g900 vs a830

• 21 Odpowiedzi
  • 3931 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline gringol

• *
  • 72
  • Sprzęt: Motorola A1000, HTC Wildfire.
g900 vs a830
« dnia: Lipiec 20, 2008, 19:16:50 »
witam mam krótkie dwa pytanka zamierza zmienić dell'a axim x50v na toshibe a830 lub g900, w aximie mało mi ramu... obie toshibki powiedzmy nie ustepuja pod wzgledem cpu a co mnie interesuje to ram 128. ale oba maja minusy a830 ma tylko wm2003... ale np ma cf (mam cf 8gb i miłoby było urzywac dalej) da sie wrzucic jakis nowszy wm?? natomiast g900 nie ma cf... ale ma wm6 i np klawiature qwerty... ktos pomoze??
Regulamin

*

Offline miba

• 4050
  • Sprzęt: Toshiba G900, doszedł x51v
Odp: g900 vs a830
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 20, 2008, 19:18:19 »
A czy a830 ma dotykowy ekranik?

*

Offline ja456

• 1248
  • Sprzęt: Toshiba G900 & HTC HD2
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 20, 2008, 19:19:26 »
Wg. mnie a830 bardzo ciężko znaleźć (może masz jakieś źródło), myślę, że lepiej kupić nowszy sprzęt. G900 jest do wyrwania w atrakcyjnej cenie więc...

Zresztą jest coś takiego jak a830? Wg. http://pdadb.net/index.php?m=pdacomparer jest e830.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 20, 2008, 19:22:42 wysłana przez ja456 »
Były: HP h4150, HP 114 i HP rw6815. sklejka

*

Offline gringol

• *
  • 72
Odp: g900 vs e830
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 20, 2008, 19:43:48 »
a przepraszam e830 ;) mam dostep poniewaz jestem aktualnie w szkocji;) sa na ebayu:] pozatym mam mały dylemat tak jak pisałem ;) jednak cf to cf a wm 6 to wm6:P jednak soft idzie w przód. jesli sie okaze ze na e830 nie ma 6stki to chyba bede zmuszony bez zabawy brac g900
Regulamin

*

Offline bebic

• 366
  • Sprzęt: HTC Kaiser, HTC HD7, Nokia Lumia 710, SGS2
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 20, 2008, 20:43:46 »
Na e830 nie znajdziesz nawet WM5. Nie ma co porownywac tych urzadzen, bierz G900. Masz modul GSM ktory zapewni Ci beproblemowe polaczenie z internetem w kazdej sytuacji, klawiature QWERTY I host USB. Nie mowiac o szansach na jakies upgrady softu, czego w e830 jez nie uswiadczysz.

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 21, 2008, 07:08:55 »
tylko G900
e830 to stary sprzęt, parametry sporo gorsze od g900, nie ma GSM, na e830 nie ma i nie będzie ani WM5 ani WM6

*

Offline pawel_71

• 820
  • Sprzęt: Axim X50v + CF16GB + SD2GB + GPS WBT200; Toshiba G900 + 2GB microSD w koszulce mini
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 21, 2008, 14:11:02 »
Wspanialego Axima wymieniac na Toshibe - zgroza :) Jesli juz to tylko jako uzupelnienie.
Aximowi mozna dodac troche RAMu (do 128MB i bedzie to tansze niz kupno nowego PDA). Poza tym jednym szczegolem jest to sprzet zdecydowanie lepszy od G900:
- lepszy procek
- lepsze oprogramowanie dodane Della/MS (np. nie ma potrzeby uzywania CPU Scaler, wbudowany backup, itp.)
- wiekszy ekran 3.7" - lepszy do nawigacji (co prawda Toska ma wieksza rozdzielczosc bo 800x480)
- lepszy system 200SE jest szybszy i wymaga mniej pamieci, na niezasyfionym systemie dziala praktycznie wszystko czego nie da sie powiedziec o sprzetach z WM5/6 i 64MB RAM
- dopalacz graficzny (3D z teksturowanie, 2D oraz video MPEG2 i MPEG4) - niezastapiony jako przenosny odtwarzacz multimediow
- ma slot kart CF - mozna tanio wsadzic 16GB a nawet 32GB, poza tym oczywiscie SD do 2GB lub ??GB SDHC w WM6
- sporo ludzi go posiada i oni zapewniaja support (przykladem jest WM5 i WM6 jesli juz ktos koniecznie musi miec najnowszy system)
- ma duzo lepszy stos BT, to co dal MS to totalny bubel
- posiada port IR - jesli nie do kopiowania danych to chociazby jako multipilot o calkiem dobrym zasiegu (spokojnie 5m) - sam mam juz skopiowanych z 10 pilotow
- normalne zlacze sluchawkowe 3.5mm, dodatkowo z 4 stykiem moze byc kombo z mikrofonem do Skype'a

