G900 jako modem (GSM, 3G) przez Bluetooth

• 40 Odpowiedzi
  • 3667 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline MacTB

• 35
  • Sprzęt: G900
G900 jako modem (GSM, 3G) przez Bluetooth
« dnia: Wrzesień 14, 2008, 22:23:35 »
Witam,

przeszukałem całe podforum o G900 i nie znalazłem podobnego pytania, więc pozwoliłem sobie założyć nowy wątek :)

Po pierwsze: to mój pierwszy post, więc witam wszystkich :)

Teraz do rzeczy:
Mam w G900 kartę SIM Blueconnect, łącze działa bez problemu, konfiguracja była prosta i intuicyjna, nazwa użytkownika, hasło, połącz... chwila mija i jest internet.
Problem, którego nie udało mi się rozwiązać dotyczy wykorzystania Tosi jako modemu do laptopa.

Czasem poza zasięgiem Wi-Fi czy operatorów stacjonarnych chciałbym skorzystać z pełnowymiarowego komputera, a PDA miało by być jedynie pośrednikiem, jednak kilka dni walczę z tym i nie mogę wybrnąć...
BT jakiego używam w laptopie to tanie rozwiązanie pod USB ze standardową aplikację BlueSoleil.
Udało mi się bez problemu sparować laptop z PDA, udało mi się też bez większych problemów skonfigurować wszystko tak, aby za pośrednictwem BT używać ActiveSync, ogólnie wszystkie operacje Lap<->PDA wykonuję za pomocą BT, nawet nie wyjąłem z opakowania kabla do synchronizacji... więc niby wszystko jest OK i wszystko po BT powinno działać...

Wcześniej jako modemu używałem komórki z BT (Motorola K1), nie było problemu, ponieważ była obsługa Dial-Up, w przypadku PDA teoretycznie wypadałoby użyć Personal Area Networking po BT i niby wszystko powinno zadziałać... ale nie działa.
Używam oczywiście programu "Udostępnianie internetu", telefon łączy się z siecią, uruchamiam PAN na komputerze, dostaję adres IP sieci prywatnej od telefonu (z puli 192.168), który powinien w tym momencie zadziałać jako router, jednak na laptopie nie mogę uzyskać połączenia z internetem, w tym czasie w telefonie normalnie mogę korzystać z netu...

Może jest ktoś kto używa podobnej kombinacji i wie jak pomóc w rozwiązaniu mojego problemu? :)

Pozdrawiam!
Mac...
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 14, 2008, 22:26:06 wysłana przez MacTB »

*

Offline apache4

• 745
  • Sprzęt: Toshiba G900 + Toshiba M400 + Motorola Milestone
Odp: G900 jako modem (GSM, 3G) przez Bluetooth
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 15, 2008, 07:21:38 »
Musisz uzyc internet sharing. znajdziesz w starcie. ustawiasz tam z jakiego polaczenia ma korzystac I przez co. Potem mozesz wyszukac swoja Toske poprzez bluesoleila

Sorry ze bez znaczkow. Siedze w KFC, i lekko przyspany jestem :)
It's beyond your imagination

*

Offline MacTB

• 35
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 15, 2008, 07:30:22 »
Dzięki za odpowiedź, ale tak jak pisałem używam "Udostępniania internetu", w wersji angielskojęzycznej to właśnie "Internet sharing" :)
Wybieram aby udostępniał przez BT i łączył się za pomocą Blueconnecta, klikam "połącz", łączy się z internetem i wyświetla monit aby uruchomić sieć prywatną na komputerze, uruchamiam, łączy się komp z telefonem, dostaje adres IP, w telefonie internet działa, w kompie nie... ot taki problem :)

*

Offline miba

• 4050
  • Sprzęt: Toshiba G900, doszedł x51v
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 15, 2008, 07:47:44 »
Uruchom dzielenie internetu na tosce oraz PAN na PC i następnie prześlij zrzut polecenia  ipconfig /all z PC

*

Offline MacTB

• 35
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 15, 2008, 08:33:38 »
W tej chwili nie mam sprzętu przy sobie, więc zrobię to po 16, ale mniej więcej pamiętam, że konfiguracja sieci PAN wyglądała nastepująco:
IP: 192.168.0.187
maska: 255.255.255.0
brama: 192.168.0.1
DNSy albo były puste, albo też 192.168.0.1

Adresy przydzielone niejako z DHCP, którego rolę w tym momencie pełni G900...

