nie wykrywa gps

• 13 Odpowiedzi
  • 2671 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline ignol

• *
  • 51
  • Toshiba G900
nie wykrywa gps
« dnia: Grudzień 20, 2008, 14:22:34 »
witam. otoz mam taki problem. gdy wlaczam automape 5.2.0 to w opcjach mam ciagle [wykrywanie gps]... mam zaznaczone zeby korzystal z odbiornika gps oraz w urzadzeniach mam dodany odbiornik bt gps... :mad: wiec dlaczego nie chce wykryc ?

*

Offline grzemach

• 269
    • Info Enterprise
  • Sprzęt: HTC TyTN II
Odp: nie wykrywa gps
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 20, 2008, 14:38:10 »
Spokojnie, bez nerwów, jeszcze raz pomału i dokładnie.

1. masz urządzenie bluetooth zewnętrzne?
2. masz je sparowane z telefonem?

Opisz co robisz i jak...
W którym miejscu testujesz (dom, auto, podwórko). Napis jest 'wykrywanie gps' czy 'wykrywanie sygnału gps'? bo jest to duża różnica.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 20, 2008, 14:39:42 wysłana przez grzemach »

*

Offline lm9

• 3
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 20, 2008, 22:59:28 »
cześc sory ze się wcinam ale mam ten sam problem z auto mapą w spv m650 wcześniej działało normalnie a teraz nie wykrywa gps proszę o pomoc

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 21, 2008, 10:41:36 »
LUDZIE!!! . Jak chcecie żeby wam pomóc to opisujcie problem ze szczegółami. Napisanie było dobrze a teraz nie działa nic nie mówi o problemie  , nikt nie jest jasnowidzem
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

Offline lm9

• 3
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 21, 2008, 11:26:02 »
ok sorki no to zaczynam od początku kupiłem nową spvke m650 ok. 4miesięcy temu i zainstalowałem auto mape 5.0.5  od samego początku gps smigał bardzo płynnie i bez zawieszeń a to że pracuje jako kierowca nawigacja chodziła prawie co dziennie po 3godzinki...
aż do pewnego pięknego dnia kiedy mój 10letni kuzyn zaczoł gra na wormsach aż do rozładowania baterii. może to przypadek ale od tamtego momentu auto mapa załancza się ale nie wykrywa gpsu wyskakuje komunikat nie nożna uruchonic gpsu jeżeli działa procedura autowyszukiwania

*

Offline ignol

• *
  • 51
  • Toshiba G900
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 21, 2008, 12:38:33 »
Spokojnie, bez nerwów, jeszcze raz pomału i dokładnie.

1. masz urządzenie bluetooth zewnętrzne?
2. masz je sparowane z telefonem?

Opisz co robisz i jak...
W którym miejscu testujesz (dom, auto, podwórko). Napis jest 'wykrywanie gps' czy 'wykrywanie sygnału gps'? bo jest to duża różnica.
1] tak
2]owszem , mam je dodane do moich uzadzen .
ciagle mam wykrywanie gps... a widza sie poniewaz w moich urzadzeniach bez problemu je wykrywa.

na chwile obecna testowalem w domu i samochodzie ale ciagle mam to samo
takze mam ten sam komunikat co kolega wyzej :nie nożna uruchonic gpsu jeżeli działa procedura autowyszukiwania
« Ostatnia zmiana: Grudzień 21, 2008, 12:43:23 wysłana przez ignol »

*

Offline RUKAT

• 2388
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 21, 2008, 14:15:48 »
ok sorki no to zaczynam od początku kupiłem nową spvke m650 ok. 4miesięcy temu i zainstalowałem auto mape 5.0.5  od samego początku gps smigał bardzo płynnie i bez zawieszeń a to że pracuje jako kierowca nawigacja chodziła prawie co dziennie po 3godzinki...
aż do pewnego pięknego dnia kiedy mój 10letni kuzyn zaczoł gra na wormsach aż do rozładowania baterii. może to przypadek ale od tamtego momentu auto mapa załancza się ale nie wykrywa gpsu wyskakuje komunikat nie nożna uruchonic gpsu jeżeli działa procedura autowyszukiwania

Prawdopodobnie*  zmieniły/zresetowały  się ustawienia GPS (port COM i/lub baudrate)  i są teraz inne w systemie a inne w chipset-ie gps

* Prawdopodobnie =nie na pewno  :E

ps. pytanie pomocnicze .  Dlaczego masz AM 5.0.5   :worried: :worried: :worried:

@ignol    urządzenie dodane ale czy sparowane ?   czy ustawiałeś  outbound port   i czy wpisywałeś hasło i czy  urządzenie ma status "connected "  ?
« Ostatnia zmiana: Grudzień 21, 2008, 14:21:01 wysłana przez RUKAT »

*

Offline mattoid

• *
  • 59
  • Sprzęt: Asus A696 + WM5 + SDHC 4GB
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 21, 2008, 14:39:38 »
ps. pytanie pomocnicze .  Dlaczego masz AM 5.0.5   :worried: :worried: :worried:

W każdym innym miejscu świata to pytanie byłoby zwykłym zadanym pytaniem. Natomiast na tym forum zastępuje jak zauważyłem stwierdzenie: "Problemy masz dlatego, że używasz pirackiego softu" :)

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 21, 2008, 15:36:14 »
W każdym innym miejscu świata to pytanie byłoby zwykłym zadanym pytaniem. Natomiast na tym forum zastępuje jak zauważyłem stwierdzenie: "Problemy masz dlatego, że używasz pirackiego softu" :)

Co w większości przypadków jest prawdą  :P
Hint: Instalowane są tzw. wersje bezinstalacyjne, których pliki konfiguracyjne są dostosowane do innego sprzętu.