Wada - wiekszy i nie ma telefonu. Dlatego sam dokupilem Toske, aby miec PDA/telefon pod reka, ale do wiekszych prac, nawigacji czy filmow jednak wole Della

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 21, 2008, 14:21:30 »
ciągnąc temat:
Dell:
-gorsza bateria
- ekran większy - mniej ostry i słabo nasycony kolorami
- gorszy IMHO system (miałem sporo PPC z WM 2003SE i uważam, że WM5 jest lepszy a WM6 jeszcze lepszy)
- chipset graficzny tośka też ma - lecz jeszcze bez sterowników (do kajzerki już są więc może wkrótce)
- argument, że sporo ludzi posiada nie jest chyba zbyt szczęśliwy - tośka jest w Polsce od niecałego roku a Dell od kilku lat...
teraz moje + tośki nad Dellem:
- HSDPA
- Host USB
- Bateria
- Piękny i ostry ekran
- qwerty
- "aparat" od biedy można kliknąć
- GSM (IMO)
- WiFi g (jest różnica z b Della)
dla mnie jedyną przewagą DCella jest CF

*

Offline miba

• 4050
« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 21, 2008, 14:41:26 »
A może to axim-a x51v można sobie dokupić jako uzupełnienie ? :)

*

Offline pawel_71

• 820
  • Sprzęt: Axim X50v + CF16GB + SD2GB + GPS WBT200; Toshiba G900 + 2GB microSD w koszulce mini
« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 21, 2008, 14:58:54 »
A może to axim-a x51v można sobie dokupić jako uzupełnienie ? :)
x51v ma tylko inna pamiec ROM, aby poprawnie i szybko dzialaly nowe systemy WM5 i WM6, slowem nie jest potrzebne juz dodatkowe podtrzymanie,
a wada jest ze tez ma 64MB RAM co przy WM5 jest zdecydowanie za malo ze wzgledu na bardziej wymagajacy system i aplikacje. Poza tym na x51v nie postawisz juz 2003SE.

*

Offline miba

• 4050
« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 21, 2008, 15:03:18 »
W x50v potrzebne jest zasilanie ROM-u? Czy faktycznie x51v chodzi wolniej od x50v? Akcelerator ma z tego co pamiętam ...

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 21, 2008, 15:08:33 »
podtrzymanie w x50v jest potrzebne ponieważ 2003SE i niżej po wyczerpaniu baterii masz hard reset

*

Offline pawel_71

• 820
« Odpowiedź #12 dnia: Lipiec 21, 2008, 15:26:13 »
ciągnąc temat:
Dell:
-gorsza bateria
- ekran większy - mniej ostry i słabo nasycony kolorami
- gorszy IMHO system (miałem sporo PPC z WM 2003SE i uważam, że WM5 jest lepszy a WM6 jeszcze lepszy)
- chipset graficzny tośka też ma - lecz jeszcze bez sterowników (do kajzerki już są więc może wkrótce)
- argument, że sporo ludzi posiada nie jest chyba zbyt szczęśliwy - tośka jest w Polsce od niecałego roku a Dell od kilku lat...
teraz moje + tośki nad Dellem:
- HSDPA
- Host USB
- Bateria
- Piękny i ostry ekran
- qwerty
- "aparat" od biedy można kliknąć
- GSM (IMO)
- WiFi g (jest różnica z b Della)
dla mnie jedyną przewagą DCella jest CF

Co do braku hosta, telefonu i aparatu foto - racja.
Ale ekran VGA jest bardzo dobry, ostroscia nie ustepuje, no chyba ze widziales Axima z zalozona folia - wiem, bo testowalem. Kolory moze faktycznie sa nieco bardziej nasycone w Tosce, ale nie ma to wiekszego znaczenia
Bateria jest slaba, ale w Tosce tez jest bardzo slaba. Na pewno Toska nie przechodzi testu jako odtwarzacz filmow.
Normalny film DIVX w rozdzielczosci VGA - Axim wyciaga tutaj ponad 3h na zwyklej baterii i ponad 6h na grubej, o jakosci obrazu i plynnosci nie wspomne - to co widac na Tosce (z powodu braku stosownych driverow i obslugi w TCPMP) - zenada. Toska przy takim filmie jest obciazona na maxa i ciagnie prad az milo. Axim pracuje wtedy na ok. 300-400MHz a calosc roboty wykonuje chip Intela do grafiki.
W czym jest niby  lepszy system WM5/6 od 2003SE? Testuje oba i porownuje od miesiaca i jakosc nie widze zalet nowego.
Nowe aplikacje bardziej wypasione kodem, pracuja wolniej, laduja sie dluzej, wymagaja wiecej pamieci (po to jest 128MB w Tosce).
Poza tym w WM6 ma beznadziejna obsluge BT - Toski niemal nie da sie uzywac z tym co jest w systemie, brak profili Obex FTP, sluchawki czy audio gateway. Rowniez porty szeregowe sa malo intuicyjne i sprawiaja problemy z niektorymi urzadzeniami. Ze nie wspomne juz o sieciach BT i udostepnianiu lacza czego w Tosce tez nie ma.
To ze duzo ludzi posiada Aximy powoduje, ze mamy genialne wsparcie w TCPMP - nie do pobicia w dziedzinie video, plus kilka gierek z pelnym 3D oraz porty pececianych produkcji. Poza tym samemu tez mozna popisac w OpenGLES, bo jest to w pelni udokumentowane, a narzedzia mozna sciagnac za darmo.

Z zalet zapomnialem o wyjsciu VGA na ktorym mozna odpalic obraz do max rozdzialki 1280x1024, sam uzywam tego czesto do ogladaniu
zdjec z Axima na duzym monitorze w bardzo dobrej rozdzielczosci. Od 3 lat za to ogladam DIVXy po kablu VGA bez zadnej utraty wydajnosci.

Dalej twierdze, ze takie porownanie nie ma sensu - Axim to rasowe PDA z najwyzszej polki, a G900 to glownie telefon z PDA i aparatem foto, gdzie ani jedno ani drugie nie jest idealnie zrobione, ale w swojej klasie (tzn. madrego telefonu) jest nie do pobicia :)

Napisane: Lipiec 21, 2008, 15:17:59
podtrzymanie w x50v jest potrzebne ponieważ 2003SE i niżej po wyczerpaniu baterii masz hard reset
Niezupelnie tak - w maszynach 2003SE jest tworzona rezerwa baterii na okolicznosc wykasowania RAMu, w ktorym byla trzymana czesc systemu. Natomiast Backup Battery sluzy glownie do zapewnienia ciaglosci zasilania podczas wymiany baterii (to taka mala "pastylka").
Po wyczerpaniu sie baterii + odczekaniu az padnie rezerwa na RAM (tak ze 2 tygodnie, albo i wiecej - dokladnie nie testowalem), 2003SE prosi o potwierdzenie HardResetu.
Dlatego X51v pracuje nieco dluzej (ze 20%) na WM5 niz x50v na 2003SE.
Zauwazcie, ze aplikacje 2003SE nie ladowaly sie cale jak na pecetach i w WM tylko pracowaly w swojej fizycznej lokalizacji, a tylko same dane byly allokowane w RAM. Dzieki temu szybciej wszystko dzialalo i mniej pamieci wymagalo.

*

Offline miba

• 4050
« Odpowiedź #13 dnia: Lipiec 21, 2008, 15:53:23 »

Nowe aplikacje bardziej wypasione kodem, pracuja wolniej, laduja sie dluzej, wymagaja wiecej pamieci (po to jest 128MB w Tosce).
Ale to chyba przez to, że teraz są pisane na platformę net? Cały czas istnieją małe aplikacje które działają na WM5/6.

Niezupelnie tak - w maszynach 2003SE jest tworzona rezerwa baterii na okolicznosc wykasowania RAMu, w ktorym byla trzymana czesc systemu. Natomiast Backup Battery sluzy glownie do zapewnienia ciaglosci zasilania podczas wymiany baterii (to taka mala "pastylka").
Po wyczerpaniu sie baterii + odczekaniu az padnie rezerwa na RAM (tak ze 2 tygodnie, albo i wiecej - dokladnie nie testowalem), 2003SE prosi o potwierdzenie HardResetu.
Na czym ta rezerwa polega? System wyłącza sie jak jest mniej niż x% pojemności?

Zauwazcie, ze aplikacje 2003SE nie ladowaly sie cale jak na pecetach i w WM tylko pracowaly w swojej fizycznej lokalizacji, a tylko same dane byly allokowane w RAM. Dzieki temu szybciej wszystko dzialalo i mniej pamieci wymagalo.
Nie za bardzo rozumiem jak to jest z tym ładowaniem tzn pracą w fizycznej lokalizacji ... Czy chodzi o to, że ROM był podpięty pod pamięć liniową proca i aplikacje zlinkowane i porobione fixup-y?

*

Offline pawel_71

• 820
« Odpowiedź #14 dnia: Lipiec 21, 2008, 16:53:16 »

Na czym ta rezerwa polega? System wyłącza sie jak jest mniej niż x% pojemności?
Od strony uzytkownika zasilanie pada przy 0% (nie tak jak w Tosce, gdzie jest to mocno skopane), ale system ma jeszcze pewna rezerwe i dzieki temu PDA mimo ze juz
sie nie wlaczy podtrzymuje zasilanie RAM.

Nie za bardzo rozumiem jak to jest z tym ładowaniem tzn pracą w fizycznej lokalizacji ... Czy chodzi o to, że ROM był podpięty pod pamięć liniową proca i aplikacje zlinkowane i porobione fixup-y?
Cos w tym rodzaju. Program ktory przykladowo byl zainstalowany w RAM i mial powiedzmy 200kB dlugosci po uruchomieniu nie zajmowal znow pamieci (nie "ladowal sie") tylko byl wykonywany z lokacji, w ktorej byl zapisany. Tak dzialaly juz pierwsze PDA (moze ktos pamieta te Cassiopeye i Jornady :)

*

Offline miba

• 4050
« Odpowiedź #15 dnia: Lipiec 21, 2008, 16:57:48 »
Ale minusem chyba jest tu wolniejszy dostęp proca do kodu - szczególnie, że teraz nie 100MGHz a nawet 6x więcej cpu mają w PDA. Nie słyszałem by wymyślono jakiś superszybki flash konkurujący z RAM-em. A może jest coś takiego?

*

Offline pawel_71

• 820
« Odpowiedź #16 dnia: Lipiec 21, 2008, 17:15:35 »
Ale minusem chyba jest tu wolniejszy dostęp proca do kodu - szczególnie, że teraz nie 100MGHz a nawet 6x więcej cpu mają w PDA. Nie słyszałem by wymyślono jakiś superszybki flash konkurujący z RAM-em. A może jest coś takiego?
Masz na mysli - szybszy dostep proca do kodu :) Mowie o programach instalowanych w RAM i tam odpalanych, czyli tak jak to bylo od samego poczatku systemow mobilnych MS az do WM5/6. A Axim ma procek 624MHz.

*

Offline miba

• 4050
« Odpowiedź #17 dnia: Lipiec 21, 2008, 17:27:32 »
Czyli po HR installer ładuje do ram-u ustalone programy i je tam trzyma cały czas? Bo myślałem, że działający image ( zlinkowany z dll-ami i po dokonaniu fixup-ów) jest wypalony w ROM-ie...
Twoją wypowiedź zrozumiałem tak, że aplikacje uruchamiają sie ze zmapowanego romu i przez to nie zajmują RAM-u.
Napisane: Lipiec 21, 2008, 17:24:43
Właściwie to miałem chrapkę na tego x51v. Dziś też jakoś mi się podoba ;)

*

Offline gringol

• *
  • 72
« Odpowiedź #18 dnia: Lipiec 21, 2008, 23:24:24 »
a ja dorzuce swoje co do procka i ramu, szybszy procek nie bardzo wychodzi na plus przy mnejszym ramie, takie jest moje odczucie.
Regulamin

*

Offline apache4

• 745
  • Sprzęt: Toshiba G900 + Toshiba M400 + Motorola Milestone
« Odpowiedź #19 dnia: Lipiec 21, 2008, 23:40:54 »
Co wy? Przecie axim i g900 to calkie inna bajka. To porownanie jest malo adekwatne. Jezeli to mozna tak nazwac, to toshiba jest bardziej do biznesu, nizz zabawy z 3D i filmami. Takie jest moje odczucie.

Ps. Skonczmy OT
It's beyond your imagination

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
« Odpowiedź #20 dnia: Lipiec 22, 2008, 07:06:22 »
to ja tylko na zakończenie OT napiszę, ponieważ dopiero teraz czytam odpowiedzi  :P
Ale ekran VGA jest bardzo dobry
- nie twierdzę inaczej  :ok: ale IMO tośki jest lepszy primo bardziej nasycone kolory, secundo bardziej ostry WVGA na 3" jest bardziej ostre niz VGA na 3,7"
 :wink:
Bateria jest slaba, ale w Tosce tez jest bardzo slaba
żartujesz porównałeś tylko na filmie porównaj na nawigacji, WiFi, zwykłej zabawie  :wink:
W czym jest niby  lepszy system WM5/6 od 2003SE?
choćby w tym, że niektóre nowe aplikacje już nie są robione pod 2003SE a im dalej tym bedzie ich więcej
2 sprawa HR po wyczerpaniu baterii, nie wiem jak w Twoim Dellu ale w moich PDA z 2003 (MDA1, compact 1, HP 4700 etc.) po długim czasie używania nie zapewniały podtrzymania przez tydzien czy dłużej - i zawsze istniało ryzyko HR
Po wyczerpaniu sie baterii + odczekaniu az padnie rezerwa na RAM (tak ze 2 tygodnie, albo i wiecej - dokladnie nie testowalem), 2003SE prosi o potwierdzenie HardResetu
a jak nie potwierdzisz to się nie zrobi?  :grin:
Dalej twierdze, ze takie porownanie nie ma sensu
- ok ale zobacz kto zaczął - no offence  :wink:
ani jedno ani drugie nie jest idealnie zrobione
racja  :ok:

*

Offline pawel_71

• 820
« Odpowiedź #21 dnia: Lipiec 22, 2008, 08:56:00 »
Co wy? Przecie axim i g900 to calkie inna bajka. To porownanie jest malo adekwatne. Jezeli to mozna tak nazwac, to toshiba jest bardziej do biznesu, nizz zabawy z 3D i filmami. Takie jest moje odczucie.
Jest do biznesu :) - zawsze tak sie mowi jesli nie mozna uzyc czegos do rozrywki, bo sie nie nadaje. Juz to widze, ze jakby wyszly sterowniki do video i 3D i nikt tego by nie wykorzystywal :)

Toska to telefon z PDA a Axim to rasowy PDA i tyle. Nie mozna tego porownywac.

Napisane: Lipiec 22, 2008, 08:40:10
Ale ekran VGA jest bardzo dobry
- nie twierdzę inaczej  :ok: ale IMO tośki jest lepszy primo bardziej nasycone kolory, secundo bardziej ostry WVGA na 3" jest bardziej ostre niz VGA na 3,7"
Owszem jest bardziej ostry, bo ma jeszcze mniejsze pixele - taka jest natura rzeczy :)

Bateria jest slaba, ale w Tosce tez jest bardzo slaba
żartujesz porównałeś tylko na filmie porównaj na nawigacji, WiFi, zwykłej zabawie  :wink:
Nadal twierdze, ze bateria w Tosce tez jest slaba. Poza tym nie mozna nic zaplanowac ani szacowac poprawnie pozostalego czasu pracu , ze wzgledu na bardzo nieliniowy charakter rozladowania. W Aximie jak zostaje mi jeszcze 5% to moge powiedzmy jeszcze kilka-kilkanascie minut popracowac, a w Tosce mam 20% i potrafi sie sama wylaczyc bez ostrzezenia. A juz nie daj boze przy <30% odebrac telefon - jest duza szansa,
ze padnie w trakcie rozmowy.
Poza tym do Axima mam druga baterie 2200mAh, ktora nie poraza rozmiarami, bo PDA generalnie jest wieksze.

W czym jest niby  lepszy system WM5/6 od 2003SE?
choćby w tym, że niektóre nowe aplikacje już nie są robione pod 2003SE a im dalej tym bedzie ich więcej
2 sprawa HR po wyczerpaniu baterii, nie wiem jak w Twoim Dellu ale w moich PDA z 2003 (MDA1, compact 1, HP 4700 etc.) po długim czasie używania nie zapewniały podtrzymania przez tydzien czy dłużej - i zawsze istniało ryzyko HR
Niestety niektore aplikacje nie sa juz robione pod stare systemy. Programisci ida na latwizne i wola uzyc NETCF itp. a to juz dziala tylko na WM.
Tylko pytanie jak dziala :(
Owszem w WM jest lepszy Office, ale zawsze bylo sporo softu 3rdParty, ktory dzialal lepiej i wydajniej niz MS.
Przykladowo jako arkusza nigdy nie korzystalem z Excella, ale z PTaba, ktory jest lepszy nawet od nowego Excella.
A aby uniknac ryzyka z HR wystarczy robic backupy - odpowiednie narzedzie zwykle bylo juz w romie. Ale tutaj oczywiscie wole nowe rozwiazanie z WM - jest po prostu bardziej bezpieczne.

Po wyczerpaniu sie baterii + odczekaniu az padnie rezerwa na RAM (tak ze 2 tygodnie, albo i wiecej - dokladnie nie testowalem), 2003SE prosi o potwierdzenie HardResetu
a jak nie potwierdzisz to się nie zrobi?  :grin:
Zrobi - ale informuje o tym uzytkownika zeby wiedzial co sie dzieje, a nie robi autmatycznie :)

Z mojej strony koniec dyskusji. Sam kupilem Toske nie jako zastepstwo dla Della, ale jako uzupelnienie i przejecie czesci funkcjonalnosci, dla ktorej
Axim byl dla mnie nieporeczny. Chociaz kto wie czy gdyby Toska miala dokladnie te same parametry + telefon i aparat foto, czy bym nie byl sklonny zrezygnowac zupelnie z Axima :) A poki co oba urzadzenia sie uzupelniaja.