*

Offline miba

• 4050
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 15, 2008, 08:43:05 »
Zobacz dokładnie te dns -y. Próbowałeś ping-ować na jakieś znane publiczne ip?

« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 15, 2008, 12:37:05 »
No Toshibie nie testowałem ale działa z HTC Prophet.

Po uruchomieniu na telefonie Internet Sharing - klikasz na pC prawym przyciskiem myszy na ikonie bluetooth (przy zegarku) i wybierasz przyłącz się do sieci osobistej.

Dalej powinien komp poprowawdzić Cię zarączkę.

Jest też drugie rozwiązanie - niestety płatne - http://www.wmwifirouter.com/

Na moim Prophecie działa. Chcociaz telefon grzeje sie przy tym nie miłosiernie.... ale można podpiąc kilka urządzeń - ja podpinałem na raz kompa, drugi telefon i iPhone.

Pozdro

M

*

Offline MacTB

• 35
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 15, 2008, 14:15:24 »
Sprawdze DNSy jak tylko wrócę do domu.
Próbowałem oczywiście pingować po domenie, nie wpadłem żeby pingować po IP, spróbuję też tego :)

Pozdrawiam!

*

Offline MacTB

• 35
« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 15, 2008, 17:18:15 »
No dobra, mam już wszystko przed sobą...
DNSy są takie jak brama.
Wszystko wygląda w porządku, jednak ani pinigi po domenach ani po IP nie wracają... Internetu na laptopie brak :)
Chyba to jednak coś z konfiguracją PAN na PC... tylko nie potrafię dojść co.
Czy w Tosi trzeba może dodawać nowy port wychodzący dla PAN tak jak w przypadku łączenia GPS po BT, czy nie?
Wprawdzie próbowałem już i z nowym portem i bez, ale na razie poruszam się jak dziecko we mgle ;)
Jak dotąd nie miałem problemów z konfiguracją, działa i AS po BT i GPS , WiFi, Blueconnect po GPRS i 3G, a tu natrafiłem na ścianę...

*

Offline miba

• 4050
« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 15, 2008, 17:44:38 »
A czy do tosi możesz pingnąć?( na tą bramę ) Sprawdzałeś?

*

Offline MacTB

• 35
« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 15, 2008, 17:49:18 »
Tak, sprawdzałem, nie pinguje 192.168.0.1...
Wprawdzie to nie musi świadczyć o braku komunikacji, nie znam się na WM, ale Win XP standardowo nie odpowiada na pingi...

*

Offline miba

• 4050
« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 15, 2008, 17:55:55 »
Jeśli z PC nie możesz zrobić pinga na tośkę to znaczy, że coś nie tak z XP na PC masz. Właśnie sobie pingnąłem z serwerka z linux-em na swoje XP w lapie :P

Jeśli w XP coś wcześniej kombinowałeś z mostkami sieciowymi to mogło się nieźle namieszać. Nawet jeśli później pousuwałeś.

*

Offline MacTB

• 35
« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 15, 2008, 18:11:20 »
Standardowo XP nie odpowiada na pingi, ale jest to kwestia konfiguracji (bodajże domyślna zapora to gwarantuje). Z linuksowego routera nie zapinguje swojego XP i tak ma być ;)
Owszem, na liście połączeń sieciowych mam dość bogato, ale jest to moja praca i mój zawód, więc tym bardziej wstyd że nie mogę sobie poradzić z tym PANem ;)
Często korzystam z różnych sposobów dostępu do sieci (WiFi, GPRS po DUN, Broadband PPPoE, klasyczny ethernet) i wszystko jest mi potrzebne, nie było za to nigdy żadnych mostków... aczkolwiek nie przeczę, że coś może się gryźć z PAN, choć adres przydziela i wygląda, że powinno działać...

*

Offline miba

• 4050
« Odpowiedź #13 dnia: Wrzesień 15, 2008, 18:20:39 »
Spróbuj przeinstalować stery do tego wifi na USB. Może to coś da. Ja mam stery widcoma firmowane przez HP jako że muduł BT jest wewnętrzny. Wszystko śmiga choć też miałem kiedyś problemy.

