g900 a vag check

  • 59 Odpowiedzi
  • 13441 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: g900 a vag check
« Odpowiedź #30 dnia: Czerwiec 28, 2009, 09:25:57 »
Musi ruszyć skoro sterowniki są to musi ruszyć. Wczoraj pisałem do dostawcy sterowników do tego chipsetu, czekam na odpowiedz. Mam nadzieje ze wkoncu coś ruszy.

*

Offline jarucki

  • 5
  • Sprzęt: Toshiba G900
Odp: g900 a vag check
« Odpowiedź #31 dnia: Wrzesień 06, 2009, 14:16:43 »
Panowie, próbuje zainstalować Vag-check na Tosce g900, po instalacji próba uruchomienia kończy się następującym komunikatem:
Error reading language file, please contact your reseller!

Nie wiem już co zrobić, nadmienię że wcześniej udało mi się uruchomić aplikacje, lecz ją odinstalowałem po ponownej próbie instalacji wyskakuje ww komunikat :(

Kolejna sprawa, po podłączeniu Kabla Vag-com do Tośki wyskakuje komunikat:
Wprowadź nazwę sterownika dla tego urządzenia. Info można znaleźć w dokumentacji urządzenia dostarczonego...

Czy ktoś spotkał się z takimi przypadkami?
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 06, 2009, 14:21:08 wysłana przez jarucki »

*

Offline maciek90

  • **
  • 158
  • Sprzęt: K850i
Odp: g900 a vag check
« Odpowiedź #32 dnia: Wrzesień 06, 2009, 17:17:30 »
Sterowniki FTDI są w tym temacie. Możliwe, że trzeba będzie ustawić odpowiedni numer portu w rejestrze bo u mnie interfejs pojawiał się na COM10. Niestety nie udało mi się połączyć z samochodem :( Interfejs VAG KKL USB od Viakena.

*

Offline miba

  • *****
  • 4050
  • Płeć: Mężczyzna
  • Sprzęt: Toshiba G900, doszedł x51v
Odp: g900 a vag check
« Odpowiedź #33 dnia: Wrzesień 06, 2009, 20:53:00 »
To że ten komunikat wyskakuje to chyba raczej normalne? Podłączasz pod USB? Z tym błędem ponownej instalacji - może spróbuj znaleźć klucze aplikacji w rejestrze ( całą gałąź ) i wykasuj po deinstalacji.

*

Offline jarucki

  • 5
  • Sprzęt: Toshiba G900
Odp: g900 a vag check
« Odpowiedź #34 dnia: Wrzesień 06, 2009, 21:34:41 »
Dobra aplikacja została uruchomiona, ale nadal walka z kablem....

może ktoś pomoże bo szczerze mówiąc nie mam pojęcia który sterownik wgrać :(
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 06, 2009, 21:43:24 wysłana przez jarucki »

*

Offline maciek90

  • **
  • 158
  • Sprzęt: K850i
Odp: g900 a vag check
« Odpowiedź #35 dnia: Wrzesień 06, 2009, 21:53:01 »

*

Offline jarucki

  • 5
  • Sprzęt: Toshiba G900
Odp: g900 a vag check
« Odpowiedź #36 dnia: Wrzesień 06, 2009, 22:05:18 »
Maćku własnie użyłem tego... no i zakończyło się fiaskiem, teraz pytanie, jak wywalić ten sterownik?

*

Offline maciek90

  • **
  • 158
  • Sprzęt: K850i
Odp: g900 a vag check
« Odpowiedź #37 dnia: Wrzesień 06, 2009, 22:16:51 »
Usuń go z katalogu \Windows. Klucze rejestru są zapisane w którymś pliku w archiwum więc z usunięciem ich też raczej nie będziesz miał problemu.
Sterowniki te powinny działać m. in. z interfejsami o VID=0403 i PID=6001. Czyli takim jak mój, a jednak vag-check go nie wykrywa.

