G900 pytania, problemy, pytania..

• 18 Odpowiedzi
  • 4465 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

G900 pytania, problemy, pytania..
« dnia: Luty 04, 2011, 21:40:41 »
Witam. G900 posiadam już od ponad 2 miesięcy, ciągle poznaje wady i zalety WM, jego nowe funkcje, próbuje wszystko robić sam ale z wieloma rzeczami nadal mam problemy + do tego kilka pytań o działaniu. Wiec zaczynam :

1. Bateria na romie Globalbusa leci dosyć szybko, telefon ładuje co 8 godzin. Czy można zmieniać taktowania w Xguru podczas włączonego PDA ? Ma to jakiś wpływ na żywotność ? Może są jakieś programy za pomocą którego możemy wybrać tryb działania tak jak jest w laptopie( np oszczędny itp ).
2. Czy są jakieś aplikacje do obsługi SMSów i telefonu ? Jakieś bardziej przejrzyste, co możecie mi polecić ? Oryginalny rom podczas pisania smsów miał problem ze zjadaniem liter, rom Globalbusa czasem je dubluje.. to trochę dziwne, by nienajgorszej mocy PDA miało problem ze zwykłym wprowadzaniem tekstu. W notatniku wszystko działa płynnie.
3. Na romie Globalbusa nie mogę normalnie wyłączyć telefonu. Po długim wciskaniu guzika odpowiadającego za wyłączenie uruchamia się program psShutXP. Każda z jego funkcji powoduje, że w PDA ekran tylko wygasa, a po rozsunięciu klawiatury stan jest taki jak przed wyłączeniem

4. Wydaję mi się, że moje Host USB nie chce odpowiednio działać. Próbowałem na nim kilka już kilka pendrive, myszek itp, w ustawieniach miałem zaznaczoną odpowiednią opcję, jednak nic nie wskazywało na to, że sprzęt został wykryty przez Toshbie. Ładowanie i połączenie z komputerem działa bez zarzutu. Niedługo mam zamiar kupić HUB aktywny, wtedy sprawdzę czy będzie to miało jakiś wpływ.
5. Tematy todaya. Znalazłem już dużo tematów w formacie .tsk jednak żadnego nie mogę sobie ustawić. Dzieje się tak jak na screenie, zmienia się jedynie kolor podświetlenia i kolor oddzielających wtyczki na todayu a także kolor paska zadań.. w połowie

6. Jaka aplikacja jest odpowiedzialna za ikonki które są na samym dole todaya? W xguru i psshutxp jest opcja 'show on today', ale ja bym chciał dodać jeszcze kilka skrótów w to miejsce.
7. Czy dodając aplikacje to samodzielnie ugotowanego romu jest jakaś różnica w zużyciu ramu ?
8. Pytanie jest podobne do tego z podpunktu 3. Dlaczego nie mogę podświetlić ekranu dotykając go bądź po wciśnięciu dowolnego klawisza lecz jedynie po rozsunięciu klawiatury ? Miałem ten sam problem na oryginalnym romie 3.06. Czy jest na to jakiś sposób ?
9. Czy z romu Globalbusa da radę się pozbyć paska zadań a'la XP z poziomu WM, czy tylko podczas gotowania ? A może wcale ?:D
10. S2U2. Wszystkie linki do pobrania tego programu wygasły, szukałem na wielu stronach i nic. Gdzie go mogę zdobyć ?
11. Co zrobić by wszystkie aplikacje korzystały z internetu przez wifi ? Gdy już jestem połączony z dowolnym hotspotem, przeglądarka i tak się łaczy za pomocą egde, gprs. Mimo, że nie wprowadzałem żadnych ustawień połączy się przez gsm i zeżre trochę kasy.
12. Czy klawiaturę ekranową FingerKbd można dodać na stałe zamiast standardowej systemowej ?
13. Ostatnie pytanie dotyczy poprawnego ładowania Toshiby. Gdy na noc podłączam sprzęt rano PDA się już nie ładuje, a ekran nadal się świeci. Jest na to jakiś sposób by automatycznie odłączało się zasilanie zewnętrzne gdy ładowanie baterii dobiegnie końca ?

Jeszcze mała sugestia dotycząca forum. Wiele linków podanych w tematach jest już nieaktywnych, tematy przyklejone sprzed 4 lat.. Może przydałby się z tym jakiś mały porządek ?

