G900 wgrywanie romów i kilka innych pytań.

• 19 Odpowiedzi
  • 2339 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

G900 wgrywanie romów i kilka innych pytań.
« dnia: Październik 13, 2009, 12:59:01 »
Przede wszystkim witam wszystkich. Jestem tutaj nowy. Mam kilka pytan zwiazanych z Toshiba G900. Zakupilem sobie egzemplarz tego PDA. Moze wypunktuje pytania wowczas latwiej bedzie odpowiadac:
1. Obecnie mam Windows Mobile 6.1 - czy jest nowszy, lepszy od tego? Jesli tak to jak go wgrac?
2. Czy na tym pda chodza gry? Jesli tak to jakiego typu?
3. Czy do ewentualnego wgrywania softu potrzebuje specjalny kabel czy zwykly pasujacy usb bedzie dobry?
4. Jaki soft bedzie najlepszy do wspolpracy z komputerem?
Na razie tyle. Bardzo prosze odpowiedzcie bo telefon bardzo mi sie podoba i szczerze chcialbym go ogarnac.

*

Offline marsozerca

• **
  • 211
  • obserwator ;)
  • Sprzęt: Tośka g900@520MHz@ Win6.1 :)
Odp: G900 wgrywanie romów i kilka innych pytań.
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 13, 2009, 13:47:48 »
Normalnie  :kill: Ale niech będzie, odpowiem Ci:
1. Obecnie mam Windows Mobile 6.1 - czy jest nowszy, lepszy od tego? Jesli tak to jak go wgrac?
Jaki 6.1? Możesz podać więcej szczegółów? Mogą być nowsze wersje tegoż 6.1 tworzone przez np. Globalbusa, a można również pokusić się o 6.5... Oczywiście można tego się dowiedzieć, przeglądając przyklejone wątki
2. Czy na tym pda chodza gry? Jesli tak to jakiego typu?
Nie, nie chodzą, czołgają się albo biegają.... Jest przypięty wątek o grach w GAPI, jest oddzielny dział o grach, coś sobie znajdziesz... Oczywiście byś to wiedział, gdybyś przejrzał forum
3. Czy do ewentualnego wgrywania softu potrzebuje specjalny kabel czy zwykly pasujacy usb bedzie dobry?
Wystarczy ten, co masz w zestawie, bo nigdzie na forum nie jest napisane, iż potrzeba specjalnego kabla do tego... Gdybyś czytał forum, to byś o tym wiedział...
4. Jaki soft bedzie najlepszy do wspolpracy z komputerem?
Jakiej współpracy? Do sadzenia marchewek czy chodzenia na potańcówki? Podstawa to activesync(vista i 7 mają zamiast activesynca centrum obsługi urządzeń z WM czy jakoś tak) , więcej w sumie nie jest potrzebne, no chyba że chcesz coś konkretnego robić, ale to wszystko byś wiedział, gdybyś... A zresztą powtarzam się ;)

Powiedz- czy czytanie boli? ;> Ja wiem, że czasem może coś umknąć jeśli jest na 90 stronach jakiegoś tematu, ale podstawy podstaw opisane są ładnie i poprzyklejane tu albo w oddzielnych wątkach na dany temat. Poświęć dzień lub dwa na chociażby pobieżne przeczytanie forum...

telefon
Ja bym na Twoim miejscu uważał, bo niektórzy są ortodoksyjni i bardzo uczuleni na takie określanie wszystkiego, co ma funkcję telefonu ale nie tylko nim jest ;)
« Ostatnia zmiana: Październik 13, 2009, 13:50:41 wysłana przez marsozerca »
Mam swoje życie wy mówicie mi jak żyć
mam swoją drogę wy mówicie mi którędy iść
mam swoje pięści słyszę z kim się bić
i swoje serce kogo kochać z kogo kpić

« Odpowiedź #2 dnia: Październik 13, 2009, 14:38:26 »
1.Wiecej szczegolow apropos systemu podam pozniej jak wroce z pracy.
2. Dziekuje za odeslanie mnie do stosownego watku z grami. "chodzenie" gier to taka potoczna nazwa na ich poprawne uruchamianie na danym sprzecie:)
3. Chodzi o to ze kabelka nie mam w zestawie dlatego tez zadalem to pytanie.
4. Chodzilo mi oczywiscie o przesylanie danych, robienie kopii zapasowych itd. Marchewki lubie tylko z oliwa sola i cytryna a za tanczeniem nie przepadam.
Jesli chodzi o ortodoksow to rzeczywiscie bede uwazal i raczej zastosuje inne terminy:)

A tak powaznie zdaje sobie sprawe ze na calym forum znajde wiele odpowiedzi ale sam spojrz, zamiast pouczac mnie moglbys od siebie (co oczywiscie zrobiles) odpowiedziec na moje pytania tak aby wyczerpac temat. Jestem zupelnie swiezy z tego typu urzadzeniem i skladanie pewnych kwestii z wielu watkow byloby trudniejsze niz szczegolowe wyjasnienie ich w jednym watku.

*

Offline Fliganos

• 467
  • Sprzęt: Toshiba g900 na C&C 1.35 Globalbusa
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 13, 2009, 14:53:01 »
zamiast pouczac mnie moglbys od siebie (co oczywiscie zrobiles) odpowiedziec na moje pytania tak aby wyczerpac temat.

Tylko, że takie pytania powtarzają się co pewien czas, a odpowiadanie na pytania, na które się już odpowiedziało jest męczące i nużące. Po za tym zadawanie pytań bez szukania odpowiedzi ("bo tak szybciej") jest brakiem szacunku w stosunku do innych użytkowników forum.

A jak jesteś "świeży na forum" i nie chce Ci się czytać całego działu o Toshibie G900 to polecam chociaż dogłębną lekturę przyklejonych tematów i tematów linkowanych z indeksu.

Pozdrawiam

*

Offline marsozerca

• **
  • 211
  • obserwator ;)
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 13, 2009, 15:00:17 »
1.Wiecej szczegolow apropos systemu podam pozniej jak wroce z pracy.
6.1 to 6.1, szczegóły to kto je tworzył i jakie to wersje- może PL a może WWE, może rom globala 1.31 a może 1.35... Wiesz, z tym jest jak z batonami- jedni lubią Marsy a inni Snickersy, jeden poleci 6.1 C&C a drugi 6.5, jeszcze inny poleci twory innych osób, najlepiej samemu potestować i zobaczyć co komu pasuje :)
3. Chodzi o to ze kabelka nie mam w zestawie dlatego tez zadalem to pytanie.
Chyba tylko od zasilania jest inaczej, a połączenie Tośka- komp styka zwykły kabel- przynajmniej ja tak uważam i tak mi się wydaje ;]
4. Chodzilo mi oczywiscie o przesylanie danych, robienie kopii zapasowych itd
Activesync styka z officem, do robienia kopii PIM wystarczy PIMBackup, dodatkowo mogę polecić microsoftową usługę online - MyPhone (albo łącznie albo oddzielnie pisanie, nie pamiętam) - zakładasz konto i wszystko trafia na serwer, do tego cała usługa działa naprawdę pioruńsko szybko, mi ponad 3k esów i prawie 200 kontaktów zrzuciło na serwer w kilka sekund, aż sam się zdziwiłem, jedyny minus- coś nie trybi z folderami esków, przez co ominęło kolejne 3k smsów :D

Wiesz jak to jest- wiedza, którą sam nabędziesz studiując wszystkie tematy będzie o wiele pełniejsza niż wiedza, którą będziesz miał podaną na tacy ;) Ja też zaczynałem swoją przygodę z PDA o Tośki i pamiętam jeszcze dobrze, że początki były trudne, ale jakoś powoli wszystko ogarniałem i trochę to wkurza, gdy co chwilę widzi się podobne tematy, gdzie rozwiązanie i odpowiedzi na pytania to przeważnie znajduje się w przyklejonych tematach ;)
I tak jestem pod wrażaniem pracy modów- ja bym dawno zaczął wlepiać ostrzeżenia za powtarzające się pytania...
I na koniec- szukajcie a znajdziecie- najlepiej przez google z odpowiednimi frazami, bo szukajka forumowa nie jest zbyt dokładna :D

