Bałagan w kategorii i brak moderacji

• 15 Odpowiedzi
  • 1501 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline neov

• **
  • 238
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S
Bałagan w kategorii i brak moderacji
« dnia: Październik 08, 2008, 15:32:58 »
Najwyraźniej ilość użytkowników Toshiby G900 systematycznie rośnie, co za tym idzie coraz więcej nowych tematów pojawia się w naszej kategorii. Nie byłoby w tym nic złego, gdyby nie to, że tematy wielokrotnie się powtarzają, robi się niemały burdel. Pytanie - gdzie są moderatorzy i dlaczego tematy, które ewidentnie są powielone nie zostają usunięte?
Pozdrawiam :-)

*

Offline vic

• *
  • 65
  • Toshiba G900
  • Sprzęt: Toshiba G900
Odp: Bałagan w kategorii i brak moderacji
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 08, 2008, 19:22:19 »
Nie chcę może jak poprzednik wskazywać bezpośrednio winnych takiego stanu, ale już od jakiegoś czasu można rzeczywiście zauważyć wszechobecny chaos na podforum. Niektórzy użytkownicy próbują sami katalogować informacje tu zawarte (chwała im za to), jednak nie zastąpi to porządnej moderacji.
Drugim problemem, do którego przyczyniają się chyba w równym stopniu szarzy użytkownicy jak ci "z mocą", to tzw offtopic, czyli nagminne nietrzymanie się tematu dyskusji. Czy nie zdarzyło ci się chociaż raz przeglądać jakiś wątek w poszukiwaniu konkretnych informacji i musieć ciągle odsiewać zupełnie nieprzystające wypowiedzi o wszystkim innym tylko nie właściwym temacie?
Toshiba G900; WM6.0

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
  • Power User // ROM Developer
  • Sprzęt: N900
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 08, 2008, 19:26:03 »
może dlatego, że tutaj jest więcej osób szukających odpowiedzi, niż odpowiadających.
Ja też póki co nie odpowiem na większość pytań, bo jestem tutaj teoretykiem.

druga sprawa, zanim zadasz pytanie zerknij w działy poza G900 / użyj google
"Wiedza zdobyta samodzielnie jest więcej warta niż przekazana przez inną osobę"

"ponieważ gotowanie to nie jest copy/paste"
paypal

*

Offline miba

• 4050
  • Sprzęt: Toshiba G900, doszedł x51v
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 08, 2008, 19:52:27 »
Na każdym niemal forum pokaźna liczba watków jest prawie śmieciowa. I to się nie zamieni bo nie da się wszystkiego poklasyfikować do poetykietowanych kubełków. Ewidentne śmieci można oczywiscie wywalić i wydaje mi się, że to jednak ma miejsce.
A jeśli chodzi o OT to wiele takich OT zrodziło przydatne informacje - tak więc nie wszystko jest takie proste. Chyba, że ktoś jest politykiem i ma jak to bywa murowaną receptę na zbawienie świata :P

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
  • Power User // ROM Developer
  • Sprzęt: N900
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 08, 2008, 19:55:00 »
A jeśli chodzi o OT to wiele takich OT zrodziło przydatne informacje
właśnie, dyskusja tutaj jest dosyć swobodna, a szukanie po nazwach wątków może być mylące

Zostaje korzystanie z wyszukiwarki...
"Wiedza zdobyta samodzielnie jest więcej warta niż przekazana przez inną osobę"

"ponieważ gotowanie to nie jest copy/paste"
paypal

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 08, 2008, 20:11:18 »
IMO miba ma rację
czy ktoś z Was widząc taki dublujący się temat skorzystał choć raz z opcji - <zgłoś do moderatora> ?
narzekać łatwo
nie mam takiej pamięci aby zapamiętać każdy stary temat ani czasu aby sprawdzić czy każdy nowy nie jest powtórką
i tak chwała Wam za wątek indeksujący i faq i jeszcze inne - gdyby tylko nowi byli na tyle mało leniwi aby sprawdzić...
ale łatwiej jest założyć nowy wątek
proponuję jeśli przeszkadza Wam bałagan pomóżcie moderatorom - klikając przy wątku na <Zgłoś do moderatora>

*

Offline neov

• **
  • 238
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 08, 2008, 23:12:16 »
OK, nie wiem czemu nie zauważyłem możliwości zgłaszania do moderatorów  :E

Mam propozycję co do tematów dotyczących ROMów - IMO lepiej byłoby utworzyć poddział w kategorii G900 pt. 'ROMy' w których pojawiałyby się tematy dotyczące ROMów tworzonych przez konkretne osoby, np. Sinan Cetinkay'a, k2z.kei, felixa itd. Bo jak do tej pory każde (a przynajmniej większość) wydanie ROMu dostaje osobny temat...
Pozdrawiam :-)

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 09, 2008, 07:03:39 »
o właśnie - dzięki za zgłaszanie :ok:
co do poddziału w poddziale uff tego jeszcze nie było  :E