Którą wersję vag-checka sprawdzasz? Wersje powyżej 1.2 działają tylko ze specjalnymi interfejsami (BlueVAG i SmartVAG).
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 06, 2009, 22:23:44 wysłana przez maciek90 »

*

Offline jarucki

  • 5
  • Sprzęt: Toshiba G900
Odp: g900 a vag check
« Odpowiedź #38 dnia: Wrzesień 07, 2009, 11:05:38 »
Wersja 1.2
Zainstalowałem te same steroniki które mi podałeś - Cisza.... :(

*

Offline lukasik

  • *
  • 56
  • Płeć: Mężczyzna
  • Sprzęt: LG P990 Optimus 2X, TOSHIBA G900
Odp: g900 a vag check
« Odpowiedź #39 dnia: Wrzesień 07, 2009, 13:24:22 »
ja mam problem ze sterownikami ftdi. mam urzadzenie z vid i pid odpowiednim. wrzucilem stery z linku do windows i podczas podlaczenia wyskakuje o podanie nazwy sterownika, wpisuje ftdi_ser.dll i wyskakuje blad podczas instalowania sterownika usb ... mam wm 6.5. moze to byc przyczyna? w zlym katalogu szuka sterow czy co. kiedys na starym wm6.0 pamietam ze instalowalo sie.

*

Offline maciek90

  • **
  • 158
  • Sprzęt: K850i
Odp: g900 a vag check
« Odpowiedź #40 dnia: Wrzesień 07, 2009, 13:35:04 »
Skopiuj jeszcze raz stery do \Windows.

*

Offline lukasik

  • *
  • 56
  • Płeć: Mężczyzna
  • Sprzęt: LG P990 Optimus 2X, TOSHIBA G900
Odp: g900 a vag check
« Odpowiedź #41 dnia: Wrzesień 07, 2009, 15:03:30 »
Skopiuj jeszcze raz stery do \Windows.
robilem to kilka razy. stery sa tam caly czas. jaki wm macie?

*

Offline maciek90

  • **
  • 158
  • Sprzęt: K850i
Odp: g900 a vag check
« Odpowiedź #42 dnia: Wrzesień 07, 2009, 15:17:14 »
C&C WM 6.1. Raz też miałem ten błąd, skopiowałem dll i inf jeszcze raz i poszło.
Interfejs jest wykrywany, pojawia się COM0, vag-check otwiera ten port ale nie może znaleźć interfejsu :S

*

Offline jarucki

  • 5
  • Sprzęt: Toshiba G900
Odp: g900 a vag check
« Odpowiedź #43 dnia: Wrzesień 07, 2009, 18:32:38 »
No to wszyscy chyba dotarliśmy do tego samego punktu....

*

Offline lukasik

  • *
  • 56
  • Płeć: Mężczyzna
  • Sprzęt: LG P990 Optimus 2X, TOSHIBA G900
Odp: g900 a vag check
« Odpowiedź #44 dnia: Wrzesień 08, 2009, 14:38:19 »
wrzucilem nowszy rom istery poszly i wykrylo urzadzenie usb.
jak sprawdzic jaki utworzylo port com? czy znacie jakis prg, zeby mozna
bylo wyslac i odebrac jakas ramke do portu com, bo pocket putty nie otwiera portu, jakis blad.

*

Offline maciek90

  • **
  • 158
  • Sprzęt: K850i
Odp: g900 a vag check
« Odpowiedź #45 dnia: Wrzesień 08, 2009, 15:43:39 »
Ja sprawdzałem w rejestrze HKLM/Drivers/Active/ ostatni numer.

*

Offline lukasik

  • *
  • 56
  • Płeć: Mężczyzna
  • Sprzęt: LG P990 Optimus 2X, TOSHIBA G900
Odp: g900 a vag check
« Odpowiedź #46 dnia: Wrzesień 10, 2009, 12:59:53 »
Czy mozna wymusic instalacje sprzetu ftdi na innym porcie com np com6? Domyslnie wrzuca mi sie na 10tke. Gdzies doczytalem, ze porty poza com 0-9 sa niekompatybilne ze strszymi wm, i moze niektore softy ni chca pracowac z com10, nWet vagcheck nie ma wyboru ponad 9 (w rejestrze jest wpis przy vagchecku z nr portu i wymuszalem 10ty ale nic). Probowalem wysylac jakies informacje przy pomocy pocket putty i tez nie moze otworzyc portu com10, tak jakby nie bylo do niego dostepu.

*

Offline maciek90

  • **
  • 158
  • Sprzęt: K850i
Odp: g900 a vag check
« Odpowiedź #47 dnia: Wrzesień 10, 2009, 13:46:33 »
HKLM/Drivers/USB/ClientDrivers/FTFI_DEVICE: Index i InitialIndex.
Można też w pliku FTDIPORT.inf zmienić jedną linijkę i potem SR: HKR,,"InitialIndex",0x00000000,0

*

Offline lukasik

  • *
  • 56
  • Płeć: Mężczyzna
  • Sprzęt: LG P990 Optimus 2X, TOSHIBA G900

*

Offline maciek90

  • **
  • 158
  • Sprzęt: K850i
Odp: g900 a vag check
« Odpowiedź #49 dnia: Wrzesień 11, 2009, 10:32:00 »
Niestety to tylko dla kogoś kto ma PID inny niż 6001, 6010, 6011 i wywala mu błąd po wpisaniu nazwy sterownika. Albo jeśli chce zmienić numer portu przez plik inf.

*

Offline lukasik

  • *
  • 56
  • Płeć: Mężczyzna
  • Sprzęt: LG P990 Optimus 2X, TOSHIBA G900
Odp: g900 a vag check
« Odpowiedź #50 dnia: Wrzesień 12, 2009, 09:16:51 »
dzieki temu wrzucilo mi na port com1, a nie com10 i moge teraz cos tam wysylac do tego portu. teraz trzeba powalczyc z softem bo vag-check nie chce sie laczyc z moim samochodem przez moj interfejs.

Odp: g900 a vag check
« Odpowiedź #51 dnia: Maj 11, 2010, 14:44:25 »
Doszedł ktoś w końcu jak się połączyć z tym vagiem?
Udało mi się skonfigurować w końcu prawidłowo ten port COM.
Kabel pokazuje się w device managerze jako com1, ustawiam w vagchecku com1 i nic.
Wyskakuje tylko w vag check - "interface not found".
Oczywiście zapłon w samochodzie mam w tym czasie włączony.

*

Offline maciek90

  • **
  • 158
  • Sprzęt: K850i
Odp: g900 a vag check
« Odpowiedź #52 dnia: Maj 14, 2010, 08:26:06 »
Tutaj komuś zaskoczyło, ale tylko raz.

*

Offline tos

  • 18
  • Sprzęt: toshiba G900, ipaq514
Odp: g900 a vag check
« Odpowiedź #53 dnia: Maj 29, 2010, 03:02:21 »
Witam
nie uruchamiałem wprawdzie wag-a ale używam na tośce konwerterów opartych o ft232
u mnie wygląda to tak:
-pobrałem ze strony producenta sterownik , rozpakowałem.
-wkopiowałem do katalogu windows pliki ftdi_ser.dll(57k) i ftdiport.inf
- podłączyłem interfejs - tośka zapytała o sterownik wpisałem ftdi_ser.dll
- interfejs ulokował sie na porcie com0 - niektóre programy tego nie akceptują - należy zmienić wpis w ftdiport.inf lub rejestrze.

czasami producenci urządzeń zmieniają identyfikator urządzenia (vid,pid) aby sprawdzić identyfikator proponuję podłaczyć interfjs do standartowego pc i odczytać vid i pid z menadżera urządzeń lub użyć programu usbview.

*

Offline maciek90

  • **
  • 158
  • Sprzęt: K850i
Odp: g900 a vag check
« Odpowiedź #54 dnia: Maj 30, 2010, 01:54:29 »
O vid i pid jest dość dobrze napisane w readme dostarczonym ze sterownikiem jeśli ktoś ma problemy z rozpoznaniem kabla przez tośkę.

Może ktoś zna jakiś inny program do diagnostyki, bo problem wydaje się leżeć po stronie vag-check'a?

Tos, można wiedzieć co podłączałeś przez konwerter?

*

Offline tos

  • 18
  • Sprzęt: toshiba G900, ipaq514
Odp: g900 a vag check
« Odpowiedź #55 dnia: Maj 30, 2010, 03:30:35 »
maciek90:

obecnie mam 2 konwertery (oba własnej konstrukcji oparte o ft232rl
1)usb<->rs232
z ciekawszych :skanery kodów kreskowych (odczyt i konfiguracja), interfejs moxa rs232<-> lan(w celu konfiguracji) i inne bazujące na usługach terminalowych
2)usb<->rs485
obrotnice kamer (w celu sterowania)pojedynczo i całą sieć,licznik landys (sprawdzenie komunikacji), przetworniki pomiarowe lumel, centrala zegara dcf (analiza protokołu synchronizacji z wyświetlaczami).

więcej w tym momencie nie pamiętam ale możliwości są duże

jeśli chodzi o układy ftdi to na uwagę zasługuje jeszcze ft245- transmisja równoległa  no i oczywiście wieloportowe klony ft232 :podwójny ft2232 i poczwórny ft4232.