« Odpowiedź #5 dnia: Październik 13, 2009, 15:11:13 »
Oczywiscie nie chcialem nikogo zirytowac bo po co mi taki start na forum:) Tak pamietam dokladnie jak np. kiedys bawilem sie PSP, wgrywaniem nowego softu itd. Bylem strasznie ciekawy jak to sie dzieje i jednak troche czasu zaczelo ogarnianie wszystkiego. W przypadku tej g900 chodzi mi przede wszystkim o to abym zaczal z nowiutkim softem tzn takim, ktory nie jest przerobiony, nie sa wgrane zadne aplikacje. Czyli tak jabkbysmy sformatowali dysk w komputerze, zainstalowali sterowniki i tyle a reszte pozostawili uzytkownikowi. Chce sobie sam powgrywac aplikacje mi potrzebne i jak juz wspomnialem zaczac prace na nowym czystym systemie.

*

Offline miba

• 4050
  • Sprzęt: Toshiba G900, doszedł x51v
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 13, 2009, 15:29:13 »
PDA to nie PC i tutaj jest wiele rzeczy inaczej zrobionych. Nie ma np sensu minimalnego romu z kuchni instalować na g900 Nie da Ci to wolnej przestrzeni w pamięci wewnętrznej (pomijając malutkie pliki konfiguracyjne niektórych aplikacji) Konfigurować systemu z gotowym rom-em nie można - należy sobie samemu rom przygotować stosując tzw kuchnię. Nie są to oczywiście rom-y oficjalne. Masz rom niefabryczny tak na marginesie.

« Odpowiedź #7 dnia: Październik 13, 2009, 16:59:57 »
Juz sprawdzilem jaki mam system. Jest to Windows Mobile 6.1 Professional Sys. CE 5.2.0 (wersja 21109.5.0.0) Czy jest sens aby go zamienic na winde 6.5?
Napisane: Październik 13, 2009, 16:58:41
doczytalem tu jeszcze ze jest to wersja od globalbus.

*

Offline miba

• 4050
  • Sprzęt: Toshiba G900, doszedł x51v
« Odpowiedź #8 dnia: Październik 13, 2009, 17:25:56 »
Kwestia gustu - WM6.5 więcej pamięci pożerają z bardziej konkretnych rzeczy. Chyba też kbdfix nie działa dla nich...

« Odpowiedź #9 dnia: Październik 13, 2009, 18:10:35 »
Udalo mi sie zainstalowac ten nowy soft tj WM 6.5 23001. Jak na razie testuje go sobie i wszystko probuje poustawiac. Dziekuje za wszelkie odpowiedzi i podpowiedzi. Od tej pory postaram sie dzialac sam i w razie trudniejszych kwestii przeszukam forum za odpowiedziami:)

« Odpowiedź #10 dnia: Październik 13, 2009, 19:01:36 »
Mam pytanie, poniewaz nie chce zakladac nowego watku. Jak instaluje sie gry na tym PDA?? Wszedlem do katalogu download, sciagnalem spakowana gre, nastepnie rozpakowalem na kompie i wgralem katalog na karte pamieci do urzadzenia. Niestety zadna z gier nie chce dzialac. Co robie zle???

*

Offline marsozerca

• **
  • 211
  • obserwator ;)
« Odpowiedź #11 dnia: Październik 13, 2009, 19:07:49 »
Ja tam widzę np. Kevtris, który jest plikiem .CAB- nie rozpakowujesz tego na kompie, tylko wrzucasz do tośki i pod nią odpalasz... Zawsze tak robisz z plikami .cab, czasem są instalki, które trzeba odpalać pod kompem- ale to pliki wykonywalne, a nie "cabinety"

« Odpowiedź #12 dnia: Październik 13, 2009, 19:22:13 »
Mowie o plikach z katalogu podklejonego watku GAPI. Tam sa gotowe archiwa *.zip w ktorych znajduja sie gry z rozszerzeniem *.exe. Sciagnalem to cale GAPI uruchomilem to na PDA ale zupelnie nie wiem jak uruchomic te gry.

