe bo ma taki fajny wyswietlacz :)

*

Offline virusotron

• Ekspert Toshiba g900
  • 1408
  • Sprzęt: g900 -> złomnia 2 ;)
« Odpowiedź #14 dnia: Styczeń 12, 2009, 14:35:07 »
ja bym wykorzystał komputer jakis stary powinien sobie poradzic....nawet to niemusza byc kamery IP....tylko niewiem czy samemu nietrzeba by bylo pisac ktory by rozgłaszał pakiety po WiFi.....ale chyba cos by sie  znalazła wtedy w tcmp wpisujesz scieszke i powinien byc obraz za pomaca streamingu
NIE pomagam na PW, GG od tego jest forum!