*

Offline WiLLove

• **
  • 119
  • Sprzęt: Apple iPhone 3GS
Odp: G900 pytania, problemy, pytania..
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 04, 2011, 23:49:23 »
A więc

Ad. 1. Zmienić taktowanie można tylko i wyłączenie podczas pracy PDA. Taktowanie nie ma zbytniego wpływu na żywotność, lecz na zużycie baterii. Najlepiej zostaw normalne taktowanie i już. Programów do oszczędności baterii zbytnich nie ma, ale za pobór baterii odpowiedzialne są m.in. wszelkie moduły (GSM, bluetooth, WiFi). Jeżeli z takowych nie korzystasz - możesz je wyłączyć. Dodatkowo zmniejszając podświetlenie ekranu można zauważyć widoczną różnicę w poborze prądu.

Ad. 2. Programów jest masa (choćby http://iwindowsmobile.com/threaded-sms-messaging.html) wystarczy wyszukać frazę w google  (sms windows mobile). Apropos zjadanie literek, to w poście prezentacyjnym romu ktoś podał link do patcha, który likwiduje ten problem.

Ad. 3. Niestety też miałem ten problem. Telefon wyłączałem przez wyciągnięcie baterii.

Ad. 4. Na początek wgraj sterowniki hosta usb (podobno w romie już są, ale nie zaszkodzi). Nazywają sie Zeno host driver. Dodatkowo powiem też że toshiba ma ograniczoną możliwość "dawania prądu" dla urządzeń peryferyjnych (dokładniej masz w FAQ).  W najgorszym wypadku masz uwalone gniazdo USB.

Ad. 5. Upewnij się ze skórki są dla WM 6.1 a nie np. 6.5.3. Na pewno skopiowałeś go do /windows/?

Ad. 6.  To jest zależne od aplikacji. Programem raczej tego nie dokonasz

Ad. 7.  Może nie ramu, ale różnica jest widoczna. (np. TF2D albo Sense 2D)

Ad. 8. PRzycisk na górnej ściance (ten od włączania) służy do włączania/wyłączania ekranu

Ad. 9. Da się usunąc podczas gotowania

Ad. 10. Nie załamuj... Masz 1 wynik po wpisaniu w google

Ad. 11. Jak to możliwe że nie wprowiadziłeś ustawień a on się łączy  :O opisz jakoś bardziej ten problem, bo to cy mi tu piszesz jest niemożliwe.

Ad. 12. Tak. Od tego masz programy sipchange

Ad. 13. Nie. Ale w ustawieniasz możesz wyłączyć by ci ekran nie świecił gdy się ładuje

Chopie. Ja Ci tu napisałem prawie połowę FAQ... Było poczytać

Ad. 5.

« Odpowiedź #2 dnia: Luty 05, 2011, 12:01:19 »
2. Zjadanie literek występowało w starym romie. W obecnym literki czasem się wpisują się dwa razy, mimo jednego kliknięcia klawisza
4. Wiem, limit jest 100mA, próbowałem podłączyć pendrive takie jak corsair voager, sandisc cruzer, kingston dt100 i jakiś no name. Sprawdzę później czy po wgraniu sterowników będzie inaczej.
5. A no o tym nie wiedziałem, nawet na 1 stronie FAQ tego nie ma :) Tematy miałem skopiowane tylko na kartę, ale były już w ustawieniach, myślałem, że to wystarczy
6. A może są jakieś inne aplikacje, które mogą umieszczać skróty na samym dole ekranu ?
10. A no fakt.. ja przeglądałem dział download, na xda też i kilka innych stronek z programami do wm
11. Więc tak... Łącze się z siecią Wifi przez wifi utility, po połączeniu chcę korzystać z internetu. Wchodzę w przeglądarkę, wpisuje adres i u góry pojawia się ' łączenie z PLUS GSM INTERNET, łaczenie z gprs. Sam myślałem, że to nie możliwe bez ustawień, ale przez plusa normalnie się połączył, wczytał stronę i na koniec wziął kasę. A gdy jestem połączony przez wifi, chciałbym brać stamtad internet, a nie patrzeć jak telefon sam się łączy z gprs..

Chopie. Ja Ci tu napisałem prawie połowę FAQ... Było poczytać
I ja Ci bardzo za to dziękuję :D
a co do faq
Jest to dopiero początek, wszystko będzie sukcesywnie uzupełniane, wystarczy zadać pytanie które powinno się tu znaleźć :)

« Ostatnia zmiana: Maj 22, 2009, 12:41:05 wysłana przez miba »

I jeszcze jedno.. O zdalnym pulpicie komputera na PDA czytałem, ale czy da rade zrobić to w drugą stronę ? Mieć today toshiby w oknie na swoim komputerze przy połączeniu jedynie przez usb ?
« Ostatnia zmiana: Luty 05, 2011, 12:09:57 wysłana przez kitekat111 »

*

Offline lolasher

• 431
  • Sprzęt: ZTE Blade
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 05, 2011, 12:17:24 »
mymobiler, ten rom to sobie ugotuj z aplikacjami, które używasz, bo tam nieźły śmietnik masz. WkTask robi za winodowsowy pasek na górze, bez problemu można wyłączyć. Czy da się dodać skróty na dole - nie wiem.
« Ostatnia zmiana: Luty 05, 2011, 12:19:18 wysłana przez lolasher »
Toshiba G500 -> Toshiba G910- -> Toshiba G900 -> ZTE Blade + SE T610(bo nie mogę mieć Orange Free w Zetafonie...)

*

Offline orzo

• 1042
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 05, 2011, 15:26:22 »
a poza tym, skoro faq już nie jest uzupełniane, to wyczerpało wszelkie możliwe pytania. reszta jest w pojedynczych wątkach / na innych forach / stronach.
Mio P560 -> Toshiba G900 , iPod touch 2g -> Samsung Galaxy S2

*

Offline WiLLove

• **
  • 119
  • Sprzęt: Apple iPhone 3GS
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 05, 2011, 15:57:00 »
Co do 11 jeszcze. Spróbuj się połączyć przez standardowe narzędzie WM. Menadżer komunikacji -> włączasz wifi. Jezeli ci wykryje to ładnie się łączysz. Jak nie, to wchodzisz w ustawienia -> komunikacja i tam chyba jest ustawienia wifi (lub coś takieg).

*

Offline lolasher

• 431
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 05, 2011, 15:58:44 »
a poza tym, skoro faq już nie jest uzupełniane, to wyczerpało wszelkie możliwe pytania. reszta jest w pojedynczych wątkach / na innych forach / stronach.

Ale lepiej by było, gdyby w faq było wszystko, bo w pojedyńczych wątkach pytania zaczynają się dublować. Inna sprawa, że masa pytań z tego wątku dotyczy nie toshiby, a samego windows mobile.
Toshiba G500 -> Toshiba G910- -> Toshiba G900 -> ZTE Blade + SE T610(bo nie mogę mieć Orange Free w Zetafonie...)

*

Offline mikkuss

• 807
  • ...
  • Sprzęt: XT610 CM7, HD2 NexusHD2 KK, n900
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 06, 2011, 00:18:12 »
Ad. 6 polecam program na today o nazwie Homescreen PlusPlus.
N900 - najlepszy sposób na nudę... Boxboxbox...
https://www.youtube.com/watch?v=MRil6iP4GXw

*

Offline anonim001

• **
  • 204
  • Victory is mine!
  • Sprzęt: Treo 600-> Wizard-> G900-> Raphael
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 07, 2011, 21:46:05 »
Ad. 2. Ja polecam do SMSów program SMSchat - bardzo rzadko zdarzało mu się gubić literki a i obsługa bardzo przyjemna (przynajmniej dla mnie). Programik teoretycznie płatny.

*

Offline Lilim

• **
  • 215
  • Sprzęt: Toshiba G900
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 08, 2011, 09:19:03 »
Ad. 2. Ja polecam do SMSów program SMSchat - bardzo rzadko zdarzało mu się gubić literki a i obsługa bardzo przyjemna (przynajmniej dla mnie). Programik teoretycznie płatny.

Nie teoretycznie płatny, a płatny. Za pracę włożoną w jego stworzenie należy się zapłata twórcom.

« Odpowiedź #10 dnia: Luty 08, 2011, 17:19:45 »
mymobiler, ten rom to sobie ugotuj z aplikacjami, które używasz, bo tam nieźły śmietnik masz. WkTask robi za winodowsowy pasek na górze, bez problemu można wyłączyć. Czy da się dodać skróty na dole - nie wiem.

Dokładnie o coś takiego mi chodziło, tylko przez usb dość duże opóźnienie jest ( a mam usb 2.0 ). Niedługo będę miał bluetooth pod usb, sprawdze jaka różnica jest.

nic tym postem nie wniosłeś do tego tematu..

Co do 11 jeszcze. Spróbuj się połączyć przez standardowe narzędzie WM. Menadżer komunikacji -> włączasz wifi. Jezeli ci wykryje to ładnie się łączysz. Jak nie, to wchodzisz w ustawienia -> komunikacja i tam chyba jest ustawienia wifi (lub coś takieg).

