G900 i bardzo szybkie rozładowywanie się baterii

• 16 Odpowiedzi
  • 1344 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Kuba.DeX

• 14
  • Sprzęt: Toshiba G900
G900 i bardzo szybkie rozładowywanie się baterii
« dnia: Czerwiec 13, 2009, 22:26:10 »
Od 2 dni mam następujący problem z moja G900: Przedwczoraj wieczorem ładowałem urządzenie, przed spaniem odłączyłem, pod wieczór następnego dnia wyciągnąłem je z kieszeni i nie działało, nie chciało się włączyć (zapalała się dioda i zaraz gasło). Nie wiem kiedy się tak naprawdę wyłączyła. Podłączyłem do prądu, włączyłem, było 11% baterii. Pomyślałem sobie, że coś się stało, zapomniałem czegoś wyłączyć, ok. Naładowałem i dziś powtórka z rozrywki. Nie ma żadnego ostrzeżenia o niskim poziomie.

Dodam, że urządzenie ma coś koło miesiąca.

Ktoś ma jakiś pomysł?

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
Odp: G900 i bardzo szybkie rozładowywanie się baterii
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 13, 2009, 22:31:57 »
Kupiłeś nówkę miesiąc temu?
Wygląda na problem z akumulatore ale możliwe są inne przyczyny ( zwarcie) sprawdź pobór prądu
potrzebna zgoda

*

Offline Kuba.DeX

• 14
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 13, 2009, 22:40:29 »
Dzięki za szybką odpowiedź. Tak, nówka miesiąc temu.

Czy istnieje softowa możliwość sprawdzenia poboru? HS++ ma taka możliwość, ale pokazuje zawsze 0mA. Soft Globa 1.31

*

koldasz

« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 13, 2009, 23:07:08 »
z tego co pamietam nie idze sprawdzić poboru prądu inaczej niż zmierzenie go miernikiem.

*

Offline miba

• 4050
  • Sprzęt: Toshiba G900, doszedł x51v
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 13, 2009, 23:25:44 »
Od 2 dni mam następujący problem z moja G900: Przedwczoraj wieczorem ładowałem urządzenie, przed spaniem odłączyłem, pod wieczór następnego dnia wyciągnąłem je z kieszeni i nie działało, nie chciało się włączyć (zapalała się dioda i zaraz gasło).
Sprawdź czy nie masz jakiegoś programu blokującego przejście w tryb uśpienia.

*

Offline Kuba.DeX

• 14
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 14, 2009, 00:30:46 »
Od 2 dni mam następujący problem z moja G900: Przedwczoraj wieczorem ładowałem urządzenie, przed spaniem odłączyłem, pod wieczór następnego dnia wyciągnąłem je z kieszeni i nie działało, nie chciało się włączyć (zapalała się dioda i zaraz gasło).
Sprawdź czy nie masz jakiegoś programu blokującego przejście w tryb uśpienia.
Nic ostatnio nie zmieniałem, ale sprawdziłem jeszcze raz teraz w Task Managerze - nic nadzwyczajnego i nowego. Telefon normalnie po ustawionym czasie wyłącza podświetlenie a potem się wyłącza.

Czy możliwe było "przeładowanie" baterii? Zauważyłem, że gdy telefon skończy się ładować (czyt. wyłączy się czerwona dioda) po odłączeniu i podłączeniu kabla znowu się zapala i świeci kilka minut. Jakiś czas temu po naładowaniu telefonu kilkukrotnie podłączałem i odłączałem go od komputera. Wątpię, żeby to to, ale...

*

koldasz

« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 14, 2009, 00:51:23 »
cyt.Czy możliwe było "przeładowanie" baterii? Zauważyłem, że gdy telefon skończy się ładować (czyt. wyłączy się czerwona dioda) po odłączeniu i podłączeniu kabla znowu się zapala i świeci kilka minut. Jakiś czas temu po naładowaniu telefonu kilkukrotnie podłączałem i odłączałem go od komputera. Wątpię, żeby to to, ale...

-jak zaobserwowałem jest to normalne.Taki urok Toshiby, bo na mugennie-zamiennik baterii Tośki mam tak samo .

*

Offline grzechu21

• *
  • 70
  • Sprzęt: Toshiba G900 + 2GB karta
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 14, 2009, 10:29:51 »
A próbowałeś mu zrobiv HR. Mi sie strzasznie wieszała ostatnio i bateria też krótko trzymała. Ale po HR nie dość że wydaje sie być jakby wiecej wolnego RAMu to jeszcze dłuzej trzyma. Wiem że HR to ostateczność. Zobacz ustawienia. A najlepiej to poszukaj tu gdzies na forum był .cab z ustawieniami oszczędzania baterii.
Nokia1600=>Nokia6020=>NokiaN70=>KT08=>ToshibaG900
Szukajcie, a znajdziecie !

*

Offline Fliganos

• 467
  • Sprzęt: Toshiba g900 na C&C 1.35 Globalbusa
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 14, 2009, 14:15:11 »
HR powinien pomoc.
Mialem kiedys podobny problem. Okazalo sie, ze jakis program (chyba PhoneAlarm) wlaczal podswietlenie okolo 1 w nocy, w taki dziwny sposob, ze ekran sie swiecil, a nic nie bylo widac.

*

Offline Kuba.DeX

• 14
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 14, 2009, 15:24:53 »
Zobacze dzisiaj, naładowałem telefon, teraz ciągle będę go trzymał przed soba i patrzył czy nie dzieje się coś dziwnego.

*

• 7793
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 14, 2009, 16:08:59 »
Jest kilka programów do pomiaru(zapisu zużycia akumulatora) uruchom taki program i niech zapisuje zużycie do pliku. Będziesz wiedział po analizie zapisu nawet jaka jest pojemność akumulatora.
potrzebna zgoda

*

Offline czarekfcb

• **
  • 223
  • Sprzęt: HTC Desire / HTC G1
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 15, 2009, 12:55:45 »
A ja mam taki problem z baterią,oprócz tego "zaniku energii" powodującą wieszanie sie + rozmazywanie ekranu, który opisalem w tym temacie:
http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=136739.0

Przechodząc do tego mojego drugiego problemu z baterią chodzi o to, że gdy ładuje tośkę całą noc gdy jest wyłączona to gdy włączam ją na wskaźniku jest tylko 80% (góra 86%).
Dlaczego sie tak dzieje? Gdy ładuje ją gdy jest włączona to normalnie dochodzi do 100%. Nie jestem pewnien czy żywotność baterii jest taka sama bo róznie z tośki korzystam.

PS. Czy ta bateria jest na pewno oryginalna:
http://allegro.pl/item654241844_oryginalna_bateria_do_toshiba_g900_i_g910_nowa.html

?

*

Offline miba

• 4050
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 15, 2009, 13:11:35 »
Mi wygląda na oryginalną a szybki zjazd 100->80jest raczej normalny bez mojego fix-u baterii.

*

• 7793
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwiec 15, 2009, 14:29:52 »
W załączeniu program do pomiaru stanu akumulatora ( pojemności ) oraz pozwalający na sprawdzanie poboru - natężenia pradu - działa na wielu innych PDA - powinien zadziałać rónież na tośce
potrzebna zgoda

*

Offline marsozerca

• **
  • 211
  • obserwator ;)
  • Sprzęt: Tośka g900@520MHz@ Win6.1 :)
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwiec 15, 2009, 14:37:24 »
Parę dni temu sprawdzałem acbTaskMan i niestety nie działał ;/
Mam swoje życie wy mówicie mi jak żyć
mam swoją drogę wy mówicie mi którędy iść
mam swoje pięści słyszę z kim się bić
i swoje serce kogo kochać z kogo kpić

*

Offline miba

• 4050
« Odpowiedź #15 dnia: Czerwiec 15, 2009, 15:08:05 »
Licznik natężenia pobieranego prądu na tosi nie działa i tego żaden program nie przeskoczy :(

« Odpowiedź #16 dnia: Czerwiec 15, 2009, 23:53:45 »
Wywaliłem kilka dni temu S2U2 i powiem szczerze bateria zamiast dnia zaczeła o dziwo cudownie trzymać dwa dni  :O :ok:

Proponuje przepatrzeć jakie oprogramowanie macie zainstalowane... Może coś zjada baterie mocno, a wy myślicie, że ona pada  :sleepy: