Nie bardzo rozumiem te problemy jeśli chodzi o wielkość ekranu - poprzednio używałem Wizarda i było ok - przy wvga jest o niebo lepiej, chodzi szybciej - nawet nie mam uchwytu, leży sobie na na półeczce pod radiem, pod nią kładę portfel i jest idealnie - nawet bezproblemowo widzę ile czasu do celu.
Słońce - fakt nie polemizuję, to samo było w wizardzie, założyłem folię brando matową - problemu nie ma, tu pewnie będzie podobnie.
Głos - zupełnie się z tym nie zgadzam, ja robię nawet ciszej bo drze japę nieco za głośno - nie wiem może mam dobrze wyciszone auto (klima na max i radio włączone).
Podsumowując - oczywiście, że ekran 3,5 cala (vga) będzie jeszcze lepszy do nawi - a najlepiej to mieć fabryczną navi z dvd i 9 calowym ekranem - wtedy wogóle nie ma problemu - poza jednym - brak map (a jak są to z końca lat 90 - problem volvo). Tu chodzi jednak o kompromis, a dla mnie kompromisem jest właśnie tel/navi/pda w jednym i g900 ma największy, możliwy do zaakceptowania dla mnie rozmiar (mięści się do kieszeni marynarki/jeansów).