Ekran Startowy Portege

• 14 Odpowiedzi
  • 1550 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Ekran Startowy Portege
« dnia: Luty 19, 2009, 11:06:43 »
Witam. Mam problem tego typu, że moja tośka ma humorki czy załączy się dalej czy pozostanie na tym co jest w temacie. Wisi na ekranie startowym i soft reset czy też wyciągnięcie baterii i włączenie na nowo czasami zdaje egzamin. Odraz nadmienię że robiłem hard reset, i z pozycji włączonego jak i wyłączonego telefonu. I czasem w trakcie hard resetu telefon wisi i dopiero po soft resecie dokończa hard reset. Jeszcze nadmienię że mam telefon z play i nie grzebałem w sofcie, tzn. nie zmieniałem go ale coś tam na niego wgrywałem a'la photogenics, tcmp i inne takie. Proszę o radę co zrobić. Czytałem poprzednie wątki ale podobnego nie znalazłem, był wątek o gościu któremu przez cały czas wisi na portege. Nie chciałbym stracić gwarancji. 

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
Odp: Ekran Startowy Portege
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 19, 2009, 11:12:22 »
czy to wieszanie sie nie następuje przypadkiem przy 30% lub niżej baterii?

« Odpowiedź #2 dnia: Luty 19, 2009, 19:41:15 »
Długo nie pisałem bo musialem to sprawdzić. Bateria naladowana na 100% i efekt ten sam, na jakieś 5 prób włączenia jedna kończy się sukcesem. Co to może być, co z tym zrobić?

*

Offline hack

• **
  • 123
    • Audi A4 Klub Polska
  • Sprzęt: Toshiba G900 + Sandisk 8GB SDHC + QSTARZ BT-Q818 Extreme + Creative EP-635, Acer N35 + 2GB Transcend SD
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 19, 2009, 19:46:53 »
Poszukaj ROMu Playa na G900. Chyba Globalbus go kiedyś udostępnił. Spróbuj wgrać go SuperRUU.

« Odpowiedź #4 dnia: Luty 19, 2009, 23:01:49 »
Od 20 min mam na urządzeniu napisane updating i nic się nie dzieje. Komputer mi się nie zawiesił. Zrobiłem wszystko wedle intrukcji. Czy tak powinno być? Gdzieś czytałem ze update zajmuje 2-3 min.
Napisane: Luty 19, 2009, 21:19:44
Udało mi się jednak wegrać softa od Globallbusa i wszystko poszło wedle instrukcji ale problem niestety nie zniknął ;( Jakieś sugestie?
Napisane: Luty 19, 2009, 21:52:43
Teraz to już w ogole nie chce ruszyć z tego ekranu startowego portege. Hard reset da się włączyć (choć w ogóle nie pomaga) i boatloadera też. Może wegranie innego Romu niż play 3.06 tylko 3.07 ale wtedy to gwarancję stracę?
« Ostatnia zmiana: Luty 19, 2009, 23:04:00 wysłana przez Shagy7 »

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 20, 2009, 06:56:36 »
nie wgranie romu nie spowoduje utraty gwarancji ale ja dałbym go do serwisu

*

Offline miba

• 4050
  • Sprzęt: Toshiba G900, doszedł x51v
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 20, 2009, 08:02:54 »
Chyba flash od boot loadera pada  - serwis jak nic.

« Odpowiedź #7 dnia: Luty 20, 2009, 13:15:45 »
Znaczy się boatloader działa, normalnie Tośka załącza się w ten tryb. Jedynym problemem jest to że Toshiba zwisa na znaczku portege. Hard reset też działa ale telefon nie może go dokończyć bo wisi na tym własnie ekranie. W serwisie to trzeba czekać 14 dni roboczych czyli jakieś 3 tygodnie.

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 20, 2009, 13:25:59 »
to jest maksymalny czas, zazwyczaj jest szybciej

« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 10, 2009, 09:28:59 »
chcialbym odswiezyc temat, jak skonczyla sie ta cala sytuacja?
mam podobny problem, po wgraniu nowego softu telefon zwiesil sie na ekranie startowym. restartowanie/.wyciaganie bateri/hr nie pomagalo wgralem wiec sof od playa ale ciagle mam to samo.

*

Offline miba

• 4050
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 10, 2009, 11:17:17 »
Czy bateria jest naładowana? Zauważyłem,  że czasami jak bateria jest słaba ale nie wskazuje stanu wyczerpania poprzez licznik, kod startowy próbuje odpalić system i procek zalicza zawiechę ( wskutek zbyt małego napięcia) Rzadko tak jest ale się zdarza.

« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 10, 2009, 11:19:43 »
niestety to nie jest wina nienaladowanej bateri.

*

Offline miba

• 4050
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 10, 2009, 11:23:13 »
Może spróbuj ang rom 3.06 wgrać? Niestety te przejścia od romu do romu zwierają tajemnicze zagwozdki. :(

« Odpowiedź #13 dnia: Czerwiec 10, 2009, 11:39:13 »
hmm tego nie probowalem, ale wgralem juz rom playa 3.07 i jade zaraz na uczlenie wiec podrzuce na gwarancje od razu, niech oni sie mecza.

« Odpowiedź #14 dnia: Czerwiec 10, 2009, 23:15:07 »
witam ... już dawno chciałem to napisać ale nie chciałem tworzyć niepotrzebnie nowego wątku a w tym miejscu chyba będzie to odpowiednie :) ... kiedyś przechodząc w tryb BL żeby wgrać nowy rom przypadkowo oprócz guzika power i lewy softkey wcisnąłem coś jeszcze - niestety nie zwróciłem uwagi co :/ - i w BL pomiędzy "Hardware Version..." a "Waiting USB Connection" ukazał się napis w stylu "Formating - Complete" ... Myślę że to jest lekarstwo na nasze problemy z pozostałościami po romach
kiedyś też pisałem, że na mojej tośce najlepiej wgrywają się romy odrazu po HR tzn zaraz po tym jak znika napis "Clean Boot ? Yes" dociskam lewy softkey i tak wchodzę w bootloadera i wgrywam rom ... sprawdzał ktoś kiedyś tą metode ?