globalbus, oczywiście, że wiem

Zresztą gdybym nie doprowadził do synchronizacji po usunięciu wiadomości z poziomu telefonu, to nie mógłbym napisać, że wiadomość została zarchiwizowana bądź opatrzona etykietą "Deleted Items" po stronie GMail.
Połączone: Kwiecień 15, 2010, 15:21:33
Od dwóch dni staram się coś dopisać do tego tematu, ale nie daję rady przez błędy bazy danych. Może tym razem się uda.
QMail-em pobawiłem się dalej i zrobiłem nawet postępy. Korzystając z wersji nightly udało mi się zsynchronizować wszystkie foldery poza Inbox-em. Nawet nie trzeba było odznaczać tych opcji o których wcześniej pisałem. Niestety Inbox niby został pobrany, ale spora część wiadomości jest nie do odczytania (tak jakby została ściągnięta tylko informacja o ich istnieniu, nawet nie nagłówek). Co prawda można zaznaczyć każdą taką wiadomość ręcznie jako "do ściągnięcia" ( w całości), ale sporo przy tym pracy i folder z wiadomościami na karcie pamięci pęcznieje niesamowicie.
Co ciekawe, wygląda na to, że ta przypadłość "wiadomości nie do odczytania" dotyka tylko te które mają załączniki. Co prawda w innych folderach wszystko było OK, ale w Inbox tak to wygląda.
Znalazłem również (chyba) odpowiedź na pytanie - co jest nie tak z QMail-em:
http://www.smartphonemag.com/cms/blogs/3/1247
W porównaniu tym znalazłem informację, że QMail ma po prostu problemy z kompatybilnością z niektórymi serwerami IMAP. Widocznie mamy pecha, że GMail zalicza się do tej grupy.
Szukając dalej alternatywy postanowiłem zapoznać się z programem wspomnianym w w/w artykule - FlexMail. Co prawda jest to aplikacja płatna, ale na stronie producenta dostępna jest w pełni sprawna wersja testowa (działa przez 2 tygodnie, więc wystarczająco dużo żeby przetestować co się chce). W przypadku tej aplikacji nie miałem żadnego problemu z synchronizacją i w ogóle jestem bardzo zadowolony. Widzę nawet, że poza obsługą konta pocztowego, możliwa jest obsługa wiadomości SMS i MMS, ale akurat w tej kwestii pozostanę przy klasycznym tmail-u i Jataayu.
Obecnie FlexMail kosztuje $9.95, więc wydaje się być jak najbardziej w zasięgu portfela polskiego użytkownika.
Jeśli ktoś chciałby coś jeszcze dodać, to chętnie przeczytam

Opinii nigdy nie za wiele.