Dzisiaj połączyłem się z siecią zabezpieczoną, ręcznie ustawiałem dnsy, ip, bramkę i maskę. W przeglądarce normalnie bierze internet z wi fi a nie łączy się z gsm. Jeszcze popróbuję łączenie z hotspotami

Ad. 6 polecam program na today o nazwie Homescreen PlusPlus.

Jest on wgotowany w rom globalbusa, ale na konfiguracje todaya jeszcze dużo czasu będę musiał poświęcić

I pytanie. W screenach w 1 poście nad górnym paskiem zadań widać przerwę, teraz gdy mam inny theme trochę nieestetycznie to wygląda, a nie mam pojęcia co powoduję to, że pasek nie jest dociągnięty do samej góry. Co z tym zrobić ?
« Ostatnia zmiana: Luty 08, 2011, 18:25:30 wysłana przez kitekat111 »

*

Offline lolasher

• 431
« Odpowiedź #11 dnia: Luty 08, 2011, 18:56:11 »
W opcjach WkTask wyłącz wyświetlanie stanu baterii.

« Odpowiedź #12 dnia: Luty 13, 2011, 23:14:29 »
Więc tak.. z wifi już nie mam żadnych problemów, po prostu nie widziałem czy jest on połączony z siecią czy nie.
Host usb chyba faktycznie uwalony, podłączam hub aktywny, testuje kilka pendriveów i nic. W ustawieniach mam zaznaczone to co powinienem. Jednak, gdy coś podłączam toshiba podświetla ekran, czyli jakaś tam reakcja jest.

Teraz mam problem z synchronizacją AS z bluesoeil. Robię to według poradnika na pdaclub i za każdym razem coś innego wychodzi, na windows 7 sprawdzałem bluesoeil 2.6 i 6.2 ( jakoś tak, dwie różne wersje ) - w dolnym prawym rogu wyskoczy, że połączona ale po chwili się rozłącza. Na XP łączyło się jakoś, ale zamiast AS w usługach był tylko port szeregowy. Próbowałem już wiele sposobów i nic, nie wiem po czyjej stronie leży wina.

*

Offline virusotron

• Ekspert Toshiba g900
  • 1408
  • Sprzęt: g900 -> złomnia 2 ;)
« Odpowiedź #13 dnia: Luty 14, 2011, 02:14:10 »
co do hosta to sproboj zeno (czy zento) host usv drivers notabene juz nie raz przewijało sie przez forum
NIE pomagam na PW, GG od tego jest forum!

*

Offline lolasher

• 431
« Odpowiedź #14 dnia: Luty 14, 2011, 12:01:11 »

*

Offline virusotron

• Ekspert Toshiba g900
  • 1408
  • Sprzęt: g900 -> złomnia 2 ;)
« Odpowiedź #15 dnia: Luty 14, 2011, 17:25:45 »
tak zgadza sie ;)
NIE pomagam na PW, GG od tego jest forum!

*

Offline Fliganos

• 467
  • Sprzęt: Toshiba g900 na C&C 1.35 Globalbusa
« Odpowiedź #16 dnia: Luty 14, 2011, 20:33:34 »
@kitekat111
Na XP łączyło się jakoś, ale zamiast AS w usługach był tylko port szeregowy. Próbowałem już wiele sposobów i nic, nie wiem po czyjej stronie leży wina.

Jeżeli tak było napisane, to znaczy, że nie ustawiłeś BT w opcjach AS. Musisz tam wybrać odpowiednie porty.

« Odpowiedź #17 dnia: Luty 16, 2011, 18:29:20 »
Udało mi się, usunąłem wszystkie sterowniki i zainstalowałem na nowo, wtedy zaskoczyło bez problemu za pierwszym razem. Teraz tylko pobawić się w udostępnienie internetu.

2 pytania:
1. Jaki program jest na pierwszych 3 screenach do obsługi telefonu? - http://gsmx.co/42634/aktualny-stan-konta-na-ekranie-dzisiaj.html ( pewnie nie powinienem wrzucać tu tego linku, ale chodzi o pytanie, a nie o robienie reklamy )
2. Rozmawiając przez telefon słyszę swój głos w głośniku, jak się tego pozbyć?

*

Offline Fliganos

• 467
  • Sprzęt: Toshiba g900 na C&C 1.35 Globalbusa
« Odpowiedź #18 dnia: Luty 16, 2011, 19:15:23 »
Ad.1
Kolejne screeny:
1. 2. 3. Dialer
4. 6. 7. (od góry) HTC Home, PDAStatus, Automapa
5. Ustawienia PDAStatus

Ad.2
Jakiś program Ci namieszał. Nie mogę Ci powiedzieć jaki dokładnie. Zobacz, czy pomaga na to SR.