Dziwne zachowanie sie toski po podlaczeniu ladowarki

• 6 Odpowiedzi
  • 1177 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline MasterXardas

• 475
  • AVE!
  • Sprzęt: ZTE Blade G
Dziwne zachowanie sie toski po podlaczeniu ladowarki
« dnia: Maj 28, 2010, 15:26:09 »
Witam. Mam problem, ktory wystapil mi dzisiaj pierwszy raz. Otoz. Po podlaczneiu ladowarki dioda zapala sie na jakies 0.5 sek i gasnie. W tym czasie toska sie calkiem wylacza. Probowalem podlaczyc ladowarke kiedy toska jest wylaczona, ale dioda zapala sie na chwile i gasnie, a jak sie uruchamia to pojawia sie splashscreen (ten z winmo) i toska znowu sie wylacza. Przy odlaczonej ladowarce uruchamia sie wszytsko w porzadku... Co robic? Bo nie moge jej naladowac :/
Wróciłem po latach!!! :D

Odp: Dziwne zachowanie sie toski po podlaczeniu ladowarki
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 28, 2010, 18:06:37 »
Prawdopodobnie jest to wina gniazda USB. Jeśli masz jeszcze Tośkę na gwarancji to zmieniaj soft na oryginalny póki jeszcze bateria nie padła i oddaj do naprawy. Jeśli już po gwarancji, to możesz próbować sam zlutować, prawdopodobnie ukruszył się jakiś pin, tak było u mnie:

*

Offline MasterXardas

• 475
  • AVE!
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 28, 2010, 21:05:03 »
kupiłem te toshibę już bez gwarancji ;p a jeśli chodzi o piny... Ostatnio rozebrałem ją z znajomym elektronikiem z najdzieją zrobienia tych pinów (gniazdo uszkodzone), niestety okazało się, że ja ich wcale nie mam już na płycie gł :/. Przylutowaliśmy te 4 styki po bokach gniazda do płyty, żeby ładowało i ładowało... DO dzisiaj (wczoraj wieczorem było git). Teraz po prostu zapala sie dioda na chwile i gaśnie i wyłącza się całkiem tośka. Zresztą... Zdaje mi się (choć mogę się mylić), że gdyby to była właśnie wina tych pinów, to nie wyłączała by się tośka dokładnie w momencie kiedy powinien zniknąć splashscreen i pojawić odpalony system, tylko pewnie wcale by się nie odpalała... Zresztą nie wiem... musze coś z tym zrobić, bo używam jej na co dzień...

*

Offline miba

• 4050
  • Sprzęt: Toshiba G900, doszedł x51v
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 29, 2010, 09:35:32 »
Taki objaw mam kiedy zasłonię styk danych w baterii. Z takim zasłoniętym stykiem tosia odpala i działa ale kiedy się podłączy ładowarkę od razu się wyłącza. Może masz baterię uszkodzoną albo styk środkowy nie kontaktuje?

*

Offline MasterXardas

• 475
  • AVE!
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 30, 2010, 10:13:26 »
eh... niestety, zdaje mi sie, ze bateria jest uszkodzona :/ szkoda ,że sama z sie sie zapsuła :/ da rade to naładować "na krótko"?? BO póki co nie posiadam pieniędzy na wymianę baterii :/
@EDIT
ew. czy toshiba ładuje sie w momencie kiedy nie ma światełka, czy elektronika nie pozwala na naładowanie jej??
« Ostatnia zmiana: Maj 30, 2010, 10:16:55 wysłana przez MasterXardas »

*

Offline Maaybakh

• 14
  • Sprzęt: Toshiba G900
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 30, 2010, 23:08:25 »
Raczej się nie naładuje. Ale tośka powinna działać podłączona do ładowarki bez baterii. Jeśli to cię urządza to możesz tak jej używać. Nowa bateria w Batimexie nie jest wielkim wydatkiem ;)

*

Offline MasterXardas

• 475
  • AVE!
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 30, 2010, 23:14:00 »
gniazdo mam uszkodzone więc nie działa... A jeśli chodzi o nową baterię to nie mam nawet tych 30zł... zresztą wolałbym zainwestować w ładowarkę do tego niż w nową baterię (moja jest po własnych przeróbkach :D)