Karty pamięci...

• 84 Odpowiedzi
  • 17881 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline pawel_71

• 820
  • Sprzęt: Axim X50v + CF16GB + SD2GB + GPS WBT200; Toshiba G900 + 2GB microSD w koszulce mini
Odp: Karty pamięci...
« Odpowiedź #60 dnia: Lipiec 09, 2008, 14:30:48 »
Ale nie dziala nadal poprawnie przy wybudzaniu. Sami przeciez o tym pisaliscie, ze inicjalizacja trwa dlugo. Ja czesto usypiam telefon - wiadomo oszczednosc pamieci i oszalalbym czekajac za kazdym razem po 4-5s zeby SD raczyla sie aktywowac.
A poki co to nie udalo mi sie taniej znalezc SDHC 4GB niz ten noname o ktorym pisalem.

*

Offline MAd_MAX

• 406
    • Audi A6 Klub Polska
  • Sprzęt: Nokia 5200 8" zwijany ESAMOLED
« Odpowiedź #61 dnia: Lipiec 09, 2008, 14:34:39 »
Ja wlasnie zakupilem 2 szt 8gb SDHC Sandiska microsd + 2 szt 1GB microsd z adapterami minisd i SD :)
HP Ipaq6515 --> MDA Compact --> SPV M3000 --> SPV M650 --> SPV M3100 --> Toshiba G900 --> Samsung Omnia 8GB --> Iphone 3G 16GB --> Iphone 4 16GB --> HTC Desire --> HTC Desire HD --> Dell Streak 16GB --> Samsung Galaxy Note , będzie na pewno :)

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
« Odpowiedź #62 dnia: Lipiec 10, 2008, 07:11:09 »
Ale nie dziala nadal poprawnie przy wybudzaniu. Sami przeciez o tym pisaliscie, ze inicjalizacja trwa dlugo. Ja czesto usypiam telefon - wiadomo oszczednosc pamieci i oszalalbym czekajac za kazdym razem po 4-5s zeby SD raczyla sie aktywowac.
A poki co to nie udalo mi sie taniej znalezc SDHC 4GB niz ten noname o ktorym pisalem.
działa, działa, przeczytaj cały temat - http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=101122.0

MAd_MAX
jak już będziesz miał tośkę zainstaluj te patche w takiej kolejności jak w http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=101122.0 i sprawdź czy wszystko działa

*

Offline pawel_71

• 820
  • Sprzęt: Axim X50v + CF16GB + SD2GB + GPS WBT200; Toshiba G900 + 2GB microSD w koszulce mini
« Odpowiedź #63 dnia: Lipiec 10, 2008, 08:25:28 »
No wlasnie przeczytalem ten watek jak i inne o kartach podobnie i na myg900, ktore sledze regularnie.
Karty dzialaja ale powoduja straszne opoznienia przy wybudzaniu co je dyskwalifikuje w pewnych zastosowaniach (np. do przechowywania plikow ktore sa niezbedne wlasnie wtedy,  czyli dzwonki). Z testu miba wynika, ze odpowiedziane za to sa te hackowane sterowniki do sdhc.

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
« Odpowiedź #64 dnia: Lipiec 10, 2008, 08:28:46 »
Jak to nie działają prawidłowo ? U mnie wszystko działa prawidłowo na WM 6.0 karta 4 GB Mikro SDHC Kingston działa juz od kilku dni i jeszcze nie miałem
ani razu problemu z jej odczytem 
A dlaczego   bo jak podmieniłem trzy pliki dll (sdbus.dll, sdhc_mainstoneii.dll, sdmemory.dll) tak jak jest w opisie to kary mi dalej nie widziało, ale przez przypadek później podmieniłem tylko sdhc_mainstoneii.dll (sdbus.dll, sdmemory.dll nie podmieniałem zostały takie jakie były po wgraniu SDHC071227.cab i Certs.cab) to karta śmiga jak ta lala   
Reasumując:
1. Uruchomić na Tosi SDHC071227.cab po instalacji restart.
2. Uruchomić Certs.cab po instalacji samemu restart.
3. Podmienić plik sdhc_mainstoneii.dll.
4. cieszyć sie kartą SDHC

a jak jest z wybudzaniem telefonu przy nadejściu połaczenia?
na forum myg900 też działa tylko nie wybudza - a to wada przekreślająca zaletę obsługi SDHC 

wszystko działa poprawnie po wybudzeniu widzi kartę i  mogłem odtworzyć film uruchomić grę i obejrzeć zdjęcia to chyba wszystko jest ok   (sprawdziłem dwa razy)
zrobiłem testy
Odwoniłem z telefonu żony na swój  mierząc czas:
A. Tośka włączona (zapalony ekran) od momentu inicjowania połączenia do momentu usłyszenia wolnego sygnału (w telefonie żony) upłynęło 7 s.po następnych 3-4 sekundach zadzwonił dzwonek Tośki (połączenie odebrane)
B. Tośka w trybie czuwania (ekran wyłączony)    wyniki prawie takie same różnica to około 0,5 - 1 s.
Co do instalacji to powtuże

