Problem z dodzwonieniem się

• 5 Odpowiedzi
  • 1470 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline slash83

• 45
  • Sprzęt: Tośka G900
Problem z dodzwonieniem się
« dnia: Luty 13, 2010, 09:11:21 »
Witam !

Pisałem o tym problemie kiedyś w jednym z wątków dotyczących konkretnego romu i tam w sumie zwaliłem na niego winę...widać niesłusznie.

Otóż wgrałem w Tośke zachwalany rom Pavlacha (WM 6.5.5 PL 23518). Po pewnym czasie ludzie zaczęli zwracać mi uwagę, że nie da się do mnie często dodzwonić - sieć (Orange) zgłasza - "Nie mozna zrealizować tego połączenia, spróbuj później". Zrobiłem pare prób - faktycznie - tylko co drugie połączenie udało sie zrealizować. Co ciekawe - trochę podobnie było z rozmowami wychodzącymi - daję "połącz" a po sekundzie już widze na wyswietlaczu "połączenie zakonczone" - druga próba zazwyczaj już była udana, choć nieraz trzeba było z 5x próbować.

Myśląc, że to jakiś problem z moją kartą - zamieniłem karty z telefonem rodziców (stara Nokia) - problem na mojej karcie zniknął, a znów na karte starych nie mogłem się połączyć (a więc ewidentnie to telefon).

Nie zastanawiając się długo wgrałem poprzedni ROM jaki posiadałem - Virusotrona. Kilka dnia wydawało sie wszystko być dobrze - i znów ten sam problem. Co dziwniejsze - problem wydaje sie wystepować tylko wieczorem i wcześnie rano, w południe nie ma żadnego problemu z dzwonieniem i dodzwonieniem się do mnie. Doprawdy - już nie wiem gdzie szukać rozwiązania...

*

Offline slash83

• 45
Odp: Problem z dodzwonieniem się
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 17, 2010, 10:36:31 »
Podniosę troszkę temaat i przy okazji napiszę co odpowiedział mi BOK w Orange. Otóż problem może występować po stronie sieci (przeciążenia) - po wcześniejszym teście ze starszą nokią stwierdziłem, że to na 100% wina telefonu - jednak stara nokia nie działa w trybie 3G - dlatego problem występował na moim telefonie nawet po zamianie kart SIM.

Polecono mi więc zmianę trybu z 3G na EDGE. No i szukam po forach i za cholerę nie mogę znaleźć jak w WM 6.5 wyłączyć tryb 3G :( Czy ktoś możne spotkał się z taką opcją?

*

Offline virusotron

• Ekspert Toshiba g900
  • 1408
  • Sprzęt: g900 -> złomnia 2 ;)
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 17, 2010, 11:25:46 »
no jasne ze spotkaliśmy. Ustawienia->osobiste->telefon zakładka tryb i wybierasz GSM
NIE pomagam na PW, GG od tego jest forum!

*

NikoPL

« Odpowiedź #3 dnia: Luty 17, 2010, 14:37:38 »
Ja również miałem dość podobny problem. Tośka ma wgranego WinMo 6.5.5 by Pavlov. Nie miała wogóle zasięgu, lub łapała raz na jakiś czas max na GSM. Po przestawieniu na GSM zasięg jest na max. wartości.  :wink: Dziwią mnie tylko problemy Tośki z 3G, np. na nokii n95 miałem zawsze zasięg 3g na max, tak samo z GSM.

*

Offline mikkuss

• 807
  • ...
  • Sprzęt: XT610 CM7, HD2 NexusHD2 KK, n900
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 17, 2010, 20:48:45 »
Bo na Toshibie jest jakieś porypane to radio. Ja też mam strasznie słabe 3g, żadko łapie a jak łapie to ledwo (góra dwie kreski). Natomiast GSM jest z reguły na max.
N900 - najlepszy sposób na nudę... Boxboxbox...
https://www.youtube.com/watch?v=MRil6iP4GXw

*

Offline slash83

• 45
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 17, 2010, 21:56:34 »
Po pierwsze - dzięki za informacje jak wyłączyć 3G. Po drugie - fakt - z tym 3G w Tośce coś jest nie tak - kumpel ostatnio wpadł z nowym telefonikiem do mnie i tak patrzę - a tu u mnie w domku full zasięg w 3G, moja Tosia tylko 1-2 kreseczki. Na EDGE teraz full i faktycznie brak problemów z dodzwonieniem się...