*

Offline ignol

• *
  • 51
  • Toshiba G900
« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 21, 2008, 16:39:52 »

Prawdopodobnie*  zmieniły/zresetowały  się ustawienia GPS (port COM i/lub baudrate)  i są teraz inne w systemie a inne w chipset-ie gps

* Prawdopodobnie =nie na pewno  :E

@ignol    urządzenie dodane ale czy sparowane ?   czy ustawiałeś  outbound port   i czy wpisywałeś hasło i czy  urządzenie ma status "connected "  ?
dodane. Po prostu w moich urzadzeniach dodałem je i wpisałem hasło i tyle. outbound port, status connected? gdzie takie rzeczy moge znalesc :E?

*

Offline RUKAT

• 2388
« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 21, 2008, 20:32:09 »
@ignol
 Dodałeś urządzenie  :ok: teraz wejdź w   
Start/settings/connetions/Bluetooth/Services/serial port/adwanced
tu masz outbound port powinien być ustawiony  a jak nie to ustaw jakiś wolny np: com6
teraz :
Start/settings/connetions/Bluetooth/Bluetooth Manager   Tu masz swojego gpsa  . Powinien być jako   " nazwa:SPP  Slave" kliknij 2 razy  i powinien się połączyć (oczywiście gps w pobliżu i włączony ) jak się połączy to wyłącz  i teraz uruchom AM
i  w menu/ustawienia/gps    port ustaw na auto  i  "zaptaszkuj" "Uzywaj odbiornika GPS Bluetooth"  oraz "Uruchamiaj GPS po starcie"   [ok]  i powinno działać

*

Offline ignol

• *
  • 51
  • Toshiba G900
« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 21, 2008, 23:48:43 »
dochodze do Start/settings/connetions/Bluetooth/... potem mam : urzadzenia, tryb, porty COM. za chiny nie potrafie znalesc tego ;|

napisałeś
" Powinien być jako   " nazwa:SPP  Slave"    " czy to oznacza ze mam zmienic jego nazwe na SPP Slave?

*

Offline RUKAT

• 2388
« Odpowiedź #12 dnia: Grudzień 22, 2008, 00:37:43 »
Nie nie zmieniaj nazwy jak masz inaczej tzn że jest źle dodane
nazwa - to nazwa masz jakiś tam chipset gps i on ma swoją nazwę  natomiast "SPP slave"  oznacza że jest to użądlenie podłączone w trybie serial port jako slave (podrzędne) - to się ustawia przy parowaniu urządzenia bluetooth
Napisane: Grudzień 22, 2008, 00:16:23
dochodze do Start/settings/connetions/Bluetooth/... potem mam : urzadzenia, tryb, porty COM. za chiny nie potrafie znalesc tego ;|

Sorki Mam innego pocketa chociaż też z  WM6  ale widać u ciebie jest trochę inaczej 
 Spróbuj od nowa sparować urządzenia  , usuń to co masz  i jeszcze raz  wejdź w ustawienia bluetooth  tam włącz szukanie urządzeń  (gps w pobliżu i włączony)  jak znajdzie to zrób dodaj   , jako serial port   potem  zakładka porty COM (albo podobnie) i tu ustaw outbound port  tj. port COM z którego korzysta gps 
 Jak sobie nie poradzisz to poszukaj w dziale dottyczącym Twojego użądzenia (bo Ty nie masz kłopotu z AM tylko z hardwerem ).Tam będzie ktoś  kto ma takiego fona jak Ty i będzie wiedział  jaka są w nim poustawiane zakładki

*

Offline ignol

• *
  • 51
  • Toshiba G900
« Odpowiedź #13 dnia: Grudzień 22, 2008, 12:38:17 »
Udało mi się. Juz mowie jak :P
1) zrobiłem tak jak poprzedni urzytkownik powiedział. Usunołem urzadzenie i dodałem na nowo. Wpisałem kod (w moim przypadku 0000) i zatwierdzilem wszystko.
2) nastepnie wchodzimy w bluetooth settings i klikamy zakładkę "Porty COM". Nastepnie klikamy "Nowy port wychodzący" i zaznaczamy nasze urzadzenie GPS ktore powinno byc na liscie. Wybieramy jakiś port(u mnie COM6) i zaptaszamy "bezpieczne połączenie" . Dajemy zakoncz i tu skonczylismy
3) wlaczamy automape i klikamy ustawienia>GPS>GPS podłączony do portu: (tu wybieramy port ktory przypisalismy do urzadzenia w pkt 2) )
i w nastepnej zakladce zaptaszamy aby korzystal z odbiornika GPS.

Tyle:)