1. Uruchomić na Tosi SDHC071227.cab po instalacji restart.
2. Uruchomić Certs.cab po instalacji samemu restart.
3. Podmienić plik sdhc_mainstoneii.dll. ściągnięty z neta na taki sam znajdujący się w katalogu windows tośki
4. cieszyć sie kartą SDHC

a czy trzeba restartować dwa razy ja zrestartowałem i mi dział

*

Offline miba

• 4050
  • Sprzęt: Toshiba G900, doszedł x51v
« Odpowiedź #65 dnia: Lipiec 10, 2008, 09:27:09 »
Tak tylko, że ten test nie był tak bezpośredni jak mój. W momencie przyjścia połączenia chip GSM w fonie budzi telefonik i zaczyna gadać z nadajnikiem komórki w obszarze. To też troche trwa i ten czas ma telefonik na inicjalizację po wybudzeniu.
Dodatkowo to, że opóźnienie na karcie Faksik-a jest ok nie znaczy, że na każdej też. To należałoby wspólnymi siłami obadać ...

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
« Odpowiedź #66 dnia: Lipiec 10, 2008, 09:31:19 »
jeśli będę miał SDHC to przeprowadzę testy

*

Offline pawel_71

• 820
« Odpowiedź #67 dnia: Lipiec 15, 2008, 00:00:29 »
Otoz moja karta miniSD 4GB zwykla, nie SDHC w koncu dotarla. Przez pare godzin dziala. Musze przyznac, ze fajnie jest miec w Toshibie tyle pamieci, zadnych problemow z wybudzaniem, itp. Niestety podczas kolejnego wgrywania plikow na pececie karta wywalila blad i juz nic nie mozna bylo na niej zapisac (to co juz bylo pozostalo). Zaden format nic nie pomogl, nie dalo sie go doprowadzic do konca - winda odmowila dokonczenia operacji. Widac karta padla. W zwiazku z tym jej nie polecam. Bede wymienial na nowa, albo zwrot pieniedzy i znow bede musial
szukac nowej karty 4GB nieSDHC :( Moze ktos w miedzyczasie znalazl cos ciekawego ale koniecznie w zestawie z przejsciowka miniSD->SD.

*

Offline slawek___m

• 41
  • Sprzęt: Toshiba G900 -> Acer X960 -> Samsung Galaxy S II
« Odpowiedź #68 dnia: Lipiec 15, 2008, 08:09:44 »
kupiłeś Preteca czy noname'a ? bo właśnie się przymierzam

*

Offline pawel_71

• 820
« Odpowiedź #69 dnia: Lipiec 15, 2008, 09:21:44 »
Kupilem tego noname z linku. Niestety nikt od Preteca nie potwierdzil jak sie ta karta sprawuje no i najwiekszy problem, ze Pretec nie ma w zestawie przejsciowki na SD (tak twierdza w sklepach). Wykonalem w czynie spolecznym test tej karty z Allegro, ale nie moge jej polecic, bo padla. Dam znac co sie bedzie dzialo dalej. Jak kupisz jednak Preteca to opisz jak to sie sprawuje tutaj na forum.

*

Offline slawek___m

• 41
  • Sprzęt: Toshiba G900 -> Acer X960 -> Samsung Galaxy S II
« Odpowiedź #70 dnia: Lipiec 15, 2008, 09:27:35 »
adapter 6 zł + wysyłka na allegro kosztuje
pewnie do końca tygodnia zamówię Preteca

*

Offline miba

• 4050
« Odpowiedź #71 dnia: Lipiec 15, 2008, 09:46:40 »
pawel_71:

Te karty powinno sie formatować specjalnym programem. Dodatkowo, chociaż XP czyta wiele wariantów FAT to tylko formatuje na niektóre.
Czy Twój czytnik wspiera takie duże karty? Mój wbudowany w lapa np. widział tylko połowę objętości karty przy formatowaniu (1GB zamiast 2GB) Użyłem zewnętrznego i poszło mi.

