Mapowanie klawiszy - FpseCE 0095

• 13 Odpowiedzi
  • 2227 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Gruszyn

• **
  • 113
  • Sprzęt: HTC Desire Z
Mapowanie klawiszy - FpseCE 0095
« dnia: Maj 24, 2009, 17:42:15 »
Witam.
Sprawa wygląda tak, ze możliwość zdefiniowania klawiszy głośności (strzałeczki z boku) jako L1 i R1 bardzo uprzyjemniłaby mi granie na emulatorze FpseCE, jednak klawisz aparatu i własnie klawisze głośności to jedyne których nie można zdefiniować.
Czy można to jakoś obejść? W pocket snesie na przyklad moge te klawisze zdefiniować bez problemu. Zauważyłem, że w katalogu z FpseCE jest taki plik jak FPSE.ini. Po otwarciu go w notatniku i zjechaniu niżej do określonych klawiszy pada dopisane są numerki (zapewne klawiszy na tośce). Jednak nie mam pojęcia jaki numerek należy wpisać dla klawiszy głośności, i czy to poskutkuje.
Nie znalazłem na forum tematu który by mnie mógł wesprzeć w tej kwestii, tak wiec czekam na sugestie.
Wierzę w cuda.

*

Offline saknis

• 696
  • Sprzęt: HTC Hero
Odp: Mapowanie klawiszy - FpseCE 0095
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 24, 2009, 18:15:03 »
Myślałeś nad metodą prób i błędów lub pogrzebałeś w dokumentacji fpseCE?  :wink:

*

Offline Gruszyn

• **
  • 113
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 24, 2009, 19:18:07 »
W dokumentacji nic nie ma, z reszta, nie sadze zeby autorzy przewidzieli pewne rzeczy specjalnie pod kątem tośki.

Co do prób i błędów, to moge sie z tym tak pieprzyc w nieskonczonosc -.-
Wierzę w cuda.

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
  • Power User // ROM Developer
  • Sprzęt: N900
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 24, 2009, 19:23:58 »
podmapuj przyciski w tym programie, który to umożliwia, spisz ich kody i wpisz do konfiguracji fpsece
"Wiedza zdobyta samodzielnie jest więcej warta niż przekazana przez inną osobę"

"ponieważ gotowanie to nie jest copy/paste"
paypal

*

Offline Gruszyn

• **
  • 113
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 24, 2009, 19:43:21 »
Już na to wpadłem, niestety symbole tych samych klawiszy w pocketsnesie i w fpsece nie są ze soba w zaden sposób powiązane. W fpsece mam tylko dwucyfrowy numerek (np. 26), a w pocketsnesie np. x072, nie mowiąc o tym, że cyferki się nie pokrywają.
Wierzę w cuda.

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 24, 2009, 19:49:19 »
zapis dziesiętny vs zapis szesnastkowy?

paypal

*

Offline Gruszyn

• **
  • 113
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 24, 2009, 20:54:35 »
Zrobi to za mnie jakaś aplikacja? (w sensie przeliczy)
Wierzę w cuda.

*

Offline y37

• 355
« Odpowiedź #7 dnia: Maj 24, 2009, 21:15:15 »
Zrobi to za mnie jakaś aplikacja? (w sensie przeliczy)

Windowsowy Kalkulator  :ok:
było: toshiba g900, htc wizard, nec mobilepro 900c, nokia e61, htc g1, iphone 3g,nokia n95,x10 mini pro,htc tynt II, htc g1, bb 9780

*

Offline Gruszyn

• **
  • 113
« Odpowiedź #8 dnia: Maj 25, 2009, 09:29:37 »
Trop z systemem szesnastkowym był właściwy, klawisze sobie odpowiadały. Jednak zmiana odpowiednich numerków na klawisze głośności zmieniła jedynie to, że jak wcześniej przy ich naciskaniu nie działo się nic, tak teraz włącza się regulacja głośności w tle i robi mały burdel -.-
Jakieś jeszcze pomysły?
« Ostatnia zmiana: Maj 25, 2009, 16:00:05 wysłana przez Gruszyn »
Wierzę w cuda.

