Modyfikacja głośnika w Tośce

• 181 Odpowiedzi
  • 23988 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline vgray

• 13
Modyfikacja głośnika w Tośce
« dnia: Lipiec 30, 2009, 10:53:08 »
Witam wszystkich.   :)
Od pewnego czasu jestem prawie szczęśliwym posiadaczem g900 i jako, że zauważyłem w niej kilka niedoróbek (chodzi głównie o głośniki - montaż ewidentnie skopany przez firmę :-|), postanowiłem coś w tym kierunku zrobić. Na początek postanowiłem zająć się buzzerem i sprawdzić co w pudle piszczy. Rozkręciłem sprzęt i ku mojemu zaskoczeniu, okazało się, że pod obudową, obok oryginalnego głośnika, zostało trochę wolnego miejsca (zapewne w zamierzeniu wolna przestrzeń miała pełnić rolę komory rezonansowej, co wyszło raczej ...średnio). Wyjąłem zatem ze zwłok starej motoroli głośnik systemowy, wpasowałem w wolną przestrzeń (obyło się bez piłowania  :E) i wpiąłem go równolegle z oryginalnym, zmniejszając tym samym impedancję obciążenia o ok. połowę. Po kilkugodzinnym katowaniu urządzenia mp'trójką (megadeth) z maksymalnym podgłośnieniem, nie stwierdziłem nadmiernego nagrzewania się układów wzmacniacza, który zresztą powinien wytrzymać ok 16-32ohm, a było troszkę więcej.

Po skleceniu wszystkiego z powrotem w całość, dźwięk jest zauważalnie czystszy (WOW HD na maksa) i dużo głośniejszy, praktycznie brak przesterowań. Dzwonek słyszę teraz z łazienki i w samochodzie bez problemu, po włączeniu wibracji i zostawieniu na biurku Tośka wyje jak dziki osioł w rui. Generalnie, efekt mniej więcej taki, jakby dodać do systemowego suwaka głośności jeszcze jedną, dwie kreski.  :wink:

Myślę, że mogłoby być lepiej, gdyż podwójny plastik w g900 nieco zbyt mocno tłumi sygnał, ale nie chcę szpecić obudowy dodatkowymi otworami. Niedługo zabieram się do wymiany głośnika rozmów i wtedy być może pomyślę nad poprawą brzmienia komory rezonansowej. Myślałem też nad dodatkowym mikrowzmacniaczem w obwodach wyjściowych (np TDA7050 w wersji SMD) zasilanym bezpośrednio z układu, jednak doszedłem do wniosku, że zbytnio drenowałoby to i tak słabą, oryginalną baterię. Jeśli temat kogoś zainteresuje, to postaram się wrzucić jakieś fotki z eksperymentów.

Pozdrawiam  :)

*

Offline miba

• 4050
  • Sprzęt: Toshiba G900, doszedł x51v
Odp: Modyfikacja głośnika w Tośce
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 30, 2009, 10:57:52 »
Gdzie ten wstawiony głośniczek można dostać? Nie każdy ma tą starą motkę :) Ew. mógłbyś podać jego parametry fizyczne i elktr. Osoby, które już nie mają gwarancji na tel mogą być zainteresowane ...

*

Offline majcher3310

• **
  • 111
  • BPW!
  • Sprzęt: Toshiba G900 -> HTC Desire
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 30, 2009, 10:59:39 »
fajnie, ciekawy pomysł, załącz jakieś fotki jak to wygląda :-)
a najlepiej może jakiś foto reportaż jak tego dokonałeś, dla potomności.

*

Offline vgray

• 13
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 30, 2009, 11:12:52 »
Głośnik wrzuciłem taki, jaki miałem pod ręką, nie jest to mistrz świata jeśli chodzi o skuteczność przetwornika, ale daje radę - motorolka E365. Posiada dość dużą membranę i jest dostatecznie płaski. Wypróbowałem też kilka innych, ale:
- głośniki od motoroli E398 - z nimi wiązałem największe nadzieje, na kliku forach z powodzeniem wrzucali je do SEk800i. Niestety, moje pochodziły z zalanego egzemplarza i okazały się uszkodzone  :(
- Motorola "T coś tam z klapką, chyba 720" - strrasznie słabe, ten sam głośnik do rozmów i jako buzzer więc dyskwalifikacja już na starcie  :D
Niewykluczone, że z lepszym (nowocześniejszym) działałoby dużo lepiej, ale na pomysł wpadłem ok. 21 w nocy i nie miałem żadnego czynnego serwisu GSM pod ręką  :wink:

Ps. głośniki do telefonów w serwisie to koszt kilku złotych (2-10), nawet do "osławionych" SE walkman. Więcej zabawy jest z lutowaniem miniaturowych styków.