Fat16 dla 4GB jest wyjątkowo nienaturalny. Rozmiar clustra rozrasta się do 64KB.

*

Offline Seiec

• 46
  • Sprzęt: Nokia N81
« Odpowiedź #72 dnia: Lipiec 15, 2008, 10:02:34 »
Coz, wydaje mi sie ze w tym temacie moge sie okazac kolejnym krolikiem doswiadczalnym - wlasnie zamowilem: http://allegro.pl/item395842317_3w1_sandisk_micro_sd_hc_8gb_fvat_mini_sd_sd.html
Mam nadzieje ze sterowniki SDHC beda dzialac - dluzsze wybudzanie nie bedzie mi przeszkadzac, ale wyciaganie i ponowne wsadzanie karty byloby uciazliwe.

*

Offline pawel_71

• 820
« Odpowiedź #73 dnia: Lipiec 15, 2008, 10:04:15 »
Niestety specjalne programy do formatowania Toshiby lub Panasonica nie dzialaja z kartami 4GB, bo one nie sa w standardzie SD (SD oficjalnie tylko do 2GB) - sprawdzalem.
Chyba, ze ktos zna jeszcze inne. Windziany format nie moze zakonczyc operacji. Karta 4GB to tylko FAT32, innej mozliwosci nawet nie ma. Oczywiscie po roznych sztuczkach z device'm
mozna zmusic winde do formatowania w NTFS, ale tego PDA i wiekszosc urzadzen nie windowsianych nie przeczyta.
Moj czytnik USB2.0 zobaczyl bez problemu pelna pojemnosc 3.78GB. Karty noname sa fajne o tyle ze maja czesto sporo wiecej niz 4 miliardy bajtow. Moja np. miala 55 milionow wiecej (stad 3.78 a nie 3.72), dodatkowa pojemnosc jest bardzo mile widziana. Mam sporo roznych kart i wlasnie zwykle te niefirmowe lub nieznane maja sporo wieksza pojemnosc.

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
« Odpowiedź #74 dnia: Lipiec 15, 2008, 10:05:52 »
Seiec
co do SDHC poczytaj ten temat i zainstaluj wszystkie dodatki zgodnie z poradami:
http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=101122.0

*

Offline pawel_71

• 820
« Odpowiedź #75 dnia: Lipiec 15, 2008, 10:09:17 »
adapter 6 zł + wysyłka na allegro kosztuje
pewnie do końca tygodnia zamówię Preteca

Tak wiem, ze sa dostepne osobne adaptery, ale ceny wysylki podnosza ich koszt do kilkunastu zlotych - a za tyle mozna czasami lokalnie kupic 1GB + przejsciowki.
No coz wybralem najtansza opcje dla testu - zobaczymy czy dostane sprawna karte, czy tez sprzedawca ma same buble, wtedy moze jednak usmiechne sie do Preteca, albo chwilowo do karty 2GB na przeczekanie.

Napisane: Lipiec 15, 2008, 10:06:50
Coz, wydaje mi sie ze w tym temacie moge sie okazac kolejnym krolikiem doswiadczalnym - wlasnie zamowilem: http://allegro.pl/item395842317_3w1_sandisk_micro_sd_hc_8gb_fvat_mini_sd_sd.html
Mam nadzieje ze sterowniki SDHC beda dzialac - dluzsze wybudzanie nie bedzie mi przeszkadzac, ale wyciaganie i ponowne wsadzanie karty byloby uciazliwe.
Jaka jest predkosc tych kart, bo nie moge znalezc w opisie. Wydaje mi sie, ze to moze byc wolna kiszka.

