Jak zatrudnić klawisze głośności do przewijania ekranu dół-góra?

• 2 Odpowiedzi
  • 718 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

koldasz

Z moich obserwacji (przy mojej wielkości dłoni) klawisze głośności są idealnie pod ręką podczas korzystania z Toski przy jej wyważeniu na standardowej baterii (ciągle mi się marzy Mugen zmieniłoby się wg. mnie wyważenie w kierunku dół ).
Jak sami wiecie korzystanie z przwijania palcem w Tośce jest niemożliwe z powodu zbyt zagłębionego ekranu/za dużych palców europejczyków/za małego ekranu itd. :).
Moje pytanie to czy nie można przypisać tym klawiszom działania typu pg up/pg down?
W trybie landscape ułatwiłoby to prace w wielu programach.
Jeżeli pytanie już było(nie potrafiłem znaleźć) /jest za lamerskie to przepraszam.

*

Offline mr.deimos

• **
  • 186
  • Sprzęt: Toshiba G900
Odp: Jak zatrudnić klawisze głośności do przewijania ekranu dół-góra?
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 02, 2009, 14:44:02 »
Widać nie ty jeden wpadłeś na ten pomysł, bo program, który dokładnie to robił kiedyś się pojawił na xda-developers (pewnie tu też, ale nie mam pewności):
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=402928
Ale z tego, co pamiętam to nie działało zbyt skutecznie i miało trochę błędów.
Inna sprawa, że nie testowałem zbyt gruntownie, bo osobiście korzystam z ftouchSL-a. Program umożliwia przewijanie w "ajfonowym" stylu - wystarczy przeciągnąć palcem po dowolnym przewijanym elemencie, więc  nie trzeba się gimnastykować z trafieniem w suwak i można z czystym sumieniem zmniejszyć szerokość suwaków, zyskując nieco przestrzeni na ekranie ;)
Jest też przewijanie paluchem (bodajże autorstwa HTC) wbudowane w większość nowych rom-ów - ale jak dla mnie ftouchSL mimo, że płatny jest znacznie skuteczniejszy (lista wyjątków, gesty, itp...).

Inną opcją byłoby przemapowanie tych klawiszy na pageUp/pageDown czymś w stylu AEkmap. Nie testowałem, ale powinno zadziałać tak długo jak klawisze będziesz klikał, a nie przytrzymywał - odpalenie programów przy przytrzymaniu klawisza głośności jest na sztywno ustawione w sterowniku klawiatury i nie za bardzo da się coś z tym zrobić.

*

koldasz

Odp: Jak zatrudnić klawisze głośności do przewijania ekranu dół-góra?
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 03, 2009, 23:23:03 »
Dziękuję bardzo. THX a lot!