Widać nie ty jeden wpadłeś na ten pomysł, bo program, który dokładnie to robił kiedyś się pojawił na xda-developers (pewnie tu też, ale nie mam pewności):
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=402928Ale z tego, co pamiętam to nie działało zbyt skutecznie i miało trochę błędów.
Inna sprawa, że nie testowałem zbyt gruntownie, bo osobiście korzystam z ftouchSL-a. Program umożliwia przewijanie w "ajfonowym" stylu - wystarczy przeciągnąć palcem po dowolnym przewijanym elemencie, więc nie trzeba się gimnastykować z trafieniem w suwak i można z czystym sumieniem zmniejszyć szerokość suwaków, zyskując nieco przestrzeni na ekranie

Jest też przewijanie paluchem (bodajże autorstwa HTC) wbudowane w większość nowych rom-ów - ale jak dla mnie ftouchSL mimo, że płatny jest znacznie skuteczniejszy (lista wyjątków, gesty, itp...).
Inną opcją byłoby przemapowanie tych klawiszy na pageUp/pageDown czymś w stylu AEkmap. Nie testowałem, ale powinno zadziałać tak długo jak klawisze będziesz klikał, a nie przytrzymywał - odpalenie programów przy przytrzymaniu klawisza głośności jest na sztywno ustawione w sterowniku klawiatury i nie za bardzo da się coś z tym zrobić.