*

Offline MacTB

• 35
« Odpowiedź #14 dnia: Wrzesień 15, 2008, 18:44:16 »
Masz oczywiście na myśli BT na USB, a nie Wi-Fi :)
Tak, właśnie ciągnę Widcomm'a :)
Spróbuję też zobaczyć jak się to zachowuje pod Ubuntu... choć przewiduję jeszcze większe problemy ;)

*

Offline miba

• 4050
« Odpowiedź #15 dnia: Wrzesień 15, 2008, 19:12:39 »
Tfuu ale walnąłem Oczywiście, że BT :)

*

Offline MacTB

• 35
« Odpowiedź #16 dnia: Wrzesień 15, 2008, 19:19:17 »
Spróbowałem na szybko pod Ubuntu, ale w ogóle nie chce się łaczyć po BT. Nie chce mi się w to wgryzać, czuję, że szybciej dojdę na Win, a Linuxa zostawię sobie na długie jesienne wieczory ;)
Właśnie próbuję zainstalować Widcomm...

*

Offline miba

• 4050
« Odpowiedź #17 dnia: Wrzesień 15, 2008, 19:48:16 »
Daj znać co to było jak rozgryziesz.

*

Offline MacTB

• 35
« Odpowiedź #18 dnia: Wrzesień 15, 2008, 21:02:53 »
No niestety, walczę z tym cały czas i nie czuję abym się zbliżał do rozwiązania :)

Odinstalowałem BlueSoleil, razem z nim odinstalowały się oczywiście wszystkie przypadłości takie jak wirtualne porty COM.

OK, następny krok, zainstalowałem WidComm, wydaje się całkiem przyjazny i co najważniejsze wykrywa jako jedną z usług udostępnianych przez G900 "Network Access Point" - świetnie - myślę sobie, jestem w domu...
Zrobiłem wszystko z należytym namaszczeniem ;)
Uruchomiłem na Tosi Udostępnianie internetu, połączyła się z Blueconnect-em, weszła w stan oczekiwania na połączenie ze strony kompa.
Wszystko przebiegło prawidłowo, wyświetliły się na Tosi usługi oferowane przez PC: "Zestaw głośnomówiący", "Dialup networking", "Port szeregowy", "Bezprzewodowe urządzenie stereo"...
Więcej niż w przypadku BlueSoleil, ale... no właśnie... brak ActiveSync ;)
Mimo, że port COM po BT działa i ustawiam ten sam w konfiguracji AS od strony PC to niestety nie działa... ale to nic, na razie nie walczę z tym a z Internetem, AS zostawiam na później.
A to co oferuje komp to w sumie też sprawa drugoplanowa, najważniejsze, że PC wykrywa, że Tosia przedstawia mu się jako APek, więc wracam do tego... Łączy się! I znów... dostaje adres IP z Tosi, połączenie wygląda na skonfigurowane poprawnie, niestety... ani ping do Tosi, ani na zewnątrz, ani żadnych objawów działania netu...

*

Offline miba

• 4050
« Odpowiedź #19 dnia: Wrzesień 15, 2008, 21:13:47 »
AS to po zmianie stosu BT to chyba należy przeinstalować.
Spróbuj odblokować pingi na PC i pingnij z tośki. Możesz użyć task manager v3.1 do tego. Coś mi sie wydaje, że ta zapora na PC coś blokuje. Szczególnie, że konserwatywnie ją ustawiasz.

*

Offline MacTB

• 35
« Odpowiedź #20 dnia: Wrzesień 15, 2008, 21:37:20 »
Z AS to już nie problem, potem się poprawi, jak już skończę robić zamieszanie ;)

Zapora jest nieaktywna, w tej chwili mam wyłączone wszystkie firewalle i inne mogące blokować :)

Z Tosi jeszcze nie próbowałem pingować, ale też stawiam, że wina leży po stronie PC... w ostateczności spróbuję uruchomić na innym kompie, będzie jasność :)

*

Offline MacTB

• 35
« Odpowiedź #21 dnia: Wrzesień 15, 2008, 22:39:19 »
No i jednak z AS też problem, zainstalowałem od nowa, ale niestety... nijak Tosia nie chce widzieć w usługi Active Sync :) Widzi tylko te 4, które widziała poprzednio :) Wrócę do BlueSoleil i zobaczę co będzie, skoro stawiamy, że problem tkwi gdzie indziej ;)

*

Offline miba

• 4050
« Odpowiedź #22 dnia: Wrzesień 15, 2008, 22:41:28 »
A przeprowadziłeś ponowne parowanie tosi z PC?