*

Offline Komak250

• 42
  • Sprzęt: Tosia G900
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 30, 2009, 12:21:45 »
Jeśli ktoś z szanownych forumowiczów wmontował by głośniczek z SE walkman to prosił bym o fote jak to wygląda(sam o tym myślałem)
1.Komak nie nabija postów - mam wiele do przekazania
2.Komak nie myli się - mam inne zdanie
3.Komak nie obraża innych - dobitnie zwracam uwagę

*

Offline majcher3310

• **
  • 111
  • BPW!
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 30, 2009, 13:26:56 »
Ja chętnie bym sobie taką modyfikacje przeprowadził, także czekam na fotki, i nie będę ukrywał że im bardziej szczegółowe tym lepiej.

*

Offline pilmar

• *
  • 97
  • Sprzęt: G900 z kropką ;)
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 30, 2009, 14:56:17 »
modyfikacja glośnika to byłby kamień milowy na miare SDHC :)

*

Offline kreteda

• **
  • 242
    • Cs 1.6 forum i serwerownia
  • Sprzęt: G900 - > teraz Magic .32a
« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 30, 2009, 19:09:14 »
Fajne :> ale boje się o sprzęt :>  zbyt mało ją mam ;>
lajt.

*

Offline marsozerca

• **
  • 211
  • obserwator ;)
  • Sprzęt: Tośka g900@520MHz@ Win6.1 :)
« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 30, 2009, 19:53:45 »
zbyt mało ją mam ;>
Raczej zbyt krótko... Niektórzy to spali na lekcjach polskiego w podstawówce  :-|
Jak skończy sie gwarancja, to pobawić sie będzie można :D Lutownica się znajdzie, głośnik się znajdzie, ale to z czasem, bo jeszcze sporo tej gwarancji zostało
Mam swoje życie wy mówicie mi jak żyć
mam swoją drogę wy mówicie mi którędy iść
mam swoje pięści słyszę z kim się bić
i swoje serce kogo kochać z kogo kpić

*

Offline kreteda

• **
  • 242
« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 30, 2009, 21:31:12 »
mało czasu .
lajt.

*

Offline vgray

• 13
« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 30, 2009, 21:31:55 »
Witam ponownie. Rozebrałem dzisiaj Tośkę i zgodnie z obietnicą, zrobiłem kilka fotek jej bebeszków:

W tym miejscu, po odkręceniu 8 miniaturowych śrubek, podważamy delikatnie zatrzaski i ściągamy pokrywę. Schodzi bez żadnych problemów, tylko trzeba pamiętać o wcześniejszym wyjęciu kart SIM i miniSD.

Tutaj widać oryginalny głośnik, schowany pod kolejną porcją plastiku. Na szczęście siedzi on na zatrzaskach, które podważamy malutkim wkrętakiem.

Sedno sprawy. Niżej widać seryjny głośniczek, wyżej - dodany przeze mnie buzzer z motki, który trzyma się na kropelce (dosłownie kropelka  :mrgreen: ). Głośniki podlutowałem między sobą kawałkiem przewodu i ot, cała filozofia  :wink:
Potem wszystko składamy do kupy i cieszymy się lekko poprawioną g900. Jeśli wszystko zrobimy starannie, to właściwie nie tracimy gwarancji ;)
« Ostatnia zmiana: Lipiec 30, 2009, 21:33:29 wysłana przez vgray »

*

Offline eRd

• **
  • 108
« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 31, 2009, 00:29:09 »
Bardzo fajna sprawa. Czy dobrze widze, ze glosniczek jest podlacznay do plyty glownej przy pomocy kabelka? Jesli tak to bardzo ulatwia to modyfikacje. Co zadecydowalo, ze podpiales go rownolegle, nie myslales o tym zeby podpiac go jako samodzielny glosnik zamiast oryginalnego? Widze, ze miejsca jest tam sporo i w zasadzie jedynym warunkiem jest grubosc glosniczka. Dobrze by bylo zmienic jeszcze glosniczek rozmow, bo tez nie nalezy do wybitnych  :mrgreen: Zdradz skad miales srubokret  :ohreally:
Pozdrawiam i gratuluje  :ok:
Toshiba G900 -> gotowany R OM z kuchni Globalbusa
HTC Touch Diamond -> DI2 v. 7.0 by Krzysiecw

*

Offline majcher3310

• **
  • 111
  • BPW!
« Odpowiedź #12 dnia: Lipiec 31, 2009, 08:13:39 »
właśnie to lutowanie mnie martwi.... jak możesz zrób zbliżenie. gdzie się wlutowałeś

*

Offline vgray

• 13
« Odpowiedź #13 dnia: Lipiec 31, 2009, 14:50:56 »
Czy dobrze widze, ze glosniczek jest podlacznay do plyty glownej przy pomocy kabelka?
Dokładnie tak, w dodatku wpięty jest maleńką wtyczką, więc wyjęcie go to w zasadzie sekunda roboty. Sam głośnik trzyma się lekko na czymś w rodzaju kawałka taśmy dwustronnej.