*

Offline marsozerca

• **
  • 211
  • obserwator ;)
« Odpowiedź #13 dnia: Październik 13, 2009, 19:23:51 »
Wstep:

To nie WAREZ!!!! Pełnych wersji tutaj nie znajdziecie!

Kumasz to, co jest napisane na samym początku tamtego wątku?

« Odpowiedź #14 dnia: Październik 13, 2009, 19:35:38 »
Tak kumam. Czy oznacza to, ze nie uruchomie zadnej z tych gier do ktorych linki sa tam podane???

*

Offline saknis

• 696
  • Sprzęt: HTC Hero
« Odpowiedź #15 dnia: Październik 13, 2009, 20:39:11 »
To sa tylko exe, odpalające grę, tak jak na PC. Te exe różnią się standardowych tym, że rozciągają obraz na całą rozdzielczość Toshiby. Musisz posiadać pełną grę na PPC, mieć ją zainstalowaną, a następnie exe z niej podmienic z tym na forum, wtedy gra będzie działać na pełnym ekranie  :ok:

« Odpowiedź #16 dnia: Październik 14, 2009, 07:27:54 »
--->saknis
no teraz w koncu rozumiem jak sie z tymi grami obchodzic.
Czyli tak jak na pc sa pliki instalujace gry i aplikacje tak rowniez podobnie wyglada sytuacja w tosi i innych pda z WM ? Inne pytanie to jaki odtwarzacz filmow mozecie polecic poza wmp ?

*

Offline max0payne

• 28
  • Sprzęt: ZTE Blade
« Odpowiedź #17 dnia: Październik 14, 2009, 07:57:34 »
Człowieku zacznij czytać to forum. Sam jestem tu nowy ale nie zatruwam innym życia pytając o to co już jest na forum. Nie czytałem wszystkich tematów na ten temat ale pewnie znajdzie się z 10 które polecą ci TCPMP, CorePlayer i wiele innych.

Tu masz dwa linki które Ci pomogą:
LINK
LINK 2

*

Offline Uploadertix

• *
  • 93
  • ..::Extreme user::..
  • Sprzęt: i5700 (spica)
« Odpowiedź #18 dnia: Październik 14, 2009, 09:16:05 »
@bucha997 - na samym początku działu, masz tematy tzw. "przyklejone". Poszukaj katalogu i indeksu tematów. Masz tam poruszone naprawdę wszystkie najważniejsze kwestie, od wgrywania romów, przez host usb, baterię itd. Zanim zadasz tutaj pytanie, poszukaj. To naprawdę objaw czystej ignorancji, kiedy któraś kolejna osoba powtarza Ci, że tematów dla początkujących było naprawdę multum... Forum pdaclub oprócz działu toshiby ma też osobne fora ogólne dla gier, programów, emulacji czy ebooków. Zajrzyj tam i poczytaj, poszukaj. I nie nazywaj pda telefonem, bo toshiba g900 to nie Nokia 3310, a pocket pc - to zdecydowana różnica. I jeszcze jedna rada: jeśli zamierzasz ściągać nielegalne oprogramowanie na swoją tośkę, nie chwal się tym, przenigdy :)

Na sam koniec podpowiem Ci, że największą frajdę sprawia dojście do wszystkiego samemu, wgrywanie po kolei różnych wersji aplikacji, żeby sprawdzić która jest najwygodniejsza dla Ciebie. Jeśli chcesz mieć wszystko podane na tacy, to polecam sprzedanie toshiby i kupno iphone :)
Były: kilka "niepda", Motorola a925, Toshiba G900, SE Xperia X1
Jest: Samsung i5700

« Odpowiedź #19 dnia: Październik 14, 2009, 10:43:25 »
Dobrze juz, dziekuje bardzo za podpowiedzi i sugestie. Skorzystam z nich i widocznie na tym akurat forum musieliscie doswiadczyc wiele takich pytan i watkow skoro wywoluja taka irytacje. Nie jestem ignorantem i zaczne szukac. Pozdrawiam.