Game pad i myszka USB

• 14 Odpowiedzi
  • 1532 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Game pad i myszka USB
« dnia: Październik 17, 2009, 16:13:03 »
Witam;) od dziś jestem posiadaczem Toshiby g900 ;) czy do tośki po wgraniu sterowników jest możliwość podłączenia dowolnego Game Pada albo myszki ( i czy bedzie widac kursor na ekranie ) ? i jeszcze jedno czy ma ktoś może pendriva firmy TrekStor i odpala go na tosi bo mi jakoś nie chce...

*

Offline adidian6

• *
  • 73
  • Sprzęt: iPhone 6s Plus
Odp: Game pad i myszka USB
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 17, 2009, 16:17:27 »
jeżeli po podłączeniu pendrive pokaże się komunikat że urządzenie ma pobór mocy większy niż 100mA to znaczy że nie ma szans aby tośka go zobaczyła.. a co do sterowników, to ja podłączałem klawiature, i odrazu działała :) (nie instalowałem przy tym żadnych sterowników)
Nokia 3510i ->Motorola V547 ->Motorola c975 ->SPV c500 ->Mda Compact 618mhz ->Toshiba g900 624Mhz ->Iphone 2g 16gb ->Samsung Galaxy S ->iphone 4 -> LG G2 mini -> Iphone 6s Plus

*

Offline max0payne

• 28
  • Sprzęt: ZTE Blade
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 17, 2009, 17:14:21 »
Wiem że są sterowniki do myszki. Tu masz link do wątku o WM6.5 gdzie była poruszona kwestia sterowników (powinny działać także z WM6.1). Po podłączeniu myszy wyświetla się kursor. Próbowałem tych sterowników z dwiema myszkami. Obie były widoczne jednak jedna nie działała w ogóle w poziomie.

Co do GamePad'ów to nie wiem czy są takie sterowniki.

Odnośnie pendrive to sprawdź jaki masz system plików na tym pendrive. WM6.0/6.1/6.5 obsługują tylko FAT'y. Próbowałem kiedyś z NTFS'em ale nie widział lub wyświetlał komunikat że należy sformatować dysk.

« Odpowiedź #3 dnia: Październik 17, 2009, 17:46:31 »
Z host-usb powinny działać teoretycznie wszystkie urządzenia plug & play, z łączem USB oczywiście. Klawiatury, myszki, proste game pady i inne takie tam. W moim XDA Flame w rejestrach jest nawet wzmianka o napędach cd-rom. Wszystko zależy czy urządzenia posiada sterownik (czy jak to się nazywa) plug & play. A co do dysków HDD i pen-drive czy nawet playery mp3/media muszą być zgodne z UMS (Universal Mass Storage), wtedy urządzenie wyposarzone w host-usb powinny  je wykrywać bez problemu.

*

Offline Fliganos

• 467
  • Sprzęt: Toshiba g900 na C&C 1.35 Globalbusa
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 17, 2009, 18:27:22 »
Jeśli pad będzie pobierać mniej niż 100mA to będzie działać.

Było to już sprawdzane tu na forum.

« Odpowiedź #5 dnia: Październik 17, 2009, 18:38:59 »
dzięki za wszystkie odp ;) jeszcze tylko jedno pytanko: czy ktoś z was tez miał problem z activ syncem ? przy htc universalu miałem ten sam problem co teraz z tośką - nie łączy mi sie pc z ppc... z universalem sobie jakoś poradziłem ale nie pamiętam jak więc proszę o pomoc ;)

*

Offline Fliganos

• 467
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 17, 2009, 19:04:18 »
czy ktoś z was tez miał problem z activ syncem ?

Każdy  :E

*

Offline mikkuss

• 807
  • ...
  • Sprzęt: XT610 CM7, HD2 NexusHD2 KK, n900
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 17, 2009, 19:10:27 »
Jak wystarczy Ci tylko kopiowanie plików to włącz (o ile jest u Ciebie w romie) funkcję USB Mass Storage i twój komp widzi tośke jako dysk wymienny.
N900 - najlepszy sposób na nudę... Boxboxbox...
https://www.youtube.com/watch?v=MRil6iP4GXw

« Odpowiedź #8 dnia: Październik 17, 2009, 21:53:53 »
właściwie to chodzi mi tylko o to żebym mógł instalować z kompa różne rzeczy nic więcej... nie ma innego programu do synchronizacji ?

*

Offline Fliganos

• 467
« Odpowiedź #9 dnia: Październik 17, 2009, 22:06:54 »
Nie musisz instalować przez AS.
Odpalasz instalkę na PC, wchodzisz w folder AS, albo (jeśli aplikacja go stworzyła) nowo utworony folder i kopiujesz stamtąd CABa na urządzenie. 

*

Offline miba

• 4050
  • Sprzęt: Toshiba G900, doszedł x51v
« Odpowiedź #10 dnia: Październik 18, 2009, 03:50:35 »
Czasami taka instalka zostawia różne cab-y, każdy do innego typu urzadzenia ( PPC Smart phone przykładowo )....

« Odpowiedź #11 dnia: Październik 19, 2009, 22:23:43 »
mam jeszcze ostatnie pytanko... wygrzebałem informacje o edytowaniu i dodawaniu rejestru co pozwala na działałanie myszki i gamepada na toshibie, ale nie zabardzo wiem jak to zrobić... mam edytor rejestru (Task Manager) wchodze w ten folder w który musze wejść i nie wiem co dalej... czy ktoś mógłby wypisać krok po kroku co musz zrobic gdy już jestem w odpowiednim folderze

*

Offline miba

• 4050
  • Sprzęt: Toshiba G900, doszedł x51v
« Odpowiedź #12 dnia: Październik 20, 2009, 16:04:01 »
Tyko skąd mamy wiedzieć jakie informacje wygrzebałeś? Może od tego zacznijmy ...

« Odpowiedź #13 dnia: Październik 20, 2009, 17:13:27 »

*

Offline mikkuss

• 807
  • ...
  • Sprzęt: XT610 CM7, HD2 NexusHD2 KK, n900
« Odpowiedź #14 dnia: Październik 20, 2009, 19:24:45 »
Pobieramy plik hidgamep.dll i kopiujemy go do katalogu Windows, następnie przy pomocy edytora rejestru dodajemy następujący wpis: HKEY_LOCAL_MACHINEDriversHIDLoadClientsDefaultDefault1_5Gamepad "DLL"="hidgamep.dll"
O to Ci chodzi?
Jeżeli tak to po władowaniu w odpowiednie miejsce pliku hidgamep.dll wchodzisz do tego nieszczęsnego rejestru i widzisz a raczej musisz widzieć... albo zaraz dokończe najpierw przetwórzmy tą linijkę rejestru bo brak slashy, a więc:
HKEY_LOCAL_MACHINE\Drivers\HID\LoadClients\Default\Default\1_5\Gamepad
więc widzisz najpierw HKEY_LOCAL_MACHINE obok tego jest plusik jak w exploratorze plików tapiesz go i powinieneś widzieć dużo folderów - szukasz następnego wyrażenia po HKEY... czyli w tym wypadku folderu Drivers i tak dalej - jest to coś jakby eksplorator plików - slashe oznaczają podfoldery więc aby się dostać do tego który Cię interesujesz poprostu szukasz i otwierasz kolejne foldery.
Jak już dostaniesz się do folderu gamepad wtedy przytrzymujesz rysik na tym oknie poniżej gdzie jest widk szczegółowy i dajesz new>value w value name dajesz DLL value type zostawiasz następnie przycisk set data i wpisujesz hidgamep.dll następnie done.
Tyle.
N900 - najlepszy sposób na nudę... Boxboxbox...
https://www.youtube.com/watch?v=MRil6iP4GXw