G900 - problem z połączeniem

• 11 Odpowiedzi
  • 1421 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline ksunlight

• 7
G900 - problem z połączeniem
« dnia: Listopad 21, 2008, 12:24:19 »
Witam
Od razu mówię, że to pierwszy raz, kiedy krzyczę o coś na forum, więc proszę o wyrozumiałość.
Od miesiąca jestem posiadaczem g900 i jakieś 2 dni temu pojawił się problem, którego po prostu nie rozumiem. Do tej pory wszystko działało jak trzeba (narzekać mogłem tylko na - pożal się Boże - "niską" jakość filmików powstających przy użyciu kamery), ale nie mogę zsynchronizować tośki z komputerem. Do tej pory używałem do tego Centrum obsługi urządzeń z systemem Windows Mobile ( nie mogę tego robić tradycyjnie ActiveSynciem, bo używam Visty, a takowy na niej nie działa). W firewallu wszystko poustawiane jak trzeba, próbowałem przy wyłączonej zaporze i też nic to nie dawało. Centrum wywala mi, że urządzenie nie jest podłączone. Sądziłem, że może coś nie tak jest z usb, ale gdy przestawiłem tośkę w tryb pamięci masowej usb o dziwo komputer ją wykrył. Ma ktoś jakiś pomysł, co mogło się stać? Nie zmieniałem nic w komputerze ani w aparacie, w końcu poszedł hard reset - a Vista nadal nie widzi aparatu tak, jak widziała jeszcze przed kilkoma dniami - a konretnie do instalacji mobilnegoGG, bo wtedy bodajże korzystałem ostatni raz z połączenia przez usb.
Z góry dziękuję za pomoc, przepraszam i pozdrawiam serdecznie
Ksunlight
om mani peme hung

*

Offline miba

• 4050
  • Sprzęt: Toshiba G900, doszedł x51v
Odp: G900 - problem z połączeniem
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 21, 2008, 14:01:20 »
Poroblem jest z PC, a nie z tośką. Niestety nie mam Visty ale na XP od czasu do czasu też nie mogę połączyć tośki ( przez BT dla odmiany ) Wtedy wywalam PC z listy skojarzonych urządzeń i przeprowadzam proces połączenia od początku. Może spróbuj na Viście wyrejestrować tośkę z listy znanego sprzętu.

*

Offline ksunlight

• 7
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 21, 2008, 16:47:51 »
Sprawa coraz bardziej dziwna - w menadżerze urządzeń NIE ma sterownika do tośki. Reinstalacja oprogramowania (które za pierwszym razem ten sterownik zamontowało) też nic nie dała. Sterownika jak nie ma, tak nie ma :/
Spróbuję na innym komputerze dzisiaj wieczorem (pecet też z Vistą). Nie mam pojęcia, co mogło zajść, ani jak można to naprawić.
Jakieś pomysły ?
om mani peme hung

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
  • Power User // ROM Developer
  • Sprzęt: N900
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 21, 2008, 16:49:46 »
wyłącz ogniomurki i inne śmiecie, ruszy od razu.
"Wiedza zdobyta samodzielnie jest więcej warta niż przekazana przez inną osobę"

"ponieważ gotowanie to nie jest copy/paste"
paypal

*

Offline ksunlight

• 7
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 21, 2008, 16:54:06 »
Próbowałem - bez efektów.
om mani peme hung

« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 21, 2008, 17:20:01 »
Też tak czasem mam(XP). żeby połączyć Toshibę z komputerem podłączam ją pod USB i daje SR. Mi wtedy łączy :)

*

Offline ksunlight

• 7
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 21, 2008, 17:26:12 »
Spróbowałem - nadal bez odzewu :|

Edit : na innym komputerze z Vistą wszystko działa jak trzeba. Więc problem jest po stronie komputera. Ma ktoś pomysł, co to może być ?
« Ostatnia zmiana: Listopad 21, 2008, 18:59:39 wysłana przez ksunlight »
om mani peme hung

*

Offline Shiryu

• 907
  • Sprzęt: g900, SGS2, Wave 3, SGS4
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 21, 2008, 21:55:02 »
Próbowałeś zmieniać porty USB? Czasami komp potrafi strzelać fochy, jeśli mu się coś podłączy pod huba, zamiast bezpośrednio do gniazda z tyłu.
Urzeknie Was moja historia? :P
Mitsubishi m320->Moto v547->HTC Tornado->Sgh-i600 (+g900)->Omnia 2->SGS2->SGS4

*

Offline ksunlight

• 7
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 21, 2008, 22:14:36 »
Wczłapałem się pod biurko i... efekt, niestety, żaden :/
Powoli tracę cierpliwość i zastanawiam się, jaka mogła być przyczyna. Nie robiłem z komputerem nic szczególnego...
om mani peme hung

*

Offline Czarnas

• **
  • 230
  • Sprzęt: Toshi G9oo
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 21, 2008, 22:25:24 »
wejdź w ustawienia -> system->USB do komputera i odchacz Włącz zaawansowane funkcje sieci.

*

Offline ksunlight

• 7
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 21, 2008, 22:37:19 »
Teraz może być mi tylko głupio, że było to takie proste - bo rzeczywiście wystarczyło odchaczyć jedno okienko - więc dzięki Czarnas !
Nadal nie rozumiem, gdzie leżał problem - bo na innym komputerze ( nawiasem mówiąc konfigurowanym przeze mnie ) wszystko działało jak należy z ZAZNACZONYM okienkiem "Włącz zaawansowane funkcje sieci". W każdym bądź razie, wątek do zamknięcia.
Jeszcze raz dziękuję i przepraszam za kłopot - życzę miłego weekendu :)
om mani peme hung

*

Offline Czarnas

• **
  • 230
  • Sprzęt: Toshi G9oo
« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 21, 2008, 22:54:00 »
Hehe nie ma problemu :] Ja Ci powiem lepszy magick, na standardowym 6.0 musialem miec odchaczone, tak jak i u felixa, na paru wersjach od globalbusa tez, teraz nie muszę. Co moze znaczyc ze ma to zwiazek z softem, lub i jak podejzewam z zainstalowana wersja net frameworka na PC i PPC. Ale to tylko domysły.

Cieszę się, że pomogłem  :ok: