Problemy (lub ich brak) z głośnością

• 22 Odpowiedzi
  • 2788 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
Problemy (lub ich brak) z głośnością
« dnia: Wrzesień 12, 2008, 12:55:55 »
W związku z pojawiającymi się spekulacjami dotyczącymi głośności tosiek oraz sygnałów o problemach z głośnością lub braku problemów.
pozwoliłem sobie zrobić ankietę
zobaczymy co pokażą wyniki - jak duży jest problem, czy może wystepuje tylko w części modeli

opinie opisowe równiez mile widziane  :P
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 12, 2008, 13:12:53 wysłana przez marcinl »

*

Offline ja456

• 1248
  • Sprzęt: Toshiba G900 & HTC HD2
Odp: Problemy (lub ich brak) z głośnością
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 12, 2008, 13:18:39 »
W zamkniętych pomieszczeniach jest ok, ale w mieście np. przy ruchliwej ulicy czy w pomieszczeniu gdzie jest dużo (gadających) ludzi to nie ma szans żeby usłyszeć rozmówcę... :-| Dźwięki dzwonka i smsa ok, muzyka przez słuchawki też, ale jak bez słuchawek to mam ustawioną głośność na maxa i jest raczej średnio.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 12, 2008, 13:20:34 wysłana przez ja456 »
Były: HP h4150, HP 114 i HP rw6815. sklejka

*

Offline slay3r

• *
  • 85
  • Sprzęt: Toshiba G900 - stracona
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 12, 2008, 13:26:15 »
mic łapie otoczenie, na moje jest trochę zbyt czuły, ponadto jak rozmawiam z kolegą, który niezbyt głośno mówi mam problem ze zrozumieniem i wydaje mi się jakby był jakiś pogłos czyżby to wina wow hd ?

*

Offline pilmar

• *
  • 97
  • Sprzęt: G900 z kropką ;)
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 12, 2008, 13:58:12 »
mic łapie otoczenie, na moje jest trochę zbyt czuły, ponadto jak rozmawiam z kolegą, który niezbyt głośno mówi mam problem ze zrozumieniem i wydaje mi się jakby był jakiś pogłos czyżby to wina wow hd ?

Wytępuje jakis paradoks [przynajmniej w mojej Tosi], poniewaz w normalnym trybie rzeczywiscie mikrofon lapie wszystko dookola [np.: czasami slychac dzieci za oknem u rozmowcy, albo jakies inne odglosy], ale jezeli przelacze sie na glosnomowiący to rozmowca ledwo mnie slyszy i dzwiek sie bardzo pogarsza.
Czy u was tez tak jest?

*

Offline ja456

• 1248
  • Sprzęt: Toshiba G900 & HTC HD2
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 12, 2008, 13:58:47 »
Moim zdaniem bez wow hd jest tak samo.
Były: HP h4150, HP 114 i HP rw6815. sklejka

*

Offline pawel_71

• 820
  • Sprzęt: Axim X50v + CF16GB + SD2GB + GPS WBT200; Toshiba G900 + 2GB microSD w koszulce mini
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 12, 2008, 14:06:04 »
U mnie dzwiek ustawiony na max jest zwykle przesterowany i charczacy. Dlatego nie da sie tego w praktyce uzywac.
Poza tym max to i tak nie jest jakos specjalnie glosno, co najwyzej srednio porownujac z innymi telefonami.
Tryb glosnomowiacy to tragedia - slychac slabo i jakos malo wyraznie. Kilka razy ciszej niz na moim domowym DECT.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 12, 2008, 15:13:11 wysłana przez pawel_71 »

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 12, 2008, 14:10:16 »
no proszę, ja jako [były :E] nie mam uwag  :P

*

Offline miba

• 4050
  • Sprzęt: Toshiba G900, doszedł x51v
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 12, 2008, 22:44:12 »
Moim zdaniem mikrofon jest całkiem czuły. Porównywałem do mojej noki, która ma bardzo dobry głośnik - znacząco lepszy od tośki ale mikrofon ma już gorszy. Coś musi być w sofcie nie tak z tym trybem głośno mówiącym...

*

Offline xutywx

• 294
  • Elektronik hobbysta ;)
    • Dendryt.pl
  • Sprzęt: G900
« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 14, 2008, 11:52:46 »
U mnie tak: rozmowa za cicho, głośnomówiący już ok. Mikrofon spoko. Muzyka przez słuchawki i głośnik jak najbardziej w porządku. Przymierzam się do zakupu słuchawek bluetooth. Dodam tylko, że mam zainstalowane wow hd ;)
Pozdr.
Paweł

*

Offline pisarz

• 512
  • Sprzęt: Toshiba G900 @ XIP 20757 + 2GB oraz HTC Artemis @ Artemis Touch + 8GB SDHC
« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 14, 2008, 13:24:40 »
jak dla mnie pod wzgledem głosnosci to totalna klapa. W domu, gdy jestem sam i wszystkie okna pozamykane, nikogo na dworze nie slychac to uslysze jak tel. dzwoni i rozmowce w sluchawce uslysze, ale wystarcza zwykle proste hałasy i musze sie bardziej wsłuchac w to co ktos do mnie mowi. Gdy jestem na dworze to szkoda gadac. Raz ze prawie nic nie slysze a dwa, to dzwonki sa za ciche zeby je uslyszec na miescie.

Próbowałem z tym SRS WOW i bez zmian.

A odnosnie mikrofonu to na poczatku musiuaoem sie nauczyc jak ustawic telefon optymalnie zeby mnie ktokolwiek słyszał, bo wystarczyło niewielkie odchylenie od ust to nie było mnie słychac w ogole  :O
Toshiba G900 @ XIP 20757 + 2GB oraz HTC Artemis @ Artemis Touch + 8GB SDHC

*

Offline miba

• 4050
  • Sprzęt: Toshiba G900, doszedł x51v
« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 14, 2008, 14:36:22 »
Może mówisz cicho po prostu? :P

*

Offline wojtass

• 38
  • Sprzęt: MDA IV; SPV C550
« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 14, 2008, 17:14:05 »
szkoda że w ankiecie nie ma opcji "wsytarczający"

-Co prawda dzwonek smsa jest bardzo cichy(i nie umiem  jak ustawić głośniejszy), ale już dzwonkowi przychodzenia rozmowy nie mam nic do zarzucenia...
-Podczas rozmowy w miarę wyraźnie słyszę wszystkich i jak gadałęm z innymi jak mnie słychać to mówili że bardzo dobrze...
-Mikrofon wystarczająco zbiera na trybie głośnomówiącym jak jadę samochodem, a tośka jest w uchwycie to ciutkę muszę podnieść głos...głośność wystarczająca...(wiadomo lepiej z zesatawem głośnomówiącym jechać, ale nie zawsze mam czas włączyć przed wejściem do auta bluetoth...)(Automapę słychać w czasie jazdy - nie jest to co normalna nawigacja ale z tośką  z ustawioną głośnościa na 85% bezproblemowo da się jechać...i słuchać komunikaty...)...
-Słuchanie muzyki jest wystarczające fajerwerków nie ma...ale do słuchanai muzyki podłączam zestawik JBL On Tour i jest bardzo wystarczająco ]:-> ;D
Całość jest skonfigurowana według własnych ustawień wow hd oraz zmian w rejestrze  dzięki wpisom z tego forum...

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 14, 2008, 18:13:58 »
wystarczający - myślę, że - /średnio/ pasuje ;)

*

Offline Jasand

• 4
  • Sprzęt: Asus A639N i Toshiba G900
« Odpowiedź #13 dnia: Wrzesień 18, 2008, 17:36:38 »
Ja mam taki problem. Zadzwoni telefon lub ja dzwonie -to nieistotne . Rozmawiam i wszystko w porzadku ale po dłuższej rozmowie mój rozmowca "siada" tzn w pewnym momencie przestaje go prawie slyszec
- on slyszy mnie dobrze. Co moze byc tego przyczyną?

*

Offline feniks29

• 548
  • Sprzęt: Sensation
« Odpowiedź #14 dnia: Wrzesień 18, 2008, 18:38:45 »
Orange ?

*

Offline Jasand

• 4
« Odpowiedź #15 dnia: Wrzesień 18, 2008, 19:27:03 »
Sorry ,że nie napisałem jaka sieć. Orange !!! Na Nokii 6630 a później 6300 tego nie było.

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
« Odpowiedź #16 dnia: Wrzesień 18, 2008, 20:24:28 »
ciekawe, czyżby pomarańczowi dbali o rachunki swoich klientów? :P

*

Offline feniks29

• 548
  • Sprzęt: Sensation
« Odpowiedź #17 dnia: Wrzesień 18, 2008, 23:45:01 »
To zalezy (chyba :P ) od nadajnika / pasma. Mi tez sie cos takiego przytrafialo na SPV M3000 i Samsungu D600. Trzeba poprostu jeszcze raz zadzwonic i ok bedzie :D

*

Offline Jasand

• 4
« Odpowiedź #18 dnia: Wrzesień 20, 2008, 21:04:33 »
Zauważyłem ,że te zaniki slyszalności wystepują jeżeli mimowoli w czasie rozmowy poruszę nieznacznie obudową w  taki sposób jakbym chciał wysunąć klawiature-czyli jak lekko ruszę sankami.

« Odpowiedź #19 dnia: Październik 25, 2008, 14:32:47 »
Jeśli chodzi o dźwięk i głośność MP3 po wgraniu WOW HD nie jest źle.  :wink:
Z resztą jestem do tego przyzwyczajony bo na G5oo jest to samo.

Jednak podczas rozmowy tośka jest o wiele cichsza niż jej mniejszy braciszek.
Głośność dzwonka jest jak dla mnie wystarczająca.
Czasami nie słyszę SMS ale wystarczy ustawić jakiś dłuższy dzwonek i jest ok  :ok:

Głównym problemem jest dźwięk Video.

No po prostu tragedia.
Wczoraj nagrałem osiedlowego ćpuna jak udawał Kaczora Donalda czy coś w tym stylu i praktycznie nic nie rozumiałem.
Na G5oo miałem ten sam problem, ale było jeszcze gorzej niż na G9oo
Tam to już w ogóle nie było nic słychać tylko trzaski, zgrzyty i charczenie.  :-|
N5110>N3210>Siemens M35i>SL45i>SPV Classic>SE T230>SE K700>SE D750>SE K300>SE W580>SE K800>SE P800>Motka E1000>HTC Hermes>Toshiba G500>Toshiba G900>N95>SE K850i>SE W950i>HTC Wizard>Samsung Avila>LG Swift
Pewnie wiele pominąłem ; P

*

Offline alvaro99

• **
  • 223
  • Sprzęt: Desire Z, myPhone Luna
« Odpowiedź #20 dnia: Październik 25, 2008, 14:45:08 »
Jak widać ankiecie głośność w Tośce jest słąba .... o ile nie tragiczna

Ja także skarżę się na:

Za ciche dzwonki... specjalnie odinstalowałem WOWa, gdyż wole zeby mi głośniej charczało niż ciszej (ładniej) grało....

Jak ktoś do mnie dzwoni to słyszę go w cichym pomieszczeniu OK, ale jak wyjde na miasto czy w miejsce gdzie jest trochę głośniej to makabra ... BTW, nie wyobrażam sobie odebrać połączenia na jakimś koncercie czy dicho ... to chyba nie wymaga komentarza  :E

A i ja mam jeszcze taki problem z Tośką ... podczas prowadzenia rozmowy słyszę pogłos w słuchawce swojego głosu jak rozmawiam .... czym to może być spowodowane :-| ?
Tosia G900, i600, i780, Desire Z

« Odpowiedź #21 dnia: Październik 25, 2008, 15:11:24 »
No ja w sumie też dodam że słyszę się w słuchawce jak z kimś rozmawiam.  :|
N5110>N3210>Siemens M35i>SL45i>SPV Classic>SE T230>SE K700>SE D750>SE K300>SE W580>SE K800>SE P800>Motka E1000>HTC Hermes>Toshiba G500>Toshiba G900>N95>SE K850i>SE W950i>HTC Wizard>Samsung Avila>LG Swift
Pewnie wiele pominąłem ; P

« Odpowiedź #22 dnia: Październik 29, 2008, 09:20:01 »
Mam od niedawna ten telefon. U mnie też występuje efekt echa. Co do głośności pomogło parę zmian i wpisów w rejestrze. Zastosowałem sie do porady:

HKCU / ContrlPanel / Phone

-"Vol" = 70000 -- "Vol" = 70000

HKCU/ControlPanel/SoundCategories/InCall/ HKCU / ControlPanel / SoundCategories / InCall /

-"InitVol" = 5 -- "InitVol" = 5

HKCU/ControlPanel/SoundCategories/Ring/ HKCU / ControlPanel / SoundCategories / Ring /

HKCU/ControlPanel/SoundCategories/System/ HKCU / ControlPanel / SoundCategories / System /

Podnosi głośność, także podczas rozmowy. Sprawdziłem u siebie i chyba jest lepiej.

Cytat jest z tego tematu http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=99814.30