*

Offline Seiec

• 46
« Odpowiedź #76 dnia: Lipiec 15, 2008, 10:11:57 »
marcinnl
Juz dawno przeczytalem, dlatego zdecydowalem sie na te karty i mniej wiecej wiem czego sie spodziewac (ale mimo to mam obawy.. a nuz nie ruszy?)
Przeczytalem zreszta chyba 3/4 watkow z dzialu "Toshiba z GSM", znalem jej niedociagniecia juz przed zakupem. Tylko ten wczorajszy zgrzyt.. Zaraz po kupnie.. Argh :/

*

Offline miba

• 4050
« Odpowiedź #77 dnia: Lipiec 15, 2008, 10:17:04 »
Może jeszcze spróbuj pod linux-em Np takim z CD. Przynajmniej będziesz wiedział co się dzieje - wyświetli dokładniejszy komunikat.
Teoretycznie jeśli na karcie są błędy zapisu/odczytu to też powinno sie udać formatowanie - tyle, że w tablicy FAT oznacza cluster-y jako uszkodzone.
Karty SD chyba mają nadmiarową pamięć i jej używają do zastępowania zużytych bloków. Mam nadzieję, że te noname nie pokazują tych rezerwowych bloków czytnikowi :(

*

Offline Seiec

• 46
« Odpowiedź #78 dnia: Lipiec 15, 2008, 10:24:22 »
Cytat: pawel_71
Jaka jest predkosc tych kart, bo nie moge znalezc w opisie. Wydaje mi sie, ze to moze byc wolna kiszka.
To mnie teraz zmartwiles :C Nie pomyslalem o tym. Coz, grunt zeby dzialala - nawet jak bedzie wolno, to chyba nie bedzie mi bardzo przeszkadzac (mam nadzieje). Jestem przyzwyczajony do starego ngage z 1gb mmc kingstonem - to tez nie byl demon szybkosci (:

*

Offline feniks29

• 548
  • Sprzęt: Sensation
« Odpowiedź #79 dnia: Lipiec 15, 2008, 10:33:00 »
Wydaje mi sie, ze i tak nasz procek nie obrobi szybkiej karty... Jak to z tym jest ? Gdzies czytalem test, ze starsza karta byla szybsza w PDA od nowej (o cos z komunikacja tam chodzilo). Jaka max przepustowosc obsluguje nasz procek ??

*

Offline miba

• 4050
« Odpowiedź #80 dnia: Lipiec 15, 2008, 10:38:26 »
Stary 486 66MGHz z palcem w ... obrabiał szybkości transferu z HD powyżej 1MB. Wysyłając sektory bajt po bajcie do portu we/wy. Nasza tośka używa dma...

Coraz bardziej mam wrażenie, że tem proc jest jak wyścigowy koń arabski któremu włożono buty z ołowiu ...

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
« Odpowiedź #81 dnia: Lipiec 15, 2008, 10:40:02 »
żaden PPC nie wykorzysta w pełni szybkości karty, ale spokojnie, jaką byś nie włożył będzie szybko działać  :ok:

*

Offline miba

• 4050
« Odpowiedź #82 dnia: Lipiec 15, 2008, 10:49:56 »
Rasco explorer ma fajny dodatek - pokazuje szybkości transferu. Nie omieszkałem wykorzystać. Zrobiłem test - kopiowałem plik 140MB z karty na nia samą (kopia) Wyszło mi powyżej 1MB/s :) Oczywiście podrasowałem tą kartę.
Jakie prędkości uzyskujecie w takich operacjach kopiowania?

*

Offline pawel_71

• 820
« Odpowiedź #83 dnia: Lipiec 15, 2008, 14:37:29 »
Cytat: pawel_71
To mnie teraz zmartwiles :C Nie pomyslalem o tym. Coz, grunt zeby dzialala - nawet jak bedzie wolno, to chyba nie bedzie mi bardzo przeszkadzac (mam nadzieje). Jestem przyzwyczajony do starego ngage z 1gb mmc kingstonem - to tez nie byl demon szybkosci (:

Tu nie tyle mi chodzilo o predkosc na PDA, bo ta nigdy nie bedzie duzo wieksza od 1MB/s, a zwykle nawet mniej. Chodzi glownie o peceta. Jak masz 8GB do zapelnienia to bedziesz musial poczekac albo kilkadziesiat minut a nawet godzine przy wolnej karcie, albo gora 12-15 minut na transfer calych 8GB. Zalezy do czego bedziesz uzywal tej pojemnosci, jesli do filmow i mp3 to lepiej zeby karta byla szybka.

*

Offline Seiec

• 46
« Odpowiedź #84 dnia: Lipiec 15, 2008, 14:50:45 »
Jesli chodzi o zgrywanie z PC to w takim razie nie ma problemu. Cierpliwosci nauczylem sie przegrywajac pelnometrazowe filmy na ngage (: A pojemnosci bede uzywal do wszystkiego po trochu - wyszedlem z zalozenia ze lepiej miec za duzo niz za malo. Nie mam jednak zamiaru przeladowywac telefonu.