Witam
Dwa dni pisałem na forum z prośbą o wskazówki na temat konfiguracji Toshiby G900 do połączeń wifi z z domowym routerem Wrt54gl, dziekuje wszystkim za wskazówki, ale nadal mam problem.
Konfiguracja mojej domowej sieci wyglada nastepująco:
Router wifi Wrt54gl (niestety z oryginalnym softem), do którego są podłaczone następujące urządzenia:
- kablowo poprzez modem ( provider sieci ASTER) komputer pc
- kablowo z routerem połaczono bramkę VOIP Linksysa
- wifi dwa laptoby
konfiguracja routera:
nazwa sieci -włączona
hasło- ustanowine
zabezpieczenia -wpa-personal z algorytmem TKIP
filtrowanie po MAC adresie wyłączone
reszta ustawień - ustawiono domyślnnie
dns - automat
Sieć pracuje doskonale.
Od wczoraj mam nową fabrycznie zapakowaną Tośkę G 900, której do tej pory nie mogę zmusić do nawiązania połaczenia wi fi z routerem.
Wifi w t900 próbowałem konfigurować następująco wg podanej instrukcji producenta
właczyć adapter wifi
przejść do ikony wifi na której pojawia sie ikonka z nazwą mojej sieci, klikam dalej pojawiają się zabezpieczenia - wybieram takie jak w routerze tj dostepne z poziomu g900 - WPA/ TKIP, nastepnie widoczne są pola "szare" -niedostepne -nie mogę wpisać hasła mojej domowej sieci
i polączczenie nie dochodzi do skutku. Ikonka symbolizująca połączenie wifi miga, pózniej przestaje a na ikonce pojawia się symbol kłódki, co pewnie oznacza połaczenie niedostepne
Proszę o pomoc, co mam zrobić, aby nawiazać połaczenie z routerem, przeglądałem rózne tutoriale na tym i na innych forach, ale bez rezultatu.
P/S
Jesli to mozliwe nie chcę zmiieniać ustawień na routerze, poniewaz obawiam sie , o własciwą prace laptopów na wi fi i bramki voip.
Jesli jednak trzeba będzie cos zmienić na routerze to proszę o info. Wydaje mi się że problem leży w dobraniu takich samych zabezpieczeń na routerze i w t900. Nie jestem biegły w kofiguracji routerów i sprawach sieciowych, dlatego nie eksperymentuje z innymi ustawieniami routera.
Próbowałem wszystich ustawień zabezpieczeń na wifi w t900 ale bez rezultatu.
Jeszcze raz proszę o wskazówki, linki, etc.
Pozdrawiam i czekam na wskazówki.