uprzedzając pytania rom:3.07 bai.


ps: może warto wykonać następujący eksperymet:
zainstalować zestaw vag na laptopie , sprawdzić czy działa
jeśli działa porównać plik ftdiport.inf z laptopa i tośki lub wpisy w rejestrze dotyczące konfiguracji interfejsu.
« Ostatnia zmiana: Maj 30, 2010, 04:02:49 wysłana przez tos »

Odp: g900 a vag check
« Odpowiedź #56 dnia: Czerwiec 02, 2010, 10:59:26 »
dzięki za zainteresowanie,

wszystko sprawdziłem, vid i pid,
zmieniałem ustawienia sterownika ftdi na rozne porty com i ciagle to samo...

jeszcze nie probowalem na innej wersji windows mobile - aktualnie mam 6.1 (nie pamietam czyje wydanie)
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 02, 2010, 11:01:16 wysłana przez gilles »

*

Offline tos

  • 18
  • Sprzęt: toshiba G900, ipaq514
Odp: g900 a vag check
« Odpowiedź #57 dnia: Czerwiec 06, 2010, 14:43:43 »
Ja używam oryginalnego romu 3.07 pl

Opiszę jeszcz jeden przypadek który może przyczynić się do rozwiązania problemu.

plik ftdiport.inf jest używany tylko podczas instalacji sterownika więc jeśli ktoś najpierw podłaczył urzązenie i podał ścieżke do sterownika a później wprowadza zmiany to nie zostaną uwzględnione.

co ciekawsze miałem przypadek gdzie zmiany numeru portu w HKLM/Drivers/USB/ClientDrivers/FTDI_DEVICE: Index i InitialIndex. nie przynosiły efektu - po opnownym podlączeniu wszystko wracało do poprzedniego stanu. rozwiązaniem okazało sie usunięcie  klucza FTDI_DEVICE ,wprowadzenie stosownych zmian w windows/ftdiport.inf a następnie podłaczenie interfejsu - system zapyta o sterownik - podajemy ftdi_ser.dll 

*

Offline Marcin1989

  • **
  • 208
  • Sprzęt: Feeler | Tornado | Universal | Tungsten E |
Odp: g900 a vag check
« Odpowiedź #58 dnia: Luty 09, 2012, 09:23:06 »
Odkopię trochę temat, udało ruszyć się to komuś? Próbuję na universalu to ruszyć, mam 2 kable z ftdi jeden viakena i o ile wykrywa port po podłączeniu kabla vag check się nie łączy(jest tylko cyknięcie w module samochodu i to wszystko). Jest szansa na ruszenie tego czy może inny program do vaga ktoś zna?

Edit: chyba jednak z vagcheck nie ma szans http://www.arlab.it/forum/viewtopic.php?t=103&highlight=kkl+usb
« Ostatnia zmiana: Luty 09, 2012, 20:44:59 wysłana przez Marcin1989 »
HTC Feeler || Qtek 8310 || HTC Universal || Tungsten E || Galaxy Ace || Mio 168

*

Offline Marcin1989

  • **
  • 208
  • Sprzęt: Feeler | Tornado | Universal | Tungsten E |
Odp: g900 a vag check
« Odpowiedź #59 dnia: Grudzień 10, 2014, 15:41:33 »
Ponawiam temat, przez jeden raz po instalacji interfejsu na usb vag kkl vag check wykrył mi na universalu interfejs po podaniu zasilania, ale nie podłączyłem go do samochodu bo nie mam aktualnie możliwości. Ciekawe czy by się połączył z nim. Ktoś próbował jeszcze z ciekawości?

znalazłem program monoscan, on widac łączy się z moim kablem usb, ciekawe czy z samochodem się połączy.

http://vwts.ru/forum/index.php?showtopic=51356&st=40

Więc tak, monoscan kilka razy połączył się z silnikiem, ale nie byłem w stanie odczytać bloków mierzonych albo błędów bo mi rozłącza się interfejs, podejrzewam, że to wina mojego universala albo kabel na usb jest problemowy bo wywala go z systemu.

Zakupiłem mio 168 z rsem podlutuję kable i będzie śmigać :) Vag-check nie bęzie działał z kablem na usb, potwierdzone info. Jedynie rs232.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 16, 2014, 11:37:32 wysłana przez Marcin1989 »
HTC Feeler || Qtek 8310 || HTC Universal || Tungsten E || Galaxy Ace || Mio 168