Padnieta G900

• 13 Odpowiedzi
  • 4264 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline pawel_71

• 820
  • Sprzęt: Axim X50v + CF16GB + SD2GB + GPS WBT200; Toshiba G900 + 2GB microSD w koszulce mini
Padnieta G900
« dnia: Grudzień 28, 2008, 11:17:34 »
No i niestety stalo sie. Padla mi Toska :( A dokladnie bylo to tak, ze wyladowala sie bateria (tzn. gdzies tak przy 20% przy ostatnim odczycie) i nawet po naladowaniu Toska wisi na ekranie startowym. Probowalem juz w akcie desperacji zrobic HR ale tez to nic nie daje. Widac cos musialo sie spie.....c. Troche krotko dzialala - tylko pol roku.
Mam pytanie o doswiadczenia w serwisie, widze ze w W-wie jest to CCS na Tanecznej. Ile czasu zwykle zajmuje im naprawa?
Niestety telefon padl mi we wtorek tak wiec i tak juz dosc dlugo jestem bez telefonu, cale szczescie ze nie wywalilem starego aparatu.

Odp: Padnieta G900
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 28, 2008, 11:42:05 »
;p wisi na "Toshiba Portege" ?? Podczas testów Clean&Clear takie objawy tez miałem, wgrałem nowy rom i hulała  :P
mpx200 > a925 > Hermes > G900 > p552 > Kaiser > Universal > Flame > Omnia > G1 > i8510.......> Galaxy S III

*

Offline wikrap1

• 1162
    • www.mtbrowery.pl.tl
  • Sprzęt: atari portfolio/wizard /g900/Nokia e51
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 28, 2008, 11:45:54 »
Jak masz miernik, to upewnij się, że masz naładowaną baterię, sprawdź czy jak włączysz tośkę przytrzymując lewy softkey to odpali się czerwony ekran, jeśli tak, to znaczy że BLL stoi i możesz wgrać inny rom, powodzenia :D

*

Offline miba

• 4050
  • Sprzęt: Toshiba G900, doszedł x51v
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 28, 2008, 14:54:44 »
Może i wgranie tego samego pomoże? Choć chyba flash gdzie jest rom wgrany nie pracuje w trybie zapisu?

*

Offline duszeksc

• 48
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 28, 2008, 15:01:56 »
A mam w sumie takie głupie pytanie. Jak wgrywacie na Tośkę nowy rom, to robicie jakiś Hard Reset czy coś? Czy po prostu tak jak leci ?

*

Offline Czarnas

• **
  • 230
  • Sprzęt: Toshi G9oo
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 28, 2008, 15:06:36 »
robimy "jak leci" bo flashowanie i tak i tak zeruje Ci pamięć wewnętrzną Toshi.

*

Offline miba

• 4050
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 28, 2008, 15:11:48 »
Chyba partycji fat nie zeruje - zeruje je ( też chyba częściowo  ) instalka WM przy pierwszym odpaleniu.

*

Offline virusotron

• Ekspert Toshiba g900
  • 1408
  • Sprzęt: g900 -> złomnia 2 ;)
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 28, 2008, 15:21:46 »
nie zeruje BL (siedzi tak jakby w osobnej pamieci), wyjmij karte pamieci i zrob HR (tak np robi sie skrot do automapy po HR. siedzi w katalogu chba 2278 czy jakos tak...tak mi sie przynajmniej wydaje moge sie mylic)
NIE pomagam na PW, GG od tego jest forum!

*

Offline pawel_71

• 820
  • Sprzęt: Axim X50v + CF16GB + SD2GB + GPS WBT200; Toshiba G900 + 2GB microSD w koszulce mini
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 29, 2008, 00:11:15 »
;p wisi na "Toshiba Portege" ?? Podczas testów Clean&Clear takie objawy tez miałem, wgrałem nowy rom i hulała  :P

Gdyby faktycznie tak bylo to i tak swiadczy o tym, ze jednak cos sprzetowo mi pada. ROM nie powinien tak po prostu sie skasowac, albo zepsuc.
Sprobuje jeszcze  jutro rano wgrac ten sam ROM ktory mialem, zobaczymy czy cos to da.
A bateria dziala (naladowalem ja na maxa), bo ekran startowy Toski sie przeciez pojawia, tylko juz dalej Winda sie nie laduje - ciagle widac ten sam ekran.

Nie wytrzymalem do rana i od razu sprobowalem. Niestety (albo moze to i lepiej) flashowanie nie pomoglo. Nadal wisi na ekranie Toshiba Portege.
Widac cos musialo sie sypnac. Jutro jade do serwisu. Czy ktos sie orientuje ile moze potrwac naprawa?
« Ostatnia zmiana: Grudzień 29, 2008, 00:39:23 wysłana przez pawel_71 »

*

Offline miba

• 4050
« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 29, 2008, 10:20:26 »
Pewnie zależy od uszkodzenia ten czas naprawy. Daj znać co się stało Twojej tosi jest jak się dowiesz. W W-wie  nie powinno być trudno oddać do serwisu. Nie trzeba przynajmniej wysyłać w dwie strony sprzętu, więc trochę czasu można zaoszczędzić.

*

Offline wikrap1

• 1162
    • www.mtbrowery.pl.tl
  • Sprzęt: atari portfolio/wizard /g900/Nokia e51
« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 29, 2008, 10:33:59 »
A superRUU mówi, że się rom wgrał poprawnie?

Ja to bym stawiał na pamięć albo BL

*

Offline uriuri

• 264
  • Sprzęt: Samsung S4 ZOOM
« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 29, 2008, 13:15:42 »
Też miałem podobny problem po wgraniu jakiegoś softu od Etena do płynnej regulacji jasności ekranu .
Po resecie Tosia zawisła na ekranie startowym , nie pomogło wgranie od nowa tego samego romu (felixa)
Bylem tak zrezygnowany ze postanowiłem wgrać oryginalny rom  3.06 przed oddaniem do serwisu .... i zadziałało- Tosia ożyla  :P
 Potem moglem wgrywać już inne romy.

*

Offline pawel_71

• 820
« Odpowiedź #12 dnia: Grudzień 30, 2008, 08:45:53 »
ROM wgrywal sie bez bledow. Czas ladowania do telefonu ok. 2:50 czyli zgodnie z opisem.

Przy okazji Toska juz naprawiona. Uwineli sie z tym w godzine. Inna sprawa, ze na Tanecznej samo oddanie telefonu zajelo mi 50min. i pozniejszy odbior ok. 30 min. Wprowadzili normy ISO i stad tak skomplikowane i czasochlonne procedury :(

Wg serwisu pomogla "Zmiana oprogramowania". Albo wladowali jakos inaczej ROM 3.07 albo mieli go w innej wersji niz ta zdumpowana na forum.
Widac pomoglo bo telefon dziala. Jestem ciekaw co sie moglo stac, bo to nie jest normalne. Moze maja jakies inne narzedzia do resetowania stanu.
Co ciekawe po odbackupowaniu ostatniego rzutu mojego systemu okazalo sie, ze aktywny jest tryb 3G, mimo ze w opcjach byl wylaczony.
Wyglada na to, ze te stany sa zapamietywane gdzies indziej, np. w module (pamieci) GSM i soft toski reaguje jedynie na zmiany tej opcji, a nie na aktualne ustawienie, ktore jest w rejestrze.
Po przestawieniu na 3G i ponownie GSM "3G" sie wylaczylo. Moze tak tez jest z innymi opcjami dot. sieci w tym slynnym znikaniem GPRSa czy przychodzacymi SMSami z lokalizacja BTS.
Toska jest jednak mocno niedopracowana. Natomiast jako ciekawostka - wiekszosc telefonow ktore sie psuly i byly w serwisie to Samsungi.

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
  • Power User // ROM Developer
  • Sprzęt: N900
« Odpowiedź #13 dnia: Grudzień 30, 2008, 10:17:25 »
pewnie zrobili coś w stylu formatowania z mtty na HTC.

slynnym znikaniem GPRSa
wystarczy sterownik z 3.06 i gprs na wm6.1 działa :P
"Wiedza zdobyta samodzielnie jest więcej warta niż przekazana przez inną osobę"

"ponieważ gotowanie to nie jest copy/paste"
paypal