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
« Odpowiedź #9 dnia: Maj 25, 2009, 16:04:32 »
Trop z systemem szesnastkowym był właściwy, klawisze sobie odpowiadały. Jednak zmiana odpowiednich numerków na klawisze głośności zmieniła jedynie to, że jak wcześniej przy ich naciskaniu nie działo się nic, tak teraz włącza się regulacja głośności w tle i robi mały burdel -.-
wywalić regulację głośności z romu? Innej metody nie widzę...

paypal

*

Offline mr.deimos

• **
  • 186
  • Sprzęt: Toshiba G900
« Odpowiedź #10 dnia: Maj 25, 2009, 19:24:12 »
Jeśli chodzi o mapowanie przycisków głośności to chyba najlepszym rozwiązaniem będzie po prostu o nich zapomnieć. Cały problem z nimi jest taki, że po naciśnięciu wprawdzie generują odpowiedni kod przycisku, ale już po przytrzymaniu zamiast wciąż raportować wciśnięty przycisk, sterownik raportuje tylko kliknięcie, a chwilkę potem odpala FingerLauncher/Zoom. Niestety to zachowanie jest na sztywno zdefiniowane w sterowniku klawiatury i w zasadzie nic się z tym nie da zrobić.
Czyli nawet jeśli jakoś zmapujesz sobie te klawisze jako L1/R1 to np. do strafe'owania w grze (albo dowolnej innej akcji wymagającej przytrzymania) ich nie wykorzystasz, bo po przytrzymaniu będzie ci się odpalał FingerLauncher czy Zoom.
Można przeedytować sterownik klawiatury tak, żeby po przytrzymaniu klawiszy głośności nie był uruchamiany żaden program, ale nie udało mi się ich zmusić do działania jako zwykłe przyciski (czyli do raportowania że klawisz jest trzymany).
Z przyciskiem aparatu jest nieco lepiej, bo zarówno naciśnięcie, jak i przytrzymanie generuje jakiś kod przycisku. Problem w tym, że oba kody są zupełnie różne. Czyli jeśli np. podepniesz jakiś przycisk w fpsece pod kod przytrzymania przycisku aparatu, to zadziała on dopiero po jakichś dwóch sekundach - naciśnięcie nie będzie miało żadnego efektu. Jeśli z kolei użyjesz kodu naciśnięcia przycisku, to będzie działał identycznie jak klawisze głośności - stracisz możliwość przytrzymania przycisku w grze. I podobnie jak w przypadku klawiszy głośności to zachowanie jest na sztywno ustawione w sterowniku i nie da się raczej nic z tym zrobić (chyba, że ktoś skleci nowy sterownik klawiatury :P ).

« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 12, 2009, 01:46:46 »
Odświerzam temat bo mam pewnien pomysł... A że ameryki pewnie nie odkryłem to pytam Was o zdanie... Wiem, że FSPCE obsługuje kontrolery podpięte do Hosta... I tu moje pytanie... Czy ktoś podpinał takiego Pada pod tośkę i czy to działa ---> http://www.allegro.pl/item641023822_okazja_pady_do_pc_na_usb_playzone_w_wa.html

*

Offline mr.deimos

• **
  • 186
  • Sprzęt: Toshiba G900
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 12, 2009, 02:11:09 »
Odświerzam temat bo mam pewnien pomysł... A że ameryki pewnie nie odkryłem to pytam Was o zdanie... Wiem, że FSPCE obsługuje kontrolery podpięte do Hosta... I tu moje pytanie... Czy ktoś podpinał takiego Pada pod tośkę i czy to działa ---> http://www.allegro.pl/item641023822_okazja_pady_do_pc_na_usb_playzone_w_wa.html
Pady z wibrą z miejsca sobie daruj, bo są zasilane z USB i z reguły w deskryptorze mają podane maksymalne zużycie prądu dopuszczalne przez USB (z reguły 500mA) i to niezależnie od tego czy wibry używasz, czy nie. Więc od razu po podłączeniu tosia poinformuje cię, że nie jest w stanie tego uciągnąć.
Problemem może być też ilość obsługiwanych przycisków - zdaje się że ten sterownik HID na tosi obsługiwał tylko coś koło 4 (plus d-pad). Ale to już musiałbyś poszukać i się upewnić. A jak masz zacięcie majsterkowicza to możesz spróbować dorwać jakiegoś (bardziej lub mniej) uszkodzonego pada i starą klawiaturę. Kontroler klawiatury jest z reguły na tyle niewielki że można go upchnąć do obudowy pada. Przyciski pada powinno też się dać podłączyć tak, żeby były interpretowane jako naciśnięcia konkretnych klawiszy klawiatury.

*

Offline hotkot

• 32
  • Sprzęt: G900 [już nie długo :( ]... obecnie - G1-DREAM
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwiec 13, 2009, 23:56:03 »
Jakieś jeszcze pomysły?

Kiedyś był bardzo fajny programik "AE Button Plus", ale jest płatny i nie wiem czy pomoże przy tym problemie. Można by tym wyłączyć przyciski głośności.