*

olmeca

« Odpowiedź #8 dnia: Październik 09, 2008, 14:52:08 »
minal czas wizzardow kiedy to do kazdej torebki chipsow je dodawali i teraz sie ludziska na g900 rzuca bo ladne wiekszy wyswietlacz i klawiature tez ma :P jak sie myle to czekam na kaganek co mnie oswieci :-|

*

Offline miba

• 4050
  • Sprzęt: Toshiba G900, doszedł x51v
« Odpowiedź #9 dnia: Październik 09, 2008, 17:39:44 »
Chyba już się dawno rzucili jednak :)

*

Offline PubliusEnigma

• 13
  • Sprzęt: HTC Touch Diamond | ROM: Dark Innovation
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 08, 2008, 14:11:29 »
Najwyraźniej ilość użytkowników Toshiby G900 systematycznie rośnie, co za tym idzie coraz więcej nowych tematów pojawia się w naszej kategorii. Nie byłoby w tym nic złego, gdyby nie to, że tematy wielokrotnie się powtarzają, robi się niemały burdel. Pytanie - gdzie są moderatorzy i dlaczego tematy, które ewidentnie są powielone nie zostają usunięte?

...bo wyszukiwarka jest do kitu! Nic nie wyszukuje. Wiecznie jej się zapytanie nie podoba. Ja nie mogę znaleźć tematu, gdzie był wyjaśniony problem z resetowaniem podczas wchodzenia do ustawień jasności.
Pozdrawiam!
PubliusEnigma

*

tomwil

« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 08, 2008, 14:25:33 »
zgadzam sie całkowicie-zawsze czego bym nie szukał wywala "Twoje zapytanie nie jest wystarczająco specyficzne. Spróbuj użyć dłuższych słów. "
babola ma

*

Offline wikrap1

• 1162
    • www.mtbrowery.pl.tl
  • Sprzęt: atari portfolio/wizard /g900/Nokia e51
« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 08, 2008, 14:26:55 »
minal czas wizzardow kiedy to do kazdej torebki chipsow je dodawali i teraz sie ludziska na g900 rzuca bo ladne wiekszy wyswietlacz i klawiature tez ma :P jak sie myle to czekam na kaganek co mnie oswieci :-|

To źle? Ja miałem wcześniej wizarda :E a nie czuje się zaśmiecaczem forum, 2 razy już chyba pomogłem :P

Takie tematy są wszędzie, zwykle trzeba odczekać aż umrą śmiercią naturalną, znikną gdzieś w 3 stronie i nie będą przeszkadzać :P Mimo wszystko jakieś poważniejsze działania w tej kwestii mogły by być podjęte :wink: Jak zobacze taki temat, to ślubuję zgłosić do moda :proud: :grin:

*

Offline baltin

• 25
  • Sprzęt: SGN n7000, BB 9300
« Odpowiedź #13 dnia: Listopad 10, 2008, 00:47:02 »
Panowie,
tu się chyba nie ma co dziwić - sam jestem (w końcu!) użytkownikiem Tośki i jako nowicjusz w świecie pocket pc mam mnóstwo pytań, lecz cały czas pokornie sam szukam odpowiedzi przez wyszukiwarki, ale fora zostały chyba własnie po to wymyślone, zeby barzdeij doświadczeni userzy od razu dawali konkretną odpowiedź (linka) zamiast odsyłania do googla. Tym bardziej, że tu często rozchodzi o nietypową rozdzielczość (choć coraz barzdeij popularną - X1, HTC HD Touch), bo np. teraz rozkminiam temat emulatorów i czytanie wątków jak to jest na innych rozdziałkach mnie już męczy...

Pozdrawiam serdecznie wszystkich cierpliwych;)

*

Offline wloclawek88

• **
  • 125
  • Sprzęt: Iphone 3G 16Gb, HTC Diamond
« Odpowiedź #14 dnia: Listopad 10, 2008, 01:11:09 »
ale po co robic balagan na forum, skoro cos juz bylo napisane, a jak bedziesz szukal to znajdziesz nie tylko to ale i sporo innych informacji ;)

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
« Odpowiedź #15 dnia: Listopad 10, 2008, 07:22:18 »
temat rzeka
tak na dobrą sprawę to chyba wszystko zostało już powiedziane, więc tylko szukać  :P
ale z tego co widzę szukajka nie wyrabia
z kolei racje mają także i ci, którzy piszą, że forum jest po to aby pytać, jakby tych nowych pytań nie było forum by "zmarło śmiercią naturalną"
oczywiście jak się pojawia po raz n-ty pytanie na ten sam temat a do okoła masa odpowiedzi to szlag trafia
więc jak wyżej radziłem - jeśli widzicie duble itp. korzystajcie z opcji <Zgłoś do moderatora> - to na prawdę bardzo pomaga
a tym którzy nadal twierdzą, że w G900 jest bałagan polecam codzienną lekture (ale od deski do deski) działu Omnia  :E tam to jest hardcore dopiero :P