Kombinowałem z kilkoma opcjami, podpinałem też samodzielnie głośnik i efekty były raczej mizerne, tzn bez większej różnicy. Właściwie oryginalny głośnik okazał się nawet mocniejszy od przeciętnego głośnika z innych telefonów (na próbę kupiłem wczoraj za dychę głośniczek z jakiejś "muzycznej" nokii - serwisant zachwalał, że głośny i w ogóle cudo, a okazało się, że przy mocniejszym wysterowaniu, w przeciwieństwie do oryginału,  potwornie charczał). :D
Wygląda na to, że główny problem ze słyszalnością wynika raczej z budowy samej komory głośnika, niż z właściwego przetwornika. W każdym razie teraz gra co najmniej równie głośno co Omnia znajomego - to mi wystarczy. Jutro zabieram się za głośniczek rozmów bo ten to naprawdę doprowadza mnie do pasji  :wink:

właśnie to lutowanie mnie martwi.... jak możesz zrób zbliżenie. gdzie się wlutowałeś
Dodatkowe kabelki dolutowałem do oryg. głośnika (są na nim odsłonięte, ocynowane punkty lutownicze, więc nawet nie trzeba nakładać dodatkowego lutu). Gdzieś miałem fotkę tego głośniczka od tyłu, poźniej poszukam i wrzucę.

*

Offline rad00

• **
  • 140
  • Sprzęt: Toshiba G900 SPV M3000 SE X1 Sony U
« Odpowiedź #14 dnia: Lipiec 31, 2009, 20:22:25 »
spoko modyfikacja w niedziele zabieram sie do roboty ale czy wzmacniasz da rade pociągnąć drugi głośnik na dłuższa metę :ohreally:

*

Offline Komak250

• 42
  • Sprzęt: Tosia G900
« Odpowiedź #15 dnia: Lipiec 31, 2009, 21:45:02 »
Jeśli chodzi tak jak Omnia To jutro jade na zakupy  :ok:
1.Komak nie nabija postów - mam wiele do przekazania
2.Komak nie myli się - mam inne zdanie
3.Komak nie obraża innych - dobitnie zwracam uwagę

*

Offline Cheetos

• **
  • 126
  • Sprzęt: HTC Magic
« Odpowiedź #16 dnia: Sierpień 01, 2009, 12:27:39 »
dobra robota :wink: zdradz mi tylko skad masz ten nietypowy srubokret
To że nie umiem, nie znaczy że jestem głupszy niż Ty..
Poprostu nie mam doświadczenia :D

*

mst

« Odpowiedź #17 dnia: Sierpień 01, 2009, 16:46:40 »
Właśnie rozbieram samsunga E900  :evil:, jakby taj jeszcze od niego dało radę kamerkę przełożyć.

*

Offline Cheetos

• **
  • 126
« Odpowiedź #18 dnia: Sierpień 01, 2009, 17:32:09 »
rzeczywiscie w E900 byl niezly aparat, ale mial dlugi czas naswietlania i zdjecia wychodzily romazane

*

mst

« Odpowiedź #19 dnia: Sierpień 01, 2009, 17:35:49 »
No i w mordę jeża nie mam takiego narzędzia do tych dziwnych śrubek, a głośnik z e900 to jakoś słabo wygląda i chyba  nie warto dla niego kombinować. Jak pamiętam to wydawał z siebie wysoki suchy dzwięk.

