Parę pytań.

• 6 Odpowiedzi
  • 924 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

domodro

Parę pytań.
« dnia: Kwiecień 29, 2010, 21:38:45 »
Witam,
od kilku dni jestem (niewiemczyalechybanie)szczęśliwym posiadaczem Toshiby G900 z WM 6.5 PL build 21864 by Gothic. W związku z tym, że jest to mój pierwszy telefon z WM, mam parę pytań:
1. Czy jest jakiś sposób, żeby jakoś to szybciej działało? Bo jakoś to wszystko się rusza jak mucha w smole... Już nawet komputer z Pentium II 266 MHz i kartą graficzną 2 MB z postawionym na nim Windows 7 bez sterowników do płyty głównej i grafiki działał szybciej :-| Nosz kuźde masakra. No ja rozumiem że może to nie demon szybkości, no ale... Trochę głupie, nie? W końcu to 520MHz, co prawda ARM...
2. Czy istnieje jakiś sposób, żeby telefon nie dążył do samozniszczenia? (Tosia zaraz po włączeniu/SR ma około 55MB wolnego ramu, który sukcesywnie spada podczas użytkowania aż do chwili kiedy niezbędny jest SR lub wyjęcie baterii... lol  :O , a z reguły RAM cleanery oddają góra 2MB, za drugim razem parę KB)
3. Dlaczego oczekiwanie na uśpienie tego czegoś trwa od 7 do 15 sekund?
4. I dlaczego jestem 5 metrów od routera a nie mogę się z nim połączyć? (co chwilę rozłącza)  :S Albo jestem w centrum miasta, telefon wykrywa 2 sieci bezprzewodowe, a laptop koło 10...
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 29, 2010, 21:40:51 wysłana przez domodro »

*

Offline b7rabbitdj

• 846
  • Sprzęt: Z ultra, Hazel, Smart, E61i, Q1, M300
Odp: Parę pytań.
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 29, 2010, 21:47:26 »
Krotko i na temat, znajdz jakis "zacny" rom na wm 6.1, podkrec procek do 624mhz (663mhz tez działa, ale czasem sie zawiesi i trzeba sr), widocznie ten rom, co masz jest taki badziewny. Co do ramu, przy 128mb ramu 65-70mb ramu wolnego to jest naprawde bardzo dobrze, wiec jak znajdziesz rom, ktory jest w tych granicach to już wiesz, że teoretycznie jest szybki :) Co do polaczenia, moze raczej zasiegu karty wifi, lapki z reguły mają lepszy zasieg niz urzadzenia mobilne, u mnie np. lapek łapie sygnal na balkonie, a kaiser ma już problemy, ale to jest ok. 20 metrow w poziomie i ok. 3 metry w pionie od routera w bloku :) Zmien rom.

*

domodro

« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 29, 2010, 22:02:39 »
"zacny" rom na wm 6.1
A co polecasz? Testowałem jeszcze C&C globalbusa, ale ten chodził jeszcze gorzej niż obecny...

*

Offline b7rabbitdj

• 846
  • Sprzęt: Z ultra, Hazel, Smart, E61i, Q1, M300
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 29, 2010, 22:15:35 »
Ojjj tośki już 1.5 roku nie mam, tutaj na forum masz troche romow: http://pdaclub.pl/forum/g900/spis-polecanych-romow-dla-g900/ do tego dochodzi forum xda, tam znajdziesz wiekszosc ang. romow, wiadomo, romy to taka regulacja fotelu w samochodzie, kazdy ma swoja pozycje, tak samo z romem, kazdemu co innego się spodoba :) Niestety nie pokaże Ci palcem, który rom ja polecam... Naprawde nie pamietam.

*

Offline Lilim

• **
  • 215
  • Sprzęt: Toshiba G900
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 29, 2010, 22:16:54 »
A co polecasz? Testowałem jeszcze C&C globalbusa, ale ten chodził jeszcze gorzej niż obecny...

Domyślam się, że instalowałeś wersję gotową (full). Ugotuj własną wersję, wybierz tylko niezbędne komponenty i uwierz mi - na szybkość narzekać nie można. Sam korzystam z C&C 1.35 (6.1) i mam średnio 72 MB RAM-u wolne. Starcza mi to spokojnie, nawet podczas mocniejszego katowania Toshiby. Oczywiście zalecam przetestowanie kilku ROM-ów, ale warto pamiętać, że 6.5 jest ogólnie cięższy, a specjalnych bajerów nie wnosi, więc osobiście nie widzę sensu w pakowanie się w niego. No ale to moje zdanie, Ty musisz znaleźć swój  "złoty środek".

Co do zasięgu WiFi - nie dziw się. Rzuć okiem do mojego wątku o rozkładaniu Toshiby - masz tam na zdjęciu zaznaczoną antenę WiFi - porównaj ją do tej wbudowanej w laptopie. Widać różnicę prawda? To teraz nie dziw się, że nie złapie Ci sieci bezprzewodowej w miejscu gdzie laptop radzi sobie bez problemu. Oczywiście ciągłe rozłączanie połączenia w miejscu gdzie nawet Toshiba wskazuje mocny zasięg, jest dziwne - sam się z czymś takim nie spotkałem, a często z hotspotów korzystam.

Problemy z uśpieniem - również związane z ROM-em. Toshiba to nie jest demon wydajności, więc nie warto jej zaśmiecać zbędnymi pierdołami. Jak już ugotujesz coś "pod siebie", to zobaczysz, że wszystko działa lepiej.

Odnośnie podkręcania procesora do 624 MHz (proponowane przez b7rabbitdj) - osobiście nie widzę w tym sensu. Sam korzystam z IPM Slabnoff i procek wskakuje sobie na 520 MHz tylko w sytuacji gdy faktycznie jest to potrzebne, a jak wspominałem wcześniej, na szybkość naprawdę narzekać nie mogę. Pewnie, zdarzają się jakieś okazjonalne przycinki, ale znajdź mi sprzęt który ich nie będzie miał :D No i należy pamiętać, że taki podkręcony na stałe procek na pewno nie będzie wpływał dobroczynnie na i tak słabą baterię.

*

Offline orzo

• 1042
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 29, 2010, 22:32:42 »
a ja mam u siebie C&C na standardowym IPM i również nie narzekam. fakt faktem nie mam ani SPB, ani innych takich wodotrysków. resco contact explorer i wsio. :ok:
Mio P560 -> Toshiba G900 , iPod touch 2g -> Samsung Galaxy S2

*

Offline Maaybakh

• 14
  • Sprzęt: Toshiba G900
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 02, 2010, 23:20:18 »
Też miałem na początku ten rom. Tosia zawieszała się 2 razy dziennie, 40MB wolnego ramu po resecie. Przysiadłem do flashowania, kilka romów 6,5 wgrałem, żaden mi się nie spodobał więc zrobiłem Full DoC Format i wgrałem rom C&C. Faktycznie, wersja Full ma jakieś zgrzyty, ale ugotowana przeze mnie działa w porządku. Jestem bardzo zadowolony, chociaż przydałoby się wgrać z innymi wgotowanymi programami (z Manilą i HS++ nie mogę dojść do porządku, więc wolałbym ich wcale nie mieć ;) ). Do tego 80MB wolnego ramu - robi wrażenie.