g900 "call ended", brak połączeń wychodzących

• 9 Odpowiedzi
  • 2116 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline RYQ

• 7
g900 "call ended", brak połączeń wychodzących
« dnia: Styczeń 12, 2010, 23:19:34 »
Cześć

Mam problem z moją Toshibą G900, mianowicie nie mogę wykonać połączenia wychodzącego. Nie mam żadnego sygnału, kilka sekund po wybraniu zielonej słuchawki otrzymuję komunikat "call ended"(poza próbą połączenia z 112). Mogę odebrać połączenia przychodzące, wysyłać i odbierać sms. Sprawdzałem na dwóch kartach Ery(tak-tak i abonament), obie sprawne i aktywne, współpracujące z innymi telefonami.
Z Tosi usunąłem simlocka w salonie play'a, przez ~pół roku korzystałem z telefonu normalnie. Telefon wprawdzie kupiłem używany, ale legalnie z pudełkiem, kartą gwarancyjną i paragonem, więc numer IMEI raczej na pewno nie został zastrzeżony.

Próbowałem wgrywać różne romy- zarówno 6.5, jak i 6.1.
Wykonałem Hardware reset (fn+back space+ pwr).
Wykonałem Master Clear.
Próbowałem zmieniać ustawienie wyświetlania mojego numeru callerID (możliwe, że je kiedyś jak jeszcze działała próbowałem zmieniać, ale "kropka wyboru" pozostała i pozostaje na opcji "everyone").
W "call baring" mam wybrane opcje block incoming/outgoing calls na off.
Prówbowałem zmieniać "Mode" na GSM/HSDPA/AUTOMATIC
Wszystko to bez efektów.

Czy ma ktoś jakiś pomysł co zrobić jeszcze(np. opcje kasowania ustawień sieci, których nie znalazłem), czy zostaje mi jedynie zneleźć oryginalny rom playa i oddać ją do serwisu(jak wspomniałem mam gwarancję) ?

Pozdrawiam
RYQ
« Ostatnia zmiana: Styczeń 12, 2010, 23:50:21 wysłana przez RYQ »

*

Offline stelma6

• **
  • 131
  • Sprzęt: Omnia II (i8000) + S55
Odp: g900 "call ended", brak połączeń wychodzących
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 12, 2010, 23:56:00 »
A sprawdzałeś swoja kartę w innych telefonach? Może Twój SIM się uszkodził?

*

Offline RYQ

• 7
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 13, 2010, 09:09:09 »
Karty sim są w porządku, tak jak napisałem wcześniej, testowałem je w innych telefonach. Poza tym, gdyby były uszkodzone nie dało by się wysyłać smsów ani odbierać połączeń.

*

Offline marcin_s3

• 261
  • Sprzęt: i8000, SG Note, Sandisk microSDHC 16 Gb
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 13, 2010, 10:09:14 »
Sprobuj wybrać numer stacjonarny dopisując na początku +48 . Działa?

*

Offline RYQ

• 7
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 13, 2010, 10:51:04 »
Nie, taka sama sytuacja.

*

don.kamillo

« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 13, 2010, 11:00:58 »
Sprawdź tak: zadzwoń pod jakiś numer z tośki i jak znowu będzie call ended, to przełóż kartę sim do innego telefonu i zadzwoń pod ten sam numer. I sprawdź, czy sygnał będzie.
Mam ten sam problem czasem, ale podejrzewam, że dzieje się tak wtedy, gdy numer do którego dzwonię nie ma zasięgu. Nie pomaga na to soft reset, ani żadne +48 na początku, niestety. Ja mam obecnie mbank mobile, ale wcześniej na karcie plusa było to samo. Obecny mBank mobile ma nową kartę, więc uszkodzenie wykluczam.

*

Offline RYQ

• 7
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 13, 2010, 11:24:51 »
Próbowałem robić podobne experymenty. Niestety nie mogę się na żaden numer dodzwonić.

« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 13, 2010, 18:33:51 »
a może pobaw się wireless managerem ? chodzi mi o wyłączanie/włączanie trybu telefonu i opcji lotu... może to coś da... a jak nie to serwis...

*

Offline RYQ

• 7
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 13, 2010, 18:59:44 »
Udało mi się rozwiązać problem. Sprawdziłem jeszcze raz telefon na karcie innego operatora-Orange. Telefon wykonał połączenie wychodzące, lecz na telefonie na który dzwoniłem, nie wyświetlił się numer. Po wejściu w ustawienia "caller ID" znalazłem zaznaczoną opcję "no one". Po zmienieniu na "everyone " telefon zaczął dzwonić również z karty ery.
Wnioski:
Toshiba posiada obszar pamięci, który nie jest czyszczony przez "master clear"
Toshiba niepoprawnie obsługuje pobieranie ustawień sieci-wyświetla nieprawdziwą informację o obecnych ustawieniach, których nie da się zmienić gdy włożona jest karta operatora nie obsługującego blokowanie wyświetlania numeru dzwoniącego. Gdy wybierze się opcję "everyone" w w/w pozycji, telefon nie wysyła tych ustawień.

Dzięki za próbę pomocy :)
Pozdrawiam
RYQ

« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 23, 2010, 17:08:58 »
witam,
mój pierwszy post, a jakże użyteczny :)
też miałem ten problem,
nie miałem jednak pod ręką karty sim innego operatora.
Znalazłem na forum http://www.portegeclub.com/forum/viewtopic.php?t=2264 rozwiązanie.
Wystarczy wybrać #31# i kliknąć "wybierz numer".