« Odpowiedź #23 dnia: Wrzesień 16, 2008, 09:27:38 »
Mimo iż to jest patent ze zwykłych telefonów ale może warto.
Napisałeś że BT pokazuje Ci na Tosi usługę Dialup Networking.
Próbowałeś ją skonfigurować i 'zadzwonić' na *99# ???

Na nokiach to normalnie wywołuje transmisje GPRS

M

*

Offline MacTB

• 35
« Odpowiedź #24 dnia: Wrzesień 16, 2008, 12:36:13 »
@miba: tak, to właśnie w trakcie parowania wyświetla dostępne usługi oferowane przez PC i tam brakuje AS :)

@turaspl: to nie zadziała, bo Dial-Up o którym piszę to usługa, którą PC oferuje Tosi, a nie Tosia PCtowi :) W Tosi nie ma Dial-Up'u i dlatego całe to kombinowanie z udostępnianiem :) Tosia działa jako router, który tworzy punkt styku między internetem a siecią prywatną PAN...

*

Offline miba

• 4050
« Odpowiedź #25 dnia: Wrzesień 16, 2008, 12:40:07 »
Tylko mi chodzi o to, że należy przed parowaniem usunąć PC z listy urządzeń i dodać na nowo co wymaga wklepywania PIN-u Nie wystarczy odkrywać usługi jeszcze raz. Nie wiem czemu tak jest ale często beż usunięcia PC z tośki AS nie działa.

*

Offline MacTB

• 35
« Odpowiedź #26 dnia: Wrzesień 16, 2008, 12:45:31 »
Tak, tak, w ten sposób też próbowałem, usuwałem wszelkie ślady powiązania PC z PDA i robiłem wszystko od nowa, monity o hasło i te sprawy, wszystko od zera...
 Wczoraj już dałem sobie spokój, dziś odinstaluję WidComm'a, spróbuję z powrotem na BlueSoleil, bo tam AS działał, a potem będę dalej walczył z udostępnianiem :)

*

Offline MacTB

• 35
« Odpowiedź #27 dnia: Wrzesień 16, 2008, 19:07:44 »
OK, ciąg dalszy :)

Odinstalowałem WidComm, odinstalowałem ActiveSync, zainstalowałem BlueSoleil, zainstalowałem z powrotem ActiveSync.

Dość szybko udało się przywrócić działanie AS, ustawiłem odpowiedni port wirtualny w programie, dodałem PC w konfiguracji BT w Tosi, dopiero za drugim czy trzecim odświeżaniem pojawiła się usługa ActiveSync, ale się pojawiła :) Dalej już z górki i AS działa.

Udostępnianie jak nie działało tak nie działa  :grin:
Wygląda na to, że nic się nie zmieniło, na pewno PAN jako taki w jakiś tam sposób działa, ale nie wypuszcza laptopa poza sieć prywatną...
Laptop dostaje adres i na pewno utrzymuje połączenie z Tosią bo GPRS/3G pozostaje połączone dopóki nie kliknę rozłącz na lapie, wtedy natychmiast telefon zamyka sesję i rozłącza się z internetem...

Powoli zaczynam wątpić ;)

*

Offline miba

• 4050
« Odpowiedź #28 dnia: Wrzesień 16, 2008, 19:18:04 »
Jak przedstawia się sprawa pingów miedzy PC a tosią?

*

Offline MacTB

• 35
« Odpowiedź #29 dnia: Wrzesień 17, 2008, 12:52:58 »
PC nie pinguje Tosi, z Tosi nie zdążyłem sprawdzić, wrzuciłem TaskManagera, ale PAN przestał działać... Czyżby z powodu słabej baterii? Potem Tosia padła, a ja już nie testowałem dalej, dziś sprawdzę co z pingiem w drugą stronę :)