Ech ci biznesmeni z Allegro niech ich  :-? pierdółka za 3 zł to listem z poleconym 12  :D.

lg_shine_ke970  Wygląda ciekawie, ma ktoś ten tel? ciekaw jestem jak gra.
http://allegro.pl/item685749740_buzzer_glosnik_lg_shine_ke970_bu30.html

No i SE
http://allegro.pl/item692976336_glosnik_sony_ericsson_k750_k750i_w800_w800i_lublin.html#gallery
« Ostatnia zmiana: Sierpień 01, 2009, 17:55:29 wysłana przez mst »

*

Offline Cheetos

• **
  • 126
« Odpowiedź #20 dnia: Sierpień 01, 2009, 18:45:47 »
jesli chodzi o E900 to glosnik nie nadaje sie nawet do kosza  :E
a z SE odziwo najlepszym glosnikiem jest glosnik z SE K510i, wiec jesli kupowac to tylko taki. jesli da sie go wmontowac to nasza Tosia bedzie grala jak orkiestra  :evil:

*

Offline vgray

• 13
« Odpowiedź #21 dnia: Sierpień 01, 2009, 20:40:42 »
Co do wkrętaka to już pisałem na jakimś wątku: Oszlifowałem zwykły. płaski, miniaturowy śrubokręcik i lekko podgiąłem jego koniec kombinerkami, otrzymując z "--" coś w rodzaju "V". Mam nadzieję, że w miarę obrazowo to wytłumaczyłem, nie potrafię inaczej :D
Przeszukałem Obi i znalazłem bity z potrzebną końcówką "Y" w kompletach precyzyjnych wkrętaków, jednak, jak na złość, okazały się za duże. Myślę, że jest to do znalezienia, ale trzeba pojezdzić trochę po mieście ;)

Obecnie jestem na etapie wymiany głośnika rozmów i już mogę powiedzieć, że to cho...nie trudna robota :( Rozkręciłem całą Tośkę na kawałki (około 20 śrubek, kilka złączy precyzyjnych - właściwie to same złącza), bo praktycznie inaczej się nie dało - konstrukcja slidera... Wrzuciłem jakiś głośniczek, ale tutaj sprawa jest trudniejsza - mniej miejsca i aby potem wszystko spasować, trzeba znaleźć bardzo podobny zamiennik. W niedzielę przejadę się na giełdę elektroniczną z oryginałem i będę dzielnie szukać.  :mrgreen:

*

Offline jr

• 449
  • Sprzęt: HTC Wizard / i780 PXIHH5 96dpi / ZTE BLADE
« Odpowiedź #22 dnia: Sierpień 01, 2009, 20:52:51 »
... co do wymiany głośniczka do rozmów, mój wizard też nie grzeszy jakością głosu w słuchawce i co najgorsze jego wymiana nic nie dała, wygląda na problem ogólnie programowo-sprzętowy. Być może w tośce jest podobnie, ale testować trzeba.

*

Offline vgray

• 13
« Odpowiedź #23 dnia: Sierpień 01, 2009, 21:33:11 »
Zastanawiam się, czy na płycie nie ma jakiegoś rezystora za wzmacniaczem, przydałaby się serwisówka :( Ech... korci mnie i może jutro sobie pozwieram ścieżki a to będzie mój ostatni post odn. Tośki   B)

*

Offline virusotron

• Ekspert Toshiba g900
  • 1408
  • Sprzęt: g900 -> złomnia 2 ;)
« Odpowiedź #24 dnia: Sierpień 01, 2009, 23:48:37 »
musiał bys osobiście sie spytać serwisanta w CCS powinni powiedzieć o ile wiedzą
NIE pomagam na PW, GG od tego jest forum!

*

Offline kreteda

• **
  • 242
« Odpowiedź #25 dnia: Sierpień 02, 2009, 00:17:33 »
a nie lepiej przenieść to do działu "Zrób to sam"?
lajt.

*

mst

« Odpowiedź #26 dnia: Sierpień 02, 2009, 13:44:10 »
Nie każdy tam zagląda...

*

Offline eRd

• **
  • 108
« Odpowiedź #27 dnia: Sierpień 02, 2009, 19:33:35 »
Skoro wymiana glosnika niewiele daje, to moze jakies podciecie, czy spilowanie w odpowiedni sposob wnetrza obudowy by pomoglo w prawidlowym dzialaniu oryginalnego glosnika ?
Toshiba G900 -> gotowany R OM z kuchni Globalbusa
HTC Touch Diamond -> DI2 v. 7.0 by Krzysiecw

*

mst

« Odpowiedź #28 dnia: Sierpień 02, 2009, 19:40:15 »
Albo nawiercenie odpowiednio malutkim wiertłem czegoś w rodzaju sitka pod klapką a może nawet też na samej klapce. Można by nawiercić półksiężyc wokół kamery.

*

Offline pilmar

• *
  • 97
  • Sprzęt: G900 z kropką ;)
« Odpowiedź #29 dnia: Sierpień 02, 2009, 20:25:25 »
Albo nawiercenie odpowiednio malutkim wiertłem czegoś w rodzaju sitka pod klapką a może nawet też na samej klapce. Można by nawiercić półksiężyc wokół kamery.

tylko gorzej potem ze sprzedażą takiej Tosi