Problem z ładowaniem

• 9 Odpowiedzi
  • 1085 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Problem z ładowaniem
« dnia: Grudzień 09, 2010, 20:43:34 »
Mam taki problem:
Podłączenie telefonu do ładowarki powoduje mignięcie diody i nie ładuje. Da sie naładować telefon z komputera warunek by działał windows. System widzi telefon i da się np. transferować pliki do telefonu. Rozebrałem telefon pomierzyłem napięcia i pod "mikroskopem" obejrzałem styki: napięcia 5V obecne na dwu stykach + oczywiście masa z zasilacza połączona. Jeśli na podłączonym do zasilacza telefonie zmierzymy napięcie na stykach baterii jest coś koło 4V, i dalej jeśli w tak podłączonym telefonie wyjmę i włożę baterię potrafi się naładować. Robiłem soft reset: bez rezultatu.
Bateria sprawna, mam łącznie trzy i wszystkie podobnie się zachowują.
Ma ktoś jakiś pomysł? Zastanawiałem się nad układem zawiadującym ładowaniem.

*

slobodan

Odp: Problem z ładowaniem
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 09, 2010, 21:15:06 »
Dziwna sprawa. Moim zdaniem raczej nie jest to wina baterii. Najczęstsze problemy z ładowaniem były wynikiem naderwanego gniazda minisub, objawiało się to tym że trzeba było metodą prób i błędów ustawić wtyczkę tak aby zapaliła się czerwona dioda a co za tym idzie bateria zaczęła się ładować. Zanim zaczniesz rozbebeszać tośkę czy ładowarkę radzę zrobić Hard Reset i zobaczyć czy dało to jakiś efekt.

« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 09, 2010, 21:39:03 »
Dodam jeszcze, że wgrałem inny soft i nie pomogło. Podkreślam też raz jeszcze, że tosia ładuje się z komputera, niby załatwia to sprawę ale nie jest wygodne.

*

slobodan

« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 09, 2010, 21:52:43 »
A jest napięcie na wtyczce usb ładowarki?

« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 09, 2010, 22:43:57 »
Jak już pisałem wyżej jest nawet wewnątrz telefonu mierzone na zaciskach gniazda. Jest nawet na zaciskach baterii (choć nie sprawdziłem czy w czasie gdy jest ona podłączona ale sprawdzę) Dlatego myślałem o jakimś kontrolerze ładowania czy też stabilizatorze.

*

Offline Natio

• 44
  • I h8 Windows, I like phone, I love my PC's
  • Sprzęt: Toshiba G900, Samsung GT-S5230G, Samsung Galaxy.
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 14, 2010, 15:52:51 »
Mam dokładnie ten sam problem, tylko na ładowarce oryginalnej zero reakcji a na ładowarce od motoroli czerwona się pali ale ląduje do 20% baterii. Toska spadła mi podczas ładowania ale gniazdo jest cale i zdrowe.  :-|
Słów wypowiedzianych nie cofniesz, to nie 'ctrl+z', zanim coś powiesz przemysł to. Słowa ranią bardziej niż gesty...

« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 14, 2010, 17:10:38 »
To naderwane gniazdo, miałem to samo, noga sie odlutowała :( ale wystarczy lutownica z cienkim grotem i dotkniecie nogi zeby poprawic lut.

*

Offline Natio

• 44
  • I h8 Windows, I like phone, I love my PC's
  • Sprzęt: Toshiba G900, Samsung GT-S5230G, Samsung Galaxy.
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 14, 2010, 18:25:55 »
Prosz bardzo, zrobiłem zdjęcia żeby pokazać ze gniazdo jest dobre http://img718.imageshack.us/g/dscf4581.jpg/ a synchronizować się da normalnie i działa połączenie z PC.
Słów wypowiedzianych nie cofniesz, to nie 'ctrl+z', zanim coś powiesz przemysł to. Słowa ranią bardziej niż gesty...

« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 16, 2010, 19:39:07 »
U mnie jest dokładnie tak samo. Pomiar ciągłości za pomocą multimetru wypada raczej (raczej bo wymagał ode mnie spreparowania zagiętej igły jako końcówki badającej gniazdo trudno tego używać w tej szparce w gnieździe) pozytywnie, czyli bez przerw. Dlatego myślałem raczej nad jakimś przetwornikiem/sterownikiem ładowania. Dodam jeszcze, że wyciągając i wkładając baterie udaje mi się uruchomić jej ładowanie, a to już rozpoczęte nie przerywa się mimo poruszania wtyczką zasilacza w gnieździe.

« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 16, 2010, 21:00:58 »
wystarczy ze lut pusci, wygladac bedzie OK nawet w powiekszeniu, ale nie zlapie sygnału pewnie i beda błedy (lub brak ładowania)