połącznie tośki z livebox'em - konfiguracja

• 8 Odpowiedzi
  • 1256 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline ipower

• *
  • 68
  • G900
połącznie tośki z livebox'em - konfiguracja
« dnia: Listopad 17, 2008, 19:27:16 »
jak to skonfigurować?? siedze na forum pół dnia i przeczytalem wszystkie wątki z wifi w g900 i nie moge dojść jak to ustawić żeby dzialało
prosze o pomoc. napiszcie mi krok po kroku co i jak. (wgrałem rom globalbus'a)

*

Offline miba

• 4050
  • Sprzęt: Toshiba G900, doszedł x51v
Odp: połącznie tośki z livebox'em - konfiguracja
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 17, 2008, 21:03:57 »
Zacznijmy od tego co masz w LB poustawiane. Czyli - rodzaj zabezpieczenia AP, kodowanie, ew hasło.

*

tomwil

« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 17, 2008, 21:09:54 »
wejdź w ustawienia LB a tam w sieć bezprzewodową, kliknij "edytuj listę filtrów MAC";
tutaj zaznacz "Zezwalaj na dostęp do sieci bezprzewodowej tylko komputerom z listy" , następnie "Adres MAC :" wpisz MACa Tośki (znajdziesz go w info o sprzęcie) i dodaj-pojawi się w ramce na dole. i Tyle
Podczas połączenia Tośki z siecią (jakąśtam) kliknij połącz jako internet i wpisz klucz WEP LB (na pudełku jest np albo na naklejce na LB)

« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 17, 2008, 21:15:13 »
Albo po prostu wlacz wi-fi w tosi i nacisnijna LB z dolu przy kablach przycisk REG zeby dodac nowe urzadzenie wi-fi...toska znajdzie sprzet i bedzie dzialac ladnie :P

*

Offline ipower

• *
  • 68
  • G900
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 17, 2008, 21:19:46 »
oks to teraz jak ustawić tośke?? wszedłem  w ustawienia<wi-fi>tu wyszukało mi sieć neostrade c305<(klikając na tą neostrade) konf sieci bezprzewodowej<<konf.uwierzytelniania sieciowego i co tutaj?? co wybrać przy: uwierzytelnianie itd.....??

*

tomwil

« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 17, 2008, 21:24:26 »
oks to teraz jak ustawić tośke?? wszedłem  w ustawienia<wi-fi>tu wyszukało mi sieć neostrade c305<(klikając na tą neostrade) konf sieci bezprzewodowej<<konf.uwierzytelniania sieciowego i co tutaj?? co wybrać przy: uwierzytelnianie itd.....??

widze, ze lubisz sobie życie utrudniać   :|

wejdź w commManagera włącz wifi (rozsuń wcześniej klawiature) poczekaj aż się uruchomii wifi i znajdzie jakąś sieć, wybierz sieć, poprosi Cię o wpisanie klucza WEP-przepisz go z pudełka albo LB i kliknij połącz-i tyle-Tośka zapamieta te ustawienia.

*

Offline ipower

• *
  • 68
  • G900
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 17, 2008, 22:01:47 »
próbuje i próbuje tak jak pisałeś i nic sieć wlan wył-cały czas??:/
Napisane: Listopad 17, 2008, 21:52:10
w końcu sie uało możnaby podsumować porady z tego temtu-moga sie przydać innym :)

« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 18, 2008, 09:16:53 »
Dodam od siebie że WEP jest do niczego, naszczęście dodali WPA i właśnie to szyfrowanie polecam. Kolega wyżej napisał o mac adresach nie są konieczne, ale dodatkowo ograniczą dostęp z zewnątrz.
polecam też LB oddać Tepsą bo jest to najgorszy chyba touter ADSL na rynku, chyba że kożysta się z TV od nich.
Kup normalny router z ADSL jakiejkolwiek firmy, a ułatwisz sobie życie.

*

Offline miba

• 4050
  • Sprzęt: Toshiba G900, doszedł x51v
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 18, 2008, 10:22:53 »
Zabezpieczenie po MAC jest w dodatku bardzo prymitywne. Gostek ze sniferem łatwo go obejdzie. Bardziej miało sens w przypadku erthernet-u bo włamywacz musiałby się wpiąć do gniazda a to jest raczej widoczne. :)