Oglądanie stron w landscape

• 11 Odpowiedzi
  • 776 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline kreteda

• **
  • 242
    • Cs 1.6 forum i serwerownia
  • Sprzęt: G900 - > teraz Magic .32a
Oglądanie stron w landscape
« dnia: Sierpień 20, 2009, 22:03:57 »
dlaczego oglądanie stron w landscape bardziej muli ?   i w ogóle wszystko w landscape wolniej działą niż w pozycji normalnej czy da sę to jakoś rozwiązać   

przypuszczam, że to od rys. wiekszej ilości pixeli a czy da się to przyspieszyć ?  np dla stron www
lajt.

*

Offline neov

• **
  • 238
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S
Odp: Oglądanie stron w landscape
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 20, 2009, 22:15:37 »
Ilosc pikseli jest przeciez ta sama, zarowno przy orienttacji poziomej jak pionowej. Jaka masz przegladarke? Ja na codzien uzywam opery mini i netfronta i nie zaobserwowalem zadnych tego typu dolegliwosci.
Pozdrawiam :-)

*

Offline kreteda

• **
  • 242
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 20, 2009, 22:21:30 »
w sumie też mam opere mini i net fonta,  ty nie masz takich przeskoków ? małych jak na poziomej oglądasz bo ja mam a na normalnej płynnniej to wszystko chodzi
lajt.

*

Offline orzo

• 1042
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 20, 2009, 22:30:43 »
teraz mam wm 6.5, wcześniej miałem 6.1 i na każdej z wersji landscape się zacinał. właściwie, to w przeglądarkach chyba najmniej, ale np. na tudejach, to zamiast animacji, pokaz slajdów był:P a miałem zainstalowane wszystko co się pojawiało  :grin: taka już uroda Tosi, że nie lubi, gdy się ją kładzie.. woli w pionie  :lol:
Mio P560 -> Toshiba G900 , iPod touch 2g -> Samsung Galaxy S2

*

Offline kreteda

• **
  • 242
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 20, 2009, 22:45:00 »
i co na 6.5 nie tnie az tak?
lajt.

*

Offline orzo

• 1042
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 20, 2009, 23:23:34 »
zależy co.. today'a się nie da używać w landscape, ale ogólnie cała reszta jako tako. w pionie jednak dużo lepiej.

*

Offline miba

• 4050
  • Sprzęt: Toshiba G900, doszedł x51v
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 20, 2009, 23:30:40 »
Chyba tryb ladscape polega tylko na zmianie procedury kopiowania buforów obrazu do bufora ramki. Coś jakbyś w komputerze kopiował wygenerowany obraz ekranu po obrocie i to chyba właśnie wymaga większego nakładu pracy ( mam na myśli, że obraz generowany ma normalny format - rzędowi pikseli odpowiada ciąg przyległych komórek pamięci -  i podczas kopiowania do bufora ramki jest odwracany o 90 stopni )

*

Offline orzo

• 1042
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 20, 2009, 23:33:19 »
przekładając z mądrego na polski: zamiast po prostu wyświetlać, zapisuje obraz, obraca go i dopiero wyświetla?

*

Offline miba

• 4050
  • Sprzęt: Toshiba G900, doszedł x51v
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 20, 2009, 23:42:15 »
To co widzisz na ekranie jest cyklicznie generowane na podstawie zawartości bufora pamięci karty graf, z kolei obraz, o który chodzi musi zostać wygenerowany przez WP stopniowo w złożonym procesie rozsyłania komunikatów odrysowywania do aplikacji. Nie można tego robić modyfikując bufor karty bezpośrednio, bo by migotało niemiłosiernie, więc obraz ten jest budowany stopniowo w innym buforze ( może on być w pamieci karty bądź pamięci ram  - my w tosi mam w pamięci ram najwyraźniej ) który jest po zakończeniu procesu kopiowany do bufora obrazu karty. Normalnie jak mają taki sam format to jest to właściwie zwykłe kopiowanie ciągu komórek pamięci i jest to szybkie, jednak jak odwracasz obraz to kod robi się bardziej złożony nie wspominając problemów ze spójnością cache proca Oczywiście jeśli są dopalacze do tej operacji kopiowania w chipie grafy, to nie ma problemu - w tosi najwyraźniej nie ma ich lub nie są wykorzystywane.

*

Offline orzo

• 1042
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 20, 2009, 23:47:57 »
czyli po raz kolejny cała niedogodności leży po stronie niedopracowanego sterownika grafiki... eeh. :-|

*

Offline kreteda

• **
  • 242
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 21, 2009, 10:10:59 »
hehehe trzeba kombinować :P jak zwykle
Napisane: Sierpień 21, 2009, 10:10:30
hehehe trzeba kombinować :P jak zwykle
lajt.

*

Offline orzo

• 1042
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 21, 2009, 11:37:59 »
wystarczy jak raz napiszesz, że trza kombinować  :E chyba każdy użytkownik Tosi kombinuje od dnia jej zakupu jak przyspieszyć pracę  :mrgreen: